| Andrei123Andrei a întrebat:

Ce parere aveti despre panteism? Mi se pare incorecta aceasta conceptie.
P.S: Nu vreau raspunsuri prostesti.

45 răspunsuri:
| Mădă0611 a răspuns:

Panteismul e cea mai apropiata credinta de realitate, cel putin asta e parerea mea. Vezi vreo forma de viata favorizata de natura? Eu nu. Poti crea ceva ce nu exista? Nu cred.

| Mădă0611 a răspuns (pentru Inferno):

Creatorul, ca incep crestinii sa iti trimita felicitari cu inimioare si ingerasi crezand ca te-ai pocait si crezi in Yhwh. smug

| Mădă0611 a răspuns (pentru KhludCiprian):

Aolo! Iar apar basme. "Logos" - legile Universului, si atunci ce treaba ar avea "izgonirea din rai", pacatul stramosesc, potopul, turnul babel, nasterea si moartea lui Iisus cu oamenii?

| Andrei123Andrei explică (pentru NI_KA_IC_XC_1993):

Aici este vorba despre panteism, adica despre credinta ca natura este de fapt Dumnezeu. TOATA natura! In panteism nu se vorbeste de un Dumnezeu in afara ei!

| Andrei123Andrei explică (pentru Mădă0611):

Odata ce panteismul se refera la identificarea TOTALA a lui Dumnezeu cu natura atunci nu poate fi vorba de o favorizare.

| Mădă0611 a răspuns (pentru Andrei123Andrei):

Pai cum sa fie "incorecta aceasta conceptie" daca nu e vorba de o favorizare?
Vad raspunsul de mai sus; Dumnezeu cu d mare e un zeu, cu d mic e creatorul/demiurgul.

| Andrei123Andrei explică (pentru Mădă0611):

Cand spuneam "incorecta" nu ma refeream la o favorizare ci la teoria in sine.

| Mădă0611 a răspuns (pentru Andrei123Andrei):

Pai iti demonstram ca teoria in sine nu e incorecta din moment ce nimeni nu e favorizat.

| SirAnarchyOSD a răspuns:

PANTEÍSM Concepţie filozofică monistă care identifică divinitatea cu intreaga natură

MONÍSM Concepţie filosofică potrivit căreia la baza tuturor fenomenelor lumii s-ar află un singur principiu, fie material, fie spiritual; p. gener. orice concepţie care explică printr-un singur principiu multitudinea fenomenelor dintr-un domeniu determinat. (Dumnezeu?)

Mie-mi seamănă panteismul cu creştinismul, de parcă ar fi o componeneta a creştinismului.
Creştinii spun că D. e omnipotent şi omniprezent, cea ce seamănă cu monismul.

| Andrei123Andrei explică (pentru SirAnarchyOSD):

In crestinism se zice ca tot ce exista(material) este creatia lui Dumnezeu. Dumnezeu a creat natura deci nu se identifica in totalitate cu aceasta cum ar spune panteismul. Din asta rezulta ca panteismul nu prea seamana cu crestinismul.

| ErrorFound a răspuns (pentru NI_KA_IC_XC_1993):

Crestin...iesi pana nu-ti dau cu tifla-n cap.

| NI_KA_IC_XC_1993 a răspuns (pentru ErrorFound):

Vrei sa-mi pupi metatarsienele? big grin

| ErrorFound a răspuns (pentru NOname):

Vad ca esti bufnita ca mine. rolling on the floor

| ErrorFound a răspuns (pentru NI_KA_IC_XC_1993):

Du-te pupa moaste.

| RAY a răspuns:

Fiecare crede in ce vrea,eu personal cred ca nu exista nimic divin, supranatural in univers si totul e natural, daca vb de panteismul unor mari oamenii de stiinta sunt de acord cu el, natura e totul si totul e natura, panteism metaforic cu el sunt de acord