Crestinismul este una dintre religiile lumii.Alte religii:Budism,Islamism, Taoism, etc.La randul lui, si Crestinismul este divizat in Ortodoxism si Catolicism.
In lume sunt mai multe religii. Monoteiste si politeiste. Unii cred in existenta mai multor Dumnezei.(Budistii, hindusii, taoistii). Pe cand altii cred in existenta unui singur Dumnezeu. (Crestinii, musulmanii, iudeii). Unii incearca sa ajunga la Dumnezeu prin faptele lor, prin traditii si obiceiuri prin intermediul preotilor, sau prin anumite jertfe. Ei fac aceste lucruri pentru a fi mantuiti. Altii cred ca pot sa fie mantuiti prin Hristos si faptele lor. Intalnim oameni care sunt religiosi, cinstiti, amabili. Dar daca nu il primesc pe Domnul Isus in inima lor, faptele nu ii pot mantui. Sunt oameni care cunosc Cuvantul lui Dumnezeu il citesc, dar nu umbla in ascultare de El, aceasta cunostinta nu ii ajuta cu nimic daca nu o aplica zi cu zi. Poti sa ai o slujba in Casa Domnului, sa canti, sa predici, sa reciti dar daca faci si faradelegea,totul este zadarnic. Hristos a facut pasi spre omenire si a dat totul pentru noi. Jertfa lui este suficienta pentru mantuirea noastra. Ea este complecta, perfecta. Adevaratii crestini care L-au primit pe Isus in inima lor fac fapte pentru ca natura lor s-a schimbat. Ei sunt copii de Dumnezeu. Dupa cum un copil poarta in mod genetic atributele tatalui sau, tot asa si cei nascuti din Dumnezeu poarta atributele Tatalui lor. Ei nu mai pot face ceea ce faceau inainte pentru ca au fost schimbati,transformati.Au fost stramutati din intuneric la lumina. Crestinul aduce roada, pentru ca Duhul Sfant rodeste in el. El este transformat: mintea, inima, modul de viata, sunt innoite de Cuvantul lui Dumnezeu. Crestinul creste din punct de vedere spiritual si in adversitatile vietii, el devine mai puternic, mai credincios. Pentru ca il cunoaste pe Dumnezeu mai indeaproape. Stie ca in orice circumstanta, se poate baza pe atributele lui Dumnezeu, si pe Cuvantul Sau care este Da si Amin. Avem o frumoasa definitie a credintei in Evrei 11: ,,Si credinta este o incredere neclintita in lucrurile nadajduite, o puternica incredintare despre lucrurile care nu se vad. ,,Doamne, ajuta-ne sa avem adevarata credinta si sa fim roditori pentru gloria Ta!
Este chiar o intrebare inteligenta.Pentru ca multi confunda religia cu crestinismul.
Si eu fac la fel cel putin in Romania din moment ce 90 la suta e ortodoxa
Crestinismul este o ramura a religiilor, care cuprinde cateva religii: catolica, ortodoxa, romano-catolica, greco-catolica si mai sunt cateva.
Religie in sine inseamna o orientate spirituala a unei persoane.
Religia e cautarea omului dupa Dumnezeu. Se rezuma la rugaciune, citirea cartilor sfinte, mers la biserica. E ce omul vrea sa faca pentru Dumnezeu. Si cam atit.
Crestinismul e mult mai mult decit atit. Le include si pe celelalte (rugaciune, citirea Bibliei, mers la biserica). Insa crestinismul e o relatie, o relatie in care Dumnezeu se descopera. Ai de-a face, dincolo de tot ce faci tu ca om, cu o realitate vie, cu o Persoana vie, si incepi sa intelegi ca trebuie sa te raportezi cumva la ea.
Daca religia te schimba doar ca actiune, caci conteaza ceea ce faci, crestinismul te schimba in toata fiinta ta, pentru ca in crestinism nu conteaza atit de mult ceea ce faci, ca in cazul religiei, ci ceea ce esti. Desigur ca te folosesti de ceea ce faci ca sa ajungi sa fii ceea ce trebuie sa fii, insa ceea ce poti fii e nespus mai important decit ceea ce faci.
Si inca ceva. Daca la religie lupti de unul singur, in crestinism descoperi ca ai ajutor pentru a realiza ce sti ca trebuie sa faci - sa Il cunosti pe Dumnezeu.
Sper ca ai inteles diferenta.
Ce gasesti tu "la misto" aici? Eu cred ca e o intrebare pertinenta, atita timp cit se fac asemanari intre religii si crestinism.
Http://ro.wikipedia.org/wiki/Religie
Religia este credința în supranatural, sacru sau divin, și codul moral, practicile de ordin ritual, dogmele, valorile și instituțiile asociate cu această credință.
În cursul dezvoltării sale religia a luat un imens număr de forme în diverse culturi sau persoane.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Cre%C8%99tinism
Creștinismul este una din cele trei religii monoteiste contemporane, alături de iudaism și islam.
Considerând împreună catolicii, protestanții și ortodocșii sub eticheta globală de "creștini", religia acestora este actualmente la nivel mondial cea mai importantă din punct de vedere numeric. Islamul, cealaltă religie monoteistă derivată din tradiția religioasă iudaică, este a doua ca pondere numerică a adepților în lume.
Creștinismul îmbină tradiții din iudaism, pe care le îmbogățește cu mărturia Noului Testament. Ca moștenitor alături de islam și iudaismul contemporan al tradiției religioase orientale, creștinismul perpetuează până în ziua de astăzi credințe și mituri născute pe malurile Eufratului acum mai bine de 5000 de ani.[1]
Ca orice monoteism, creștinismul a manifestat în bimilenara sa istorie o apreciabilă cantitate de intoleranță atât de tipică acestei forme speciale de religie.[2]
Cuvântul "creștin" vine din limba latină populară, de la christianus, derivat de la Hristos, deoarece Iisus/Isus din Nazareth este considerat în religia creștină ca fiind Mesia și fiul lui Dumnezeu. Cuvântul "Hristos", în limba greacă Χριστός Christós, "cel uns", este traducerea din limba ebraică a cuvântului משיח Mașiah (arabă مَسيح Masīh).
Instituția specifică creștinismului este Biserica. Autoritatea doctrinală este Sfânta Scriptură sau Biblia, la care se adaugă, în ortodoxie și catolicism, tradiția Bisericii, iar pentru catolicism și Magisteriul bisericesc, reprezentat de autoritatea papei.
Cel care a scris astea a uitat să scrie și de credința / cultul /religia Bahai, care este și ea o religie monoteistă.
Departajarea religiilor în monoteiste și politeiste, este destul de greu de făcut.
În cazul Creștinismului, ai totuși Sfânta Treime, care cu toate că acționează ca un tot unitar, este constituită / unde sunt trei divinități principale. Deci în creștinism nu este o singură divinitate ca în religia Bahai, în Islam sau în religia mozaică / în iudaism.
Discutând logic există ""mulțimea religiilor, care încă mai au adepți"" iar creștinismul este un singur element din această mulțime. Mulțimea superioară este mulțimea religiilor în care au crezut oamenii de-a lungul timpului.
Mulțimea religiilor conține 2 mulțimi mai mici respectiv mulțimea religiilor care încă mai au adepți & mulțimea religiilor care nu mai au adepți fiind reuniunea celor 2 mulțimi.
Creștinismul nu este chiar cu nimic superior, nici unei alte religii, fiind o religie ca și alte religii.
Care e diferența dintre Creștinism și Religie?== este că unii când spun religie la modul general fie că se gândesc la orișice religie fără a partizana cu vre-una din ele, sau la totalitatea religiilor.
Când Karl Marx a scris " religia opiu al popoarelor", nu s-a gândit la o religie în particular, ci la ideea de religie.
Afirmația lui Karl Marx este corectă și acum, pentru religiile statice, ( care se auto pretind într-un mod mincinos, ca fiind de sorginte divinică, când în realitate au fost făcute de oameni,),
dar ar devenii / ar fi incorectă, pentru situația când ar apare, religii axiomatice și dinamice, construite logic aidoma unei științe și fără să conțină elemente narative, cu mulți adepți,
deci niște religii care să fie mereu /
permanent modificate și îmbunătățite,
în funcție de nivelul de cunoaștere al Omenirii.
Pai... Religia cuprinde si Crestinismul si Satanismul si Budismul si toate cele.
Iar pentru Ema... Da. Multi confunda religia cu crestinismul. Pana si profesorii de religie! (in loc sa predea despre religie, stiu eu, istoria religiilor etc, ei predau totul din viziunea crestinismului, aruncand cu noroi in alte religii. si nu-mi spuneti ca nu e asa. nu am avut niciun prof pana acum care sa nu zica despre alta religie ca nu e buna si ca doar crestinismul e adevarata cale.) Totusi... nu vreau sa mai dezvolt asta ca imi creste tensiunea.
Crestinusmul e forma in care se cuprind toate cultele care cred in Dumnezeu, iar crestini nu sun numai ortodocsii si catolicii @ matt24! crestini sunt toti cei care cred in Dumnezeu.Iar religia este cultul care crede in orice, si ateismul e o religie.Religia cuprinde toate cultele lumii budisti,musulmani,atei,baptistii, catolici, adventisti!
Crestinismul sun oamenii care cred in dumnezeu de lungul anilor sau format mai multe religii cum ar fi: adventisti, penticostali, ortodoxi, catolici, babtisti. acestia sunt crestini iar fiecare om face parte dintr-o religie.cei care nu cred in dumnezeu si in isus sunt cei ca: budisti, si restul care nu cred in dumnezeu. Sper ca ti-am fost de ajutor.
DeProfundis99 întreabă: