anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cat de diferita este biblia moderna de prima biblie scrisa? Au mai fost povesti adaugate, denumiri schimbate?

4 răspunsuri:
| svenhassel13 a răspuns:

Este aceeasi biblie

| al9264 a răspuns:

În general, abilitatea de a căpăta/înflori informații având puține elemente clare (empirice dacă vrei), deși nu e facil, e super importantă. Îți spun că și eu sunt în postura (evidentă) în care nu am citit toate cărțile și nu am urmărit secolele dinaintea mea, caz în care se poate spune că sunt tare dacă reușesc să efectuez extrapolări, generalizări etc. Aici, nu știu sigur dacă e aceeași biblie (meh, acum am auzit și eu că au mai pus, au mai scos), dar pot să spun că, dat fiind **, sunt șanse tare mici să nu fi modificat ei, având în vedere miza, sau scopruile

am notat cu ** o frază lungă să nu o pun întru altă frază. ** înseamnă: dat fiind că ideea cu existența acestui creștinism este aceea de a îmbogăți cu o sursă de tâlcuri și reazeme pe cine e împovărat (și reușesc, ori nu); să adauge la lume, în sensul de a avea și oamenii mai amărâți, un sprijin în locuri cheie, cum ar fi momentul când te îngreunează gândul că vezi o grămadă de proști convinși că fac bine investind super mult efort în sensul unui mare proiect, și cine nu ține pasul și apucă să privească din perspectivă constată ce mare nebunie se întâmplă, nu observă nimeni să îi oprească (finalmente, ceea ce tocmai am descris chiar se poate întâmpla), și creștinismul se ițește și zice "Aha, păi aveam noi deja o stipulație despre o asemenea porcărie, aia cu Turnul din Babel, și, după cum știi și tu că considerăm noi, nu este ceva ce trebuiau să facă, pierdură simțul măsurii, puteau și ei să afle de Turnul Babel înainte să se apuce că poate se mai gândeau o dată etc.", iar lumea nu e doar așa cum era în secolul trei, căci descoperirea unor continente, valul de umanism de după 1500, trebuie că au schimbat paradigma un pic (dacă americanii, ăia de pe partea aia, au ajuns la putere, trebuie că...), astfel că poate că viața pur și simplu nu mai e așa de dură, nu mai e nevoie de o biserică așa mare, nu mai e așa nevoie să fi sceptic în ce îl privește pe vecinul (adică poți să nu te mai gândești așa mult la avansatele și durele chestii care la un moment ți-ar mânca sulfetul, sau ceva), astfel că își permit și creștinii să fie mai veseli, mai neortodocși, să aibă încredere să treacă (la mișto) în online; să schimbe o denumire nu înseamnă așa mult, căci oamenii ăia puteau să nici nu existe, căci nu relatarea unui zvon era ideea, ci să facă bine, poate să dea niște confirmare (eng. approval) să nu se simtă cei disperați singuri, la modul unui nor de duh care vine de sus (ah, mereu dinspre sus); partea cu manipularea bisericii, povestea aia, având legătură doar cu incompetența celor care se ocupă cu spusul poveștilor (se presupune că nu e o vină colectivă acolo...)

| Irinel15123532 a răspuns:

Nu exista mai multe tipuri de biblii, exista o singura biblie care a fost tradusa, vechiul testament a fost scris in Ebraica, iar noul testament in Greaca veche, atat.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Irinel15123532):

Biblia aceea este inventia unor oameni care au plagiat ce exista deja in india. Exista multe feluri de biblii si religii cu care tot intinde farsa asta.

Întrebări similare