Toate sunt secte ale crestinismului ortodox care au aparut relativ recent pe langa ortodoxie care a fost adusa de sf. Andrei acum 2.000 de ani in Romania
Toate cer cotizatie de 10% lunar asta stiu da voi primi banare ca spun adevaraul, foarte suparaciosi pocaiti astia numa iubire au in ei, am vazut un film despre ei n-am cuvinte
Or semana sau nu, nu am de unde sa stiu
Eu stiu dooar ca se trag din crestinismul ortodox.
Cred că faci o confuzie.
Majoritatea cultelor prezentate sus, au apărut în spaţiile controlate de catolici şi protestanţi, din apostaziaţi care au dat alte interpretări.
Nu au nici o treabă cu spaţiul bizantin-ortodox.
Că au avut adepţi care iniţial erau creştin-ortodocşi e altceva, dar toate religiile astea noi apărute marşează la un curent apărut în Occident.
Şi sunt controlate din Occident.
Nu sunt invenţii locale, primii adepţi români au fost doar înregimentaţi la curentele vestice.
Dacă au o traducere în română, nu înseamnă că românii au inventat dogma respectivă ci doar că au adaptat-o la plaiurile mioritice.
Ortodocsii au fost mai intai. Apoi, astea mai noi au aparut cam in ordinea asta: baptisti, evanghelisti, stahanovisti, adventisti...
Rosicrucieni : inainte de 1600; primele scrieri sunt anonime, si fac trimitere la un anume Christian Rosenkreuz, personaj fictiv. Baptisti: 1611; nu stiu daca cei de azi nu sunt grupari derivate, cu alte doctrine. Mormoni : 1830, tatic- Joseph Smith ( e bine sa fie tratati cu respect, stim noi de ce...). Scientologi : 1955, tatic- LR Hubbard; cred ca e pentru baietii cu bani.
Da, dom'Jasser, dar ortodocsii sunt continuatorii Bisericii primare. Si o intrebare, ca vad ca te pricepi. Cand consideri tu ca s-a incheiat perioada bisericii primare si cand a inceput ortodoxia?
Nu, în nici un caz...
- Începutul fenomenului sectant a fost dat prin Reforma lui Martin Luther în 1514 în cadrul Bisericii Catolice. Astfel a apărut protestantismul, care s-a ramificat încă de la apariţie în protestantism calvin şi protestantism luteran. Cultele neoprotestante (actualele denominaţiuni sau secte) sunt de dată mai recentă (sfârşitul sec.XIX, începutul sec.XX) şi continuă să se înmulţească fără întrerupere.
- Foarte important, nu există secte care să fi apărut din Biserica Ortodoxă. "Marea pepinieră" în care au apărut aproape toate sectele este America, ţară care din păcate nu a beneficia (la început) de cunoaşterea Ortodoxiei sau a Catolicismului.
Din pacate n-ai raspuns nici la prima intrebare, nici la cea ulterioara. Doar declari ca ortodoxia e circ. Eram curios care din grupurile neo, mentionate in intrebare, nu e circ.
- Ce ţi se pare ţie ca s-a adăugat în Ortodoxie în afara unor lucruri cu totul nesemnificative? Dacă în loc de ramuri de salcie se folosesc ramuri de tei sau invers, sau dacă în locul unei Liturghii de o oră astăzi avem o Liturghie de o oră jumătate, te asigur că în Ortodoxie nu s-a schimbat nimic important din perioada apostolică...
- Apropo, este incorect a spune că apostolicii au fost înaintea ortodocşilor, apostolicii "sunt" ortodocşii. Ei au continuat fără nici o deosebire învăţăturile Bisericii Primare, iar numele de "ortodocşi" a fost preluat pentru a se deosebi de catolici, de abia în 1054. Până atunci ei au fost "apostolicii" care au respectat cu sfinţenie Scrierile Sfinţilor Părinţi ai Biserici. Orice aspect al învăţăturilor de astăzi se reflectă în Scrierile Sfinţilor Părinţi din sec. II-V.
Îmi pare rău că trebuie să îţi spun, dar TOATE aspectele enumerate mai sus, sunt fie false fie absurde, şi se pot explica punct cu punct...
Banuiesc ca esti penticostal. Vorbeste cu un baptist sau cu un martor (mormoni nu prea avem pe la noi). Totusi n-ai raspuns la intrebarea cand se termina biserica primara si cand incepe ortodoxismul. Fiindca vad ca ploua tare, imi permit sa raspund eu in locul tau. Pentru voi crestinismul s-a terminat odata cu trecerea din aceasta lume a apostolilor si a reaparut cumva odata cu primul penticostal, pe la 1850. La noi in calendar sunt pomeniti sfinti in toata aceasta perioada pe care voi o denigrati. Sunt oameni care au platit cu viata statutul de crestin : Sfantul Ignatie Teoforul, Sfantul Policarp, Sfantul Eustatie si familia lui, Sfanta Sofia si fiicele ei si toti cei care au urmat. Pentru voi acesti oameni au fost crestini sau nu? Au fost crestini buni sau nu?
CalatoriSpreCer întreabă: