E ok ca e o comunitate care se ajuta intre ei,nu-mi place ca se considera sfinti,lipsiti de pacate,si ca nu fac parte din lume,ca isi indoctrineaza copii de mici cu religia lor, fanatici nu poti discuta cu ei,oamenii inchisi la minte, i considera pe alti pacatosi, e ok ca nu pupa moaste, nu au icoane, ca comportament eu nu am observat vreo diferenta intre ei si alti oamenii ma refer in termeni pozitivi, omul bun e bun indiferent de religie sau daca nu are vreo religie
Oamenii incearca sa repecte cat mai bine ce scrie in cartea de povesti numita Biblie.
Asa se considera ei, nu am inventat eu termenul nu facem parte din lume, suntem fara de pacat, alti sunt pacatosi, eu nu sunt de alta religie sa tin partea vreunei religi, sa nu spui ca sunt rau afirm iar ca nu exista crestini cu adevarat si doar cu numele, a fi urmas a lui iisus inseamna a fi pustnic la fel erau si apostoli lui, primi crestini erau pustnici, chiar eu am fost intr-o biserica unde pastorul afirma ca cica prima oara ne facem averea apoi mai vedem si de dumnezeu
Avand in vedere ca sunt fost penticostal parere mea poate fi subiectiva, dar :
Penticostali sunt o secta destul de inchisa, in propria comunitatea lor, deseori reticenti la nou si schimbare, in general nu prea interactioneaza cu cei din "lume" decat daca incearca sa atraga adepti la secta lor. Acestia se casatoresc doar cu membri sectei, etc.
Ca si caracter sunt decenti, nu partea buna e ca nu prea au vicii sociale, etc.
Intr-adevar crestinii evanghelici folosesc aceasta fraza "din lume". In Biblie scrie ca aceia care il urmeaza pe Isus nu mai sunt din aceasta lume.
Folosind fraza "din lume" ei se refera la cei neinteresati de Dumnezeu, fie ei atei sau nu.
La faza cu "fara de pacat" si "altii sunt pacatosi" nu sunt de acord. Aici chiar conteaza persoana cu care ai purtat discutia.
Era o vedeta care s-a botezat la penticostali si cam isi dadea aere. Spunea despre altele ca "nu sunt vrednice sa intre intr-o biserica penticostala".
Religia sau lipsa ei nu caracterizeaza un om. Cum nici nationalitatea, rasa, etnia nu il caracterizeaza.
Spre exemplu, diferenţele dintre Biserica si penticostali sunt foarte mari...
Dacă am stabili o axa, plasand Biserica (Ortodoxa) la origine, am avea luteranismul (1529) deja la o distanţă considerabilă. Relativ apropiat de luteranism, dar încă mai depărtat de origine s-ar afla calvinismul. După aceea ar urma baptiştii, la care elemente de luteranism mai pot fi încă uşor recunoscute. Mai departe se află penticostalismul (către anul 1900). Dincolo de penticostalism se află adventismul, care începe să-şi piardă caracterul de creştinism, iar dincolo de el începe teritoriul unde nici nu se mai poate vorbi de creştinism: iehovismul şi "Biserica" sfinţilor de pe urmă (mormonii).
Asemănător şi altor grupări ce s-au despărţit de Biserica apostolică (protestantismul in 1529 si gruparile neoprotestante – târziu, în sec. XIX), gruparea penticostala a pierdut din pacate invăţături de bază ale Bisericii Noului Testament: PREOTIA si rolul acesteia în realizarea lucrarilor harice ale Bisericii, TRANSMITEREA concreta a HARULUI - incredintata de Fiul lui Dumnezeu catre apostoli si cate preotia crestina, "Predania" ca al doilea izvor al Revelatiei divine, păstrarea modului de viaţă al primelor comunităţi apostolice si inlocuirea lui cu diverse inovatii, "obiceiuri" lutherane sau neoprotestante, etc...
Sunt de religie penticostala, deci parerea mea nu-si are rostul fiind strict subiectiva, insa iti recomand sa te convingi singur/a si sa-ti creezi parere personala despre asta, nimeni nu raspunde pentru sufletul tau in afara de tine! Fear less, try more!
alinutzaap întreabă:
iuli_2345 întreabă: