Ti-ai facut alt cont, de ce esti curios, ai dubii?
Tot nu ti-ai gasit telul in viata?
Iti este frica de moarte?
Le studiez pe toate, dar mai ales creștinismul și islamul. Nu zic că nu cred in validitatea ideii de a "aparține" unei religii, dar nu am exemplu în nici un text sacru in care să ți se spună că nu poți studia alte tradiții spirituale este nociv.
Și de ce le studiez? Pentru ca nu poți inventa de la zero un mod de a vedea lumea care sa fie și valid. Astea doua au sute de ani de tradiție și miliarde de adepți. N-am cum să mă cred eu "mai catolic decât papa" și să-mi "inventez" propria spiritualitate.
Știu că o să-mi sară ortodocșii in cap, dar interpretarea lor asupra religie chiar nu mă interesează așa tare.
Dar tu ce crezi tu personal? Care este religia sau viziunea despre divinitate în care crezi cel mai mult și de ce? Ai un argument clar sau o dovadă pentru existența divinității sau crezi că doar tradițiile religioase sunt suficiente pentru a înțelege conceptul?
Definitia panteismului: Dumnezeu e Natura.
Natura exista.
Deci Dumnezeu exista.
Studiindai multe religii, dar mai ales mai multe interpretări diferite ale aceleiași religii mi-am dat seama că nu prea exista in consens clar în ce înseamnă "divinitate". N-am cum să am vreun argument sau dovada care sa se aplice la toate, pentru că sunt teribil de diferite intre ele.
Eu personal ce cred este că încă nu știu suficient cat să am o convingere puternica, mai am studiu și cercetări personale de făcut.
Un lucru de care sunt convins este că (deși poate nu înțeleg perfect de ce) societățile lipsite de religie ajung toate sa se autodistrugă, într-un timp foarte scurt de obicei, iar ateii convinși cu care am intrat în contact au fost întotdeauna sub medie dpdv al culturii și inteligenței.
Putem pune eticheta de "Dumnezeu" pe orice ne convine in cazul asta
"N-am cum să am vreun argument sau dovada care sa se aplice la toate, pentru că sunt teribil de diferite intre ele."
Exact, asta e chiar motivul pentru care nicio religie nu este reală. De cam vreo 5000 de ani se încearcă să se demonstreze existența vreunei divinități, și toate au dat greș.
"Eu personal ce cred este că încă nu știu suficient cat să am o convingere puternica, mai am studiu și cercetări personale de făcut."
Crezi într-un anume creator? Da sau nu? Nu poți fi între. Dacă nu, felicitări, ești ateu!
"Un lucru de care sunt convins este că (deși poate nu înțeleg perfect de ce) societățile lipsite de religie ajung toate sa se autodistrugă, într-un timp foarte scurt de obicei, iar ateii convinși cu care am intrat în contact au fost întotdeauna sub medie dpdv al culturii și inteligenței."
Fals. Uită-te la țările scandinave – Suedia, Danemarca, Norvegia – care sunt aproape majoritar ateiste sau agnostice. Ele sunt printre cele mai prospere, cu un nivel de trai extrem de ridicat, educație bună și stabilitate. Aceste țări arată clar că nu religia e cheia progresului, ci politici sociale bune, educație și egalitate. În schimb, multe țări religioase, unde religia controlează totul, sunt în declin – doar deschide statisticile.
Nu mă interesează atacurile tale la persoană. Până acum, nu ai adus nicio dovadă pentru existența unei divinități, așa că nu ai cum să vorbești despre atei mai presus de ei, atâta timp cât nu poți dovedi ceea ce susții.
Și sincer, nu înțeleg ce vrei să demonstrezi vorbind astfel despre atei. Nu ești în măsură, atâta timp cât nimeni nu a dovedit existența unei divinități. Ateii nu au niciun motiv să creadă.
Ți-am răspuns la ce ai întrebat, nu am incercat sa conving nici un ateu
Dar să știi că tot ce și spus tu e cam incorect. Religie nu înseamnă neapărat credința într-un creator. După definiția ta și șamanii, budiștii, taoiștii și neo-paganii sunt atei.
Țările menționate de tine sunt bogate pentru că au acces la petrol, nu pentru că au atei Din același motiv pentru care și Qatar și Emiratele sunt bogate, chiar daca populația e 95% musulmană. O sa te rog să-mi dai tu un exemplu de țară care a supraviețuit 100 de ani fara religie, din orice perioadă istorică dorești tu. Argumentul meu nu era că religia e doar un avantaj, ci că e absolut crucială pentru mersul societății. Faptul că niste tari au început în ultimă generație sa tindă spre ateism și s-a întâmplat să dea de petrol în același timp nu dovedește absolut nimic.
Creștinism Ortodox.
Întrebare: ai zis "existenta divinitatii dvs".
Dacă cred in existenta tuturor zeilor? Ce zici?
Eu sunt crestina sunt convinsa ca Biblia e cartea Creatorului existentei. Am avut o perioada cand eram agnostico-o atee si la l-a sugestia cuiva L - am provicat pe Creatorul existentwi daca exista sa mi se rwveleze. Am scris la intrebarrile mele cum a fost experienta.