anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Când și cum a luat naștere Ortodoxia?
Când a apărut Ortodoxia în România?

24 răspunsuri:
| BaciuFlorin a răspuns:

Atunci cand omenirea a realizat ca prin creerea unei forte divine care vine la pachet cu o religie oamenii vor avea o viziune asupra binelui si raului, vor fi supuși asupra unei legi, cu promisiunea ca vor avea o viata mai buna dupa aceasta. Pe scurt atunci cand a trebuit sa evoluam ca eram prea primitivi si nu aveam frica de nimic laughing

| fllu07 a răspuns:

Iti spun eu pe scurt.
În primul secol după ce au murit toti cei 12 apostoli ai lui Isus Cristos, s-a întâmplat.cum era scris: 2Timotei 4:3, 4. Astfel treptat crestinismul a început să se amestece cu filozofiile păgâne, sa se amestece în politică, si sa aprobe tacit comportamente nepotrivite pentru un creștin. Crestinismul de atunci a devenit astfel apostat. Ulterior în anul 325 la consiliul de la Niceea, împăratul Constantin a dat mai multe drepturi bisericii si biserica a închis ochii la crimele lu' Constantin. Timpul a trecut, creștinismul sa afundat în mocirlă, si in anul 1054 din cauza, probabil a banilor, a avut loc o ruptură în sânul bisericii, cunoscută drept marea schismă. Astfel o parte s-a retras la răsărit (Constantinopol) si o parte la apus (Roma) împărtindu-și sferele de influență. Teritoriul care a devenit România, se afla in sfera de influenta a bisericii ortodoxe, răsăritene, astfel am luat această religie. Faptul că unii ortodocși devotați spun că Ortodoxia a fost aici acum 2.000 de ani, ca e dreapta credință, sunt niste baliverne ușor de demontat: nici dacii cu al lor Zamolxe nu au fost aici acum 2.000 de ani.
Ca o concluzie scurtă, nici ortodoxia nici catolicismul nu fac parte din închinarea aprobată de Dumnezeu. Unii pe lăcomie și politică alții pe pedofilie. Si politica.

| NLS a răspuns (pentru fllu07):

In sfarsit o persoana care nu bate campii, cu privire la aparitia uneia, alteia, sau ambelor religii.
Am auzit atatea stupiditati, cum ca ortodoxismul sau catolicismul a fost prima, sau cea lasata de Dumnezeu pe pamant, incat ma doare capul.
Crestinismul adevarat e partial altceva decat ce promoveaza cele doua.

| cristi202 a răspuns (pentru NLS):

Foooarte adevarat!

| cristi202 a răspuns (pentru fllu07):

Un raspuns cit se poate de realist!

| fllu07 a răspuns (pentru cristi202):

Mulțumesc.

| Holiday a răspuns (pentru cristi202):

"Un raspuns cit se poate de realist!"

De fapt e doar delir sectant. Fara afacerea pusa pe picioare de ortodocsi si catolici intai in aceeasi organizatie, apoi separat, protestantii, iehovistii si altii de genul asta, nici n-ar fi existat. Nu-mi sunt deloc simpatice nici Biserica Catolica, nici cea Ortodoxa, ambele vand iluzii fraierilor, dar oricum, trebuie sa le acordam ce e al lor. Astilalti doar au profitat si le-au furat astora din afacerea.

| contsters2021 a răspuns (pentru Holiday):

Un raspuns cat se poate de realist!

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| CostinAlamariu a răspuns:

A luat nastere in anul 33 când Hristos a murit si a inviat pe cruce, iar la cinzecime Duhul Sfant a coborat peste apostoli. Atunci s-a nascut Biserica Ortodoxa. Iar în România exista din primele secole cand apostolul Andrei a venit in Dobrogea si a crestinat populatia care traia acolo. Tot din primele secole avem documente istorice care atesta episcopi in ceea ce se numea atunci Scythia Minor.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru cristi202):

Nu e deloc un raspuns "cat se poate de realist".
Te sfatuiesc sa pui mana pe niste carti de istorie a crestinismului si a teologiei crestine si sa nu mai sustii toate balivernele idioate pe care le vezi aici

| cristi202 a răspuns (pentru Holiday):

Ortodocsii si catolicii au fost doar la inceput, atita tot. Ceva mai batrini ca protestantii si restul. Nici ortodocsii nu ar fi existat daca nu era biserica de inceput happy. E aceeasi chestie. La fel cum Windows 95 nu ar fi existat fara Windows 3.1 si Windows XP fara Windows 95 si celelalte anterioare.

| Holiday a răspuns (pentru cristi202):

De fapt biserica "de inceput" a fabricat si Windows 3.1, si prima varianta de Linux. La un moment dat, cele doua departamente, care produceau fiecare cate un sistem de operare, s-au despartit si s-au format doua companii. Protestantii si ceilalti, de fapt sunt niste "chinezarii", niste copii ale originalului, cu care incearca unii sa faca si ei bani, sa obtina influenta, etc. Repet, aici nu vorbim de sisteme de operare, ci de vanzarea de iluzii, dar principiul e acelasi.

| cristi202 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Adica vrei sa cred ca tine, ca suntem ortodocși de 2000 de ani, cand istoric vorbind nasterea ortodoxiei (ca si a catolicismului) a avut loc in 1054? happy Si ca apostolul Andrei a adus ortodoxia in Romania, cand de fapt credința creștină a fost adusa de romanii ce s-au aciuiat pe aici?

| cristi202 a răspuns (pentru Holiday):

Si daca protestantii sunt o versiune mai buna de Windows, sa zicem 12, fara bug-uri, laguri si alte deficiente? happy

| CIaudiu a răspuns:

1. Nu stiu si nici nu-mi pasa.
2. Bulgarii ne-au cre(s)tinizat.

| doctorandus a răspuns:

Gotul Ulfila care i-a crestinat pe daco-romani era arian, nu catolic sau ortodox. Pe urma se presupune ca daco-romanii s-au dat cu catolicii. Si mai pe urma s-a produs Marea Schisma iar Tarile Romane au intrat sub ocupatie sau cel putin influenta bulgareasca si apoi ruseasca, deci proto-romanii au trecut la ortodoxie.

Ai auzit de "tacerea de o mie de ani"? D-aia nu se stie mare lucru despre religia daco-romanilor si a proto-romanilor.

| doctorandus a răspuns (pentru BaciuFlorin):

Paganii aveau moralitate, dar moralitatea lor nu era impusa prin religie.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru cristi202):

E un nonsens sa spui ca ortodoxia si catolicismul au aparut in 1054. Fie crezi ca inainte de schisma era doar catolicismul si ortodoxia s-a desprins din ea fie ca era ortodoxia si dupa schisma catolicismul s-a desprins din ea. Dar e o prostie imensa sa zici ca inainte de 1054 era un altfel de crestinism care brusc in 1054 a disparut complet. Asa ceva este extrem de absurd. Si daca ai citi istoria bisericii de la inceputul ei pana in anul 1054 ai vedea ca nu exista absolut nicio diferenta intre Biserica Ortodoxa de azi si cea de dinainte de 1054

Eu as zice mai degraba ca as vedea ca nu exista absolut nicio diferenta intre Biserica Catolica de azi si cea de dinainte de 1054 happy, Si orice catolic iti va spune la fel. Inclusiv Papa happy. Fiecare interpreteaza istoria cum vrea el, pentru ca nu exista prea multe date concrete din acea perioada. Mai mult traditia care vorbeste, dar cuvintul spus se poate deforma (vezi jocul din copilarie "telefonul fara fir") in timp, si atunci, ce credibilitate poate avea? Fiecare transmite cu traditia lui ce vrea. Hai sa zicem ca inainte de 1054 a fost biserica primara, si atit. Ca, cum a fost ea, stim prea putine din surse credibile.

Si nu e un nonsens sa spui ca ortodoxia si catolicismul au aparut in 1054. Li se mai spune Biserica de Rasarit, si Biserica de Apus. Adica biserica s-a impartit in doua parti distincte geografic. Daca era ortodoxia si inainte, de ce aceasta denumire? Daca e biserica de Apus, si e de la inceputuri, unde a fost la inceput cea de Rasarit? happy
Nu am fi stiut clar ca catolicismul s-a desprins din ortodoxie cum protestantismul din catolicism?

| VasileDan a răspuns:

Nu știu exact. Ortodoxia este numele Bisericii Creștine răsăritene, însemnează drept măritoare, convenit după Marea Schisma din 1054, când Biserica apuseană și-a luat supranumele de Catolică, adică universală.

| VrabioruManu a răspuns (pentru fllu07):

Cel mai franc și concludent răspuns. Premiul 1