De fapt Isus a fost neutru din punct de vedere politic si inchinatorii adevarati ii urmeaza exemplu. Apoi despre crestinatate Biblia o numeste Babilonul cel mare si spune ca traieste in lux nerusinat, dar ca foarte curand va fi distrusa impreuna cu aliatii ei, politica si comertul. Apocalipsa18:4-21.cat despre religia adevarata, ea se mentine separata de tot ce inseamna crestinatate si se straduieste sa aplice normele biblice.Ioan13:34,35
Anul trecut in preajma lunii noimebrie:
Lisabona- proteste impotriva regimului de austeritate- mii de oameni pe strazi
Madrid -proteste impotriva regimului de austeritate- mii de oameni pe strazi
Roma -proteste impotriva regimului de austeritate- mii de oameni pe strazi
Atena -proteste impotriva regimului de austeritate- mii de oameni pe strazi
Iasi - Sf. Parascheva - mii de oameni.
Aici este diferenta enorma, abisala. Impingandu-ne, imbrancindu-ne si injurandu-ne doar ca sa batem o cruce si sa pupam o relicva. Credem astfel ca problemele noastre s-au rezolvat, iar pe cele importante (cum ar fi ce fac guvernantii cu banii) nici nu ne intereseaza. Cei care se roaga nu o fac la modul colectiv, ci in mod individual, pentru ei(poate nu toti). Nu am nimic cu pelerinajele, insa totusi, ce fel de asteptari ai de la stat cand in loc sa iti urli drepturile constitutional vorbind, tu te arunci in genunchi prin biserici si invoci divinul.
Acum sa revin putin la subiect fiindca simt cam deviat.
Politicul are nevoie religie, in tara noastra, este un imperativ sine qua non.
Ipotetic-- daca ar veni un candidat care ar avea un plan (ma repet stiu dar e sugestiv) prin care sa redreseze cat de cat economia ciopartita a tarii, sa refaca invatamantul schingiuit, sa modernizeze institutiile medicale infecte etc, DAR care ar insemna sa reduca acele gramezi de bani care se folosec pentru biserici, bag mana in foc ca lumea nu l-ar vota. Pun ramasag ca va fi prejudecat, ostracizat si eliminat din jocul politic.
La noi (si in statele populate de hillbillies din SUA) politicul si biserica sunt mana in mana.
Nu stiu. Sunt sceptic in privinta unei solutii in tara asta. Majoritatea crestina este impotriva noastra, asta mai mult ca sigur. Ce impact crezi tu ca vom avea daca iesim in strada si afisam lozinci precum: " Mai putini bani pentru biserici mai multi pentru sanatate" sau "Suntem atei si avem drepturi" sau orice altceva...Lumea ne va percepe negativ fiindca majoritatea nu sunt educati ori nu detin definitiile unor termeni simpli.
Uita-te ce s-a intamplat cu R. Cernea...
Cred că aici este vorba nu atât despre non-religioşi, cât despre drepturile oamenilor, ale noastre, ale tuturor şi, din câte vezi, sunt şi foarte mulţi credincioşi care sesizează că ceea ce se întâmplă în ţara asta - opulenţa bisericii şi sărăcia oamenilor de rând - nu are nimic de a face cu credinţa, cu ceea ce e bun şi drept (sfânt).
Eu una, sunt ceva mai optimistă şi cred că acest demers va avea în timp din ce în ce mai mulţi susţinători (din toate confesiunile - oameni).
Ai perfecta dreptate.E bine sa dai ceva bisericii, in functie de credinta ta, dar din propriul tau venit, nu sa dirijezi venitul altora spre biserica, in scopuri personale.Acei care fac asemenea lucruri nu o fac pentru biserica, ci pentru a fi sustinuti.In fond, prin faptele popilor, biserica ar trebui sa se reorganizeze, sa-si arda uscaturile, apoi sa ceara ceva.
Perfect de acord, Dan. Ai înţeles exact care e ideea.
Acei oameni greu de convins...Nu stiu ce parere aveti voi dar toti oamenii de succes pe care i-am intalnit au avut 2 lucruri caracteristice:
1. Au muncit la viata lor pentru a-si castiga banii iar apoi banii au inceput sa munceasca pentru ei.
2. Erau atei. Declarati sau nedeclarati.
Acum, pe scurt, am ramas cu idea intiparita in minte ca daca vrei sa ai succes (pe drept, nu ca Becali sau alti politicieni) trebuie sa fi smecher, sa muncesti si sa fi ateu (pe scurt).
Acei oameni care voteaza pe un kilogram de ulei si o galeata nu sunt neaparat oameni rai sau prosti sau..etc. ci si oameni saraci care spera ca acei oameni vor face ceva pentru ei. Dar traim in Romania si in mod sigur acest lucru nu se va intampla...
Cat despre preotii care practica acest lucru, pot spune ca aceia sunt cei mai infecti oameni din cati exista. Invataturile religiei crestine mentioneaza clar: "Sa nu furi", "Sa nu inseli", dei acei preoti sunt mult mai pacatosi decat oamenii ce vin la biserica.
Masuri nu se iau datorita faptului ca,
coruptia e in floare, intinzandu-se de la cel mai tembel spalator pe jos pana la presedintele tarii. In special BASESCU.
Noname? de un lucru sant sigur.nimeni nu-ti asigura un loc in rai,nici pe bani nici pe voturi,ci doar credinta ta si faptele tale, fiindca credinta fara fapte nu mai e credinta, iar faptele strigate, in gura mare, fara credinta, nu sant decat un chimval rasunator cum spune sfantul.
În viziunea ta, baubaulica, în viziunea ta...
Acum vorbim despre lucruri palpabile, care au un efect direct asupra noastră, a tuturor. Ce o să fie după moarte, vom trăi şi vom vedea (sau nu). Mă interesează mai mult...ce facem acum?
doar preacurvia dintre cele doua poate genera un compromis mult ratacitor de la o cale dreapta pentru multi asa cum si este scris. politica si religia bazate pe manipulare si bani.noname? cei puternici si conducatorii de noroade trebuie sa fie intocmai ca soarele.sa dea caldura si lumina fara sa primeasca ceva in schimb.acum nu e asa.acum avem conducatori lupi in blani de oaie.iar in religie, sa-mi fie cu iertare, da bogatia si fastul lor contrasteaza puternic cu smerenia si saracia turmei.si asta deruteaza rataceste si pierde.
De data asta sunt de acord cu tine.
Noname? si eu subscriu de multe ori ideilor si rebeliunii unora impotriva religiei, crestinismului etc.fiindca una se spune si alta se face.dar mantuirea fiind personala, sfatuiesc pe toti cei interesati sa citeasca ce spune sfantul Pavel intr-una din epistole; se cade sa ascultam mai mult de Dumnezeu decat de oameni, atunci cand credem ca santem mintiti, manipulati invaluiti in vorbe fara sens si altele ori cand nu stim in noianul de secte, religii care e cea adevarata.fiindca multi intreaba; de ce sant atat de multe? fiindca noi santem multi.Dar Dumnezeu e unul singur si noi santem ai lui toti.
Daca ar trebui sa fie asa? nu. daca sunt de acord ca asa e in realitate? da...din pacate. m-as baga in explicatii referitoare la scutire de taxe, evaziune fiscala si altele, dar adevarul este ca de fapt nu ma intereseaza pentru ca nu mai fac parte din sistem si nu prea as fi indreptatita sa vorbesc.
Parerea mea ca Satan a intors Biserica contra oamenilor, iar oamenii isi varsa nervii pe credinta.
Iisus ne-a invatat ca nu avem nevoie de bani haine si biserici mari, ci o bluza un pantalon decent, si un loc al nostru.
Sunt de acord, Mikhtarian, cu excepţia părţii cu Satan. În viziunea mea ei sunt singurii vinovaţi, lăcomia lor, setea lor după putere şi bani...şi e normal că oamenii sunt revoltaţi şi vor dreptate.
Il putem exclude pe Satan,dar revenim la ideea principala : Omul e tras de mana de Satan,caci lacomia si setea dupa bani de la el vin.
Mi se pare normal ca oamenii sunt revoltati,caci cu acei bani se pot cumpara alimente pentru orfelinate,ajuta anumite sate,cat si intretinerea unor copii la scoala prin cele de nevoie.
Nu mi se pare deloc corect ca zeci de milioane sa se bage intr-o Biserica,cand avem deja atatea frumuseti in tara.
Pacat, mare pacat, caci nu ne ajuta cu nimic o Biserica poleita in aur, caci crestinismul se bazeaza pe a da celui care nu are, nu a lua de la cel care n-are si a-ti face pentru tine singur.
Iisus ne-a invatat ca nu avem nevoie de bani haine si biserici mari, ci o bluza un pantalon decent, si un loc al nostru.
Spune asta si preamegasuperfericitii bisericesti, incepand cu preoti si terminand cu boss daniel
"De ce nu se iau măsuri împotriva lor, împotriva acestui cancer al societăţii, împotriva acestui concubinaj murdar: biserica-politica?"
Iti spun eu de ce: 1. Romanii nu stiu sa-si ceara drepturile.
2. Nu suntem toti orbi, doar 99% dintre noi.
3. Cine ar putea lua masuri impotriva lor, atata timp cat romanul este invatat sa traiasca in sclavie.
Dupa umila mea parere, in Al Doilea Razboi Mondial, mai precis la Stalingrad, au luptat si au murit toti romanii adevarati iar in tara au ramas numai gunoaiele... si bineinteles succesorii lor. Democratia este cea mai mare inchisoare, sa tii minte asta.
Scuze pentru diacritice, pupici.
"Există două tipuri de oameni în societate. O primă categorie sunt ăia capabili, care produc. Un procent mare din banii făcuţi de ei se duce la stat. Ei vor de la politicieni să le explice transparent unde se duc banii lor şi cum sunt cheltuiţi în beneficiul cetăţenilor. Cealaltă categorie e formată din fomişti şi paraziţi sociali. Ei vor de la stat gratuităţi. Asta îi interesează. Ce le dă statul. Că de luat, n-are de unde să le ia. Cei din urmă sunt mai mulţi, mai proşti, mai uşor de manipulat şi mai disperaţi. Unui contribuabil îi iei votul cu un program coerent. Unui parazit cu o găleată, o pereche de cizme şi un litru de ulei. Și la ăştia este puterea decizională la alegeri. La ăştia mulţi, proşti, uşor de convins, care trăiesc din banii statului. Ăia care contribuie la banii statului şi îi cară în cârcă pe restul sunt puţini şi greu de convins. Nici nu se oboseşte nimeni să facă asta. Preferabil este nici să nu vină la vot. Oricum o să decidă nişte proşti, nu ei, pe mâna căror hoţi o să le intre banii. Votul e un bun. Şi ca orice bun, valoarea lui e dată de preţul cel mai ieftin pe care-l găseşti. Al tău e scump. Nu îl vrea nimeni. O să cumpere de la băiatul cu scuipat în bărbie, pe o pereche de gumari.
Votantul român seamănă şi se confundă la tipologie cu genul de om care se duce la biserică: simplu, cu frica lui Dumnezeu, care crede în promisiuni electorale şi în viaţa de apoi. Se duce la biserică şi la urna de votare fiind sigur că asta îi va asigura bunăstarea, deşi nu a văzut niciodată o legătură directă în viaţa lui între votat, rugat şi bine personal. Până la urmă şi viaţa de apoi seamănă cu promisiunile electorale. Diferenţa esenţială e că uneori vezi şi oameni deştepţi care cred în viaţa de apoi.
Şi evident votantul român îl ascultă pe popă. Popa e omul lui Dumnezeu. Şi votează ce îi spune popa. Iar popa îi spune să voteze ce politician e mai cu "frică de Dumnezeu". Şi "frica de Dumnezeu" se măsoară în cantitatea de contribuţii la biserică pe care e dispus să o aducă din bugetul local.
Că aşa ajungi primar la ţară. Îi promiţi popii că-i construieşti biserică nouă din bugetul local. El te promovează la turma de credincioşi şi na, asta e. Acum trebuie să faci o biserică cu trei turle lângă aia cu două, că i-ai promis. Iar dacă se supără, te ţine minte la următoarele. Aşa ajunge satul cu uliţa neasfaltată, dar cu două biserici una lângă alta.
De-asta au sărit toţi politicenii lui Cernea în cap. Ca politician nu te pui prost cu popa. Dacă ai făcut asta, spune la toţi habotnicii cu trei clase că eşti un necredincios şi ăştia nu te mai votează, să nu îi bată Dumnezeu.
BOR a răspuns că propunerea lui Remus Cernea e absurdă.
Că la culte se duce doar 0, 2% din bugetul de stat şi e puţin. Da, se duce doar 0, 2% din bugetul de stat de la centru. N-are rost să se ducă mai mult, că nu ai cum să foloseşti centralizat biserica ca instrument politic. Susţinerea bisericii în campanii electorale şi-o calculează fiecare politician cu preoţii locali. De exemplu, fix cum a fost ales primar în sectorul 3, la mine, analfabetul ăla funcţional de Robert Negoiţă, care şi-a luat BAC-ul la 30 de ani. Băiatul a tăiat fondurile de investiţii pentru apă curentă, canalizare şi refacerea sistemului rutier pe 19 străzi, ca să dea 1, 4 milioane de lei la 12 biserici. Om cu frica lui Dumnezeu, nu degeaba l-au susţinut preoţii în campanie. Atât a costat susţinerea lor. Pe noi, nu pe el.
Iar argumentul suprem al BOR a fost secularizarea averilor mănăstireşti. Dacă nu ştiţi evenimentul, e de pe vremea lui Cuza. Băiat înfipt, cu ceva stofă de dictator, i s-a părut dubios că mănăstirile deţineau cam 15% din suprafaţa forestieră şi agricolă a ţării şi le-a confiscat-o. Ei sunt de acord să nu mai primească bani de la stat, dacă li se dau toate pământurile înapoi.
Faptul că toate afacerile BOR sunt scutite de impozit la stat nu le ajunge.
Eu sunt de părere că averile mănăstireşti au fost deja retrocedate. Uitaţi-vă în jur: spitale, şcoli, adăposturi.
Era un băiat, Luca, care a spus "Vindeți-vă bunurile, iar banii dați-i celor săraci".
Nu asta era morala creştină? Biserica nu are nevoie de proprietăţi materiale. Să trăiască din contribuţiile enoriaşilor. Tot surplusul să-l dea la săraci. Nu despre asta era creştinismul la origini?
Just. Cuza a confiscat proprietăţile materiale ale BOR. Dar la principiile creştine au renunţat singuri cu mult înainte."
Un mic bonus: http://youtu.be/UI-tOkTS4Rg
"Slujitorii Domnului", preafericiţii şi preasfinţiţii, demolează casele oamenilor. La câte terenuri furate şi abandonate au, se pare că tot nu le ajunge. Ne-au monopolizat ţara. Iar politicienilor le convine. Nu îndrăznesc să scoată niciun sunet şi îşi văd de colţişorul său din parlament care le permite să fure.
De ce nu se iau măsuri împotriva lor, împotriva acestui cancer al societăţii, împotriva acestui concubinaj murdar: biserica-politica? Doar nu suntem toţi orbi!
CracanelTrasPrintrunInel întreabă: