| Ioanantonia a întrebat:

Bunaa....am o intrebare pentru pocaiti...voi luati impartasania. daca da..cum laughing?

44 răspunsuri:
| fllu07 a răspuns (pentru Holiday):

Nu trebuie sa fii flatat. nu cu scopul asta te-am notat.
si e diferenta enorma intre ce invat EU din biblie, si ce invata ortodocsii.

| fllu07 a răspuns (pentru milan9):

Haha, iti joaca istoria, sau memoria feste.
exact. inseamna ruptura. ia ghici ce sa intampalt in 1.054 laughing exact.
si in 325 e.n. a luat fiinta biserica catolica dupa consililul de la niceea.
Isus a murit la 33 de ani. deci de la 33 e.n. pana la 325 e.n. este o mica mare diferenta de aproape 300 de ani. nu te mai obosi sa-mi raspunzi. istoria nu o poti schimba.

| fllu07 a răspuns (pentru milan9):

Nu are logica 1 tim 3:6 daca ar fi cum spui tu.
de ce? simplu. voi ii botezati pe toti la 6 sau 8 saptamani. atunci cum? il faceti episcop sau diacon la varsta de 5 luni? laughing

| fllu07 a răspuns (pentru milan9):

Psalmii 37:29, provebele 2:21, 22, Isaia 11:6-9, Isaia 65:21-24; Apocalipsa 21:4, 5.
apropo de apocalipsa, in cer cand o existat moarte, pentru ca Dumnezeu sa o inlature?

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

La început când nu exista nici o comunitate creştină, apostolii nu îndrăzneau să se gândească la vremuri în care toate familiile să fie creştine.

La început, când lumea nu era creştină, era normal ca iniţierea în creştinism să vizeze convingerea oamenilor maturi, botezarea lor mai întâi. Cu ei a început totul, era normal. Când apostolii vizitau o comunitate pâgână, nu începeau pur şi simplu să le boteze pruncii şi apoi să le dea bună ziua. La început au fost vizaţi părtinţii, mai apoi şi copiii- nu exista nici o interdicţie în acest sens.
(I Tim3, 6: "Episcopul să nu fie de curând botezat, ca nu cumva, trufindu-se, să cadă în osânda diavolului.")

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Dintre cele două Biserici (Ortodoxă şi Catolică) ce se suprapun peste istoria creștinismului, cea care a făcut pasul în "lateral", cea care a adus schimbări și a inovaţii (lipsite de baze biblice), este Biserica Romano-Catolică. Ea adus schimbarea și "mărul discordiei" înainte de Schisma din 1054!

Anul 1054 este anul ei oficial de "naștere", facand prima modificare fata de ceea ce a lasat Biserica apostolica.

Denumirea de "catolică" a fost introdusă în 1054, iar deosebirile (inovaţiile, schimbările) faţă de ortodocşi, le aparţin şi au fost introduse cu aproape un secol înainte de despărţire! Chiar aceste schimbări ale învăţăturilor creştine autentice, au reprezentat puncte de discuţii, tensiuni şi în final, separare!

Iată o parte dintre ele:
1.Papa a început să fie considerat locţiitorul lui Hristos pe pământ, (pretenţia de conducere sau jurisdicţie universală);
2. adaosul filioque în crez;
3. introducerea teoriei purgatoriului;
4. introducerea folosirii azimelor la taina sfintei Împărtăşanii (pâine nedospită);

În schimb, în linie directă rămasă neschimbată, (având "obsesia" păstrării neschimbate a învăţăturilor şi a interpretărilor lor pe linia în care primele comunităţi apostolice le-au păstrat) Biserica Ortodoxă a continuat fără nici o deosebire învăţăturile Bisericii primare! De ce a insistat ca esenţa de bază a ei să fie „neschimbabilitatea"? Pentru că doar aşa s-ar fi păstrat şi autoritatea acestor învăţături (provenind fidel de la Hristos şi de apostoli)!

Vechea biserică apostolică a preluat numele de "Ortodoxă" doar pentru a se deosebi de catolici, începând din 1054.

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Biserica a fost infintata de Mantuitorul Hristos in timpul sederii Sale printre o oameni, si nu 300 de ani mai tarziu:

Hristos a legat însăşi mântuirea oamenilor de Biserica pe care a întemeiat-o! Există zeci şi zeci de versete în acest sens:

- " ...ca s-o înfăţişeze Sieşi, BISERICĂ slăvită, NEAVÂND PATĂ SAU ZBÂRCITURĂ, ori altceva de acest fel, ci ca să fie sfântă şi fără de prihană."- (Efes. 5, 25-27)

- "Drept aceea, luaţi aminte de voi înşivă şi de toată turma, întru care Duhul Sfânt v-a pus pe voi EPISCOPI, ca să păstraţi BISERICA(sg.) LUI DUMNEZEU, pe care a câştigat-o cu însuşi sângele Său." - Fapte 20, 28

- "Învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, şi iată EU CU VOI SUNT (erau prezenţi doar apostolii- clerul Bisericii) în toate zilele, PÂNĂ LA SFÂRŞITUL VREMILOR. Amin." - Matei 28, 20

- „Şi EL ESTE CAPUL trupului, al Bisericii; El este începutul, întâiul născut din morţi, ca să fie El cel dintâi întru toate." - Coloseni 1, 18

| Lucian_Magnus_1980 a răspuns:

Pocaiti de ce fel? Ca e o intreaga menajerie. Adventisti? Penticostali? Protestanti? Apostolii de ziua a 7-a, Martori?

| fllu07 a răspuns (pentru milan9):

Las nu o mai suci ca la Ploiesti. in 1054 s-a rupt biserica ortodoxa de cea catolica.
o fi fost si unele neintelegeri privnid doctrina, dar inainte de acestea au fost banii si influenta teritoriilor care au facut ruptura.
http://www.historia.ro/......juns-acolo
nu te mai obosi, nu are rost. eventual mai baga aia cu heruvimii :))

| fllu07 a răspuns (pentru milan9):

Sigur, BOR, are obsesia sa ramana neschimbate invatatura lui Isus. de aia o mai adaugat sfanta traditie, invatatura parintilor, inchinarea la icoane, si de aia invataturile din biserica sunt fix pe dos, fata de ce invata biblia. deci asa ii, precum spui.

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Icoanele sunt doar obiecte de cult.
Evreii nu se "temeau" de sutele de feluri de obiecte de cult adoptate la cererea lui Dumnezeu...
Deşi cinstirea sfinţilor sau a obiectelor de cult mai este numită uneori "închinare", aceasta nu e decât o confuzie cauzată lingvistic de polisemia termenului. Confuzie explicată probabil prin faptul că acest termen provine din latinescul lat."inclinare" – înclinare.
Ori, ştim foarte bine că NE ÎNCLINĂM în sute de moduri diferite, spre a arăta în general politeţea sau respectul, dar nu în toate aceste sute de cazuri divinizăm pe cei din faţa noastră. Astfel, nu ne divinizăm nici părinţii, nici bunicii, nici profesorii, etc…

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Nu numai Biserica, dar chiar si fiecare sectă de pe lumea asta poartă în spate o tradiţie, poartă tradiţii...

Ca un exemplu, în urma reformei protestante au rezultat pentru început atunci mai multe traditii (cu adevarat omenesti, fara legatura cu divinul):
traditia protestanta lutherana;
traditia protestanta reformata, calvina;
traditia protestanta anabaptista;
traditia protestanta anglicana;

Deci in concluzie, conteaza DE UNDE vin acele traditii: de la Martin Luther si acolitii lui, Calvin si Zwingli (eretici ai sec XVI), sau daca acele traditii sunt lucruri neschimbate de catre secte de-a lungul timpului, lucruri lasate chiar de EPISCOPII PRIMELOR SECOLE CREŞTINE!

Ceea ce in Biserica este numita Traditie nu este altceva decat un corp compact de invataturi patristice NESCHIMBATE. Atât de "neschimbate" încât atunci când în istoria Bisericii s-a schimbat un singur cuvânt, doar unul singur (filioque) din Sf. Traditie, a aparut prima schismă si prima grupare dizidentă, separată de Biserică: Catolicismul.

| danut a răspuns (pentru fllu07):

Apocalipsa 21, 1. Apoi, am vãzut un cer nou si un PAMANT NOU; pentru cã cerul dintâi si PAMANTUL DINTAI PIERISERA, si marea nu mai era."
Biblia nu se interpreteaza pe impresi si pareri personale sau ale unor culte ci DOAR pe CUVANTUL Biblic. Este evident ca Dumnezeu spune in Apocalipsa ca v-a FACE un PAMANT NOU unde va fi NOUA RESEDINTA a LUI DUMNEZEU
Apocalipsa 21, 2. Si eu am vãzut coborându-se din cer de la Dumnezeu, cetatea sfântã, noul Ierusalim, gãtitã ca o mireasã împodobitã pentru bãrbatul ei.
3. Si am auzit un glas tare, care iesea din scaunul de domnie, si zicea: "Iatã cortul lui Dumnezeu cu oamenii! El va locui cu ei, si ei vor fi poporul Lui, si Dumnezeu însusi va fi cu ei. El va fi Dumnezeul lor.
Iti poti imagina ca TRONUL lui Dumnezeu poate fi asezat pe o asemenea planeta plina de tot ce poate fi mai rau in univers?
Domnul Isus Hrsistos spune ucenicilor: MA DUC SA VA FAC LOCURI NOI IN CER
Ioan 14, 27. "Acum v-am spus", le-a rãspuns el, "si n-ati ascultat. Pentru ce voiti sã mai auziti încã o datã? Doar n-ati vrea sã vã faceti si voi ucenicii Lui!"
2. În casa Tatãlui Meu sunt multe locasuri. Dacã n-ar fi asa, v-as fi spus. Eu Mã duc sã vã pregãtesc un loc.
3. Si dupã ce Mã voi duce si vã voi pregãti un loc, Mã voi întoarce si vã voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, sã fiti si voi.
Oare Apostolul Petru delireaza in 2 Petru 3, 10. Ziua Domnului însã va veni ca un hot. În ziua aceea, cerurile vor trece cu troznet, trupurile ceresti se vor topi de mare cãldurã, si pãmântul, cu tot ce este pe el, va arde.
13. Dar noi, dupã fãgãduinta Lui, asteptãm ceruri noi si un pãmânt nou, în care va locui neprihãnirea.
NICIDECUM, dar nu prea se potriveste cu "parerile si convingerile" anumitor culte, asta e, nu totul este perfect cand mergi "PE LANGA" si nu CHIAR PE calea lui Isus Hristos (Iahve pentru anumiti martori).

| Suntbaiat123456789 a răspuns (pentru danut):

Încă unul cu gândire de asta. Da preoții ortodocși, catolici, reformați etc nu știu predica? Astealalte religii nu păstrează aceste legământe cu Dumnezeu și cu Iisus ci numai pocăiții? Părerea mea este că orice biserică unde se vorbește despre Dumnezeu este sfântă. Primele religii creștine au fost ortodocsia și catolicismul. Apoi mai târziu în istorie au apărut și protestanții (reformatii luterani/calvini etc) care și ei se roagă la același Dumnezeu ca și ortodocșii, catolicii etc. Neo-protestanții (penticostalii și baptiștii) se roagă la Dumnezeu dar voi pocăiții vă considerați mai sfinți decât celelalte religii (și în astealalte religii îs de ăștia care se țin așa sfinți, ceea ce eu consider că este greșit pentru că toți ne rugăm la același Dumnezeu). Eu cel puțin nu am nimic cu religia nimănui da nu mi se pare normal indiferent de orice religie ești să te consideri așa sfânt pentru că toți ne rugăm la același Dumnezeu. Așa că de asta zic, specia umană mai are multe de învățat.

Întrebări similare