Chiar si Isus a condamnat preotii si modul in care ii subjugau pe saraci.Nu au nici o legatura cu religia adevarata si nici cu Biblia.
Legatura cu Biserica, "cu religia adevarată, preoţii au, şi asta chiar dacă sectele îşi manifestă prozelitismul lor murdar împotriva rânduielii lăsate de Fiul lui Dumnezeu.
Nu o spun eu, Scriptura o spune:
- NOUL TESTAMENT despre preoţi:
1). -Iacov 5, 14 :"Este cineva bolnav între voi? Să cheme PREOŢII BISERICII (categorie aparte deci) şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn in numele Domnului."
2). - Timotei 5, 17:"Preoţii, care îşi ţin bine DREGĂTORIA, să se învrednicească de îndoită cinste, mai ales cei care se ostenesc cu cuvântul şi cu învăţătura."
3). - I Timotei 4, 14: "Nu fi nepăsător faţă de HARUL CARE ESTE ÎNTRU TINE, care ţi s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor MAI-MARILOR PREOŢILOR (transmiterea SPECIALĂ a harului- făcută doar în cazul preoţilor)."
4). -I Petru 5, 1-2: "Pe PREOŢII CEI DINTRE VOI (doar unii aveau această misiune harică, nu toţi!) îi rog ca unul ce sunt împreună preot şi martor al patimilor lui Hristos si partas al slavei celei ce va să se descopere. Pastoriţi turma lui Dumnezeu, dată în paza voastră, cercetând-o nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câstig urât, ci din dragoste."
5). -Tit l, 5: "Pentru aceasta te-am lăsat în Creta, ca să îndreptezi cele ce mai lipsesc şi să aşezi PREOŢI PRIN CETĂŢI (doar unii erau numiţi preoţi), precum ţi-am rânduit."
6). -Ioan 20, 21-23:,,Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: LUAŢI DUH SFÂNT; Cărora VEŢI IERTA PĂCATELE se vor ierta şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute."
7). - Timotei 5, 22: "NU-ŢI PUNE MÂINILE DEGRABĂ PE NIMENI (gest prin care episcopii transmiteau harul), nici nu te face părtaş la păcatele altora. Păstrează-te curat. (consacrarea preotului era o acţiune HARICĂ- transmitere de HAR)"
8). -I Tim.1, 14:,, Comoara cea buna ce ti s-a incredintat, pazeste-o cu ajutorul Sfântului Duh, care sălăşluieşte întru noi."
9). -Faptele Apostolilor l4.23:,,Şi hirotonindu-le preoţi in fiecare biserică, rugâdu-se cu postiri, i-au încredinţat pe ei Domnului în care crezuseră."
10). -II loan 1.1:,,Preotul, către aleasa Doamnă (Biserica) şi către fiii ei, pe care eu îi iubesc întru adevăr şi nu numai eu, ci şi toţi care au cunoscut adevărul."
11). -I Timotei 6, 20:,, O, Timotei, păzeşte comoara ce ţi s-a încredinţat, depărtându-te de vorbirile desarte şi lumeşti şi de împotrivirile ştiinţei mincinoase."
12). -Fapte 11, 30 :..."Ceea ce au şi făcut, trimiţând preoţilor prin mâna lui Barnaba şi a lui Saul."
13). -I Timotei 5, 19;,, Pâră împotriva preotului să nu primeşti, fără numai de la doi sau de la trei martori."
14). Şi cuvântul lui Dumnezeu creştea, şi se înmulţea foarte numărul ucenicilor în Ierusalim, încă şi mulţime de preoţi erau supuşi credinţei.
15). -Fapte 20.17:,,Şi trimiţând din Milet la Efes, a chemat la sine pe preoţii Bisericii."
16).-Evrei 7,24:,,Aici însă, Iisus, prin aceea că rămâne în veac, are o preoţie netrecătoare (veşnică)".
17). – Evrei 6, 2:..."A învăţăturii despre botezuri, despre punerea mâinilor (ritual de transmiterea a harului preoţilor), despre învierea morţilor şi despre judecata veşnică." etc...
Promisiunea de a se ruga a fost respectata. In privinta implinirii unor lucruri atat de complicate, sau a garantiei ca o minune se va intampla 100%, acest lucru nu-l poate pretinde nimeni. Nu am auzit pe nimeni sa pretinda asta;
Sunt exceptii de frica absolut Ridicola a oamenilor; este atat de hilar cum unii, prostiti pe fata[in asa hal] mai au curajul sa-si mai ceara inapoi dreptul;
dreptul de ce? de a fi INIMAGINABIL de prost? de a pune botu' la orice? eu unul ii respect pe cei care reusesc sa exploateze prostia oamenilor la un asa nivel, toata stima...iar oamenii care sunt prostiti, O MERITA[ar trebui sa fie ilegal sa fi atata de prost, oameni buni, TREZIREA!]
Unul dintre lucruri care mă intrigă cel mai mult în acest caz este cum poate acest om (care probabil se crede Dumnezeu) să garanteze unei femei însărcinate, cu riscuri majore de a aduce pe lume un copil cu malformaţii, că o va face să nască un copil perfect sănătos, dacă aceasta se va ţine de toate mătăniile, posturile şi rugăciunile pe care i le "prescrie"? Până unde poate duce credinţa...sau inconştienţa?!
Dacă s-ar fi întâmplat să se nască sănătos, preotul şi-ar fi asumat meritul. De ce nu-şi asumă şi responsabilitatea pentru un eşec? Malpraxis(!), ca la doctori, dacă tot se crede unul.
De ce te intriga atat de mult? unui om credul poti sa-i "vinzi" orice[asta, evident, daca esti bun la vanzari.lol] si mai ales, ca pe bani vinde>crede-ma, acele persoane care au cazut in plasa, [judecand dupa experienta "lu' ninja burtos cu patrafir"] nu au fost singurele, deci, putem deduce ca " ninjalau' " se pricepe in ceea ce face si nicidecum nu ar trebui sa te simti in vreun fel "intrigata" ci mai degraba, "uluita" ca asa [cum sa le spun?] mizerii dogmatice pot anula judecata rationala a unui om si-l pot face sa creada ca lucrurile se vor schimba> parte amuzanta >stiinta ne dovedeste inca odata ca lucrurile NU tin de dogme religioase, religii sau zei; lucrurile tin de lucruri[scuza-mi tautologia]
responsabilitatea pentru un esec? el? el a fost de acord doar sa se roage, ce responsabilitate, ca doar nu el face minuni, "dumniezau le face...prin el"
[hai ca trebuia sa presar putin divertisment.lol]
Eh, sa plateasca; pentru ce? a facut el ceva rau? este el vinovat de prostia unor oameni? adica cum?! daca cineva vine la mine, si ma roaga cu disperare sa-l fur de bani, sa-l prostesc pe fata, si mai apoi, sa-i si arat cat de prost este; tot eu sunt vinovat? de ce? de ce sa fiu eu cel rau, cand de fapt, eu am facut un bine[lol], am reusit sa scap acea persoana de greutatea banului, ca de, cu toti stim ca banu', ochiu' dracului
deci, d.p.d.v. religios, nu am facut absolut nimic rau[nu-i vina mea ca dumniezau{in care sunt aproape sigur ca nici burtosu' cu patrafir nu crede} nu a facut minunea, asta e..sh1t happens[lol]]
d.p.d.v. moral insa...nu, nu comentez[sunt impotriva oamenilor prosti, a prostiei umane si a tot ce tine de ea-asta e; burtosu' a facut bine ce a facut, o meritau-ca trebuie sa plateasca sau nu, poate ca da, dar sustin asta doar pentru ca sunt egoist si nu vreau sa mai faca.lol
Ras,cascadorii plinsului, numai in Romania mai poti vedea asa ceva.Dar ce faza tare cu popa cu barbosu la urma cind ii injura si ii blesteama.Pai frate tu esti popa sau esti la mahala, auzi sa fii popa si sa blestemi oamenii.Sincer nu stiu cine l-a facut pe asta popa.Problema care se pune nu este vai aia sint prosti si aia e, bine le-a facut cum spunea cineva pe aici intr-un comentariu.Pai nu e asa pentru ca traim intr-o societate si trebuie sa luam masuri cind vedem ca cineva incearca sa insele sa pacaleasca pe alti.Deci sint legi, dar nu se respecta.Si sint sigur ca barbosu asta va scapa fara nimic de ce? Simplu pentru ca va interveni sefii lui mai marii barbosi pentru a nu lasa sa se intimple asa ceva.Asta ar duce automat pffff am uitat cuvintul, la ceea ce nu doresc multi sa existe cazuri in care sa pierzi si care poate fi luat exemplu mai tirziu pentru alte cazuri similare.Nu are cum sa se intimple asa ceva in BOR.Asta ar insemna deja razboi, pierdere de enoriasi si de bani f multi.Deci legea, statul sau vorba vine cei care guverneaza o sa faca NIMIC.Ca vine un procuror sa instrumenteze cazul este asa sa nu zica lumea uite dle astia is dictatori.Dar ala scapa ca de altfel cum scapa toti ninja astia.Dar cei naspa este ca unia in loc sa ia atitudine ce vad pe aici tine cu popa.Pai nene cum poti sa spui bine i-a facut ca tu apreciezi un sarlatan? Tu oare esti normal? Tu cind vezi un om prost sau neajutorat ce faci ii dai brinci, il prostesti? Asta te-a invatat parintii tai sau asta iti zice tie constiinta? Nu am vazut asa ceva, oameni care se dau a fi cu capul unde il au sa poata scoate asemenea balarii pe o deschizatura a lui.Si tu Noname nici nu ar fi trebuie sa ii raspunzi aluia care a facut acel comentariu ca daca e prost f bine si ca apreciaza pe cei care prostesc pe altii. Oamenii astia nu merita atentie nicicum. Uite sa vezi si tu cu cine sau cine ne conduce sau conduce Romania. Daca asa am gindi toti ca persoana cea facut comentariile pe aici sigur nu mai exista scapare pentru Romania. Uite si tu sa vezi ce raspunsuri primesti si prin asta poti intelege de ce Romania se afla unde se afla si daca mai exista sanse cumva sa se redreseze ceva.Eu nu cred ca vom iesi vreodata de unde sintem cu astfel de oameni care iau atitutidine tot impotriva celui amarit, aluia prost cum ei ii numesc.Pai daca tu esti destept ajutal pe ala prost sa inteleaga, ca de aia esti destept nu? Repetai intruna chiar daca nu vrea, iar daca nu esti curios nu veni si sa sustii un sarlatan ca bine face. Uite cine da legi in Romania.E clara nu mai avem ce comenta.
"trebuie sa luam masuri cind vedem ca cineva incearca sa insele sa pacaleasca pe alti", da, da, ia mergi si zi-le unora care sunt tot pe la biserici si manastiri ca popa minte si ca nu exista dumnezeu, astfel banii sunt dati degeaba, o sa auzi cel putin "piei satană!". Trebuie sa-i lasam sa se arda pana invata, daca nu invata, e treaba lor.
ce e foarte tare in povestea asta e ca popa are haina un pic rupta, in timp ce femeile alea sunt la spital cu "traumatism cranio cerebral acut inchis", ninjaaaaaa
Eu sper sa nu intre la inselaciune, desi popa e cercetat pentru asta, prostia trebuie platita, sa se ceara si impozit pe ea, x% din cost (nu venit, care cica oricum se impoziteaza), vreo 50 ar fi bine, 100% ar fi perfect, la fel in cazul vrajitoarelor cand mergi de buna voie.
Asta aşa e. Prostia are şi ea preţul ei. Dar când eu, în calitate de angajat al unei instituţii, care mai e şi finanţată de stat, mă oblig să-ţi ofer nişte servicii (oricât de bizare ar fi ele) contra unui cost, iar tu eşti clientul nemulţumit, care nu a primit ceea pentru ce a plătit, este normal să fiu sancţionat şi să-ţi returnez banii, nu să te întâmpin cu pumni şi "urări de bine". În cazul angajaţilor bisericilor (fabricilor de bani) de ce nu se aplică acelaşi raţionament, aceleaşi legi, iar drepturile consumatorilor (aşa speciali cum sunt ei) nu sunt respectate?
Cum zicea si doctorandus, aici nu tine de om, de vointa lui, ci de dumnezeu (ma rog, asta e ideea), asa ca omul s-o fi rugat, o fi lins oase, mai mult nu poate face. Daca eu sunt astrolog, angajat cu acte in regula, tot tacamul, si spun ca maine planeta x nu stiu ce si nu stiu cum iar asta inseamna noroc, daca tu mergi si iti dai tot salariul pe bilete la loto si nu castigi nimic, e vina mea? Sau sunt aia care suna astrologii unde platesc destul de mult, daca e povestea cu loto, ii poti cere banii pe convorbire si salariul tau, sau chiar mai mult? Nup.
Eu cred că vina e jumi-juma, cu balanţa înclinată spre preot-biserică, dacă tot sunt finanţaţi de stat şi se avântă în fel şi fel de promisiuni.
Că oamenii nu îşi vor mai vedea banii înapoi (au plătit impozitul pe prostie, vorba lui ErrorFound), e una, dar nici preotul(/biserica) nu ar trebui să scape aşa de uşor (să plătească impozitul pe vrăjeală şi nesimţire, vorba mea).
Scuze ca insist :d, popa chiar crede, asa ca nu e vorba de inselaciune, si "clientii" cred; un om care crede in ceva nu poate fi acuzat ca minte, asa e si in cazul celor care intra in moarte clinica si apoi povestesc, daca unul din ei "viseaza" ca i-a zis Iisus ca saptamana asta e sfarsitul si sa isi vanda tot si sa dea saracilor, sa spuna asta si oamenilor, daca nu vine nici un sfarsit, il poti da acuza pe om de ceva? Nu te-a obligat, asa cum popa asta n-a obligat pe nimeni nimic.
Promisiunea de a se ruga a fost respectata. In privinta implinirii unor lucruri atat de complicate, sau a garantiei ca o minune se va intampla 100%, acest lucru nu-l poate pretinde nimeni. Nu am auzit pe nimeni sa pretinda asta;
E o treaba de natura juridica. Partea legata de religie nu se prea potriveste caci exista si uscaturi in padure.
Da, un impozit pe prostie plătit câteodată cu sănătatea copiilor - victime inocente şi involuntare.
Trebuie sa mai existe un gram de selectie naturala, si asa suntem prea multi.
Imi pare rau ca asa este, dar nu vreau sa intervin in judecata naturii, chiar daca este cruda.
Da dar tu trebuie sa intelegi ca acei asa zisi crestini nu sunt cu acedarat crestini si re roaga la zeul Bani si vor sfarsi in iad.
Cum a ajuns biserica...
.
e de ras sau e de plans?!
au luat chitanta de la popa pe banii aia? a rupt ala factura pentru prestari servicii, rugaciuni etc? nu? atunci intrebi daca un prost poate da in judecata pe cineva pentru ca e el prost?
De ar fi un angajat serios şi cinstit, nu un escroc (deşi la ce minciuni predică, ar fi cam imposibil), ar elibera oamenilor chitanţe. Dar se ştie că în biserici se "lucrează" mai mult "la negru".
Sunt două probleme aici:
1. Naivitatea clienţilor.
2. Înşelăciunea comisă de angajatul unei instituţii (finanţate de stat).
...şi doar al doilea are responsabilitatea şi culpa, din punct de vedere legal (şi moral).
Prostia nu e bună, dar nu e o crimă (nu sunt ei primii şi nici ultimii). Principala vină o are preotul, care s-a angajat să facă ceva ce nu îi stă în putere. În locul acestui caz putea să fie şi cazul unei sarcini anunţate de medici ca fiind cu riscuri grave pentru mama sau cu un copil cu sindromul Down sau malformaţii foarte serioase, putea să fie şi un cancer, şi orice altă problemă care nu se rezolvă cu o rugăciune(/autosugestie) şi pentru care orice om raţional şi responsabil te-ar trimite la medic, nu te-ar ţine la biserică, hrănindu-te cu speranţe şi luându-ţi banii.
Este vina lui d.p.d.v. moral, nu si legal. Omul nu are cum sa demonstreze ca a dat banii, nu are cum sa demonstreze ca banii aia i-au fost ceruti si nu are cum sa demonstreze ca popa nu s-a rugat. Insa popa poate dovedi ca a fost violentat. Poate fi pus sub urmarire, ancheta etc dar, in cele din urma, el este cel care a fost atacat/violentat. Asta este, se profita de prostia, naivitatea, inocenta, speranta etc oamenilor pentru ca ea exista. si se va profita atata vreme cat toate astea vor mai exista. La fel as putea sa-i dau in judecata pe aia cu reclame la Coca-Cola si altele pentru ca vand fericire (prin reclamele pe care le fac), cand de fapt ei iti dau diabet, chimicale, tensiune, boli de inima etc. Este o treaba foarte simpla. se rezuma doar la alegerea pe care o faci: alegi sa le dai banii sau nu.
Legea spune foarte clar: Pentru orice serviciu ti se face si platesti (sau pentru orice cumperi)trebuie sa iei chitanta. Nu ai luat-o inseamna ca accepti riscul ca serviciul ala sa nu ti se faca. Ii oferi celui care-ti face serviciul sansa de a nu raspunde pentru asta. exact asta s-a intamplat aici.
mie mi s-a cerut spaga in liceu ca sa trec la geografie, am dat-o si am luat chitanta. proful ala a facut inchisoare. Scurt pe doi. este chiar atat de simplu. Dar nu poti avea pretentii atata vreme cat accepti sa-i faci popei cadoul ala.
Nu sunt de acord ca popii sa aiba libertatea asta, insa o au doar atata vreme cat ea li se ofera. Am zis-o si inainte: oamenii dau banii aia de bunavoie.
Corect. Dar, după cum se vede din material, preotul nu neagă faptul că a luat banii, doar refuză să-i returneze după 9 luni; deci nu chitanţa este problema (în acest caz particular).
N-au ce sa faca. maine poate sa zica altceva, poimaine altceva si tot asa pana il baga la nebuni.
Chestii de genul asta apar de obicei cand se doreste distragerea atentiei de la ceva important cu adevarat (cum ar fi Rosia Montana). Dupa parerea mea este fix o menta care va disparea exact la fel de brusc cum a aparut.
"Chestii de genul ăsta" apar pentru că există. Dacă nu ar exista, nu ar apărea (deşi, ce-i drept, în ţară există şi probleme mai grave).
În plus, dacă oamenilor s-ar elibera chitanţe pentru toate sumele de bani plătite pentru rugăciuni, care sunt ca la loto - alba-neagra - fără rost, nu cred că lucrurile ar fi stat diferit.
Ai auzit de vreun caz de restituire a banilor de către biserică?
Ei ştiu doar să ceară.
Când e de dat, nici nu se pune problema, li se pare de neconceput o asemenea "nedreptate" şi "insolenţă".
Iar când e de primit, nu spun "nu": http://www.tpu.ro/......aniei-are/
Nu-i adevarat ca apar pentru ca se intampla. se intamplla de cand au aparut si popii, nu e asta primul caz. apar in presa atunci cand vrea cucul aluaia care le publica.
Foarte pe scurt, acest ninja merita sa faca putina inchisoare (si ca el, multi altii).
Mada, legat de vrajitoare sau alte variante...
Daca in aceasta poveste nu ar fi fost un ninja ci o tanti cu fuste colorate, acea tanti ar fi facut inchisoare fara discutie. Cel mai probabil acest ninja o sa scape.
"Eu sper sa nu intre la inselaciune"... eu sper sa intre. Si ca el, multi altii. Poate asa isi vor da seama si acesti pinguini unde se afla si nu se vor mai considera atat de superiori.
Apropo noname si sandy... daca ninja ar fi zis "eu n-am primit bani, nu exista dovezi" sunt dispus sa pariez ca toata idiotenia cu "fara chitante, fara impozit" s-ar fi schimbat iar aceste persoane nu ar mai fi avut atatea beneficii.
De acord. Dacă ar face puţină puşcărie pentru inconştienţa şi nesimţirea sa, s-ar mai potoli puţin şi ceilalţi viteji ce promit marea cu sarea oamenilor îndoctrinaţi şi prostiţi tot de ei.
Ar trebui dat ca exemplu ("aşa nu!").
Mă mir cum are impresia acest om că se poate juca aşa uşor cu genetica. Copilul fiind deja conceput şi aflat în plina dezvoltare, este ca şi cum s-ar ruga să i se schimbe sexul sau culoarea ochilor.
Şi o mai pune pe femeia aia să se înfometeze în timpul sarcinii, când nutriţia este vitală pentru dezvoltarea normală a copilului, supunându-l la şi mai multe riscuri (cine ştie dacă nu s-a ales şi cu vreun handicap mintal).
Că oamenii fără carte şi îndoctrinaţi se încred într-un "slujitor al Dumnezeu", un om cu o funcţie înaltă şi respectabilă, în ochii lor, este una, dar el...el chiar nu gândeşte?
Cu vrajitoarele n-au treaba decat cand devin hartuitoare, din cate stiu e o meserie legala, si cand nu dau chitanta, adica nu platesc impozit pe profit.
Au trecut vrajitoarele la legale? De cand? E drept ca nu mai sunt la curent cu stirile din Rromania de ceva vreme dar ultima data era o tanti cu fusta colorata care o ardea cu "noi de ce nu poate sa practice? preotii de ce poate? Ei face aceleasi lucruri ca noi" iar ca bonus a zis "daca ne amendati pe noi, sau daca ne taxati sa taxati / amendati si preotii / bisericile".
2011. Vad ca unii zic ca nu, altii da http://www.ziare.com/......ia-1065930 :-?
Mi se pare ca cu niste operatii il repari pe borac. Nu stiu sigur. Nu am fost atent la diagnostic, eram atent la partea cu "arza-v-ar focu"
Sigur ca si familia are o vina dar mai mare vina are ninja.
Daca vrei sa faci bani (multi si usor) sunt cativa pasi pe care sa ii urmezi. Spre exemplu :
- vezi ce vor oamenii si ofera-le acel ceva
- profita de prostia si neatentia lor
Cu toate astea, trebuie sa stii care sunt limitele (bunului simt) iar acest individ le-a intrecut. Dupa cum am mai zis, ca el sunt multi si singura metoda prin care poti sa ii potolesti este pedepsirea lor. O tanti cu fuste colorate ar fi avut probleme dar pinguinul mai mult ca sigur o sa scape.
Eu am un "citat" care se potriveste in cazul de fata.
Zeii sunt refugiul pentru cei slabi si raspunsul pentru cei lenesi.
Trecand peste inselatorie, problema reala in Rromania este prostia. Crezi ca daca acei parinti ar fi fost informati ar fi facut o asemenea greseala? De ce nu sunt multi oameni informati? Pentru ca in limba romana nu gasesti chestii ce tin de realitate. Gasesti exagerat de multe lucruri ce tin de pseudo-medicina sau alte chestii psiho-pupu dar mai nimic legat de realitate. Ce e mai rau e ca acele putine lucruri pe care le gasesti in romana sunt fie incomplete fie traduse prost.
Acum o luna parca, aici pe TPU un user o ardea intelligent zicand nimic despre new germanic medicine (sau ceva de genul) si despre un dubios care pretinde a fi medic (cu toate ca nu are voie sa practice in aproape toata Europa deoarece metoda lui a ucis foarte multi oameni).
Si parintii au vina lor pentru prostie dar cel care a profitat are o vina mult mai mare (deoarece a intrecut limitele). Sigur, e ok sa profiti de prosti dar intr-o anumita masura.
Legat de prosti si profitat, mi-am adus aminte de o intrebare care a fost pusa cand eram mic si in liceu. Cred ca si tu si multi altii ati avut aceasta intrebare. Era ceva gen : Prost intre destepti sau destept intre prosti?
Eu tot timpul am zis "destept intre prosti" iar cand profesorii intrebau "pai de ce, vrei sa te traga in jos si sa ajungi si tu prost?" eu le raspundeam cu "nu, ati inteles voi gresit intrebarea. Raspunsurile nu se rezuma doar la "daca esti prost intre destepti ai de la cine sa inveti" vs "daca esti destept intre prosti o sa te traga in jos". Eu aleg destept intre prosti deoarece prostii pot fi manipulati mai usor. E castigul meu.".
Am vrut să postez eu întrebarea asta după ce dăduse adminul de la Dumnezeu share și acum am dat de a ta. Tare.
Uite nelămurirea mea: nu era mai ușor să iei acid folic, mult mai ieftin de la farmacie, de a face un set de analize mult mai ieftin, de a asculta recomandările medicului pentru a trata această malformație, destul de răspândită de altfel?
Ieșeai cu mai puțin și cu mai multă eficiență, totul bazându-se pe fapte concrete. Așa cum Dumnezeu este considerat a fi ceva imposibil de atins, ce le dădea certitudinea că se va vindeca? Putea fi cel mult speranță.
Pot să intru în detalii de logică sau de morală aici, dar se vede că oamenii erau nu spălați pe creier, ci dizolvați!
Stau și mă întreb: disperarea să fie de vină? Sau faptul că au crescut într-un mediu rural unde nu prea aveau resursele să gândească? Nimeni nu prea i-ar fi încurajat. La sapă n-ai nevoie de prea mult decât de instinct.
Din moment ce e o instituție, deci Biserica e plătită și nu intră în categoria „distracțiilor", în care un prieten imaginar să fie implicat, ci preotul ca mesajer, da, trebuia să fie înșelăciune, apoi calomnie, aducere de prejudicii sau sfidare.
Dacă aș fi în locul lor, aș râde de un astfel de motiv de proces și cu partea dorsală. Pe considerentul „cineva mi-a promis că halucinația din acele ciuperci mă va ajuta să nasc un copil sănătos"... sună de tot râsul. Corect ar fi fost „mi s-au dat acele ciuperci care au fost halucinogene, iar eu am fost în neștire de cauză fiind păcălit, deci cer despăgubiri pentru înșelăciune".
Vezi ce am făcut aici? O analogie.
Nu cer bani pentru că Dumnezeu nu și-a îndeplinit promisiunea, ci cer statului și celor cu fantasmele care au îmbolnăvit populația proastă să plătească.
E și vina oamenilor neînvățați, dar toate astea au un temei, cei mai sus amintiți nefiind scutiți de vreo vină.
De acord.
Disperarea în asociere cu nivelul de inteligenţă foarte special împinge oamenii la astfel de enormităţi, iar preoţii şi biserica, dacă tot profită, să şi plătească pentru oportunismul său, măcar când se găseşte câte un curajos care îndrăzneşte să se pună cu "slujitorii Domnului" (căci, de cele mai multe ori, slujitorii scapă, tocmai datorită funcţiei impozante şi educaţiei religios-comuniste a omului de rând, care ar da şi cămaşa de pe el, numai să nu fie implicat în scandaluri, mai ales cu popa satului).
Încă încerc să înțeleg de ce nu s-au dus la un medic și au preferat biserica, sfânta și eficienta biserică, aia de te lucrează sub ochii tăi și poți vedea. Mai rămâne să creadă că agheazma e medicament.
Poate erau mai multe biserici în sat decât spitale. Ador sistemul românesc.
Permite-mi să te parafrazez. Cred că se datorează nivelului de inteligență foarte special, altfel nu mă duce capul. Special, dar nu diferit de al multora și nu pozitiv.
Nu am ce spune despre Biserică și despre mulți adepți înfocați. Când o să devină impozitată, ar fi bine. Când o să dispară, atunci putem să ne considerăm evoluați. Un minus pentru păpușari.
... dar nimeni de sus nu vrea asta. Sus pe pământ, nu-n ceruri.
Amin! : ))
...de parcă numai fanaticii religioşi ar crede în baliverne şi ar da banii la biserică pentru fel şi fel de absurdităţi. Dar, ce-i drept, ei predomină.
recedaniel3 întreabă: