Parerile difera la o persoana la alta, desi s-au facut descoperiri cum ar fi "Arca lui Noe'' sau schelete de dizonaur ceea ce ne pune pe ganduri si mai mult.
Evolutie exista la organisme,ar fi absurd sa negam asta,dar teoria evolutiei este doar o teorie pana la urma si problema cea mai mare este ca exista o limita la ce putem sa stim despre trecutul indepartat,din mai multe motive. Unul din ele este ca nu exista scrieri mai vechi de cateva mii de ani,deci ramanem cu presupuneri,nu stie nimeni daca am fost primate sau daca am fost Adam si Eva sau daca au fost extraterestrii sau altceva.
Am si eu o presupunere personala ca exista o posibilitate pe care multi nu o iau in calcul si anume sa fi existat civilizatii mai avansate, dar ceva s-a intamplat si s-au pierdut cunostintele, cea mai recenta fiind potopul de care s-a scris in majoritatea cartilor stravechi, e descris in toate religiile existente.
Cred ca s-au pierdut foarte multe cunostinte dupa acest potop si s-a dat ca un reset umanitatii si de atunci bajbaim, cu greu am reusit sa ajungem la tehnologia de azi, oricum sunt sigur ca nu stim nici 1% din ce se petrece,tot ce invatam in scoala sau in societate sunt abureli,adevarul e ascuns si e clar ca exista interese mari la mijloc si nu se vrea ca toti sa prosperam,de asta exista razboaie,genocide,boli,saracie.
Mai cred si ca omul are capacitatea de a comunica telepatic si are multe simturi de care nu e constient,dar pot fi activate in situatii extreme sau sub o presiune foarte mare,deci,da,fiecare e liber sa inteleaga ce vrea,dar perceptiile se schimba mereu deci cel ce crede ca le stie pe toate e foarte naiv.
Eu ma iau si dupa stiinta si dupa credinta/biblie,desi mai mult dupa biblie pentru ca sunt foarte multe invataturi bune pentru cine are urechi sa auda si ochi sa vada.
Nu neg ca si religia poate sa fie folosita rau cum s-a si intamplat de-a lungul timpului, insa sunt destul de sigur ca nu suntem doar carne si oase, spiritul e mai presus de ratiune si ele ste cel care dicteaza si asta e tot ce trebuie sa stiu.Ce traim acum e o chestiune fada, trecatoare, exista mai multe realitati, nu doar ce percepem prin cele 5 simturi.
Fiecare e liber sa creada ce vrea, dar naiv e cel ce se opreste din cautare, crezand ca a descoperit adevarul.
Nu trebuie judecata cartea dupa coperta.
Intotdeauna e loc de mai bine, intotdeauna poti sa inveti ceva nou si folositor.
Imi place ceea ce ai spus la final, anume ca nu ar trebui sa ne oprim din cautat insa tin sa te contrazic intrebandu-te: Cum ar trebui sa continuam sa cautam fara o anumita baza? Pentru a avansa si pentru a putea progresa in aceasta cautare trebuie sa luam anumite lucruri pe care le-am descoperit deja drept corecte. Matematic vorbind, trebuie sa presupunem ca ipoteza x este adevarata. Baza aceasta este una destul de marisoara, e adevarat ca nu cunoastem totul, insa cunoastem multe lucruri despre universul nostru, inclusiv faptul ca da, suntem chiar primate. ADN-ul nostru e in proportie de 99% similar cu cel al cimpanzeilor si cu peste 90% similar cu al altor primate, in plus existenta altor specii homo este complet dovedita si nu cred ca ar fi de vreun folos sa o punem la indoiala. Oamenii au fost intr-adevar privilegiati sa castige loteria naturala si sa supravietuiasca spre deosebire de semenii nostri dar nu suntem chiar atat de speciali, oricat ne-ar place noua sa credem.
E corecta si se bazeaza pe cercetare stiintifica, nu e poveste primitiva, puerila si absurda. scrisa pentru prostirea naivilor creduli si nestiutori.
Oamenii au adn-ul identic in jur de 60% cu cel al castraveţilor, asta inseamna ca ne tragem din castraveţi?
Si totusi, acel 1% ne diferentiaza de restul si ne pune in varful lantului trofic.
Uite,pana la urma, totul se rezuma la ce crezi.
Oricat de destept ai fi, oricat de multe ai cunoaste, nu poti sa stii cum a inceput totul, decat daca ai fost acolo in momentul zero.
Daca in viitor cimpanzeii vor incepe sa construiasca civilizatii, sa vorbeasca, sa citeasca si sa scrie, adica mai concret, sa fie capabili de a rationa, atunci argumentul ca suntem animale evoluate va fi valid si nu il va putea contesta nimeni. Pana la proba contrarie sunt mari diferente intre om si animal si teoria evolutiei este doar o ipoteza.
Iar argumentul ca majoritatea oamenilor iau teoria asta drept "fact' sau fapt nu ajuta cu nimic.
De cate ori nu s-a intamplat de-a lungul istoriei ca oamenii in proportii majoritare sa fi gresit sau sa se fi inselat in legatura cu lucruri importante? De cate ori nu au fost depasiti de situatie si au realizat mai tarziu ca au fost mintiti?
Eu nu cred ca exista intamplare. Totul este gandit si proiectat de ceva sau cineva si exista forte dincolo de perceptia rationala care ne influenteaza in fiecare zi, de multe ori fara sa ne dam seama.
Cine sau Ce scrie in codul genetic? De unde vin gandurile? De ce un animal nu poate gandi? Sa fie noroc? Nu stiu, eu nu cred.
Matematic vorbind, totul pare de o precizie fenomenala.
Tot ce e rau sau gresit in lumea asta e datorita interventiei omului asupra ei.
Iti dai seama ce importanta are parerea ta sau a mea.
Se spune ca un idiot pune intr-o zi mai multe intrebari decat pot 100 de intelepti sa raspunda intr-un an.
Tu ai pus 18 doar aseara.
Conform teoriei evoluției este doar o problemă de probabilitate: din miliarde de planete, câteva vor întruni toate condițile necesare pentru evoluția vieții inteligente.
Animalele nu pot gândi, ele doar știu să supraviețuiască, de asta este responsabilă o secțiune din creier numită elefant (creier reptilian, care este responsabil de respirație, bătăile inimii, funcția sexuală și sistem limbic, responsabil de atașament și modul în care reacționează ființele vii pentru a supraviețui (luptă, fugi, îngheață) aceste reacții sunt bazate atât pe memoria speciei, cât și pe modul în care individul a făcut față unei anumite situații în trecut. Amigdala, o parte din această structură, urăște schimbările, deoarece acestea puteau însemna moartea în trecut.
creierul reptilian s-a dezvoltat acum 500-250 milioane de ani, iar sistemul limbic acum 200-150 milioane ani.). Peste acest elefant, acum 250000-150000 de ani a crescut un "călăreț", neocortex, care ne ajută pe noi, oamenii să raționăm complex, să empatizăm, să facem calcule matematice complicate, în general, să abstractizăm.
El poate controla și reacțiile noastre care vin din amigdală, de exemplu, dacă prima dată când ai vorbit în public te-ai încurcat foarte rău, reacția naturală este să fugi cât mai departe de orice eveniment de genul, deoarece în amigdală s-a scris o linie de cod care îți spune că mereu când vei vorbi în public sigur te vei face de râs și îți va scădea poziția socială. Neocortexul poate analiza această senzație și să își dea seama că este irațională, acum când ești mare ai mai multă experiență în respectivul domeniu și mai multe posibilități de a te informa despre cum se face.
Se numește "călăreț" deoarece este relativ nou în evoluție și "elefantul" îl poate da repede jos și poate prelua controlul, făcându-te să reacționezi emoțional în niște situații în care nu este nevoie de asta.
Terapia de cuplu pe asta se bazează, pe educarea neocortexului să "țină" elefantul locului, pentru ca partenerul/partenera să nu mai reacționeze necorespunzător la anumite situații care seamănă cu traumele pe care el/ea le-a avut în trecut. În timp, amigdala înțelege că nu mai este niciun pericol, că în situațiile din prezent similare cu cele din trecut nu se va întâmpla nimic rău, ba dimpotrivă, va primi înțelegere și empatie.
Ar mai fii multe de spus, despre substanțele fericirii și despre cele 5 butoane pe care orice elefant le are (poziție socială, certitudine, autonomie, familiaritate, recompense egale pentru toți membrii speciei) și despre modurile în care pot fii apăsate, pozitiv sau negativ, dar le poți descoperi în podcastul "Mind Architect" al lui Paul Olteanu, pe care îl poți găsi și pe Youtube.
Oricum ai spune-o, exista o forta creatoare care se ocupa de toate procesele astea complicate ca totul sa functioneze perfect.
Care este esența? Sau mai bine spus, chintesența?
Sau, dupa cum am mai intrebat: Cine scrie codul genetic? Cine face ca inima sa pompeze sangele in corp si plamanii sa inspire aer si sa separe oxigenul de care are nevoie si sa elimine dioxidul de carbon? Toate procesele astea naturale, se intampla ele asa dupa reguli foarte precise intr-un Univers aleatoriu?
Cum ai spus si tu."în amigdală s-a scris o linie de cod care îți spune că mereu când vei vorbi în public sigur te vei face de râs".
Eu vin si intreb, Cine a scris asta? Sa nu imi spui ca s-a scris singură.
Nu, asta inseamna ca avem un stramos comun cu castravetii.
Daca ar scrie articole stiintifice ca sarea de bucatarie e un acid sau ca Pamantul este plat, te-ai astepta sa fie primite cu aplauze?
A face stiinta in ziua de azi este un "sport" extrem de competitiv, a fi om de stiinta nu e o sinecura.
E buna dar numai pentru o anumită categorie de oameni.
In Romania omul nu a evoluat ci a involuat adică ne întoarcem în epoca de piatră. Momentan suntem blocați în evul mediu și tot coborâm.
România anul 2100 d.Hr. populație 1 milion de oameni din care mai bine de 90% sunt țigani. https://m.youtube.com/watch?v=R-nhN35gMwI
România evoluează cu 1 pas înainte și 10 înapoi iar la final tot mort ești. Nu vrei să bem un suc https://m.youtube.com/watch?v=R-nhN35gMwI
1,2,3,4 si https://www.youtube.com/watch?v=R-nhN35gMwI&ab_channel=Tam%C3%A1sKratt
CracanelTrasPrintrunInel întreabă: