| KhludCiprian a întrebat:

Cine poate sa scrie cat mai multe din 10 porunci ce erau pe Tablele Legii in Templul din Ierusalim? Rog sa nu dati copy-paste la ele, ci sa spuneti doar cele ce vi le amintiti.

Răspuns Câştigător
| DarkOrbitMoon a răspuns:

Sunt carti mult mai bune decat Scriptura.

60 răspunsuri:
| lipsadeinspiratie a răspuns:

Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor.
Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert.
Cinsteste pa tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant.
Sa nu ucizi.
Sa nu fii desfranat.
Sa nu furi.
Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau.

| KhludCiprian explică (pentru lipsadeinspiratie):

Foarte buna memorie, felicitari! Esti sigur ca acestea erau in Templul din Ierusalim in Chivotul Legii? Aceste 10 porunci au fost sparte de Moise cand a vazut vitelul de aur. Cele 10 porunci din Templu erau altele. Cateva din ele se repeta (de exemplu "sa nu faci idol turnat", "sa pastrezi sabatul") dar restul nu. Iti dau funda daca le cauti si le gasesti si le publici aici (iti inteleg confuzia initiala, ca si eu credeam ca astea erau acum X ani...).

| YesViRginia a răspuns (pentru KhludCiprian):

Fura doar de la aproapele tau.
Iarta doar daca ai ceva de castigat.
Roagate intens, experimenteaza decorporalizarea.
Ucide atunci cand nu ai de ales.
Razi pana nu mai poti.Asa sa faci mereu, indiferent de situatie.
Cauta-ti linistea si scapa de inhibitii.
Ceartate si cand simti ca nu mai poti retrage-te.

| martzian a răspuns (pentru KhludCiprian):

"Cele 10 porunci din Templu erau altele." - De unde aveti informatia asta?

| KhludCiprian explică (pentru martzian):

Te rog cauta pe net sau intreaba preotul/pastorul. Promit ca am sa dau raspunsul daca nu o sa il scrie nimeni in viitorul apropiat. Este posibil ca Exodul 20 sa aiba referinte la celelalt set de 10 porunci, dar nu stiu ce editie a Bibliei ai, deci nu vreau sa comentez inainte de a vedea raspunsul.

"Te rog cauta pe net sau intreaba preotul/pastorul." - Aroganta ta este inutila. Esti intr-o mare confuzie.

"Promit ca am sa dau raspunsul daca nu o sa il scrie nimeni in viitorul apropiat." - Ce-ar fi sa ne luminezi acum? happy

PS: "Este posibil" si "nu stiu" nu suna tocmai a informatie documentata...

Ti-am scris mesaj privat.

Probabil ca asta ai intentionat. La mine nu apare nimic.

Am retrimis, probabil nu am scris (corect) codul... merge?

"merge?" - Nu. Nu merge...

Te rog scrie un mesaj si iti voi raspunde inapoi. Nu stiu de ce nu merge.

Scris.

Si totusi, pentru ca unii mai si muncesc si nu se pot juca la nesfarsit de-a "uite mesaju', nu e mesaju' ", nu e nimic gresit sa pui informatiile aici. Discutia este una de interes public si nu face rau nimanui sa invete ceva. happy

Nu am primit, probabil ca este un timp intre timpul in care apesi pe "trimite" si pana cand ajunge. Cand ajunge, iti scriu imediat inapoi, si daca iti ajunge, scrie-mi ca sa nu-ti mai trimit inca o data. De asemeni nu ascund informatia ca vreau sa arat "ce inteligent sunt", ci eram curios chiar cati dintre cei ce citesc Scriptura (sau ce afirma ca o cunosc) sunt in tema ca cele 10 porunci "clasice" (acelea cu: "Sa cinstesti tatal tau" si "Sa nu depui marturie mincinoasa") sunt diferite de cele 10 porunci ce erau in Sfanta Sfintelor.

Am pus o intrebare simpla si nu ai fost in stare sa imi raspunzi la ea. Mai astept. Pana atunci mai spun o data, ca sa ramana: esti intr-o mare confuzie.'

Te astept pana iti vine cheful sa discuti.

A ajuns ceva?

Ne jucam, nu-i asa? De ce te temi sa raspunzi? happy

Deoarece nu merge sa trimit (nu stiu de ce) am sa zic "raspunsul": Exodul 34:14-26. Versiunea Cornilescu:

14 Să nu te închini înaintea unui alt dumnezeu; căci Domnul se numeşte gelos, este un Dumnezeu gelos.
15 Fereşte-te să faci legămînt cu locuitorii ţării, ca nu cumva, curvind înaintea dumnezeilor lor, şi, aducîndu-le jertfe, să te poftească şi pe tine, şi să mănînci din jertfele lor,
16 ca nu cumva să iei din fetele lor neveste fiilor tăi, şi astfel, fetele lor, curvind înaintea dumnezeilor lor, să tîrască şi pe fiii tăi să curvească înaintea dumnezeilor lor.
17 Să nu-ţi faci un dumnezeu turnat.
18,, Să ţii sărbătoarea azimilor: timp de şapte zile, la vremea hotărîtă, în luna spicelor, să mănînci azimi, cum ţi-am poruncit, căci în luna spicelor ai ieşit din Egipt.
19 Orice întîi născut este al Meu, chiar orice întîi născut de parte bărbătească din turmele de vaci sau de oi.
20 Să răscumperi cu un miel pe întîiul născut al măgăriţei; iar dacă nu -l răscumperi, să -i frîngi gîtul. Să răscumperi pe orice întîi născut al fiilor tăi; şi să nu te înfăţişezi cu mînile goale înaintea Mea.
21 Şase zile să lucrezi, iar în ziua a şaptea să te odihneşti; să te odihneşti, chiar în vremea aratului şi seceratului.
22 Să ţii sărbătoarea săptămînilor, a celor dintîi roade din secerişul grîului, şi sărbătoarea strîngerii roadelor la sfîrşitul anului.
23 De trei ori pe an, toţi cei de parte bărbătească să se înfăţişeze înaintea Domnului Dumnezeu, Dumnezeul lui Israel.
24 Căci voi izgoni neamurile dinaintea ta, şi-ţi voi întinde hotarele; şi nimeni nu-ţi va pofti ţara, în timpul cînd te vei sui de trei ori pe an, ca să te înfăţişezi înaintea Domnului, Dumnezeului tău.
25 Să n'aduci cu pîne dospită sîngele dobitocului jertfit în cinstea Mea; şi carnea din jertfa praznicului Paştelor să nu fie ţinută în timpul nopţii pînă dimineaţa.
26 Să aduci în casa Domnului, Dumnezeului tău, pîrga celor dintîi roade ale pămîntului. Iedul să nu -l fierbi în laptele mamei lui.``

Asa, si unde scrie ca aceste porunci erau in chivot? happy

Citeste contextulwinking, cum vine cu tablele si ele vor fi parte din Chivot. Cele din Exodul 20 au fost distruse la vederea vitelului de aur de catre Moise. Acestea sunt noile comenzi ale lui Dumnezeu.

Nu am nimic de jucat, era doar sa vad daca un crestin "biblic" le stie.

| DarkOrbitMoon a răspuns:

Asa,si? Cu ce te ajuta daca scriem cat mai multe porunci?

| KhludCiprian explică (pentru DarkOrbitMoon):

Am raspuns mai sus: "...ci eram curios chiar cati dintre cei ce citesc Scriptura (sau ce afirma ca o cunosc) sunt in tema ca cele 10 porunci "clasice" (acelea cu: "Sa cinstesti tatal tau" si "Sa nu depui marturie mincinoasa") sunt diferite de cele 10 porunci ce erau in Sfanta Sfintelor. "

Prietene, tocmai pentru ca citesc contextul - apropo, l-am si studiat - reafirm ca te inseli. Cele 10 porunci au fost rescrise de catre Dumnezeu, si au fost tot alea...

"În vremea aceea Domnul mi-a zis: «Taie două table de piatră asemeni celor dintâi şi urcă-te la Mine pe munte; să faci şi un chivot din lemn. Eu voi scrie pe ele cuvintele care erau pe cele dintâi, pe care tu le-ai spart. Apoi să le pui în chivot.» Am făcut un chivot din lemn de salcâm, am tăiat două table de piatră asemeni celor dintâi şi am urcat pe munte, având cele două table în mână. Domnul a scris pe table ceea ce a fost scris pe primele, Cele Zece Porunci, care v-au fost spuse pe munte, din mijlocul focului, în ziua adunării. Şi mi le-a dat mie. Apoi m-am întors, coborând de pe munte, şi am aşezat tablele în Chivotul pe care l-am făcut, după porunca Domnului, şi acolo au şi rămas." (Deuteronom 10:1-5)

"sunt diferite" - Nu sunt diferite. Esti intr-o mare confuzie. happy

| martzian a răspuns:

Mai ai si alte revelatii din astea? laughing

Vezi ca nu ai citit contextul. Primele table, din Exodul 20 au fost scrise de Dumnezeu, dar nu spune ce a fost scris, doar ce a spus Dumnezeu. Cele din Exodul 34 au fost dictate cu vorbele ce erau temporar pe primele table, ce-s de acord cu tine. Citeste atent "Cele 10 porunci, ce v-au fost spuse pe munte" sunt cele din Exodul 34. In fapt pe primele tabele din Exodul 20 nu se stie ce a fost scris, deoarece stim doar ce Dumnezeu a spus, dar nu spune ce a scris, nu-i asa? Doar ca pe al doilea set (Exodul 34) a scris inca o data ce era scris initial. Daca asta iti clarifica neclaritatea, ma bucura.

"si ele vor fi parte din Chivot." - Hai sa ti-o lamuresc si pe asta. Deuteronom 31:26 Ce a scris Moise s-a pus LANGA chivot si e diferit de tablele Legii. happy

Te-ai pierdut in explicatii. laughing

Uite un comentariu al unui exeget. Probabil ca a analizat in graba Biblia:
http://biblehub.com/exodus/34-28.htm
Cauta: Grill...
... and he wrote on the tables the words of the covenant, the ten commandments; not Moses, for these were tables of stone, which he could not write or engrave upon without proper instruments, which it does not appear he had with him on the mount; but it was God that wrote them, who, in Exodus 34:1 says he would write them, and from Deuteronomy 10:2 we are assured he did.
Din ce am gasit toate comentariile sunt ca Exodul 34 contine cele 10 porunci, doar crestinii nu inghit asta.

Faci exact greseala scoaterii din context, despre care strigai mai devreme. Si sari versete...

Ce spune versetul 27? Ca MOISE a transcris acele percepte ale legii la care faci tu referire (Exod 34:11-Exod 34:26, dar si transcrierea intregii Legi ce a fost transmisa pana la acest moment). A facut-o la porunca lui Dumnezeu. Abia apoi ni se spune, in versetul 28, ca Dumnezeu a scris pe table cele 10 porunci.

Deci nu acelea sunt poruncile - cele 10 - pe care le-a scris Dumnezeu.

"Cauta: Grill..." - Dragul meu, habar nu ai cine e omul si nici nu citesti cu atentie ce spune. Este, de fapt, GILL, John Gill (1697 - 1771) si nu Grill (sau gratar). Iar el comenteaza si versetul dinainte, versetul 27, unde spune ceea ce am spus eu.

Stii care e problema ta? Faci pe desteptul si esti arogant, dar cu o educatie la minut, pe Goagal. NU e nici o rusine sa recunosti ca te-ai inselat, mai ales cand vorbesti cu oameni care studiaza textele astea de multi ani si folosind mai ceva mai multe surse decat cele de pe wiki, nu ca alea ar fi toate eronate...