Crucea pe care a fost rastignit Preanefericitul Iisus Hristos, lacrima Domnului, magnetul apatiei umane, moartea insasi iminenta.Acolo,pe Golgota,unde si ingerii plangeau de mila lui Iisus,numai Dumnezeu nu l-a iertat, ci l-a lasat sa indure, sa treaca perioada de tranzitie de la agonie la extaz, in final inviindu-l, si luandu-l cu el in Imparatia Cerurilor.
Crucea a fost la inceput un obiect de tortura, insa cand a venit Mantuitorul, a sfintit-o si a ales-o ca Semn al Invingerii, Semn al Biruintei mortii si a sfaramarii iadului!
Nu cum zic sectantii si alti rataciti, caci Sf. Apostol Pavel a zis "Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu."
Moartea prin crucificare era o practică obişnuită în Imperiul Roman:
"Adevărat, adevărat zic ţie: Dacă erai mai tânăr, te încingeai singur şi umblai unde voiai; dar când vei îmbătrâni, vei întinde mâinile tale şi altul te va încinge şi te va duce unde nu voieşti. Iar aceasta a zis-o, însemnând cu ce fel de moarte va preaslăvi pe Dumnezeu." - Ioan 21, 18-19 Textul nu spune "împreuna mâinile" sau "ridica mâinile" ci "întinde mâinile" (se înţelege "în lateral", în forma crucii, obişnuite romanilor)
Aceasta nu este o procedură specifică evreilor, ci romanilor, astfel că nu găsim pedepse similare în Vechiul Testament.
Varianta cu "blestemul" asociat unei pedepse asemănătoare, iese din calcul, întrucât apostolul spune:
,, Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decat numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, şi eu pentru lume!" -Galateni 6, 14;
,, Căci mulţi despre care v-am vorbit adeseori, iar acum vă spun şi plângând, se poartă ca duşmani ai crucii lui Hristos." -Filipeni 3, 18.
Importanţa crucii este în creştinism legată de importanţa şi valoarea Jertfei eliberatoare a Mântuitorului Hristos.
Amintirea ei în diferite ipostaze are legătură cu amintirea şi actualizarea iubirii nemărginite a lui Dumnezeu faţă de întreaga omenire, a asumării greşelilor noastre prin Jertfa pe cruce!
Amintirea ei şi a simbolismului ei, este o formă respect şi de solidaritate faţă de Cel care Şi-a asumat-o la rândul Său în totalitate, din iubire faţă de noi!
Referirile la "CRUCE" în Noul Testament sunt referiri ca la UN ANUMIT SEMN DISTINCT! "Băţul" sau "stâlpul", nu ar fi fost absolul deloc ceva distinct!
1). "Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu."- I Corinteni 1, 18;
2). -Matei 24, 30:,, Atunci se va arăta pe cer semnul Fiului Omului şi vor plânge toate neamurile pământului şi vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului, cu putere şi cu slavă multă."
3). -Fapte 15, 23:,, Scriind prin mâinile lor acestea: Apostolii şi preoţii şi fraţii, fraţilor dintre neamuri, care sunt în Antiohia şi în Siria şi în Cilicia, salutare! ".
4). -Filipeni 3.18:,,Căci mulţi despre care v-am vorbit adeseori, iar acum vă spun şi plângând, se
poartă ca duşmani ai crucii lui Hristos."
5). -I Corinteni 1, 17:,, Căci Hristos... m-a trimis să binevestesc, dar nu cu inţelepciunea cuvântului, ca să nu rămână zadarnică crucea lui Hristos."
6). -Efeseni 2, 16:,, Şi să-i împace cu Dumnezeu pe amândoi, uniţi într-un trup, prin cruce, omorând prin ea vrăjmăşia."
7). -Coloseni 2, 14:,, ştergând zapisul ce era asupra noastra, care ne era potrivnic cu randuielile lui şi l-a luat din mijloc, pironindu-l pe cruce."
8). -Galateni 6, 12:,, Câţi vor să placă în trup aceia vă silesc să vă tăiaţi împrejur, numai ca să nu fie prigoniţi pentru crucea luiHristos."
9). -Galateni 6, 14:,, Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decat numai în crucea Domnului nostru Iisus
Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, şi eu pentru lume!"
10). -Coloseni 1.20:,,Şi printr-Însul toate cu Sine să le împace, fie cele de pe pământ, fie cele din ceruri, făcând pace prin El, prin sângele crucii Sale.",
11). -Coloseni 2, 15:,, Dezbrăcând (de putere) începătoriile şi stăpâniile, le-a dat de ocară în văzul tuturor, biruind asupra lor prin cruce."
12). -Marcu 8, 34:,, Si chemând la Sine multimea, impreuna cu ucenicii Sai le-a zis: Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si să-Mi urmeze Mie."(Sf. Cruce)
13). -Apocalipsa 9, 4:,, Şi li s-a poruncit să nu vatăme iarba pământului şi nici o verdeaţă şi nici un
copac, fără numai pe oamenii care nu au pecetea lui Dumnezeu pe frunţile lor." (,, tau" - semnul Sf. Cruce- acelaşi întâlnit şi în Vechiul Testament);
14). "Şi zicea către toţi: Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să-Mi urmeze Mie"- Luca 9, 23;
15). "Şi cel ce nu-şi poartă crucea sa şi nu vine după Mine nu poate să fie ucenicul Meu." Luca 14, 27;
Etc...
Sunt perfect de acord cu ce spune marius. Sfanta Cruce a devenit altarul de jertfa pe care s-a pironit Mantuitorul Iisus Hristos pentru pacatele noastre! Crucea este semnul de biruinta al crestinilor!
Da te iert domnule pentru jignire.Nici n o iau in seama.Ca am descoperit in sfirsit ce este crucea.
Iata pe scurt.Isaia 44; 13 Lemnarul intinde sfoara, face o trasatura cu creionul, fatuieste lemnul cu o rimndea, si i inseamna marimea cu compasul; face un chip deom, un frumos chip omenesc ca sa locuiasca intr o casa.Vers 16 O parte din lemnul acela o arde in foc cu o parte fierbe carne pregateste o fruptura si se satura, se si incalzestesi zice"Ha ha m am incalzit simt focul.vers 17 Cu ce mai ramine insa face un dumnezeu idolul lui Ingenunche inaintea lui, i se inchina, il cheama si striga"Mintuieste ma caci tu esti dumnezeul meu"
Doamne Dumnezeule dar cine o mai fi prostul asta care a avut curajul sa spuna asa ceva despre fauritorii de cruci sfinte?
Tu vei spune nu i adevarat ca crucea nu e dumnezeu.Dar daca zici asa ceva minti.Ca in vara asta am fost in Romania si am vazut o gramada de cruci pe la intersectii pe care scrie asa; Sfinta cruce tu ne ajuta, in necazuri si dureri etcUnde o fi disparut Isus din fraza asta?
Asa i ca sint suta la suta prost?
Pai cum sa nu fiu prost, daca eu locuiesc aproape de locul unde preotii ortodocsi fac cea mai mare escrocherie la pasti cu lumina sfinta.
Mai dar prost mai sint ca am avut curajul sa insult niste escroci care fac afaceri de sute de milioane si inseala tot asa sute de miliooane de crestini credului.Asa e omul prost stie tare multe.
Acum i mi cer eu scuze, pentru prostie.
Rizztheseballs6969 întreabă: