Acu cativa ani parintii bisericii ortodoxe au prezis ca erorile teologice ale catolicilor si protestantilor vor conduce occidentul spre ateism.
Astazi vedem ca într-adevar au avut dreptate.
Crestinismul occidental a cumulat erori grave teologice, s-a modernizat si liberalizat si astfel a îndepartat oamenii de la credinta crestina autentica.
Nu o sa plictisesc oamenii cu amanunte teologice, dar in ceea ce priveste modernizarea si liberalizarea crestinismului occidental e mult de spus. In multe biserici din tarile nordice a inceput sa fie acceptat stilul de viata a persoanelor cu deviatii de natura sexuala, toleranta si militarea pentru avort si alte actiuni evident contradictorii cu crezul crestin. Nordicii au inteles, in mod logic ca varianta lor de crestinism nu e cu nimic diferita de secularismul, liberalismul si modernismul in care traiesc. E exact aceeasi chestie deci de ce sa te mai obosesti sa te trezesti duminica devreme? In mod clar, daca a fi crestin si a fi secular e aceeasi chestie oamenii vor alege in majoritatea cazurilor ateismul.
Pe de alta parte, in estul europei a fost pastrat crestinismul practicat de sfintii apostoli si urmasii lor, iar astazi exista o tensiune reala si evidenta intre modernism si crestinismul ortodox. Pentru oamenii care traiesc in tari ortodoxe e usor de vazut si inteles ca liberalismul si crestinismul sunt in evidenta contradictie si tensiune deci exista o alegere reala intre cele două. Unii vor alege liberalismul devenind atei, altii vor alege crestinismul autentic, iar ceilalti (cei mai multi) vor alege calea de mijloc caldicica care nu te pune sa alegi o parte si sa lupti impotriva celeilalte. Pana la urma asta e cea mai comoda varianta, pe asta o si aleg cei mai multi oameni.
O a doua cauza ar fi lipsa totala de asceza si spiritualitate in teologia neoprotestanta. Desigur ca urmare a dogmei "odata salvat, intotdeauna salvat".
Noi ortodocsii, nu avem o astfel de dogma. Noi credem in asceza, adica in progresul spiritual al omului prin rugaciune, fapte bune de milostenie, intarirea rabdarii, a dragostei, acumularea intelepciunii, intarirea impotriva poftelor si a patimilor si asa mai departe. O astfel de ascensiune progresiva spirituala nici macar nu exista in spatiul neoprotestant. Pentru ei viata crestina inseamna botezul si o serie de duminici in care citesc din Biblie si canta cele mai penibile cantece moderne de ti se zvarcoleste pielea de rusine pe tine cand le auzi si de penibilitatea lor si slaba calitate muzicala.
Uita-te la arhitectura "bisericilor" protestante. Pur si simplu striga modernism. Sunt urate, hidoase chiar si pot fi usor confundate cu orice alta cladire seculara.
In orasul meu frumos, cea mai urata cladire e un liceu/biserica neoprotestanta. Cladirile comuniste devin niste perle in comparatie cu monstruozitatea aia oribila.
In orice caz, am vorbit cu multi vestici care s-au convertit la ortodoxie. Francezi, americani, australieni, englezi etc. I-am intrebat de ce au ales sa se converteasca la crestinismul ortodox si mi-au spus ca e singura alternativa la cultura moderna infectata de liberalism. E singura religie care si-a pastrat cu barbatie autenticitatea si de asemenea e singura care iti ofera o perspectiva complexa si coerenta asupra vietii pentru ca ai posibilitatea de asceza spirituala si nu e doar intalniri plictisitoare de protestanti.
Pentru ca majoritatea ortodocsilor sunt nepracticanti in timp ce protestantii sunt mai practicanti. Profilul ortodoxului este cam asa: merge la biserica de Paste, de Craciun, la nunta, botez si inmormantare, iar seara se duce la carciuma. Sunt si exceptii dar pentru majoritatea nu are nicio treaba cu credinta ci e doar traditie. Respecta obiceiurile si in rest nimic, nu citesc Biblia, nu se roaga si nu prea stiu nimic despre religia lor. Astfel sunt aproape ca niste atei dar pentru ca au fost cununati la Biserica Ortodoxa se pot numi ortodocsi. In schimb la protestanti cei mai multi merg la biserica macar o data la luna, unii merg si de cateva ori pe saptamana. Este mult mai interactiv, vorbesti in fata, canti, spui o poezie. Te cunosti cu persoanele din adunare, exista un cor facut din membri, nu din popi. Exista o predica din care se intelege ceva, o parte destul de mare citeste si Biblia, este incurajat acest lucru. Astfel protestantii iau credinta mult mai in serios si sunt mai implicati. Deci ca sa spui ca esti protestant nu poti sa mergi la biserica de 2 ori pe an si in rest sa faci ce vrei. La noi ortodocsii se cauta sa impaci si capra si varza, sa fii credincios cu numele dar sa nu ai nicio responsabilitate sau cunostinta a ce presupune asta. Asa ca ne e usor, spunem toti ca suntem ortodocsi, credinciosi, si asa ne trezim cu 98% credinciosi, cea mai crestina tara din lume sau asa ceva. Pe cand realitatea e ca avem carciumele pline si asa mai departe. Practic acest titlu isi pierde semnificatia. In schimb cei din nord de care vorbesti tu, probabil iau credinta mai in serios si ori sunt credinciosi cu totul ori deloc. Isi analizeaza perspectivele si daca decid ca cred in Dumnezeu, se implica mai mult in aceasta relatie. Cel putin asta e opinia unui protestant care sta printre ortodocsi. Vreau sa repet din nou ca cu siguranta exista ortodocsi cu adevarat credinciosi si dedicati, dar accentul pe traditie face religia aceasta cam superficiala pentru multi. Din nou, nu spun ca protestantii sunt mai sfinti, ci doar ca iau credinta mai in serios, si eu la randul meu fac greseli enorme in viata.
Religia sau confesiunea n-are nici o noimă, nici o trecere înaintea lui Dumnezeu. Poporul român împreună cu conducătorii lui colcăie de corupție. Asta înseamnă medievalism, sau mai nou, comunism. Este același lucru medievalismul și comunismul: în amebele nu se găsea nici milă și nici dreptate; la fel ca în Sodoma și Gomora.
Vezi ca statisticile nu sunt una cu realitatea. E posibil ca procentul creștinilor sa fie tocmai invers. Pe când in Occident sa fie mai mare procentul creștinilor decât in Romania. Rezulta dar ca tocmai creștinismul a dus la civilizație si la progres in tarile respective.
Care este legătura de "esență" dintre (neo) protestantism și ateism?
Pe lângă alte implicații, sa fie oare o pură întâmplare ca Occidentul protestant este și cel mai ateist, pe când Răsăritul ortodox este cel mai "credincios"?
Nu există legătură, corelație. Concidența nu înseamnă cauzalitate. Occidentul nu protestant, religia confesiunile catolică și protestantă coexistă. Neoprotestantismul este caractetistic Americii unde libertatea religioasă a dus la înflorirea unor curente și interpretări noi ale Bibliei. Nu este întâmplare. Ateismul este legat de educație științifică și iliminism, care au apărut în vest, iar estul l-ea cunocut doar mai târziu prin transfer cultural, imitație și necesitatea de a nu rămâne social și geopolitic în urmă și a fi invadați și cuceriți de vest.
Asta este situația în România, când aproape jumătate din populația României mai trăiește la țară, semi analfabetă, unde se face încă agricultură medievală, unde domnesc încă superstiții și obiceiuri arhaice, unde interpretarea ortodoxă a Bibliei este literală. unde preoții sunt analfabeți religioși, asta este, suntem 50% în Evul Mediu.
Ca sa știi și tu la Biserica nu canta doar popii ci sunt coruri de studenți și seminaristi de la Teologie. Motivul pentru care protestantii sunt activi este legat de obligativitatea adepților de a da zeciuiala pastorului.
"De ce tarile nordice(protestante) sunt cele mai ateiste, în timp ce României ortodoxe I se pune eticheta de "medievalism", adică rămasă în urmă față de progresul Occidentului, mai ales din cauza mentalității "învechite", religioase?"
In conditiile in care in Romania, religia este curs obligatoriu in scoli... mai intrebi?
"Unul se mândreşte cu cât e el de ateu,
Şi dispreţuieşte pe oricine crede-n Dumnezeu,
Altul face urât să te facă să crezi,
Ar fi în stare să ţi-l bage pe gât ca să-l urmezi..."
Depinde de cult. La mine nu e obligatoriu sa dai zeciuiala. Cat despre faptul ca nu canta doar popi, e doar un detaliu, iar ce am zis eu ramane valabil: nu canta persoane din audienta(enoriasi)in biserica ortodoxa.
E vorba de PROSPERITATE si NIVEL DE EDUCATIE! In tarile nordice oamenii vad viata asa cum e, nu au nevoie de povesti care sa le amageasca simturile.
Frunza verde loboda.
Romania este asa din cauza locuitorilor, religia este doar o consecinta a analfabetismului functional si a lipsei de cultura.
Am fost dintotdeauna in urma tuturor.
Da, a dus la civilizatie si progres atat de mult incat neoprotestantii din tarile nordice sustin devierile sexuale, casatoriile persoanelor de acelasi sex, sustin avortul si ecumenismul.
Trebuia sa pun in ghilimele cuvântul civilizație. Dar eu le-am vorbit pe limba lor. Cat despre creștinismul majorității romanilor nu se deosebește de cel al neoprotestantilor despre care vorbești.
Asta am observat și eu. Nivelul scăzut al poporului se datorează corupției și politicii slabe a guvernelor noastre. Cât despre civilizație am observat că tocmai creștinii practicanți( și școliți) sunt mai civilizați față de ceilalți care doar se cred civilizați. Cât despre "preoți analfabeți", cum îi numește Sadrian să mai treacă pe la biserică și să nu bage excepțiile în aceeași oală. Iar despre religia în școală și cei din Vest fac religie poate chiar mai în serios decât la noi care se face superficial ca de altfel și alte discipline de bază.
"Materialismul" religios, totala anihilare a spiritualității, refuzul ascezei; predica glacială, prezentarea unui Dumnezeu distant, rece și neimplicat mistic de către un pastor la fel de glacial, în contrast cu duhovnicul de calitate care inspiră o cu totul altă căldură.; toate acestea se pot rezuma într-un cuvânt: desacralizare.
Protestantul de rând râde de o babă analfabeta care sta toată ziua la biserica și în rugăciune, dar necitind Biblia. Pot spune, însă, că acea babă trăiește creștinismul mai bine decât cel mai lecturat protestant, pe de-o parte pentru ca Scriptura e talcuită la biserica, pe de alta parte pentru ca spiritualitatea implica o altfel de trăire. Caci am înțeles ca ortodoxismul este introspectiv, contemplativ. Opus rationalismului vestic care respiră concepte, ortodoxul ascet are trăirea spirituală, profunzimea religioasă care îl apropie mai mult de Dumnezeu.Prin misionarismul sectant, răpirea spiritualității acelei babe este o crima sufleteasca, după părerea mea.
Protestantismul conduce marea masă a credincioșilor protestanti spre ateism.
Globalizarea și mentalitatea consumeristă care a luat cu asalt și Răsăritul, conduce marea masă a ortodocșilor spre "consumul" religiei:Cununie, Botez, Inormantare. Servicii, bunuri de consum. De aici vine imaginea "ortodoxului nepracticant".
Consider ca o trăire creștină autentica nu se poate realiza fără respingerea culturii și lumii moderne. Nu în totalitate, bineînțeles.
Asta cu acum cativa ani imi aminteste de profetul Isus fiul lui Anania, https://en.wikipedia.org/wiki/Jesus_ben_Ananias
El a profetit caderea Ierusalimului si in timp ce profetea o piatra catapultata de romani i-a spart capul si l-a omorat.
Tatal meu vitreg e membru al Bisericii Protestante Olandeze. Isi plateste cotizatia. Dar in biserici nu calca decat pentru concerte.
Well răspunsul nu tocmai ușor, dar odată cu reforma lutherană, a crescut mult ideea de liberitate de opinie și gândire, ceea ce a dat naștere perioadei Iluministe și ulterior Renașteri, în această perioadă sau dezovltat foarte multe societatea, educația în primul rând a devenit mai accesibilă, iar științele în special cele exacte avea mediul proprice să dezvolte acum că numai erau limitările impuse de Inchiziția catolică. În estul europei reforma pătrunde mai greu, iar ideeile noi pe care le-a pus în mișcare renașterea în special cea a educație de spectru larg au pătruns mai greu în Europa de Est, la noi spre examplu intrăm în mod propriu în perioada renaștirii odată cu venirea lui Cuza la putere care aduce cu sine din Europa de Vest niște politici anticlericale pe de o parte, pe de altă parte niște politici care îmbunătățesc sistemul de învățământ însă concepția generală încă rămânea neschimbată aproape feudală, mai ales la țară. Iar în perioada interbelică deși România era dezvoltată economic social încă era înapoiată, cel puțin la țară încă se trăia precum în secolul 18, odată cu venirea comuniștilor țărani au fost forțați să intre în "modernitate", satele au devenit iluminate electric, s-au adus utilaje agricole, s-au înființat CAP urile, dar evident că la nivel de mentalitate schimbările deși bruște nu au fost mari, reforma lui Cuza, reforma forța a comuniștilor, au adus societatea în stadiu actual, dar mai mereu am fost cultural înapoia Europei de Vest, și chestiunea asta nu e doar cazul României, ci a tuturor țărilor din est.
Cum sa nu se deosebeasca? Vezi tu aici acceptanta pe scara larga fata de modernism, feminism, casatori homosexuale, si alte lucruri de genul? Toata viata mi s-a spus ca Romania e o țară homofoba, misogina, rasista, bogota, xenofoba etc si acum imi zici ca nu se deosebeste de protestantismul progresiv din nord?
Foarte, foarte bine spus. Ma bucur ca am dat de cineva intelgent cu o gandire sanatoasa aici.
Cred totusi ca fenomenul ortodoxului nepractican e din cauza complexitatii si bogatiei religioase a ortodoxiei comparat cu neoprotestantismul.
Ma refer la faptul ca a noastra credinta e mult mai complexa in viata de zi cu zi. Avem slujbe, avem rugaciune de seara, dimineata, de masa, avem sarbatori mari, avem inmormantari si botezuri, parastase, etc. Lucrurile astea au intrat in cultura noastra si e cam imposibil sa le scoti. Chiar si un roman ateu sau agnostic are mari sanse sa participe in viata religioasa cu o ocazia sau alta. Poate un botez, poate o casatorie, poate o inmormantare.
Exact acelasi lucru se intampla si in Europa catolica. Ateismul e mult mai intalnit in tarile protestante decat in cele catolice. Asta nu inseamna ca toti catolicii merg la biserica duminica de duminica. Exact la fel ca la noi, a devenit parte din cultura lor. In lumea ortodoxa si catolica fie esti crestin pe bune fie "crestin cultural".
Neoprotestantii in schimb n-au niciun fel de complexitate. Pentru ei crestinismul e literalmente echivalent cu detinerea unei Biblii si optional mersul la pastor sa vezi ce parere personala are si el de aceeasi Biblie pe care o detii si tu.
Daca ma intrebi pe mine protestantismul e extrem de individualist. Nu e de mirare ca ideologia capitalista s-a dezvoltat in lumea protestanta. Nu ca as prefera cumva comunismul, Doamne fereste. Capitalismul si comunismul sunt 2 fete ale aceleiasi monede a materialismului. Capitalismul a pornit din protestanti iar comunismul din evrei.
In fine, ideea era ca vedem foarte bine astazi care sunt urmarile departarii de la singurul Adevar.
Dap, comunismul a pornit de la evrei, si anume cei doisprezece apostoli, care au fondat un fel de falanster dupa moartea lui Isus.
O secta crestina l-a invatat comunismul pe Karl Marx. Parintii lui apostaziasera de la iudaism, botezandu-se.
Nu-i asa ca n-ai citit Faptele Apostolilor? Face parte din Biblie.
Nu-i asa ca n-ai citit Marx? Nu-i asa ca n-ai citit Hegel? Inculti de pe TPU au impresia ca comunismul e acelasi lucru cu idealul monastic al apostolilor cand ei n-au nicio idee despre istoria si filozofia comunista. Pentru țăranul de rând poate pare acelasi lucru, dar pentru un om citit e evident ca dialectica materialista si critica capitalismului nu e deloc acelasi lucru cu idealul monastic. Pentru voi, capete seci, veganismul si postul e acelasi lucru. Pentru țăranii inculti de pe TPU marxismul care critica religia e acelasi lucru cu monasticismul pentru ca incultii nu au auzit in viata lor de context si radacina filozofica a doua sisteme complet opuse judecand forma aparenta fara sa aiba nici cea mai mica idee despre substanta.
Imi place ca nu ti-am raspuns la tampenia pe care ai zis-o si ai continuat sa insisti. Nu-mi pierd vremea cu oameni a caror IQ nu depaseste temperatura camerei in celsius.
Monasticism in Faptele Apostolilor? Ai fumat ceva nepermis?
Mi se pare cam pripită concluzia ta. Dacă e să judecăm după rata de penetrare a ateismului, atunci islamul ar fi religia adevărată.
Părerea mea este că în țările unde doctrina marxistă s-a impus la nivel politic într-o formă mai ușoară sau mai radicală (socialism nordic sau comunism sovietic) în acele țări și ponderea persoanelor nereligioase este mai ridicată.
Să luăm că exemplu China și India, ambele țări asiatice cu peste 1 mld. de locuitori și fără mari influențe creștine, un stat este predominant ateu, celălalt este religios.
În SUA de asemenea, deși sunt multe culte neoprotestante, ateismul nu a prins la fel ca în Europa occidentală.
Un concert de metal este muuuuult muult mai pasnic decat o impartire de apa sfintita in randul crestinilor.