Te contrazic. Un om care crede sincer intr-o minciuna nu este ipocrit. Este altceva: prost, credul, cum vrei sa-i zici. Ipocrit este cel care crede ceva, dar el nu face ceea ce le predica altora ca trebuie sa faca (fatarnic). Tot ipocrit este si ala care nu crede intr-o anumita doctrina, dar o prezinta altora ca adevar.
Ma intreb care e mecanismul din spatele topurilor si nominalizarilor propuse in privinta unui fenomen care poate fi atat de greu calculat: ipocrizia. Sa fie: ca asa mi se scoala mie? A stat vreunul dintre voi sa monitorize cultele? Ati facut sau ati consultat sondaje de opinie, studii comparate, analiza sociala? Ati verificat si ateii? Nu sunteti voi de fapt ipocriti, cand va pronuntati asupra unui fenomen pe care nu il cunoasteti?
Ai perfecta dreptate nu exista padure fara uscaciuni. Inainte de a fi credincios sau ateu esti om. Nu putem sa catalogam pe nimeni dupa eticheta.Caracterul conteaza, principiile care ii guverneaza viata.
Intr-adevar, nimeni nu a stat sa monitorizeze toate cultele. Dar fiecare din noi cred ca a avut tangenta cel putin cu vreo cinci culte/secte (plus biserica ortodoxa, bineinteles). Intrebarea este: unde a vazut sau unde i s-a parut mai multa ipocrizie? Ar fi trebuit formulata altfel intrebarea: Din cele pe care le stiti, care credeti voi ca?
Eu nu ma leg de secte sau de religii.
Dupa cum esti educat sau cum iti e firea iti creeaza ipocrizia.
Stiu ca nu asta ai cerut, dar toti oameni sunt ipocriti, macar o data in viata.
La intrebarea "Care floare este mai frumoasa?" se raspunde de obicei cu "Fiecare cu frumusetea ei". Credeti ca am putea zice si aici "Fiecare cu ipocrizia ei"?
Cum? Tu nu ai intalnit ipocrizie la nicio secta sau religie? De ce nu vrei sa fii obiectiv? Mai faci si afirmatii gratuite. Am spus-o de multe ori: Nu sunt ateu. Nu am niciun fel de eticheta. Poti sa-mi zici liber cugetator sau agnostic, ceva de felul asta. Un om care observa, intreaba, verifica, fara a avea o prejudecata anume.
Da. Cred ca ai vazut si tu fete bisericesti ipocrite, fie pe la tv, fie in viata reala. Nu putem nega fenomenul. Un om care crede sincer intr-o minciuna nu este ipocrit; el este credul. Ipocrizia, dupa parerea mea, are doua aspecte. Unul ar fi sa crezi intr-o doctrina, dar tu sa nu pui in practica ceea ce le spui oamenilor sa faca (cum erau acei farisei in urma cu doua mii de ani). Un alt aspect ar fi sa nu crezi intr-o doctrina (sau cel putin nu suta la suta), dar sa o predici oamenilor si sa faci tot posibilul sa ii atragi in secta respectiva.
Nu cred ca ar fi in regula sa respingi totul din cauza ipocriziei unora. Problema este insa sa ai suficient discernamant pentru a distinge realul de fals.
Termenul "ipocrit" (sau fatarnic) este cel mai adesea asociat cu fenomenul religios, trebuie sa recunoasteti. Insusi Iisus l-a aplicat unor capi religiosi din vremea lui. Asta nu inseamna ca alte categorii de oameni nu pot fi invinuite de ipocrizie. In politica, de exemplu, folosim termenul "demagog", care in esenta este acelasi lucru. Unui om de rand (nereligios) ii putem spune prefacut, sau mincinos. In ce priveste ipocrizia religioasa, daca ea a fost prezenta in vremea lui Iisus, nu-i de mirare ca ea a fost prezenta si in secolele care au urmat si este prezenta inca si astazi. Daca in tara noastra cei mai multi preoti ipocriti se intalnesc in biserica ortodoxa, asta se intampla numai pentru ca aceasta religie este majoritara la noi. Procentul poate fi acelasi si la alte culte, dar pentru ca sunt comunitati mai mici, si numarul de ipocriti este mai mic. Ati vazut cu totii la televizor tot felul de predicatori de-a dreptul ridicoli, care fac mai mult show pe scena. Sunt ei ortodocsi? Nu. Sunt reprezentanti ai tot felul de culte religioase.
Cand am pus intrebarea asta, am fost constient ca nu vom putea noi sa facem un clasament, care e cel mai ipocrit, care e al doilea s.a.m.d. Am vrut mai mult o discutie pe tema fenomenului numit "ipocrizie", care, asa cum am spus mai sus, este asociat cu religia. As fi vrut niste pareri sincere, deschise, de genul: din cati am cunoscut eu pana acum, mie mi se pare X, sau Y cei mai ipocriti (in sensul ca una zic si alta fac). Numai doi useri au raspuns in felul acesta: EllaBlackEyes si DyNo. Imi pare rau ca nu pot sa dau doua funde.
Tipul blameaza cele doua religii (n-am inteles de ce numai pe astea doua), insa vorbeste numai generalitati. Nu spune, concret, exemple de devieri ale acestora fata de linia dreapta.
Absolut toti, niste oameni prosti care nu sunt capabili sa gandeasca singuri si au nevoie de cineva sa le spuna ce sa faca
Toti sunt la fel de ipocriti. Dar daca ar fi sa fac un top, ar arata cam asa:
1) Judeo-Crestinismul
2) Islamismul
Si restul...
Si daca ai lua ce ii mai bun din fiecare tot n-ai reusi sa faci o religie buna fara sa fie ceva cu semnul intrebarii pe acolo...
Nu cred ca ii putem pune pe toti in aceeasi oala. Adjectivul "ipocrit" se preteaza la grade de comparatie. Deci, putem spune ca o religie/ secta/ cult (prin aceasta intelegand atat capii religiosi, cat si enoriasii) exprima o doza mai mare de ipocrizie decat altele. Asta era ideea. Care vi se pare voua, din experienta pe care o aveti pana acum, ca ar fi cap de lista (sau intre primele locuri)?
Conteaza ca trebuie sa ne pocaim.
De acord, pentru ca fiecare am facut (sau poate inca facem) fapte rele. Dar problema in discutie aici este ipocrizia. Ai vazut si tu, sunt convins, fete bisericesti care una zic si alta fac. Poate vei zice ca nu te intereseaza, pacatul lor sa fie (are cine sa ii judece). Dar trebuie si noi sa avem discernamant si sa deosebim lucrurile: ce este real si ce este fals.
RAY întreabă: