| sabin89 a întrebat:

Ce limba se vorbea in Iudeea in primul secol al erei noastre? In ce limba vorbeau apostolii intre ei (sau oamenii in general)? greaca, aramaica, ebraica...

35 răspunsuri:
| PorumbRodica1965 a răspuns:

De obicei ebraica, dar se vorbea si greaca si arameica. Ebraica si greaca erau lb. de conversatie internațională De pilda Isus le-a vorbit pe toate apostolul Pavel a vorbit 5 limbi.

| Mclaren12 a răspuns (pentru PorumbRodica1965):

Isus n-a vorbit nicio limba. Nici macar nu a existat. Este doar un personaj plagiat dintr-o multime de mituri pagane.

| sabin89 explică (pentru Mclaren12):

Tu ce limba crezi că vorbea populatia, în general (majoritatea locuitorilor)?

| Mclaren12 a răspuns (pentru sabin89):

Pai in primul rand trebuie mentionat ca au fost cuceriti de babilonieni inaintea erei noastre deci nu te referi la regatul Iudeei.
Probabil te referi la Provincia Iudeea si dat fiind faptul ca apartinea de Imperiul Roman mi-e greu sa cred ca se vorbea doar ebraica acolo.

| danay72 a răspuns:

Ebraica,în general, dar greaca era o limbă de circulație la acea vreme.

| sabin89 explică (pentru danay72):

Care ebraica? Aia veche, care se vorbea pe vremea lui David? sau a lui Samson?

| sabin89 explică (pentru Mclaren12):

Da, la Provincia Iudeea ma refeream. Sunt perfect de acord ca nu se vorbea o singura limba acolo. Trupele de ocupatie, de exemplu, categoric nu vorbeau limba autohtonilor. Intrebarea am pus-o cu referire la "majoritatea locuitorilor". Nici la noi in Ro nu vorbesc chiar toti romana. Aud pe cate unii pe strada vorbind in engleza. happy Ma refer deci la cei care erau majoritari, deci evrei. Vorbeau ei aceeasi ebraica pe care au vorbit-o stramosii lor? Intreb de curiozitate. Imi place sa vad cum se pastreaza sau cum se schimba o limba in cursul istoriei. Acelasi fenomen imi place sa-l observ in cazul limbilor in general, nu doar al limbii ebraice.

| SG1995 a răspuns:

Din ce stiu aramaica era limba uzuala a maselor, ebraica era folosita doar la nivel "oficial", scriierile evreiilor fiind in ebraica, de exemplu Tora, iar greaca era cam ca si engleza, iar latina se poate sa fi fost vorbita in locurile pe unde traiau militari romani.

| Mclaren12 a răspuns (pentru sabin89):

Eu nu cred că limba lor s-a schimbat de-a lungul istoriei pentru că evreii și nu prea au putut fi asimilați în niciun popor. Au trecut prin zeci de explulzări, nu cred că limba lor ar fi suferit modificații majore, poate maxim schimbări minore.

| SG1995 a răspuns (pentru PorumbRodica1965):

Isus n-a vorbit greaca, desi si ebraica ar fi greu de crezut ca ar fi stiut, totusi faptul ca citeaza Tora, ba chiar citeste din prorocul Isaia demonstreaza ca e posibil sa fi stiu limba.

| danay72 a răspuns (pentru sabin89):

Ebraica veche atat din timpul lui David, cât și a lui Samson.

| sabin89 explică (pentru Mclaren12):

Pai, Wikipedia spune ca s-a schimbat inca din sec. al 3-lea i.Hr. cu dialectal Aramaic.
https://en.wikipedia.org/wiki/Modern_Hebrew

| Mclaren12 a răspuns (pentru sabin89):

Atunci se pare ca m-am inselat.

| oprescudorin11 a răspuns:

Iisus vorbea aramaica, se pare ca stia si alte graiuri din Iudeea.
greaca veche se vorbea in mediile academice ale vremii.
Ebraica de azi, este un fel de sumum al limbilor folosite in timp si spatiu.
Aramaica nu se mai vorbeste azi, e o limba moarta ca si latina si greaca veche!
Doar cercetatorii, specialistii mai stiu cate ceva.

| CosminCD a răspuns:

Imi pare rau cand vad ca multi isi dau cu parerea fara sa stie nimic din ceea ce tu intrebi. Ca istoric (civilizatii antice) si teolog, iti spun ca in Palestina, spre exemplu, in timpul lui Hristos (El exista, doar necunoscatorii spun ca nu exista) limba materna era aramaica. Sunt multe expresii aramaice din Noul Testament care avizeaza acest lucru. In timpul lui Hristos, in sinagogi, Biblia era inca citita în limba ebraică, insa multi oameni nu o intelegeau. Din această cauza, cei care citeau in sinagogi au introdus obiceiul sa traduca scripturile in aramaica. Mai tarziu au aparut traduceri scrise ale Vechiului Testament in aramaica, numite Targumim. Sa mai amintesc faptul ca romanii erau stapanitorii regiunii. Cand Domnul Isus a murit, Sf Scriptura spune ca deasupra crucii era scris „ISUS DIN NAZARET, IMPARATUL IUDEILOR" - si era scris in 3 limbi: latina, ebraică, greacă (Evanghelia după Ioan cap. 19:19-20). In Imperiul Roman din acea vreme, limbile de circulatie erau greaca si latina. Sper ca ti-am fost de ajutor. Numai bine!

| danut a răspuns:

Sebastin95j a raspuns perfect, Isus si apostoli vorbeau aramaica care se vorbea in popor si ebraica care era folosita in medii inalte, Templu, domnitori, era limba oficiala a tarii. Pavel vorbea aramaica, ebraica, greaca, latina fiindca era roman dar si spaniola caci vroia sa mearga in Spania.

| sabin89 explică (pentru CosminCD):

"...si era scris in 3 limbi: latina, ebraică, greacă" - de ce nu si in aramaica?

| CosminCD a răspuns (pentru sabin89):

Hristos a fost crucificat de catre romani. Pentru faptul ca acolo vorbeau aramaica, ei, romanii, au folosit lucrul acesta ca o recunoastere batjocoritoare a victoriei Romei asupra sperantelor politice ale evreilor. Romanii declarasera ca oricine va recunoaste un alt imparat decat Cezarul, va fi tradator. Nu este scris nicaieri de ce Pilat a scris acea tablita doar in acele 3 limbi, fara aramaica. Putem doar sa deducem - 1.inscriptia era o recunoastere virtuala a supunerii iudeilor fata de puterea romana (latina si greaca reprezentau puterea care controla Palestina - Roma); 2. inscriptia era la nivel oficial (si acolo se folosea limba ebraica - in cazul Palestinei); 3. cand preotii s-au dus repede la Pilat sa-i spuna sa schimbe si sa scrie: „Nu scrie Imparatul iudeilor, ci scrie ca El a zis Eu sunt Imparatul iudelor", Pilat a spus faimoasele cuvinte: „Ce am scris, am scris." - conform acestor lucruri deducem ca Pilat a scris intr-un mod oficial (gandind in sistemul politic roman).

| sabin89 explică (pentru danut):

"Isus si apostoli vorbeau aramaica care se vorbea in popor..." - Daca asa stateau lucrurile, se ridica o intrebare: Daca evreii erau asa de stricti in a-si pastra religia si traditiile lor, cum de nu au fost tot atat de stricti in a-si pastra si limba lor?

| sabin89 explică (pentru CosminCD):

"in timpul lui Hristos... limba materna era aramaica. " - aceeasi intrebare pe care am pus-o si lui danut

| Filip23 a răspuns:

Cred ca aramaica dupa intoarcerea din Babilon.

| Mclaren12 a răspuns (pentru CosminCD):

Nu a existat niciun Cristos. Ala din biblie este doar un caracter plagiat din mituri pagane si transformat intr-un semi-zeu evreiesc. Daca a existat vreun Cristos in realitate, nu are nicio releventa pentru ca nu ar avea nicio legatura cu ce zice biblia despre el.

| danut a răspuns (pentru sabin89):

Consulta un specialist, asta stiu din relatarile unui arheolog care a facut sapaturi in Ierusalim 15 ani, daca el a gresit, gresesc si eu daca ai o sursa mai buna ca a mea relateaza ce sti dar nu citi pe net si apoi reproduce ca atunci glumim, nu vorbim.

| sabin89 explică (pentru Filip23):

Apropo, ce limba s-o fi vorbit in Babilon? aramaica?

| CosminCD a răspuns (pentru Mclaren12):

Asta e parerea ta. Nu sunt de acord cu ea, cum nici tu nu trebuie sa fi de acord cu opiniile mele.

| CosminCD a răspuns (pentru sabin89):

E o intrebare cu un raspuns care poate fi complex. Sincer iti spun ca subiectul acesta nu a fost aria mea de interes insa stiu ca după caderea Ierusalimului in anul 70 si începutul diasporei evreiesti, ebraica a devenit o limba mai mult literara, folosita in rugaciune si studiul Bibliei. A fost reinviată in secolele 19-20, pentru inlocuirea dialecteleor iudeo-arabe, arameice si altele ca limba nationala a evreilor. Recent prin anul 1920-1921 limba ebraica a devenit limba oficiala in Palestina. Nu stiu daca esti cat de cat multumit de raspuns. Daca esti interesat, ma voi informa si iti voi transmite.

| Mclaren12 a răspuns (pentru CosminCD):

Nu eu am inventat asta. Eu sprijin adevarul istoric si adevarul istoric nu este o parere particulara sau personala. Sa stii ca majoritatea crestinilor nu prea sunt de acord cu istoria. Prefera mai degraba sa creada orbeste in istoria fictiva din biblie.

| CosminCD a răspuns (pentru sabin89):

Din câte știu, familia imperială şi clasa conducătoare a imperiului Babilonian erau haldei originari din Mesopotamia de sud care vorbeau aramaica. Prin urmare istoria și chiar Biblia ne spune că cei de la curtea împăratului îi vorbeau în limba aramaică şi nu în limba babiloniană (babiloniană/akkadiana) care era vorbită de populaţia de baştină a Babilonului. După cucerirea Babilonului de catre persani, akkadiana a coexistat cu aramaica; cele două limbi s-au influențat reciproc. Cu timpul, aramaica a înlocuit-o, mai întâi oral (secolul IV î.Hr.), apoi ca limbă cultă.

| sabin89 explică (pentru CosminCD):

Mulțumesc de răspuns! Este exact cum ai spus: Sunt mulțumit cât de cât happy Nu fac niciun studiu pe tema asta și nici nu-mi trebuie pentru ceva anume; am întrebat pur și simplu din curiozitate. Ar fi interesant de știut în special în primele trei decenii ai erei creștine (deci mai puțin ce s-a întâmplat după anul 70), care era situația cu limba vorbită de evrei. Ei care sunt așa de scrupuloși, în a-și păstra neamul și tradițiile, să-și piardă tocmai limba? După ce au început să se împrăștie prin lume, e de înțeles că au trebuit să se "alinieze" la limbile vorbite în țările respective - evreul din Anglia să vorbească engleză, cel din Spania - spaniolă, cel din Rusia - rusă șamd.

| CosminCD a răspuns (pentru Mclaren12):

Depinde de la ce premisa pornesti (valabil in orice domeniu de cercetare). Crestinii ar trebui sa fie de acord cu istoria. Biblia este istorie. Istoria crestinismului nu cred ca este de aruncat la gunoi. Ca tot suntem aproape de 31 oct - cand se implinesc 500 de ani (1517) de la Reforma lui Martin Luther (cele 95 de teze) - un eveniment rasunator pentru crestinism, care are de-aface cu adevarul istoric, cu credinta si cu Dumnezeu. Totul porneste de la credinta - si in latura istorica, dar si biblica.