Ateu/Agnostic, dar tot vreau sa raspund.
Voi incepe cu sfarsitul: scopul religiei.
Religia a fost creata in trecut pe post de politie. Pe atunci, oamenii nu erau prea culti si li s-a spus "Nu ii da in cap aceluia, ca te vede al' de sus." Si asa, religie a ajuns sa controleze in masa oamenii. Ce poveste frumoasa, nu-i asa?
Credinta sau religia? Nu ma amestec.
De ce e importanta apartenenta - nu e. Dar banuiesc ca multe persoane gasesc o anumita liniste in visul pueril ca cineva te protejeaza, ca vei ajunge in rai si tot asa. Inteleg ca doriti sa va simtiti in siguranta, dar nu mereu e asa.
Credinta, prin formele ei concrete de manifestare (unice si inconfundabile cu manifestarile altor "credinţe") este ea insasi o "religie".
Nu poti extrage chirurgical doar sentimentul, pietismul religios, separat de o Revelatie divina, de o cunoastere a Divinului, a scopurilor, a unei intregi serii de manifestari, de norme, de principii, de forme...
Musulman cu influente bahice.Pot raspunde, da? Adica stau cu pietrele in buzunar, stii tu pentru ce, dar sunt prea ametit ca sa le nimeresc.
Motiv?! Nu le-as zice motive ca de la astea pleaca scandaluri in general.Fixuri, amagiri, bere si impliniri, merge mai bine.
Credinta conteaza tot timpul, sau na, puterea de a te amagi.E un lucru benefic, nu ignor asta.Acum conteaza si firea omului cu standardele lui despre moralitate. Poti ave credinta din belsug, dar la un pedofil nu cred ca ar mai conta.
Păi încep cu o remarcă: fiecare e liber şi face ce vrea. Nu trebuie să-l judecăm pe X că merge la biserica sau pe Y că stă acasă, fiecare face ce crede că e mai bine. Scopul religie/creştinismului/Ortodoxismului e să facă "fericită" viaţa omului după moarte. Cum zicea un mare filozof: " pentru cine crede am o mie de argumente pentru cine nu, niciunul" deci minunile care se petrec n fiecare zi depinde de cine vrea să le descopere sau nu.
Pai a crede in ceva nu inseamna ca este o religie, cand vorbesti de religie inseamna ca practici un mod de inchinare fata de cineva, sau un ansamblu de atitudini, convingeri si practici religioase, acestea pot fi personale sau promovate de o organizatie.De obicei religia promoveaza credinta in Dumnezeu sau in mai multi dumnezei; pot fi divinizati oameni, obiecte, dorinte sau forte. Multe religii se bazeaza pe observatii facute de om asupra naturii, dar exista si religie revelata. Exista religie adevarata si religie falsa. Daca este necesar sa apartii unei organizatii religioase? Majoritatea organizatiilor religioase au produs roade rele. Nu faptul ca acele grupari sunt organizate este rau, ci faptul ca multe dintre ele in loc sa asigure o indrumare spirituala autentica, au promovat forme de inchinare bazate in cea mai mare parte pe ritualuri si pe invataturi false. Aceste organizatii au fost folosite pentru a tine sub controlviata oamenilor in scopuri egoiste. Ele s-au aratat interesate mai mult de strangerea de fonduri si de construirea unorlocuri de inchinare fastuoase decat de valori spirituale. Membrii lor dovedesc deseori ca sunt ipocriti.Este limpede ca cei ce iubesc dreptatea nu doresc sa apartina unei astfel de organizatii. In schimb, adevarata religie este invioratoare si se deosebeste categoric de toate celelalte. Insa pentru a indeplini cerintele Bibliei ea trebuie sa fie organizata. Evrei 10 :24, 25; 1Corinteni 1:10; 1Petru 2:17.
Pentru că Dumnezeu a păstrat în raport cu umanitatea o singură cale de transmitere a învăţăturilor, sfaturilor, legilor, DOAR O SINGURĂ CALE.
Iar această credinţă unică, este bine definită în Noul Testament: Biserica pe care Mântuitorul o confirmă de la început şi până la sfârşit şi în care a confirmat preotia creştină!
- Despre Unicitatea Bisericii vorbeşte întreg Noul Testament : Efeseni 4, 13; Fapte 20, 28; I Corinteni 3, 11; Ioan 17, 22; Matei 16, 18; Efeseni 4, 4-6; I Corinteni 1, 12-13; Evrei 3, 14; Matei 18, 17, etc...
"Seriozitatea" afirmaţiilor Sale privind unicitatea sunt în legătură cu faptul că şi-a dat viaţa pentru ea, pentru ca acea Biserică să rămână Una Singură - Fapte 20, 28;
Nu consider relevanta aparteneta la o anume religie, credinta este in suflet. Biserica ortodoxa ingradeste ratiunea umana, o reduce la anumite fapte ceea ce duce la disparitita liberului arbitru.
Nu are importanță apartenența la o anumită religie deloc chiar. E chiar ridicolă toată împărțirea asta. Sunt convins că fiecare om ce gândește are abateri de la orice religie pe care ar putea s-o practice. Și nu vreau să spun că toți sunt "păcătoși" ci ca au abateri la nivel filosofic, idealistic.
Religia ajuta oamenii sa fie mai apropiati de Dumnezeu, de norme morale corecte. Problema e cand intra in conflict cu bunul-simt, sau, cel mai rau, cu alte religii. Eu unul consider ca exista oameni care nu au nevoie decat de credinta, insa majoritatea au nevoie si de o religie si comunitate.
anonim_4396 întreabă: