Panteismul e cea mai apropiata credinta de realitate, cel putin asta e parerea mea. Vezi vreo forma de viata favorizata de natura? Eu nu. Poti crea ceva ce nu exista? Nu cred.
Aolo! Iar apar basme. "Logos" - legile Universului, si atunci ce treaba ar avea "izgonirea din rai", pacatul stramosesc, potopul, turnul babel, nasterea si moartea lui Iisus cu oamenii?
Aici este vorba despre panteism, adica despre credinta ca natura este de fapt Dumnezeu. TOATA natura! In panteism nu se vorbeste de un Dumnezeu in afara ei!
Odata ce panteismul se refera la identificarea TOTALA a lui Dumnezeu cu natura atunci nu poate fi vorba de o favorizare.
Pai cum sa fie "incorecta aceasta conceptie" daca nu e vorba de o favorizare?
Vad raspunsul de mai sus; Dumnezeu cu d mare e un zeu, cu d mic e creatorul/demiurgul.
Cand spuneam "incorecta" nu ma refeream la o favorizare ci la teoria in sine.
Pai iti demonstram ca teoria in sine nu e incorecta din moment ce nimeni nu e favorizat.
PANTEÍSM Concepţie filozofică monistă care identifică divinitatea cu intreaga natură
MONÍSM Concepţie filosofică potrivit căreia la baza tuturor fenomenelor lumii s-ar află un singur principiu, fie material, fie spiritual; p. gener. orice concepţie care explică printr-un singur principiu multitudinea fenomenelor dintr-un domeniu determinat. (Dumnezeu?)
Mie-mi seamănă panteismul cu creştinismul, de parcă ar fi o componeneta a creştinismului.
Creştinii spun că D. e omnipotent şi omniprezent, cea ce seamănă cu monismul.
In crestinism se zice ca tot ce exista(material) este creatia lui Dumnezeu. Dumnezeu a creat natura deci nu se identifica in totalitate cu aceasta cum ar spune panteismul. Din asta rezulta ca panteismul nu prea seamana cu crestinismul.
Fiecare crede in ce vrea,eu personal cred ca nu exista nimic divin, supranatural in univers si totul e natural, daca vb de panteismul unor mari oamenii de stiinta sunt de acord cu el, natura e totul si totul e natura, panteism metaforic cu el sunt de acord
RAY întreabă:
kaynmaincallme întreabă: