Domnul Isus l-a ales pe Iuda în rândul celor doisprezece ucenici. Apoi, el a fost avertizat de mai multe ori asupra pericolului ce-l ameninţa şi anume să devină unealta lui Satan.
I s-a acordat încredere, întrucât a fost desemnat să fie casierul grupului de ucenici. Şi nu în ultimul rând, s-a bucurat de atenţia şi dragostea Domnului Isus, până în ultimul moment.
Cu toate acestea, Iuda a făcut în final o alegere greşită, renunţând la Cristos pentru 30 de arginţi.
Chiar dacă trebuia să se împlinească Scriptura cu privire la cel care-L va trăda pe Mesia şi se va ridica împotriva Lui, Iuda nu e scutit de responsabilitate, pentru că el a ales să fie omul acela.
Şi argumentul biblic în acest sens este tocmai faptul că Isus Cristos l-a ales în numărul celor doisprezece, pentru a fi părtaş la slujba apostoliei, dar el n-a preţuit acest lucru şi a căzut din ea.
poti citi mai multe aici daca te intereseaza http://fiibiruitor.com/......-partea-i/
Si faraonul care nu elibera din robie poporul ales, avea posibilitatea de a alege si ce a facut? Toate plagile au venit pe capul lor, dar inima lui era precum capul unora de pe aici de piatra.La fel si iuda putea sa faca precum tilharul cel bun dar trebuia sa faca voia lui Dumnezeu. Iisus inseamna iubire iar el iuda a ales latul de git cu toate ca recunoscuse ca a vindut singe nevinovat Era sub demnitatea lui sa ceara iertare si era iertat ca tilharul cel bun el recunoscuse deja pacatul ca avindut singe nevinovat si aruncase banii pe jos in sinedriu dar mai trebuia un pas Recunoastere pacat-->cerut iertare si era iertat
Dap, a fost. Ca sa te lamuresti mai bine poti sa citesti "Evanghelia dupa Iuda" de Danion Vasile. O sa vezi acolo ce si cum e cu Iuda.
http://www.danionvasile.ro/carti/Danion_Vasile-Evanghelia_versus_Iuda.pdf
Pai Dumnezeu n-a stabilit ca Iuda sa tradeze, de unde ai scos-o pe asta? Toti avem libertatea de a alege pe ce cale mergem, inclusiv Adam si Eva au avut-o. Si, in plus, Iuda nu era absolut deloc necesar pentru planul mantuirii noastre, mai ai putin si zici ca fara el nu se putea intampla nimic LOL. Pai Iisus Hristos e Mantuitorul fara de care nu se putea intampla nimic, nu Iuda! Iuda putea foarte bine sa lipseasca total din toata istoria. Domnul Iisus Hristos era urmarit de cei de la templu deja, iar Iuda stia si s-a dus sa il vanda pe 30 de arginti. Ce crezi, ca daca nu le arata atunci Iuda unde e, nu il mai gaseau niciodata? Nu era nevoie sa fie tradat ca sa fie rastignit! Nu era deloc nevoie de Iuda ca sa il gaseasca, ca doar predica la drumul mare, nu ascuns pe cine stie unde! Pai asa poti sa zici ca de fapt mai nevoie e de Pontiu Pilat, ca fara el chiar ca nu aveau cum sa il rastigneasca!
Nu confunda prestiinta lui Dumnezeu, faptul ca stie ceea vom face si se va intampla, cu predestinarea. Ca Dumnezeu nu predestineaza pe nimeni sa faca rau si dupa aia sa il duca in Iad!
Si, ca o parere personala, daca nu se spanzura si facea la fel cum a facut Apostolul Petru dupa ce s-a lepadat de 3 ori, era iertat de Dumnezeu.
Si tu crezi ca D-zeu ar fi acceptat ca planurile Lui sa fie incurcate de siplu om? ce s-ar fi intamplat daca Iuda nu Il vindea pe Isus? profetia legata de Mesia ar fi fost total schimbata. Nu sunt atee nu neg existenta lui D-zeu dar am unele indoioeli despre cum a fost interpretata biblia si personajele ei
Dupa parerea ta...da nu-i problema, au fost si sfinti care au crezut la inceput ca sunt basme, dar au ajuns sfinti... daca chiar vrei sa te lamuresti daca sunt basme sau nu, citeste mai multe despre Dumnezeu, ca sunt o gramada de carti religioase ortodoxe. Asta daca intr-adevar cauti adevarul. Daca nu cauti nimic, atunci iarta-ma pentru mesaj.
Daca nu era Iuda, ar fi fost altcineva. Erau multi care Il cunoasteau pe Hristos si pentru bani, L-ar fi putut vinde. Gandeste-te ca astfel de tradari se petrec si in zilele noastre. Uneori cel mai apropiat te vinde. Faptul ca Dumnezeu stie dinainte ce se va intampla nu inseamna ca El ii alege pe cei care vor face anumite lucruri. Iuda a tradat din iubire de arginti. Asta a fost patima sa care l-a dus la pierzare.
Eu personal nu cred ca Scriptura a fost scrisa si dupa aceea totul s-a intamplat ca sa se implineasca ce a fost scris, la fel ca la un scenariu care trebuie respectat. Prorocii aceia de care e vorba in Vechiul Testament au putut sa vada cu ajutorul lui Dumnezeu lucruri care se vor intampla. Deci s-a proorocit despre Iisus Hristos, Iuda si celelalte si acest lucru s-a intamplat nu pentru ca a fost scris si trebuia sa se intample pentru ca a fost scris, ci invers, a fost scris pentru ca asa urma sa se intample. Atentie, "urma sa se intample" inseamna prestiinta a lui Dumnezeu despre viitor, nu predestinare!
Eu cred ca Iuda l-a tradat pe Domnul Iisus Hristos pentru ca asa a vrut el, iar acest lucru a fost facut cunoscut, prin Harul lui Dumnezeu, unor prooroci din vechime. Adica Iuda nu a tradat ca asa scria in Biblie, ci in Biblie scrie asa pentru ca Iuda a tradat!
Cer scuze ca am citat o membra foarte draga a comunitatii TPU sper sa nu se supere
Fariseii cu gândul ucigaş în inimă erau deja "fii diavolului". Le-a spus-o Iisus în templu (Ioan 8, 44. Le mai trebuia un mijlocitor. Şi-a intrat satana în Iuda (Luca 22, 3). Aceasta-i explicaţia faptului.
De acum Iuda nu mai este un anonim, de acum Iuda este o mare putere: a devenit o minune satanică. "Marele Iuda". Iată, (li se oferă) oamenilor mici o cale de a ajunge "mari". De acum Iuda va fi prototipul tuturor trădătorilor.
Iuda va avea ucenicii lui până la sfărşitul lumii, care aceeaşi treabă o vor face, vânzând ţara, religia, neamul, reclamând stăpânirilor, trădând, dând la moarte: părinţi, copii, fraţi, surori, bărbaţi, preoţi, sfinţi, popoare... Iuda, multiplicat, mereu îl vinde pe Iisus."Vezi soarta Romaniei in ultimii 22 ani "
Fii diavolului îi cumpără lui Iuda ucenici. Şi cu preţuri derizorii, fiindcă se îmbie mulţi.
Explicaţia lui Iuda
Credea în Dumnezeu dar nu credea in Iisus. Izbăvirea politică a lui Israel o punea mai presus de marea operă a lui Iisus: mântuirea omului; pe aceasta nu o înţelegea (şi mulţi nu o înţeleg nici până azi).
Se crampona într-o contradicţie surdă cu Iisus. Nu l-au putut scoate din contradicţie nici darurile excepţionale, pe care le-a dat Iisus la toţi, nu-l lărgise sufleteşte nici însăşi iubirea, care strălucea în Iisus (Tradiţia spune că pe Iuda îl rodea invidia că Iisus îl iubea mai mult pe Ioan). Adevărul n-a încăput în Iuda cum n-a încăput nici în farisei. Structura lui Iuda era o dezordine, (dizarmonie), un haos! De aceea satana întru ale sale a intrat
Am citit multe carti despre Dumnezeu si din toate aurezultat ca Dumnezeu e un basm.
Marturisesc faptul ca si eu am citit multe carti despre Dumnezeu, dar la mine concluzia pe care am tras-o a fost total opusa. Probabil insa ca nu am citit aceleasi carti, desi nu cunosc carte ortodoxa din care sa poata rezulta ca Dumnezeu este basm. Presupun ca ai citit si cartile parintilor Arsenie Boca, Arsenie Papacioc, Cleopa, Paisie Aghioritul, Porfirie, Serafim Rose etc. Patericul egiptean este iarasi, o carte de o mare si rara intelepciune. "Mari initiati ai Indiei si Parintele Paisie" este iarasi o carte foarte interesanta, ca si tot ceea ce a scris Danion Vasile, care s-a adresat mai ales tinerilor. Si, desigur, scrierile Sfintilor Parinti ai Bisericii. Nu am citit decat putin din Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfantul Nicodim Aghioritul, Sfantul Teofan Zavoratul, Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Ignatie Briancianinov, Sfantul Grigorie Dascalul etc si multe Vieti de Sfinti.
Scuza-ma, ce am scris mai devreme nu s-a afisat ca si cum ti-am raspuns tie, asa ca mai scriu o data.
Eu personal nu cred ca Scriptura a fost scrisa si dupa aceea totul s-a intamplat ca sa se implineasca ce a fost scris, la fel ca la un scenariu care trebuie respectat. Prorocii aceia de care e vorba in Vechiul Testament au putut sa vada cu ajutorul lui Dumnezeu lucruri care se vor intampla. Deci, s-a proorocit despre Iisus Hristos, Iuda si celelalte si acest lucru s-a intamplat nu pentru ca a fost scris si trebuia sa se intample pentru ca a fost scris, ci invers, a fost scris pentru ca asa urma sa se intample. Atentie, "urma sa se intample" inseamna prestiinta a lui Dumnezeu despre viitor, nu predestinare!
Eu cred ca Iuda l-a tradat pe Domnul Iisus Hristos pentru ca asa a vrut el, iar acest lucru a fost facut cunoscut, prin Harul lui Dumnezeu, unor prooroci din vechime. Adica Iuda nu a tradat ca asa scria in Biblie, ci in Biblie scrie asa pentru ca Iuda a tradat!
Dupa cum scrii tu, ar fi fost neaparat necesar pentru planul de mantuire al lui Dumnezeu de un tradator, care s-a nimerit sa fie Iuda pentru ca el a fost mai corupt, mai iubitor de bani? Si responsabilitatea se imparte intre Iuda (care, zici tu, "nu e scutit de responsabilitate") si mai cine? Ca daca zici ca Iuda nu e scutit de responsabilitate inseamna ca vina majora o poarta altcineva. Cine adica? Responsabilitatea e a lui Iuda integral. Dumnezeu nu avea deloc nevoie de o terta persoana ca sa ne mantuiasca. Scuza-ma ca te intreb, nu esti ortodoxa, nu-i asa? Pentru ca ceea ce sustii nu este de credinta ortodoxa.
Cred ca merita sa citesti si cartea despre care ti-am spus, ca si alte carti ale lui Danion Vasile. Raspunsul pe care l-ai agreat contine inexactitati din punctul de vedere al credintei ortodoxe, dupa parerea mea. Bine, nu stiu, poate nu esti de credinta ortodoxa si atunci te rog sa ma scuzi.
Sunt ortodoxa! am agreeat raspunsul acela pentru ca mi s-a parut cel mai logic. nu te contrazic in totalitate dar exista cateva fisuri in teoria ta. pe scurt tu sustii ca "D-zeu a aruncat o ocheada" in viitor si a vazut toate evenimentele legate de rastignirea fiului Sau. Atunci cine a hotarat ca iisus sa fie crucificat? inseamna ca D-zeu l-a trimis pe fiul sau pe pamant si noi, oamenii, am decis sa-lL rastignim. daca tu sustii ca iuda l-a tradat pe iisus ca asa a vrut el inseamna ca si preotii evrei l-au tradat ca asa au vrut ei si romanii l-au rastignit ca asa au vrut ei. ce se intampla daca toti acestia luau o alta hotarare? nu ma intelege gresit nu contest biblia nici religia ortodoxa sunt doar intrebari de al caror raspuns nu sunt sigura si imi place sa aud si alte pareri. oricum mersi pentru explicatii!
Buna! Nu zic ca detin toate raspunsurile, nici pe departe, sau ca sunt atotstiutoare! Dar nu cred ca Iuda era un personaj fara de care Domnul Iisus Hristos nu ne-ar fi putut mantui, cum am aflat ca ar crede multi. Si ca responsabilitatea tradarii ar fi si a lui Dumnezeu, nu numai a lui Iuda, care ar fi o victima mai mult sau mai putin inocenta sau o simpla unealta! Stiai ca in iconografia ortodoxa, in Cina cea de Taina, Iuda este singurul care apare fara aura? In canoanele picturii bisericesti este precizat acest lucru, Iuda nu trebuie sa aiba aura.
Am tot incercat sa ii scriu lui Bia_8599 (mesajul cu "Scuza-ma", dar cred ca tot la tine a aparut ). Nu sustin ca "a aruncat o ocheada in viitor", sustin ca permanent cunoaste tot, inclusiv viitorul, in orice moment, e atotstiutor. Dap, e bine sa intrebam, dar sa fim siguri ca gasim raspunsurile care sunt bune . In probleme de religie (si mai mult la intrebari din domeniul asta am raspuns) am incercat sa fiu cat se poate de prudenta in raspunsuri pentru ca sunt intrebari de o importanta deosebita. Si eu am nespus de multe intrebari in domeniul asta, citesc destul de mult, nu pretind ca inteleg tot, iar in cazul nelamuririlor pe care le am imi intreb parintele duhovnic. La noi la biserica sunt si seri de "Convorbiri duhovnicesti", unde se pot discuta si pune intrebari preotilor, se imprumuta carti, se discuta.
Si chiar te sfatuiesc sa citesti cartile lui Danion Vasile, e un om deosebit de inteligent si are un fel foarte placut de a scrie.
O alta carte care m-a impresionat a fost " Mari initiati ai Indiei si parintele Paisie".
Se pot citi si online.
Si eu iti multumesc!
OctavianDanielMaria întreabă: