| martzian a întrebat:

Ce părere aveți despre următoarele cuvinte ale lui Blaise Pascal (in lumina multitudinii de oameni care caută si cer obsesiv "dovezi" naturale, umane pentru a explica ceea ce este supranatural, suprauman):
"Credința este diferită de dovadă; ultima este omenească, prima este un dar de la Dumnezeu."

Răspuns Câştigător
| RAY a răspuns:

Eu imi amintesc un vers de la paraziti nici un milion de cuvinte nu fac cat o fapta, nu dovedeste nimic filozofia aia vrem dovezii ca exista dumnezeu nu fiolozofii

22 răspunsuri:
| shadovv a răspuns:

Pascal e boss. Dar prefer "Funcţia supremă a raţiunii este să arate omului că unele lucruri sunt dincolo de raţiune."

| 1Mihai1 a răspuns:

...A doua este un "dar" de la om.

| EmaS a răspuns:

Oamenii firesti nu pot sa inteleaga lucrarile Duhului.Dar noi, de cand ne-am intors la Dumnezeu, mintea ni s-a deschis si putem sa intelegem lucrarile duhovnicesti.Ratiunea se bazeaza pe lucrurile vazute, citite, analizate.Dar credinta se bazeaza pe lucrurile care nu se vad."Si credinta este o puternica incredintare o incredere neclintita in lucrurile care nu se vad."Credinta nu tine numai de intelect.Trebuie sa o avem in inima.Credinta nu este ceva ce poate fi rationat cu detasare, ci ceva in care ne este implicata toata fiinta:inima, mintea si sufletul.Toma necredinciosul a spus:"Daca nu voi vedea in mainile Lui semnul cuielor si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede."Este bine sa fim credinciosi, sa ne bazam pe Cuvantul lui Dumnezeu in orice circumstanta.

| martzian explică (pentru RAY):

Exact ce spuneam... happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Consider ca e inevitabil ca omul sa ceara dovezi rationale, argumente logice pentru existenta lui Dumnezeu, fiindca tot Blaise Pascal spune ca "omul este o trestie cugetatoare" deci insusirea definitorie a omului este gandirea, ratiunea. Cine spune ca-l cauta pe Dumnezeu doar pe calea credintei oarbe, e doar un naiv. La fel, cine considera ratiunea umana infailibila sau absoluta, e la fel tot un naiv.
Credinta si ratiunea nu se exclud ci sunt ambele folositoare pentru a nu deveni fanatici sau roboti.

| martzian explică (pentru anonim_4396):

Cele doua nu se exclud, daca mai citesti o data. Se evita doar confundarea lor una cu cealalta - greseala comuna. Omul, pentru a avea credinta, are nevoie de acest dar de la Dumnezeu. Pe care, logic, poate sa il refuze.

| martzian explică:

Prietene, nu ma asteptam sa intelegi. Desi simplu - nu simplist, e clar ca este profund si multora o sa le depaseasca nivelul de intelegere...

| martzian explică:

"Ființele umane trebuie cunoscute pentru a fi iubite; dar Divinitatea trebuie să fie iubită pentru a fi cunoscută." (același Blaise Pascal)

| Serenade a răspuns:

Atunci Dumnezeu se face vinovat de necredinta oamenilor, datorita faptului ca e zgarcit in "daruri".

| martzian explică (pentru Serenade):

Din contra, problema e ca unii le vor iar altii nu. Nelegiurile noastre, mai spune Biblia, pun un zid de despartire intre noi si Dumnezeu. Adica poate fi darul cat de fain, daca eu tot pun caramizi intre mine si el... poate ca nu-l voi avea niciodata.

| WhatheWow a răspuns:

" Sintem sclavii propriilor noastre cuvinte... insa stapinii propriilor noastre taceri."

| Serenade a răspuns (pentru martzian):

Ia spune-mi ce facem in aceasta situatie cu acel criminal numit Pavel? Nu putem spune ca e o favorizare pe fata?

| martzian explică (pentru Serenade):

Vezi tu, mersul la biserica sau faptul ca ne nastem in familii crestine nu ne ajuta, uneori, sa vedem macar adevarurile evidente. Toti suntem vrednici de pedeapsa. Toti am pacatuit. Da, si "criminalul" de Pavel. Din fericire pedeapsa a fost luata asupra Lui de Hristos, El a platit si da la o parte zidul ala urat la care lucram de o viata...

| Serenade a răspuns (pentru martzian):

Poate nu m-am facut inteles.

"Nelegiurile noastre, mai spune Biblia, pun un zid de despartire intre noi si Dumnezeu."
Sa vedem, lui Pavel i s-a aratat Isus cand omora si persecuta crestini, nu vezi o contadictie aici?
De asta spun ca Dumnezeu e nedrept si nu trateaza toti oamenii egali(avem tone de dovezi in aceasta privinta), daca i se arata unui criminal fizic, iar altuia care este si el "pacatos" dar nu criminal ii rade in fata.

| martzian explică (pentru Serenade):

Copiii nostri uneori, atunci cand nu ne inteleg actiunile, ne vor considera nedrepti. Pot alege sa fuga de acasa si sa plateasca pretul sau vor intelege la varsta potrivita. La fel noi, imaturi spiritual, procedam uneori in relatia cu Dumnezeu.

Dumnezeu NU datoreaza nimanui har. El a facut deja tot ceea ce este drept sa faca. NU te poate judeca nimeni ca vrei sa favorizezi pe cineva mai mult si pe altul mai putin, functie de resurse si de modul in care iti dicteaza constiinta. De ce am cere diferit acum, cand vorbim de Dumnezeu? Totusi, nimeni nu se poate plange ca Dumnezeu nu i-a vorbit, macar o data. El face asta din dragoste si omul, deseori, refuza. Ce folos ca tie iti tot spune, prin mine, prin altul, in Biblie si, in loc sa accepti, staruiesti in a te incapatana?

De ce l-a ales pe Pavel (nu doar de dragul lui ci si de dragul multora care aveau sa auda vestea buna a mantuirii)? Pai uita-te in istorie si ai sa intelegi ca Dumnezeu a avut dreptate.

Răspuns utilizator avertizat
| martzian explică (pentru navarre):

1Ioan 4:18: "In dragoste nu este frica; ci dragostea desavarsita izgoneste frica; pentru ca frica are cu ea pedeapsa; si cine se teme, n-a ajuns desavarsit in dragoste."

Răspuns utilizator avertizat
| martzian explică (pentru navarre):

"Daca te vei analiza(introspectie) vei afla ca de fapt,tu chiar traiesti in frica,chiar daca incerci sa,,acoperi''acest sentiment cu tot felul de citate." Confuzi putin lucrurile. Tu te referi la altceva, nu la faptul ca am o imagine corecta a dimensiunii si caracterului lui Dumnezeu, reverenta si respect. Am avut ocazia, de cand ii ajut pe altii sa se inteleaga si sa se ridice, sa o fac pe indelete si cu propria persoana.

"Ce intelegi tu prin Dumnezeu?" - Nu mi-am schimbat opinia de ultima data cand am fost intrebat. Este suficient sa te uiti.

"Este ceva sau cineva,care ameninta,daca nu-l asculti?" - Problema este la fel ca la inceputul lumii. Vrem democratie si nu teocratie, iar asta nu se poate intr-un univers care nu ne apartine noua. Dumnezeu este drept. Vorbim nu de o amenintare seaca a unui sociopat sau a unui obsedat de putere ci de dreptate si de dragoste care coexista.

"Este ceva sau cineva de care trebuie sa ai teama?" Dumnezeul pe care ti-l propun eu te iubeste atat de mult incat poti raspunde doar cu dragoste la aceasta.

"Cum se manifesta Dumnezeu?" Ai nevoie de toata intelepciunea lumii si de milioane de volume pentru raspunsul asta. Iar la sfarsit vei vedea ce penibile sunt prezumtiile de acolo. Totusi, daca vei citi Biblia, vei reusi sa Il cunosti suficient pentru a intelege cum se manifesta in relatie cu tine, cu pacatul, etc.

"Daca Dumnezeu este iubire,cum iti explici ca religiile institutionalizate il,,indica,ca fiind razbunator,gelos,si nu de putine ori instigator la crima (nu crezi,citeste biblia,nu ceea ce-ti indica popii,pastorii,predicatorii)" - Ma intereseaza putin si deloc de ceea ce spun oamenii inselati - exceptand faptul ca imi doresc sa ii ajut sa inteleaga adevarul. Avem milioane de exemple de ignoranti asazis "crestini" in Romania. Ar fi culmea sa spun, doar pentru ca aici am intalnit atei care duc pana aproape de psihopatologic ura lor, sa asum si eu ca toti sunt la fel.

"Si daca,chiar si asa negi aceasta,,imagine''a lui Dumnezeu creata de om, crede-ma iti voi da exemple concrete din biblie." Le am pe toate. Si te asigur ca nu mi-au schimbat parerea. Din contra, este recomfortant sa stiu ca Dumnezeu nu se schimba ci este sfant, atotputernic, drept si iubitor in acelasi timp. Altfel omul ar fi luat-o de mult razna.

"Teoria este,, buna''pana la un punct, dar te rog raspunde-mi sincer, care este,, imaginea''ta dezvoltata in mental, referitor la Divinitatea absoluta, adevarata forta care tine in echilibru intregul univers, este aceeasi cu cea indicata de religii? " - nu stiu la ce "religii te referi". Sunt tot felul. Imaginea mea este formata in urma citirii Bibliei si prin experienta personala.

"Ai afirmat mai sus ca frica are cu ea pedeapsa, sa inteleg ca nu esti de acord cu,, pedeapsa''Divina cu care ameninta religiile?" Sunt doua concepte paralele. Traiesti in frica doar atunci cand esti sub amenintarea pedepsei. Din nefericire omul confunda pedeapsa cu un abuz ales aleatoriu si nu cu o consecinta (comunicata).

Prietene, inteleg confuzia prin care treci. Iti inteleg intrebarile. Eu insumi m-am zbatut ani de zile cu ele. Incearca sa nu te mai uiti la oameni ci sa experimentezi singur. Nu ai ce pierde, in afara de situatia deloc probabila ca ai descoperit ca ai dreptate. Dar daca nu ai?

Răspuns utilizator avertizat
| martzian explică (pentru navarre):

"Cugeta!" - Am facut-o. Dar nu ca urmare a celor scrise de tine.

"Ai,,spus''ca :"Este ceva sau cineva, care ameninta, daca nu-l asculti?"
Ce sa intelegem de aici? ca daca un om nu,, asculta''anumite,, indicatii''biblice, va rezulta in final pedeapsa lui Dumnezeu!" - Nu. Nu am "spus asta". Era o intrebare ce parafraza opiniile tale. Dumnezeu nu ameninta gratuit ci aplica dreptatea. E ca si cand ai judeca un magistrat ca iti spune: "daca furi - te bag la inchisoare". El nu te ameninta ci aplica legea dupa care universul este guvernat. Iti place sau nu, fiecare dintre noi ii este supus ei - la fel cum esti supus legilor din Romania chiar si daca nu esti la fel de acord cu fiecare dintre ele. Inca o data, e teocratie nu democratie.

"De ce crezi ca in inteligenta infinita a Divinului aceasta e o rezolvare? (pedeapsa). " Nu cred asta pana la capat, orbeste, prosteste. Dumnezeu ne-a oferit alternativa iar noi o refuzam - asta e adevarul. Unde e prostia te intreb, nu cumva la noi?

"Apropo', daca Dumnezeu este inteligenta infinita (si asa este) de ce biblia si asa zisele carti sfinte, il descriu pe Dumnezeu ca fiind cel care,, rezolva''probleme omenesti prin crime? oare crima nu este un atribut omenesc si nicidecum Divin?" - "Crima" nu este acelasi lucru cu aplicarea legii. Tu vorbesti de parca tu l-ai fi creat pe Dumnezeu, universul, pamantul si pe om - iar ele ti-ar apartine. Realitatea este ca suntem intr-un univers care ii apartine si este guvernat de Dumnezeu. Nu-ti face griji, nici un om drept (sau indreptatit, daca faci diferenta) nu va fi pedepsit vreodata de Dumnezeu.

M-am uitat si fugitiv pe unul dintre link-urile tale. Am zambit si am trecut repede peste ele. Sunt rodul mintii unor oameni care nici nu au pic de notiune de istorie a religiilor dar si nici un minim de cunostinte de ebraica, aramaica, greaca. Nu sunt expert dar stiu suficient cat sa putem trece prin cele mia multe si sa le demontez. Daca vrei le luam pe rand, dar nu aici pentru ca am scrie o carte.

Oricum - selecteaza-le pe cele care ti se par cele mai absurde si hai sa le studiem impreuna. Vei vedea ce bine era daca intrebai inainte de a asuma ca educatia pe "trilulilu" este una serioasa. Singura conditie este ca, la fiecare dintre intrebarile raspunse, sa fii la fel de corect cum erai in a combate si sa admiti public ca te-ai inselat...winking

| IonutCG90 a răspuns:

Superbhappy. Credința este chiar un dar de la Dumnezeu. 80 la sută din omenire se amestecă în religii și ateism dar doar 20% din ei au credință cu adevărat adică un suflet curathappy