| AvalohAlyn a întrebat:

Cine a studiat Biblia si cum ati facut-o?
Ce beneficii, foloase spirituale si ce urmari a avut studierea Bibliei de catre voi?
Consideri ca Biblia trebuie citita si studiata de oricine sau trebuie doar intr-un cadru organizat cu oameni specializati?
Ce parere aveti despre studierea Bibliei?

Răspuns Câştigător
| gratargratar a răspuns:

A "studia" Biblia presupune a avea cunostinte foarte diverse. In primul rand: istorie antica-biblica, istoria poporului evreu, ebraica, greaca comuna (koine), arheologie biblica etc.
Tu probabil te referi la "lecturarea" sau "citirea" Bibliei.

Pentru citirea Biblie iti recomand sa incepi cu Sf. Evanghelie dupa Sf. Marcu ( e cea mai directa si simpla). Apoi cu Sf. Matei, Sf. Luca si Sf. Ioan. Dupa aceea faptele apostolilor, epistolele, vechitul testament si sfarsesti cu Apocalipsa. Oricum - ai nevoie de cunostinte istorice, cel putin, ca sa poti intelege si fixa ce citesti. Te indemn sa citesti in acelasi timp o exegeza (cauta cele ale Sf. Ioan Gura de Aur si mergi in paralel cu ele. Acolo unde nu gasesti la Sf. Ioan Gura de Aur, mergi cu alt sfant parinte. )

"Beneficiile" sunt intelepciunea si harul Duhului Sfant. Nu cred ca este vreun parinte de seama in Ortodoxie care sa nu recomande citirea zilnica a Sf. Scripturi (in special din Evanghelii si Apostoli).

Trebuie citita dar nu studiata de oricine.

Atat studiul cat si cititul presupune nevointa si punerea in practica a ceea ce ai citit. Daca o citesti ca un roman, o citesti degeaba... iti pierzi timpul si te smintesti - cum se smintesc multi.

Cuvant de incheiere:
Nu uita ca si Iuda s-a impartasit la Cina cea de Taina cu trupul si sangele Mantuitorului, dar pentru ca nu avea gandul cel bun si pocainta celorlalti Sf. Apostoli, s-a smintit si a ajuns la sinucidere. Deci Hristos lucreaza in concordanta cu voia TA, nu face nimic impotriva ta si nici nu te tine intr-o transa... Totul este consimtit. De aceea te indemn sa faci totul cu bunavointa, din inima si mai ales in curatenie (sufleteasca si trupeasca).

5 răspunsuri:
| JulesDC a răspuns:

Cel mai bine e sa o studiezi acasa, in liniste si ce e mai bine e sa faci legaturi cu perioada istorica in care se desfasoara intamplarea atunci iti vei da seama ca totul este real. La biserica mergem pentru a ni se explica ceea ce am citit deja, sau cel putin eu asta faclaughing nu pot sa merg sa imi explice ceva ce eu nu stiulaughing
Iar beneficiile spirituale, eu una nu imi mai pun atat increderea in oamnei ci in Dumnezeu, deoarece stie el ce mi.a pregatit si chiar devi mai smerit, mai la locul tau...

| VelaJohnny a răspuns (pentru JulesDC):

winking bravo tie

| danay72 a răspuns:

Am studiat-o pe subiecte cu persoane care m-au ajutat sa o inteleg mai bine.La fel cum a procedat Filip cu etiopianul. Fapte8:30,31

| TrăieşteClipa a răspuns:

Beneficiile sunt multe.In primul rand iti dai seama ca totul este o minciuna colosala.
Yahve era un criminal cu probleme psihice.
Isus a fost un rabin si atat.

| milan9 a răspuns:

Există însă şi versete care ridică în mod real probleme de înţelegere…
Cel care doreşte să treacă peste dificultăţile de înţelegere ale textului nu poate găsi sensul real decât în cadrul special pe care Fiul lui Dumnezeu L-a lăsat. Împotriva risipirii, împotriva fărâmiţării sensului unic şi real al Scripturii (cum fac miile de secte), Fiul lui Dumnezeu Şi-a lăsat Biserica Sa.

In pofida a tuturor acuzatiilor care i se aduc (venind de la acele mii de culte rupte de ea), Biserica a rămas neschimbată şi în primul secol si in al doilea şi culmea, cărţile din acele două secole noi le păstrăm şi ilustrează de fapt fără modificare Biserica lui Hristos de astăzi.

Pentru lămurirea unor versete mai grele (nu sunt foarte multe "dificile", dar sunt destule) fiecare poate foarte uşor să ceară pur şi simplu indicaţiile celui care a studiat-o în detaliu, un preot, un profesor, un teolog.
Numai bine!