| Mircea08 a întrebat:

CASATORIA
"De aceea, va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va alipi de femeia sa şi vor fi amândoi un trup."
(Epistola către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel – 5/31)
Despre cum anume se face aceasta casatorie nu este specificat in Evanghelie, este spus doar atat :
"Adevărat grăiesc vouă: Oricâte veţi lega pe pământ, vor fi legate şi în cer, şi oricâte veţi dezlega pe pământ, vor fi dezlegate şi în cer."
(Sfânta Evanghelie după Matei – 18/18)
Nu scrie nici care sunt aceia care pot lega o casatorie, dar in conformitate cu legile statului, legi pe care un crestin este obligat sa le respecte deoarece sunt date de cei pe care Dumnezeu i-a pus acolo ca sa faca aceste legi si sa vegheze la respectarea lor, cel care este imputernicit pentru a lega o casatorie este primarul, iar dovada acestei legaturi este certificatul de casatorie.
"Tot sufletul să se supună înaltelor stăpâniri, căci nu este stăpânire decât de la Dumnezeu; iar cele ce sunt, de Dumnezeu sunt rânduite.Pentru aceea, cel ce se împotriveşte stăpânirii se împotriveşte rânduielii lui Dumnezeu. Iar cel ce se împotrivesc îşi vor lua osândă."
(Epistola catre Romani a Sf. Apostol Pavel – 13/1, 2)
Odata ce o casatorie este legata pe pamant ea va fi legata si in ceruri. Desigur, exista si obiceiul, ca pe langa casatoria normala sa se mai faca una religioasa, in fata lui Dumnezeu! Despre casatoria religioasa Evanghelia nu aminteste nimic, si nici nu spune ca oamenii trebuie sa se casatoreasca de doua ori, o data in fata lui Dumnezeu la biserica si o data in fata lui Dumnezeu la primarie deoarece "in fata lui Dumnezeu" ne aflam in permanenta oriunde ne-am afla, inclusiv la primarie. Eu cred ca o casatorie se face la primarie pentru ca asa a randuit Dumnezeu prin "inaltele stapaniri " pe care El le-a pus ca sa ne conduca, " iar cei ce se impotrivesc isi vor lua osanda "

Intrebare - Are vreun rost casatoria religioasa? Care este acela?

10 răspunsuri:
| BogdantheDreamer a răspuns:

Mircea, bunul samaritean. Te-am vazut de mult lup in piele de oaie, vreau sa vad cat o mai intinzi asa. Raspandesti o invatatura gresita, invocand pe Dumnezeu, dar omiti chestii esentiale mantuirii.
Fi smerit si lasa teologia deoparte, cum spunea parintele Cleopa: Lasa-ti teologia ca da-ti in inaltarea mintii, care duce la mandrie, iar inaintea ei merge caderea.

| QElenaBoghiu a răspuns:

Dacă oamenii aleg să se cunune la biserică, probabil o fac din motive emoţionale, spirituale, care le insuflă mai departe binecuvântarea lui Dumnezeu, prin rugăciunile şi însăşi slujba religioasă la care iau parte în ziua nunţii. În această slujbă, mirii nu fac jurăminte sau legăminte, deoarece căsătoria religioasă este, în esenţă, confirmarea iubirii umane către Dumnezeu. Poate că aceia dintre noi care au realizat căsătoria religioasă sau urmează să o facă sunt curioşi cu privire la înlănţuirea momentelor din timpul evenimentului, se întreabă ce semnificaţie au cununiile, înconjurarea mesei, paharul cu vin sau pişcotul din care mănâncă amândoi soţii. Poate cei care oficiază căsătoria religioasă o fac pentru a scăpa de singurătate într-un mod mult mai simbolic decât cel fizic, pentru a fi ajutor unul altuia sau pentru a fi alături de partener la bucurii şi la necazuri. Ceva mai aproape de lumea mondenă în care trăim, în legătură cu religiozitatea căsătoriei, sunt dorinţa domnişoarelor de a purta rochii de mireasă dintre cele mai sofisticate, peisajul de basm în care porumbei albi sunt lăsaţi să zboare la terminarea slujbei, prezenţa domnişoarelor şi cavalerilor de onoare, alături de care mirii se vor distra toată noaptea, decorarea bisericii cu flori naturale şi alte detalii care au fost ataşate acestui tip de căsătorie, fără însă a avea o semnificaţie divină, fiind născute din imaginaţia oamenilor şi din dorinţa lor de a ieşi în evidenţă în societate.

| Mircea08 explică (pentru QElenaBoghiu):

Ai spus foarte bine ca obiceiul de a face nunta nu are nici o semnificatie divina. Fiecare este liber sa faca nunta cum vrea, sa-si puna inele ca semn de legamant, sa poarte rochie de mireasa, sa inconjoare si primaria daca asta le face placere si orice altceva. Dar in fata lui Dumnezeu te casatoresti o singura data, si anume, ori la primarie, ori la biserica, ori acasa, ori pe munte sau pe un vas de pe ocean. Absolut orice legamant fac doi sau mai multi oameni este luat in considerare de catre Dumnezeu, ca fiind batut in cuie. Asta nu inseamna neaparat ca este ceva religios. Nimic nu este religios, totul este normal deoarece crestinii se comporta normal. A nu mai minti este religios?, a ajuta pe cineva este religios?, a nu face crime este religios? NU! ESTE NORMAL. A face invers este anormal, iar paranormal este doar in capul celor care le place sa se mandreasca
Binecuvantarea lui Dumnezeu o au cei care se comporta normal (crestinii adevarati), ceilalti pot inconjura biserica si in genunchi si cu bicicleta, ca tot nu vor avea binecuvantarea lui Dumnezeu
Cei care s-au casatorit la biserica si au primit binecuvantarea lui Dumnezeu de ce divorteaza? de ce se bat intre ei? (o parte dintre ei nu toti).

| Mircea08 explică (pentru BogdantheDreamer):

Treaba cu "mandria este inaintea caderii " este o cugetare budista. Pe mine ma intereseaza ce spune Iisus nu parintele Cleopa, si nici vreun alt preot sau pastor. Si ei TREBUIE SA INVETE de la Iisus deoarece Iisus este SINGURUL INVATATOR.
Eu "raspandesc" invatatura lui Iisus, si pot demonstra cu citate din aceasta invatatura ca ce spun asa este scris, dar e normal ca tu sa o vezi gresita atata timp cat respecti dogma ortodoxa, care este diferita de invatatura lui Iisus.
Oricine poate afirma despre oricine ca este lup in piele de oaie, dar daca nu poate demonstra ce spune nu este crestin adevarat, nici macar ortodox deoarece nici o religie nu striga lozinci ca la demonstratiile stradale
Te deranjez - ignora-ma. Aici poate vorbi oricine indiferent de religia pe care o are, si nimeni nu este obligat sa se alinieze la ortodoxie.
,,,, O zi buna domnule preot

| RaulAlmășan a răspuns (pentru BogdantheDreamer):

Cat timp vii cu sfaturi ortodoxe in fata unui crestin, nu vei avea roade.
Am zis unui crestin, fiindcă religia ortodoxă e păgâneasca.
Atât timp cât nunta e făcută sub legământul Domnului e valabilă.
In vechiul testament scrie mai amănunțit despre acest subiect.

| Mircea08 explică (pentru RaulAlmășan):

Si cei care sunt in afara bisericii ortodoxe tot pagani se numesc. Pagan este acela care se afla in afara bisericii.
In vechiul tesament scrie multe dar acele invataturi nu sunt pentru crestini, ele sunt pentru cei care sunt sub lege. Crestinii sunt scosi de sub Lege si au o alta invatatura si anume Evanghelia. Un crestin nu va amesteca invatatura lui Iisus cu nici o alta invatatura :
"Iar de învaţă cineva altă învăţătură şi nu se ţine de cuvintele cele sănătoase ale Domnului nostru Iisus Hristos şi de învăţătura cea după dreapta credinţă,
Acela e un îngâmfat, care nu ştie nimic, suferind de boala discuţiilor şi a certurilor de cuvinte, din care pornesc: ceartă, pizmă, defăimări, bănuieli viclene,"
(Epistola întâia către Timotei a Sfântului Apostol Pavel – 6/3-4)
"Legea şi proorocii au fost până la Ioan; de atunci împărăţia lui Dumnezeu se binevesteşte şi fiecare se sileşte spre ea."
(Sfânta Evanghelie după Luca – 16/16)
Iisus nu a propovaduit Biblia ci numai Evanghelia :
"Si a strabatut Iisus toata Galileea, invatand in sinagogile lor si propovaduind Evanghelia imparatiei si tamaduind toata boala si toata neputinta in popor. "
(Sfânta Evanghelie după Matei –4/23)
"Şi El a zis lor: Să mergem în altă parte, prin cetăţile şi satele învecinate, ca să propovăduiesc şi acolo, căci pentru aceasta am venit."
(Sfânta Evanghelie după Marcu – 1/38)

| RaulAlmășan a răspuns:

Nu e rau sa fii ortodox in sensul cuvantului.
E rău sa fii de religie ortodoxă, adică religia din prezent care si-au insusit numele de,, ortodoxie"
Ei ne fiind de loc drepti credinciosi.
Icoanele au intrat in religia crestina după aproximativ 700 de ani DH.
Si închinarea la sfinti si icoane.
Nu au fost de la început.
Iar sfanta traditie din ortodoxia de astăzi e complet diferita de cea mentionata in Biblie.

| BogdantheDreamer a răspuns (pentru Mircea08):

Cum cugeti tu, asa sa faci. O zi buna si tie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Salut!
Subiectul este foarte interesant, pe mine m-a interesat in momentul când mi-am dat seama ca ritualurile de casatorie pot fi foarte diferite, iar Dumnezeu este numai Unul.
Practic, casatoria din punct de vedere biblic cuprinde patru emotii odata. Dragostea erotica(vrei sa faci sex cu ea), dragostea parinteasca(vrei sa o protejezi si s-o ajuti pe planul profesional), dragostea prieteniei[in greaca suna mai bine(apeleaza la tine si tu la ea pentru orice lucru marunt si cel mai bine va distrati impreuna, nu separat)], dragostea Domnului(amândoi sunteti credinciosi Domnului si Domnul va iubeste).

| Mircea08 explică (pentru anonim_4396):

Am scris : - "De aceea, va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va alipi de femeia sa şi vor fi amândoi un trup."
Daca copiii si parintii sunt rude de gradul I, atunci sotii sunt rude de gradul 0. Nu stiu sa existe o legatura mai puternica decat cei doi sa fie un singur trup
Parerea mea este ca familia este formata numai din cei doi soti. Restul fac parte din famile, dar temporar