| Inferno a întrebat:

Cica "asumarea propriei identităţi religioase" scriu cei de pe Edu.ro referitor la una din "valorile",ca exact asa o numesc,pe care disciplina religie ar trebui sa o dezvolte.
Considerati ca mateira "religie" il ajuta pe elev sa-si dezvolte o identitate religioasa proprie, sau, din contra, ca inculca o anumita conceptie religioasa in mod special?
Argumentati.
Daca raspunsul la intrebare va fi un "Da", va rog sa raspundeti si la urmatoarea: Cine trebuie tras la raspundere pentru discordanta evidenta dintre ce se vrea a fi religia in scoli si ceea ce este religia in scoli?

Răspuns Câştigător
| milan9 a răspuns:

O identitate religioasa proprie si nu numai...
Se face abstracţie, uneori cu rea-voinţă de rolul complementar al fiecărui factor venit în serviciul educaţiei morale şi al formării.
Se "lucrează" mult la diminuarea importanţei celor mai importanţi factori de educaţie (familia şi şcoala), probabil după modelul american (în care familia nu-şi mai poate educa principial proprii copii fără teama de a fi decăzuţi din drepturile părinteşti- deocamdată cazul Statelor Unite);

Mesajul spiritualităţii în şcoală este cu atât mai necesară cu cât condiţiile societăţii o cer, fie şi în mod tacit. Relevante în acest sens sunt "tarele" morale care se cer remediate: influenţele non-educative ale mass-mediei, avalanşa de provocări ale imoralităţii, viciilor în general, ale pierderii diferitelor valori spirituale şi general umane, ale pierderii interesului pentru asumarea responsabilităţilor multiple ale vieţii, etc...

9 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Inutil.desertaciune si goana dupa vant. OOORI, cam cum ar alerga grivei in jurul cozii. daca ar fi sa-ti raspund totusi, despre cine va fi tras la raspundere; MARIA-SA OMUL.

| milan9 a răspuns:

Ora de religie presupune în primul rând educaţie morală şi mai puţin prezentare a unui specific dogmatic. Cel puţin, aşa cum ştiu din toate informatiile pe această educaţie morală se insistă cel mai mult.

Eficienţa educaţiei morale nu constă atât într-o asimilare a unei culturi generale (lucruri care în general sunt cunoscute din familie), cât mai ales în punerea în discuţie a temelor morale generale, practice şi esenţiale pentru echilibrul psiho-fizic al persoanei umane...

Fiecare elev, aflat în plin proces de formare a personalităţii, are nevoie şi de repere morale sănătoase, sau în primul rând de repere morale, de o învăţătură morală – constructivă pentru spiritul său tot la fel cum pentru metabolismul său, eficiente şi vitale sunt necesităţile sale nutritive.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu. De ce ca nu se invata mai nimic decat despre cat de perfecta e religia crestina.

| besleaganicolaecosmin a răspuns:

De unde stii bre ca va fi o diferenta mare intre ce se vrea si ceea ce este

| Inferno explică (pentru besleaganicolaecosmin):

N-am afirmat nicaieri asa ceva.

| Inferno explică (pentru milan9):

Cred ca ai gresit teza pe care trebuia sa o argumentezi...

"O identitate religioasa proprie si nu numai... "
Asta e afirmatia.

"Se face abstracţie, uneori cu rea-voinţă de rolul complementar al fiecărui factor venit în serviciul educaţiei morale şi al formării.
Se "lucrează" mult la diminuarea importanţei celor mai importanţi factori de educaţie (familia şi şcoala), probabil după modelul american (în care familia nu-şi mai poate educa principial proprii copii fără teama de a fi decăzuţi din drepturile părinteşti- deocamdată cazul Statelor Unite); "
Nu vad ce legatura ar avea asta cu ce ai afirmat. Afirmi ceva si dupa schimbi subiectul?

"Mesajul spiritualităţii în şcoală este cu atât mai necesară cu cât..."
Si? Necesitatea este irelevanta. Ca mesaje spirituale are si Iudaismul.


Daca cineva doreste sa imbratiseze Islamismul sau Iudaismul, cum il incurajeaza disciplina religie sa aleaga aceasta optiune?

| godge a răspuns:

Cine? Religia in sine e vinovata pentru ca modul ei brutal si indocrinator de a fi face discordanta cu discursurile pompoase ale sustinatorilor predarii religiei in scoli.Religia crestina trebuie trasa la raspundere si toti sustinatorii ei.

| besleaganicolaecosmin a răspuns (pentru Inferno):

Asta e intrebarea de final a intrebarii tale!

| DracusorImpielitat a răspuns:

Din punctul meu de vedere, viata nu se rezuma numai religie. De ce ne-o tot baga pe gat? Eu nici nu am caiet la religie, profesoara nici ca a observat. Eu raspund la intrebari mai morale, sau cu semnificatii ascunse si imi pune 10, mare filozofie. Oricum, ma bucur ca religia nu e asa de stricta in unele scoli precum ar vrea cei de la minister sa fie.