| CinevaAnonimă a întrebat:

Care sunt principalele diferente dintre religia crestina ortodoxa si cea a Martorilor lui Iehova?

41 răspunsuri:
| milan9 a răspuns:

Spre deosebire de cele peste 10000 de secte care descind din "miscarea protestantã", Biserica Ortodoxă este Biserica Apostolică, cea care a rămas neschimbată, (având "obsesia" păstrării neschimbate a învăţăturilor şi a interpretărilor lor pe linia în care primele comunităţi apostolice le-au păstrat).

Biserica Ortodoxă a continuat fãrã nici o deosebire învăţăturile Bisericii apostolice. Ea a insistat ca esenţa de bază a ei să fie "neschimbabilitatea" pentru că doar aşa s-ar fi păstrat şi autoritatea acestor învăţături (provenind fidel de la Hristos şi de la apostoli...

| Florin9Florin9 a răspuns (pentru VelaJohnny):

Matei 16:18, nu vrei ceartă? Nu știu ce ți-a dat impresia că mă cert cu tine, poate felul în care te-ai gândit că aș rosti eu cuvintele dacă am fi față în față, dacă am fi față în față ți-aș vorbi calm(cel puțin teoretic happy ). Dar de ce Biserica a fost plină de erezii până la apariția Martorilor lui Iehova? (să zicem că adevăratul a existat dar a dispărut, așa cum Iisus a și spus, dar nu-mi pot imagina cum a putut Dumnezeu să permită ca Biserica să fie,, moartă '' (trupul Lui Hristos să fie mort) timp de mai bine de 1000 de ani. Cum e posibil asta? Iisus a spus că adevăratul va fi corupt dar n-a zis că va dispărea. Dacă Constantin cel Mare a pângărit Biserica Lui Dumnezeu (Crezul de la Nigeea și Constantinopol este de asemenea plin de erezii)deci nu-mi pot imagina că Dumnezeu a permis ca adevărul să fie pierdut ( creștinii făcând idolatrie și având concepte greșite) și abia după ce Biserica a fost moartă mai bine de 1000 de ani să apară din nou adevărul (Martorii lui Iehova) mi se pare absurd și ilogic.( Matei 20:28, de ce nu s-a ținut Iisus de promisiune?) Din pilda grâului și nighinei rezultă că adevăratul va fi corupt dar acesta va exista încontinuu(până la sfârșit, de ce a dispărut adevărul?) (poate m-am exprimat cam aiurea dar cred că ai înțeles ce vreau să spun).

| VelaJohnny a răspuns (pentru Florin9Florin9):

Florin, o dam din subiect in subiect. Despre „de ce Biserica a fost plină de erezii" te poti documenta dintr-o carte de istorie a crestinismului. Psalmul 106:35 spune despre Israelul antic
„ci s-au amestecat cu naţiunile
şi au învăţat faptele lor."
O sa gasesti multe informatii de genul „sarbatoarea cutare au adoptat-o de la cutare", „invatatura aceea noua a fost promovata de cutare in crestinism" etc.
Cum ti-am aratat in mesaj, ouale rosii de pastele crestin si iepurele, pe care crestinii le promoveaza zilele astea provin din cultura veche germana, Ostara fiind zeita fertilitatii si aceste simboluri erau promovate in inchinarea adusa ei, chiar la inceputul primaverii fiind sarbatorita aceasta zeita. Ce treaba are moartea si invierea lui Isus cu zeita fertilitatii si simboluri ale acesteia? S-au inventat legende pentru a avea aparenta legatura, gen ca Marta a avut un cos de oua pe care a sangerat Isus, si voila. Raspunsul la intrebarea ta „de ce Biserica a fost plină de erezii" e ca nu a respectat 100% invataturile Bibliei, ci au adaugat in crestinism si alte invataturi, sarbatori si traditii. Daca un crestin din secolul I ar veni in secolul XXI, ar fi luat in ras de crestinatatea din prezent, fiind foarte diferit de ei.
„adevăratul a existat dar a dispărut" - adevarul a existat mereu. Isus a spus „Cuvântul Tău este adevărul" intr-o rugaciune adresata lui Dumnezeu, din Ioan 17:17. Toate eforturile unor oameni precum clerul din era medievala sau anumiti conducatori de a face ca Biblia sa nu fie citita de oameni au dat gres. Regele seleucid Antiochos Epipha, imparatul roman Diocletian si clerul catolic si nu numai s-au pus in calea raspandirii Scripturilor. Evident, fara influenta acestora, acesti conducatori isi puteau promova propriile interese politice si religioase. Insa Biblia a ajuns cea mai raspandita carte in cele din urma. Chiar daca nu era pus in practica, nu inseamna ca era pierdut. Multi oameni de-a lungul timpului au manifestat interes fara de Biblie si pentru promovarea invataturilor ei. Miguel Servet, William Tyndale, Francisco de Enzinas, Robert Morrison au fost ucisi de catre biserica pentru ca traduceau si puneau la dispozitia oamenilor Biblia. Daca crestinatatea de atunci se baza pe Biblie, de ce se fereau atat de mult spre a pune-o la indemana publicului, de parca reprezenta un pericol? Mereu au fost de-a lungul istoriei oameni care au promovat, atat cat au inteles si ei, invataturile Bibliei. Au inteles ca e vitala si ca oamenii trebuie sa o cunoasca, si si-au pus viata in pericol pentru asta, ceea ce arata ca erau sinceri.

| VelaJohnny a răspuns (pentru VelaJohnny):

Deci, adevarul nu a pierit niciodata, pentru ca Biblia nu a fost inlaturata, ci a fost doar sufocat de alte invataturi necrestine.

Nu cred că protestanții dețin adevărul, fiecare confesiune de (neo)protestanții a studiat aceeași Biblie(Cuvântul Lui Dumnezeu) dar au ajuns la concluzii diferite (păreri contradictorii sau chiar opuse de exemplu în privința :dumnezeirii Lui Iisus, existența raiului și iadului, nemurirea sufletului, etc) asta arată că și-au urmărit propriile interese (de exemplu până la apariția Martorilor lui Iehova (care zici tu că reprezintă adevărul) creștinismul a avut erezii gen :credea că Iisus este Dumnezeu, credeau în rai și iad, credeau în nemurirea sufletului (chestii care nu sunt luate de la păgâni ci sunt argumentate pe baza Bibliei) cam asta credeau creștini după anul 800 să zicem (cele 3 doctrine precizate mai sus) cred că Dumnezeu n-ar fi permis asta (ca creștinismul să stea în întuneric mai bine de 1000 de ani, plin de erezii(mă refer la ereziile apărute din interpretarea,, greșită '' a Biblie) de exemplu totul ține de interpretarea(corectă) unor versete, Dacă învățăturile voastre sunt corecte de ce nu au fost promovate și de alte confesiuni de protestanți? Toate confesiunile de protestanții ne invită să,, descoperim ce ne învață Biblia cu adevărat '' dar protestanții se contrazic între ei, (de exemplu i-am dat unui Martor al lui Iehova versetul unde se spune,, vor merge necredincioși la osândă veșnică (sau ceva de genu', cu precizarea că versetul face referire la iadul veșnic, și a sucit cuvântul,, veșnic '' prin nu știu ce traduceri și i-a rezultat că veșnic nu se referă la,, pentru totdeauna'' ci la o perioadă limitată de timp!) Totul se rezumă la interpretare versetelor(uni le interpretează după interesele lor). În concluzie faptul că (neo)protestanții au apărut atât de recent și faptul că se contrazic între ei mă face să cred că ei nu dețin adevărul (faptul că Martorii lui Iehova au prezis sfârșitul lumii și nu li s-a adeverit mă face și mai sceptic).

Și încă o chestie, mi-a zis un martor al lui Iehova (am impresia că tot tu) că Dumnezeu nu a știut că Adam și Eva vor greși(deci nu e Atotștiutor), ceea ce mi se pare o mare prostie...

Avem dreptul la a detine convingeri personale si opinii fiecare, deci, ce pot sa zic de ale tale? Legat de unele chestii, doar pentru ca nu le intelegi nu inseamna ca sunt gresite. Si tu interpterezi exact ca multi altii, ti cont doar de versetele care par sa iti sustina convingerile. Legat de trinitate, cand sustii ca Isus este aceeasi persoana cu Tatal sau, nu iei in considerare versetele care arata ca Isus ii era un slujitor al lui Dumnezeu, sau ca il intreba de ce l-a parasit. Cand convingerile tale se vor baza pe intreaga Biblie, si aduci in discutie toate versetele care discuta despre acel subiect, nu doar pe cele care aparent iti sustin convingerile, nu pot decat sa iti strang mana pentru obiectivitate si sa iti dau crezare in ceea ce imi arati. Dar asa...scuza-ma dar nu iti pot da dreptate. Legat de „Dumnezeu nu a știut că Adam și Eva vor greși(deci nu e Atotștiutor)" e posibil ca eu sa fi spus ceva de genul. Faza e ca ceea ce ai inteles tu e „o mare prostie", nu ce am zis eu. Am adus argumente biblice, nu in favoarea faptului ca Dumnezeu nu ar fi atotstiutor, ci ca poate alege sa nu vada dinainte anumite lucruri. Nu vad sensul sa il dezbat iar doar pentru ca nu ai inteles, si in plus, daca nu esti obiectiv si ignori lucrurile care nu iti sustin convingerile, cu atat mai putin. I-am scris cuiva la alta intrebare ideea urmatoare: Organizatia noastra este imperfecta, fiind formata din oameni imperfecti. Asta nu inseamna ca a stat in loc, ci a facut progrese semnificative in timp. Legat de „sfarsitul lumii", fratii din vremea aceea, in zelul lor pentru a intelege anumite profetii, au facut greseli in intelegere. Totusi, daca te uiti in oglinda, vei vedea ca nici religia ta nu e perfecta, si ti-as putea arata lucruri mai grave comise de catre membrii ei sau de catre cler de-a lungul timpului. Observ ca vrei sa incheiem discutia, iar daca nu, sugerez eu asta. Am dezbatut destule, si cum banuiam de la inceput, nu merita. O zi faina Florin!

Nu ignor ceea ce ai zis în argumentarea faptului că Iisus nu e Dumnezeu, ți-am citit argumentele dar le-am oferit o interpretare care cred eu că e ceea corectă (de exemplu și tu ști argumentele în favoarea faptului că Iisus este Dumnezeu, cum ar fi spusele lui :Eu și Tatăl una Suntem, faptul că nu crezi că Iisus e Dumnezeu asta nu înseamnă că ai ignorat versetul, doar i-ai oferit o interpretare pe care tu o consideri corectă, nu te obosi să-mi scrii cum interpretează Martorii lui Iehova acel verset, știu deja ).Nu cred că Dumnezeu are de ce să prefere să nu știe unele chestii, adica Adam și Eva l-ar putea acuza de ceva că a știut asta? Cred că se pot acuza doar pe ei că nu au ascultat. După ce Iisus a spus eu și Tatăl una Suntem evreii au luat pietre ca să-L omoare(au înțeles că El a spus că este Dumnezeu). Iisus și-a dat seama că evreii au înțeles că a pretins că este Dumnezeu dar nu și-a retras afirmația și nici nu lea explicat evreilor că nu este Dumnezeu, nici măcar apostolilor (cărora le explica clar ceea ce transmitea poporului) nu le-a spus că a vrut doar să sublinieze relația apropiată pe care o are cu Tatăl, nu propria Dumnezeire. Fiecare are dreptul la propriile opinii. Zi-mi de ce nu crezi în nemurirea sufletului. (dacă stau să scriu toate versetele care se referă la dumnezeirea Lui Iisus mi-ar lua mult, vrei să ți le scriu?)

„Eu și Tatăl una Suntem" - hai sa mai vedem un verset, e vorba de Ioan 17:20, 21 unde spune „Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis."
Deci, si oamenii sunt una cu Dumnezeu si Isus, ceea ce inseamna ca este vorba nu de o trinitate, ci de o „politate", Dumnezeu fiind format din mai multe persoane. Totusi, versetul nu spune nimic de spiritul sfant. Deci, nu e vorba de nici o interpretare personala, eu tin cont si de versetul asta.
„Nu cred că Dumnezeu are de ce să prefere să nu știe unele chestii" - Geneza 18:20, 21, citeste din Biblia ta daca preferi „20 Aşadar, Iehova a zis: „Strigătul de plângere din cauza Sodomei şi Gomorei este, într-adevăr, puternic, iar păcatul lor este foarte grav. Sunt hotărât să cobor ca să văd dacă într-adevăr se poartă potrivit strigătului care a ajuns până la mine şi, dacă nu, voi şti"."
Ori Dumnezeu e prefacut din cand in cand, ori alege sa nu cunoasca dinainte anumite lucruri.
Ieremia 26:2, 3 „2 „Iată ce a spus Iehova: «Stai în curtea casei lui Iehova şi spune despre toate oraşele lui Iuda, de unde vin cei ce se pleacă la casa lui Iehova, toate cuvintele pe care îţi poruncesc să le spui. Să nu omiţi niciun cuvânt. Poate vor asculta şi se vor întoarce fiecare de la calea lui rea şi îmi va părea rău de nenorocirea pe care mă gândesc s-o aduc asupra lor din cauza răutăţii faptelor lor. "
Ai observat urmatoarele „Poate vor asculta şi se vor întoarce fiecare de la calea lui rea şi îmi va părea rău" spuse de Dumnezeu? Din nou, nu si-a folosit prestiinta pentru a vedea ce va fi in viitor. Doar pentru ca nu e logic pentru tine un lucru cu privire la Dumnezeu nu inseamna ca e imposibil. 1 Corinteni 1:25 „Fiindcă un lucru nebun al lui Dumnezeu este mai înţelept decât oamenii şi un lucru slab al lui Dumnezeu este mai tare decât oamenii."
Sincer, nu-mi gasesc satisfactie in discutia purtata. Se repeta acelasi proces la nesfarsit. Tu aduci o acuzatie, eu fac cercetari in Biblie sa iti arat contrariul. Acum sa incep si cu sufletul, de ce e muritor. Chiar ar fi degeaba. Uite un motiv bun, nu o sa se prinda nimic de tine din ceea ce iti explic, pentru ca tu nu faci cercetari in acest sens, cercetari cu adevarat, adica sa studiezi Biblia personal, sa tragi tu concluzii, astfel ca nu ma poti verifica decat de pe siteuri care vorbesc urat la adresa noastra despre convingerile noastre. Asta nu se cheama studiu, si banuiesc si eu ca asta e procedura ta. Deci, chiar te rog sa o lasam balta cu alte discutii.

Încă de la naștere până în prezent Dumnezeu a avut grijă de mine (mi-A salvat viața de multe ori), până acum 2 ani îi negam existența, dar am realizat că El există și e cel despre care vorbește Biblia, de atunci încerc să duc o viață în comuniune cu El(vreau sincer să fac voia Lui). Tu îmi recomanzi să citesc Biblia și să aplic ce citesc și de acolo să trag concluzia despre adevăr(Matei 7:17) această metodă a fost aplicată de toate confesiunile de protestanți, și a dat roade rele (fiecare confesiune a înțeles altceva) de asta uneori mă las în baza Bisericii Ortodoxe (fără să analizez singur unele lucruri), argumentele tale par plauzibilă dar datorită faptului că nu știu eu să aduc contra argumente din Biblie (sper să ajung și eu să-mi pot demonstra convingerile cu argumente din Biblie într-o zi ), în ortodoxie se pune mai mult accent pe practică decât pe teorie (adică degeaba ști că trebuie să ai iubire de Dumnezeu și de aproape dacă nu pui în practică) probabil dacă ai discuta cu un ortodox mai bine pregătit ar ști să-ți dea contra argumente. Faptul că Ortodoxia a existat din secolul 1 și nu a apărut pe parcurs +minunile care se întâmplă (Lumina Sfântă, Iordanul își întoarce cursul, minunile făcute de icoane, vindecări miraculoase etc) mă fac să cred că Biserica Ortodoxă reprezintă Adevărul, dacă te-am jignit te rog frumos să mă ierți, seară frumoasă...

| AndreiM77 a răspuns:

Multe, foarte multe. diferentele sunt chiar enorme. Daca ii studiezi putini pe martori, participi la o intrunire de-a lor, incepi sa vezi ca acesti oameni isi traiesc viata dupa normele si principiile bibliei, fara plusuri sau minusuri, exact dupa normele bibliei. (sunt multe guri care spun care spun ca biblia de la martori e diferita fata de a ortodoxilor, daca ei o biblie de la martori si o pui langa una ortodoxa vei observa ca sunt la fel, 2 diferente exista, in biblia martorilor apare numele lui dumnezeu Iehova, exact ca in manuscrisele originale si traducerile exacte ale lui Elias Hutter si multi altii si a II-a diferenta este aceea ca limbajul este unul actual, foarte usor de inteles, fata de o biblie ortodoxa care are un limbaj foarte greu de inteles, pot spune linisit arhaic). Si este extraordinar ca acesti oameni reusesc sa traiasca dupa aceste norme in aceasta lume care este degradata din toate punctele de vedere.