Din pacate noi oamenii, obisnuim sa alergam la oameni in momente de criza. Dar, vedem ca in Dumnezeu gasim rezolvarea tuturor problemelor. Cei care au alergat la El au primit ajutorul Sau.
Aici ma refeream la momente critice cand nu mai exista speranta, si oamenii nu te mai pot ajuta.
In cele mai intunecate momente ale vietii chiar si cel mai ateu se v-a ruga la Domnul Dumnezeul nostru si v-a regasi speranta.
Nu neaparat,intr adevar poate fi ca un efect placebo,Freud sau Nietzsche spunea ca DZ ne raspunde intr un fel nevoilor instinctuale de a avea un tata,cineva care sa aiba grija de noi...
Asta nu inseamna ca e si adevarat, dupa mine Dz nu este scaparea ci inchisoarea, practic te minti singur, era un citat---The truth will make you free--O data ce ai acceptat adevarul te vei simti mult mai bine, vei gandi altfel vei iintelege lucrurile intr un fel in care n o sa mai ai framantari o sa fii liber!
Am ajuns la concluzia ca instinctul de supravietuire ii impinge pe oameni spre dumnezeu (prin dumnezeu vreau sa zic zeul boss in tara fiecarei persoane), si mi se pare amuzant, intr-un fel, pentru ca fiind crestin, tinzi spre viata cealalta, deci ar trebui sa vrei sa ajungi la dumnezeu cat mai repede, iar daca spui ca ai nevoie de timp ca sa te rogi mai mult pentru iertare, dovedesti necredinta/indoiala fata de promisiunea lui dumnezeu, care ar cam fi pacat...
Interesant ai pus problema,eu am pus intrebarea pe baza un cosmar. Se facea ca eram intr-o camera,si era eu,un infractor (care era un eu paralel din viitor,era indiferent fata de religie si de Dumnezeu),si o verioara de-a mea,acel eu paralel a incercat sa ma ucida,dar verisoara mea ne-a inchis pe toti intr-o incaparere. Acolo cumva eu si vresiunea paralela eram legati de un fel de elemente de tortura. Fata a incercat sa-mi de-a tigara,si eu am refuzat. In schimb aerul disparea din incapere, iar eu am inceput sa ma rog din frica, iar ceilalti au inceput si ei. Cand m-am trezit m-a facut sa pun aceasta intrebare, oricum tu ai pus interesant problema dar oricat de crestin ai fi frica de moarte nu e ceva peste care treci usor. Poate cu timpul da, dar chiar si asa...
Eu nu ma tem de moarte, ma tem de psihopati, de ce le poate capul, ca am o singura viata si vreau s-o traiesc linistita, prefer sa ma sinucid decat sa pic pe mana cuiva, si asta e un motiv pentru care dumnezeu nu are cum sa existe. Gandeste-te la cata rautate e in lume, si gandeste-te si la "liberul arbitru" al victimelor, de obicei doar cei slabi sau buni ajung victime, de ce nu-i apara nimeni? Probabil povestea cu Iov a aparut ca raspuns la intrebare, cand de fapt adevarul e ca nu exista nimeni care sa aiba grija de lume, pentru asta, as propune ca fiecarei persoane care implineste o anumita varsta (ma gandeam 18, dar si cei mai mici pot cadea victime), sa i se dea o capsula cu o anumita substanta otravitoare, ceva care sa isi faca treaba doar pe respectiva persoana (adn) (astfel sa evitam crimele), ca in caz de ceva, sa scape ieftin, la cat e lumea de bolnava, crede-ma, ai vrea sa ai asa ceva cand n-o sa mai ai "noroc".
Sincer,nu nu as vrea, adica noroc sau nu omul e o fiinta rationala si ca atare trebuie sa gandeasca liber, sau asfel cu ce s-ar deosebi ce ceia ce tu propui de scavie? Oricum deja se lucreaza la cip-uri de control
Nu stiu daca subestimezi sau supraestimezi omul
In fine, am deviat de la subiect.
Ambele,fiecare om are momente de urcus si coboras, iar libertatea e un atuu ce trebuie sa il aiba fiecare individ (ceia ce tu ai propus mai sus nu diferit de ceia ce face religia), din punctul ateilor de vedere religiosi sunt sclavi
In fine eu oricum prin acest post nu m-am referit special la crestinism, dar sunt cazuri restranse cand cineva de alta religie apeleaza la Yaweh (vezi cartea Moartea unui Guru)
Pai nu te obliga nimeni sa iei capsula, o ai la tine, o folosesti cand vrei, daca vrei, si am specificat ca ar trebui facuta in asa fel incat sa nu poata fi folosita in alte scopuri, deci e doar a ta, e ca si cum ai avea un pistol tot timpul, nu mai esti liber?
Te referiai la sinucidere? Ca nu am inteles bine, eh nu exista o capsula speciala, dar exista
Dumnezeu ar trebui sa fie prima ta speranta, primul tau ajutor.Rugaciunea, sa fie volanul, nu roata de rezerva.
Da,caci Dumnezeu e calea,si te scapa,chiar daca tu esti prost si rau,si nu-l accepti,cand ii ceri ajutorul,te ajuta.
Dumnezeu este la fel si in trecut, si in prezent, si in viitor.
La fel de bun, sper sa se trezeasca toti, caci Domnul ii asteapta.
Intr-adevar asa procedeaza majoritatea oamenilor, insa nu ar trebui sa ne rugam lui Dumnezeu doar cand ne e greu, ci tot timpul.