Tu citește scrierile istorice în raport cu Biblia și spune-mi după la fel, dar sunt sigur că îți vei schimba perspectiva și valorile. Poate că vor dura ani, dar va fi spre veșnicia ta, așa cum să fii astronaut îți trebuie ani de învățare, așa este și cu înțelegerea fiecărui detaliu din Biblie. Când o citești și te oprești pe la Noe par basme, dar când continui și înțelegi că fiecare detaliu vorbește despre Planul Lui Dumnezeu prin Isus Hristos(Ps. 40:7->Evrei10:8,9,10) totul devine mult mai complex.
"Așa e și cu datarea cu carbon, știind rata de descompunere și observând nivelul de descompunere al unui os de exemplu se ajunge la aflarea momentului exact în care acea ființă a trăit." Ia cercetează tu mai bine și ai să vezi că nu este atât de simplu ca un ceas care ticăie. Sunt mai mulți factori ce intervin în ecuație. Ia vezi cum afectează rezultatul exploziile nucleare și atomice, ia vezi cum afectează rezultatul erupțiile solare... și mai sunt, dar află pentru tine că eu am înțeles ce am vrut să înțeleg.
Tot va trebui sa-l faci mincinos pe un evanghelist. Jertfit sau nu odata cu mieii din Templu? Nu se potriveste nici ziua, nici ora.
știu că afectează însă explozii atomice nu prea am avut pe pământ, iar erupțiile solare nu se produc atât de des încât să-ți faci griji că afectează un os aflat la adâncime. Faptul că pământul acționează ca un scut nu ai citit? Crezi ce vrei, și eu sunt lămurit în ceea ce te privește.
Invatatura de care zici tu e fix o inventie a unei religii. Ha ha
Sa imi pierd ani din viata citind o carte scrisa de niste oieri? Nu mersi.
Spune-mi exact ce știi, cum ai calculat, ca să nu trebuiască să o iau de la geneza... Ar fi prea mult de scris.
De ce ție nu ți-a dat că Isus a murit în ziua de paște? Ai aproximat timpul în care Isus a fost umblat de colo-colo până șa răstignire și a trecut paștele, sau cum?
Evangheliile le-ai citit? Ca scrie in ce zi si mai ales la ce ora a fost crucificat. La ora e mult mai simplu, ca este mentionata clar in ambele evanghelii.
Da, și dă bine. Tot nu înțeleg. Levitic 23:5, Matei 26:2, Matei 27:46-50; Marcu 15:25 -> 15:34-37, Luca 23:44-46, Ioan 19:14.
Https://books.google.com/books?id=-we5AwAAQBAJ&pg=PT112
Si da, exista mai multe "solutii" de a impaca si capra si varza, dar aceste solutii se contrazic una pe alta. Sf. Augustin avea doua solutii si nu stia care e cea adevarata. Teoretic, admitea ca ar putea exista si alte solutii. https://books.google.com/books?id=SXqxJnS2mnAC&pg=PA33
Nu văd de ce ți-ar explica aceste cărți când a murit Isus Hristos...
Nu sunt cărți extrabilbice(ex:Talmud, Mishnah). Am învățat să nu mă mai iau după părerea unuia sau altuia ci să mă duc cât mai aproape de sursă, îți recomand.
Tu învață greacă și citește cu încredere Septuaginta, mai bine decât să înveți ebraică și să citești Textele Masoretice pentru că traducerea în greacă este mai aproape de original și are și o particularitate anume, știi exact unde începe textul.
Isus a murit în ceasul al noulea din zi, în ziua de paște, nu văd greșeala.
Marcu 15:25: Isus a fost crucificat la ora a treia.
Ioan 19:14: Isus era la Pilat la ora a sasea, pe urma a fost crucificat.
Si te asigur ca E. Ray Clendenen, David K. Stabnow si Sf. Augustin stiau greaca veche, macar asa, s-o citeasca.
Bibliografie suplimentara:
The Gospel of Mark, Volume 2 by John R. Donahue, Daniel J. Harrington 2002 ISBN 0-8146-5965-9 p. 442
Steven L. Cox, Kendell H Easley, 2007 Harmony of the Gospels ISBN 0-8054-9444-8 pp. 323–323
Death of the Messiah, Volume 2 by Raymond E. Brown 1999 ISBN 0-385-49449-1 pp. 959–960
Colin Humphreys, The Mystery of the Last Supper Cambridge University Press 2011 ISBN 978-0-521-73200-0, pp. 188–190
New Testament History by Richard L. Niswonger 1992 ISBN 0-310-31201-9 pp. 173–174
The Cradle, the Cross, and the Crown: An Introduction to the New Testament by Andreas J. Köstenberger, L. Scott Kellum 2009 ISBN 978-0-8054-4365-3 p. 538
Niciodata intr-un tribunal nu iti va fi acceptata traducerea, cand exista originalul. Cine crezi ca mi-a explicat faptul ca VT in original nu avea cum sa fie corupt, datorita modului in care era copiat, verificat si a cheii numerice care trebuia sa reiasa dupa fiecare fragment? Exact, ti-ai dat seama, crestinii fundamentalisti, nicidecum evreii sau ateii. Septuaginta cuprindea doar primele cinci carti ale lui Moise, Pentateuchul, traduse de altfel de un grup care se separase de iudaism si avea un templu in Egipt. Cum se face ca acum sub denumirea de Septuaginta ni se prezinta intregul VT? Simplu, parintii bisericii au tradus in favoarea lor din ebraica in greaca orice pasaj de care aveau nevoie, iar Ieronim a completat traducera si cu celelalte pasaje. In ce priveste Septuaginta initiala, cum secta iudaica din Egipt a disparut, nu a mai avut nevoie nimeni de ea, exista bineinteles in Biblioteca din Alexandria, dar a ars in incendiul provocat de crestini, sub conducerea crestinei Hipolita.
Nu exista izvoare pentru asa ceva, in afara NT; si tine cont de faptul ca avem o abundenta de izvoare in afara Bibliei pentru Ioan Botezatorul. Nimica despre Isus, care care ar fi, dupa crestini, mai important si ar fi trebuit sa fie mentionat mai des. Eu nu zic ca Isus nu a existat, dar a avut un impact in timpul vietii si in urmatoarea suta de ani de dupa moarte, mult mai mic decat Ioan Botezatorul.
Aoleu, sper doar că nu te-ai pierdut pentru că pare a fi o diferență dintre Marcu și Ioan.
În Marcu spune despre ora din zi(cea de după răsărit), iar în Ioan scrie despre cea din noapte, după apus. Spune-mi, te rog, că nu te-ai încurcat în ceva atât de simplu.
Ți-am zis că ar trebui să citești cărți extrabiblice... Știu și eu persoane care știu mai multe limbi, nu numai greaca și sunt atee, sau persoane ce știu la perfecție ebraica și nu cred în Isus asta nu înseamnă că trebuie să ascult de ele ci să studiez bazele și să-mi fac o idee proprie pentru că Dumnezeu nu mă va întreba de ce a spus cutare sau cutare ci de ce am făcut eu spre înțelegerea Cuvântului, iar Cuvântul a fost scris de rabini, iar rabinii erau evrei, deci cultură ebraică=>cărți extrabiblice pentru înțelegerea Cuvântului și izvoare istorice pentru timp liber[eu cred în Isus, nu mă interesează să-mi demonstrez prin istorie(mai bine prin știință), dar învăț că mai dau de unul care se face că știe ce vorbește și în felul ăsta îmi dau seama dacă minte sau nu].
1. Tu citește Septuaginta cu încredere.
2.1"Nu exista izvoare pentru asa ceva, in afara NT" Izvoare pentru ce?
2.2 Citește Matei 14:2, Marcu 6:14(de ce, dacă numele lui Isus ajunsese vestit, Irod spunea că este Ioan folosindu-se de faptul că Ioan murise? Ți-ai pus întrebarea?), Luca 23:11, toate au legătură cu Magii de la Răsărit(cred că se știe deja că nu erau 3 ci o armată). Și apoi mai citește și Matei 16:4. Ei nici măcar nu au înțeles Cine a venit așa că au scris despre cine a scris despre El.
"în Ioan scrie despre cea din noapte, după apus" -- asta e doar interpretarea ta, nu este ceva scris in Biblie. Si oricum, pe varianta ta tot n-ar iesi socoteala cu privire la ziua respectiva.
Nu este o interpretare ci ceva scris, știut de evrei pentru că ei așa calculau timpul. 12 ceasuri după apus și 12 ceasuri după răsărit pentru că ei calculau timpul nu numai după soare sau după lună ci după amândouă(Gen. 1:14).
Imi pare rau, tot nu scrie-n evanghelii ce pretinzi tu ca ar scrie. Este doar parerea si interpretarea ta, nu este text din evanghelii.
A nega faptul ca chestia cu ziua si ora crucificarii este o problema serioasa este disonanta cognitiva.
Toti apologetii crestini recunosc ca este o problema.
Iar solutia ta presupune ca Isus a calatorit spre Goglota cu viteza luminii sau, in orice caz, a imprumutat o motocicleta foarte rapida de la trupele romane.
Nu trebuie să mă crezi pe mine, vorbește cu un evreu și-ți va spune el cum stătea treaba cu ceasurile... Biblia este scrisă în mare parte de evrei și pentru evrei, faptul că avem și noi acces la ea este din cauza Harului Lui Dumnezeu.
Vrei să înțelegi Biblia? Învață cultura ebraică nu opinii ale unor mari deștepți ce n-au știut măcar că evreii își socotesc timpul în funcție de răsărit și de apus, ce nu au pus o dată mâna pe Talmud sau Mishnah, ce nu știau că ei calculau anii ca având 360 de zile, etc.
Dumnezeu nu a dat Cuvântul Său pentru a nu fi înțeles, din contră, L-a dat astfel încât dacă cineva va vrea să-L înțeleagă să o poată face.
Ai internet, vorbește cu un prezbiter evreu.
Dupa cum ti-am spus, varianta ta nu rezolva problema. Daca Isus era la ora a sasea dupa apus (24:00) la Pilat si la ora a treia (9:00) a fost crucificat inseamna ca a avut o motocicleta foarte rapida sa ajunga la Golgota. Motocicleta cu mers inapoi in timp.
Idem daca a fost la Pilat la 12:00 si a fost crucificat retroactiv la 9:00.
Iti dai seama ca ai facut-o varza?
Te inseli asupra 360 zile: anul evreiesc avea 354 zile.
Https://www.biblegateway.com/passage/?search=John+19%3A14&version=NIV
NIV nici macar nu traduce cu "era ora a sasea", ci traduce cu "era aproximativ miezul zilei".
NRSV la fel.
Ba nu mă înșel în privința celor 360 de zile, calculează profeția lui Daniel(lui Dumnezeu mai bine spus, pentru că i-a revelat-o Gavril) referitoare la venirea Domnului Isus ca Mesia(Daniel 9) și nu-ți poate da corect d.p.d.v. istoric decât dacă anul are 360 de zile sau dacă o iei astronomic, iar Daniel nu cred că știa exact anul tropic(solar) din perioada lui.
"NIV nici macar nu traduce cu "era ora a sasea", ci traduce cu "era aproximativ miezul zilei"." Eh, măcar acum ești de acord cu mine când spun că ei calculau după apus și după răsărit...(6+6=12=aproximativ miezul zilei). Hai că progresăm, dar nu am timp să explic fiecare lucru în detaliu. Citește tu ce ține de cultura ebraică dacă simți că ai nevoie de mai multă informație pentru a crede, însă te asigur că poți crede și orbește și-L poți întreba pe însuși Dumnezeu ce a însemnat aia și aia, cum a facut aia și aia... că nu mai durează mult, dacă mai trăiești 60 de ani.
Hai, dom'le, n-o mai scalda: recunoaste c-ai facut-o varza. Adica la 9 AM l-au crucificat si pe urma la 12 PM l-au dus la Pilat sa-l judece. Asta n-o crede nici Dracu'.
Iar in privinta celor 360 zile: este un mod de a tortura Biblia pentru a o sili sa recunoasca ce vrei tu. Cand Isus n-a revenit in glorie la prezicerea lui William Miller s-a vazut ca interpretarea cu 360 zile nu e buna de nimic. D-aia marea majoritate a protestantilor au abandonat acea interpretare. Doar sectele apocaliptice o mai sustin.
A apus soarele, a început ziua de joi și la ceasul al 6-lea din zi(cu lună) era în fața lui Pilat. A răsărit soarele(și încă este joi până apune) și la ceasul al 3-lea din zi(cu soare) este crucificat.
Nu înțeleg ce este așa de greu de înțeles la asta!
Dacă William Miller nu a calculat corect nu înseamnă că Daniel a greșit în înțelegere. Se pare că Miller nu știa nici astronomie că tot ar fi dat. 69 de săptămâni înseamnă 69 de câte 7 ani. 69x7=483 de ani adică 173880 de zile în perspectiva lui Daniel(de evreu). Ia vezi, d.p.d.v. istoric a venit Isus în glorie după atâtea zile de la darea poruncii de reconstruire a orașului(nu a templului, atenție) din Neemia 2:5-8, 17, 18? Artefactul din Neemia 2 este la Londra și are scris în piatră o dată.