Dacă au renunțat să facă parte din una (Mă refer la creștinism, n-ai motive să te superi)atunci eu nu cred că sunt conduși de spiritul de turmă.
Normal ca nu, doi atei nu au absolut nimic in comun, au doar ceva in lipsa, deci nu exista spiritul de turma.
Si in plus, spiritul de turma distruge spiritul.
Eu cred ca exista. Daca e sa ne referim numai la discutiile care se poarta pe acest forum, se vede destul de clar acest lucru.
Defineste spiritual de turma?
Daca te referi la ansamblul motivelor pentru care nu credem in ceva (cazul de fata in zei)inseamna ca avem acest spirit?
Uneori poate exista.Vezi ca a prelua cateva argumente de la alti nu e spirit de turma.
Nu. Nu poate fi contestat progresul lor de la spiritul de turma (turme mici) la spiritul de hoarda.
Pune orice intrebare privitoare la spiritualitatea si viata crestina si vezi cati sar cu bate si topoare.
Este un spirit de hoarda impotriva spiritualitatii si bunatatii.
Deci raspunsul e negativ, nu mai exista spirit de turma la ei, au evoluat.
Spiritul de turmă e foarte răspândit. Dacă vordim de religia majoritară, ortodoxă, e enorm spiritul.( e destul să-i întrebi pe majoritatea de ce ţin anumite sărbători, tradiţii... -răspunsul va fi - aşa am apucat, facem cum face toată lumea.)
Şi în cercurile ştiinţifice este, din partea tuturor se aşteaptă să accepte evoluţia neluând în consideraţie tot ce contravine.
Şi în rândurile ateilor este.
Dar desigur este greşit să generalizezi.
Spiritul de tuma NU TINE de convingerile confesionale, religioase ci de personalitatea fiecaruia, gandirea fiecarui individ.
"A-i organiza pe atei seamănă cu a mâna o turmă de pisici, deoarece, având tendinţa de a gândi independent, ei nu se vor supune autorităţii. Însă, un prim pas eficient ar fi acela de a crea o masă critică din numărul celor care vor să iasă la lumină, încurajându-i astfel şi pe alţii să facă acelaşi lucru. Chiar dacă nu pot fi strunite, pisicile, în număr mare, pot face foarte mult zgomot, neputând fi astfel ignorate." Richard Dawkins, unul dintere cei mai cunoscuti atei.
Interesant citatul dat de tine! Eu unul nu-l stiam. Am retinut un pasaj din el:
"un prim pas eficient ar fi acela de a crea o masă critică din numărul celor care vor să iasă la lumină, încurajându-i astfel şi pe alţii să facă acelaşi lucru"
Acest lucru se realizeaza in aceste vremuri in Romania. Si s-a reusit. Iar pentru realizarea acestui obiectiv de catre cei ce l-au gindit, s-a folosit:
1. scoaterea in evidenta in mod excesiv a greselilor facute de unii reprezentanti ai cultelor din Romania, in special ale cultului majoritar, si
2. motivul catedralei care se construieste in Bucuresti.
Toti ateii care au raspuns acestor stimuli informationali au dat dovada de fapt de spirit de hoarda! Dar, lucrul la care nu se gindesc ateii care se inroleaza in haorda, este ca mai tirziu ei se vor constitui intr-o masa de votanti pentru ce-i care vor candida la viitoarele alegeri parlamentare, si de care acum ii manipuleaza din gros. Caci cine il va vota pe Cernea? Crestinii? Nu ateii si anti-teistii. Si e nevoie sa existe cit mai multi din astia! Si pentru ca spiritul de hoarda este atit de mare in simtirea ateilor, si manipularea lor atit de usoara, nu-i exclus ca pe linga Cernea sa mai candideze 1-2 clone de-ale sale.
Si uite asa se face legatura cu ce a zis RAY nu de mult intr-un mesaj referitor la manipularea ateilor!
Peste tot e acest spirit nu numai in biserica, desi nu trebuie aplicat el exista
Daca te referi ca suntem lipsiti de credinta cu toti da asa e, doar atat de aici ne desparte multe, gandim diferit, ne comportam diferit, e greu sa controlezi ateii sunt ca niste pisici spunea un ateu
Ia uimeste-ma, ce "ie naspa" la evolutie? Si daca e posibil, prezinta si dovezi (cat mai detaliate nu idiotenii gen "niste unii au zis").
Daca tu crezi ca o sa-l votez vreo data pe omul acela, inseamna ca nu stii ce e un ateu... Eu niciodata nu o sa ma las condus, fie Cernea sau altcineva. Pur si simplu nu am incredere in politicienii din ziua de astazi. Eu nu am un asfel de spirit (hoarda) si nici nu ma consider mai,, cuminte" decat ceilalti crestini, deoarece noi ateii urmam alte principii ce voua vi se par aberante dar totodata nu fac niciun rau nimanui. Acel paragraf in care ni se spune clar ca ateii nu se las influentati sau condusi, te contrazici singura prin faptul ca tu consideri exact invers.
Cand spui ca Craciunul inseamna doar ghiftuire (excesiva), sau ca suntem o natiune crestina care s-a cladit pe sclavie si genocid, nu sunt astea niste lovituri rautacioase impotriva spiritualitatii?
Totusi, eu nu m-am referit la ateul x sau pix, insa intre baietii mai educati (ca tine) si marlani (moisie, navarre, soimos, dorugar) este o plaja de caractere, iar loviturile sunt si ele mai polizate sau mai ghiorlanesti, dupa emitent.
Nu spun ca sarbatorile importante (Craciun, Paste ) inseamna doar ghiftuire, omule, pentru romani este doar ghiftuire, adica uita-te si tu in jur. Inteleg masa de Craciun sau de Paste, dar la noi (aici suntem vinovati ca natie, nu neaparat din cauza religiei) este dusa la un nou nivel. La punctual doi nu ma intereseaza cum s-a cladit o religie, sau vreo natiune, fiindca nu ma surprinde daca sunt folosite mijloce mai putin umane (istorie imi este martora).
Ideea este chiar daca am afirma aceste chestii, de ce ar fi un atat impotriva spiritualitatii sau al bunatatii? Eu asta nu inteleg.
Bine, ca sunt atacuri rautacioase din ambele partii asta nu neg, sunt o gramada, chiar si intre crestinii ce tin de confesiuni diferite.
@:Ideea este chiar daca am afirma aceste chestii, de ce ar fi un atat impotriva spiritualitatii sau al bunatatii? Eu asta nu inteleg. "
Nu ai cum sa intelegi, fiindca esti in afara ortodoxismului, si nu il intelegi ca spiritualitate si bunatate.
Daca ai ajuns prin Turgheniev si Dostoievski inseamna ca ai fost pe drumul cel bun; ai fi putut sa ajungi la un Varsanufie al Optinei sau la un Serafim al Viritzei. Insa cred ca te-au papat filmele. Nu spun ca un Vanatorul de cerbi, sau un Jacknife nu ar avea un mesaj si nu poti lua ceva bun din ele, insa e altceva sa ajungi sa intelegi gandurile unui om care a fost intr-un plan superior.
Deci ideea ar fi ca esti impotriva spiritualitatii si bunatatii, pentru ca asta reprezinta Iisus (in primul rand) si apoi crestinismul autentic. Din pacate suntem niste minti foarte complicate si drumul catre lucruri simple poate fi lung.
Practic afirmi ca daca apartii oricarei alte confesiuni religioase( sau non-religioase) in afara de ortodoxism nu esti capabil sa intelegi conceptele de spiritualitate sau bunatate... Spiritualitatea nu tine numai de religie, daramite doar de o religie, la fel si bunatatea nu tine doar de religie sau doar de o religie. Cel putin in cazul bunatatii umane nu este nici o regula scrisa in piatra ca aceasta este dependent de religiozitate.
Mai fă şi tu barem un efort, mai caută. Aştepţi numai mură-n gură.
Poate ca tu nu ai sa-l votezi pe Cernea pentru ca nu il simpatizezi! Dar altii? Altii se vad reprezentati de Cernea, un ateu, pentru ca si ei sint atei. Eu nu prea pot sa-mi inchipui atei votind candidati crestini care pomenesc in discursul lor de Dumnezeu si incheie cu "Doamne ajuta!". Iar Cernea si alte minti atee care isi pregatesc o candidatura la viitoarele parlamentare stiu asta! S-a descoperit un segment de votanti nisa in Romania, ateii si anti-teistii, in general tineri, mai rebeli, cu aversiune fata de supunerea prin dogme religioase, cu aversiune fata de practici bisericesti neschimbate de secole, iar pe acest segment "se lucreaza" intens acum.
Marele avantaj al acestei mase de votanti "de aur" il constituie posibilitatea de INFORMARE! Adica de MANIPULARE! Tinerii atei sint conectati la Internet zilnic, sint isteti, si cu ei nu trebuie cheltuiti bani ca sa-i cumperi. La ei nu merge sa le dai galeti de plastic si sacose cu cite 1 kil de ulei si unul de zahar. Acesti tineri sint foarte "ieftini"! Lor trebuie sa le dai INFORMATIE! De aceea acum, la nivel virtual, se duce o campanie atit de intensa ateista si anti-teista. Acest curent de opinie este ca un iures, a contaminat si ziare si televiziuni si Internet, si chiar si radiourile.
Cineva se gindeste global la toate aceste lucruri si nu poate decit sa se bucure, pentru ca masa celor nemultumiti, masa celor revoltati, creste an de an iar ei, cei de sus care intretin aceasta stare, se vor erija la momentul oportun in reprezentanti ai maselor de atei. Sint sigur ca la viitoarele alegeri Cernea nu va fi singur!