| RAY a întrebat:

Cine spune ca vechiul si noul testament nu sunt de fapt copi indentice cu cartea mortilor egiptene sa-mi explice asta?


Astăzi m-am hotărât să compar Biblia, și religia prezentată de ea, cu unele religii din antichitate. Eu sunt convins de mult timp că Biblia e o copie nesimțită după altele, dar pe măsură ce trece timpul, mi se confirmă cu tărie treaba asta. Și deși mă împac cu ideea, devine mai scârbos cu cât se confirmă mai mult. În fine, vorba multă – sărăcia omului, așa că trec direct la ce am de prezentat.

Pentru început, o să o luăm cu centrul religiei creștine, și anume Iisus Hristos. Cine e de fapt Iisus? Care-i treaba cu el? A existat? Care a fost viața lui? Părerea mea personală este că a existat un Iisus Hristos. A fost un tip inteligent, avea papagal, avea fler, avea tot ce-i trebuie ca să atragă oameni în jurul lui. Ce nu cred, însă, este modul de prezentare a vieții lui în Biblie. De ce? Pentru că nu e deloc original. Iisus a fost comparat cu n deități din antichitate, și are foarte mult în comun cu acele deități, dar asemănarea izbitoare și nesimțită apare când vine vorba de Horus.

IISUS VS HORUS

Care-i legătura dintre Iisus și Horus? Pai o să înșir mai jos cam tot ce au cele două personaje în comun.

Concepție: Horus a fost născut de o fecioară. La fel și Iisus.

Tatăl: Horus era fiul lui Osiris. Iisus era fiul lui Dumnezeu.

Mama: Mama lui Horus a fost Isis – Meri. Mama lui Iisus a fost Maria (care apropo, în Biblia originală e "Miriam", care vine din egipteanul "mry" sau "mr", ambele au legătură cu iubirea).

Tatăl adoptiv: Tatăl adoptiv a lui Horus a fost Seb. Tatăl adoptiv a lui Iisus a fost Iosif. Acum, nu pare mare lucru, dar dacă plecăm de la forma ebraică, din Biblia originală, și anume "Yosef", ajungem la egipteanul "Seb". Și adică așa: Yosef – Ioseph – Io-Seph – Seph – Seb. E o chestie de lingvistică, dacă aveți curiozitatea și răbdarea necesară găsiți și voi destule referințe la treaba asta pe Google.

Genealogia tatălui adoptiv: Seb era de seminție regală. La fel și Iosif.

Locul nașterii: Horus s-a născut într-o peșteră. Iisus s-a născut într-un staul (sau poate era o peșteră cu rol de staul? Încă nu s-a clarificat problema asta).

Prevestirea nașterii: Meri a fost anunțată de un înger că îl va naște pe Horus. La fel și fecioara Maria.

Nașterea marcată de…: Horus s-a născut sub steaua dimineții, Sirius. Iisus s-a născut sub o oarecare stea de la răsărit/est. Sirius este cea mai strălucitoare stea, chiar înainte ca soarele să răsară, inevitabil în partea estică a cerului.

Data nașterii: Dat fiind că Horus era o zeitate și nu un om, nu a avut o dată de naștere reală, ÎNSĂ, egiptenii îi sărbătoreau nașterea undeva în jurul solstițiului de iarnă (21 decembrie). Iisus s-a născut undeva toamna, dar data nașterii a fost aleasă pentru a coincide cu data de naștere a următorilor: Mythra, Dyonisus, Sol Invictus, etc. Mai exact, data de 25 decembrie.

Martori la naștere: Păstori, atât pentru Horus cât și pentru Iisus.

Martori care au întârziat la naștere: Alți martori la nașterea lui Horus au fost 3 deități solare. Alți martori la nașterea lui Iisus au fost cei 3 magi de la răsărit. De fapt nu se știa exact câți au fost, dar a primit 3 daruri așa că s-a concluzionat că au fost 3.

Amenințarea cu moartea în copilărie: Pe Horus a încercat să-l omoare Herut. Pe Iisus a încercat să-l omoare Irod.

Rezolvarea amenințării: Un zeu îi spune lui Meri să îl ia pe Horus și să se ascundă. Pentru Iisus, un înger îi spune lui Iosif să fugă cu fecioara Maria și pruncul în Egipt.

Ritul de trecere: Horus ajunge la o vârsta la care îi este înapoiat ochiul. Iisus este dus de părinți la templu pentru ceea ce astăzi este cunoscut ca Bar Mitzvah.

Vârsta la care cei doi au trecut prin ritul de trece: 12 ani.

Pauză în biografie: Nu există date despre Horus și viața sa între 12 și 30 de ani. Nici despre Iisus nu se știe nimic între 12 și 30 de ani.

Locul botezului: Horus a fost botezat în râul Eridanus. Iisus a fost botezat în râul Iordan.

Vârsta botezului: Horus avea 30 de ani când a fost botezat. La fel și Iisus.

Botezătorul: Anup în cazul lui Horus, Ioan în cazul lui Iisus.

Soarta botezătorului: Anup a fost decapitat. Uimitor, la fel și Ioan.

Ispite: Horus a fost dus din deșertul Amenta pe un munte, de către rivalul său Sut, mai tarziu cunoscut ca Set, care este de asemenea precursorul lui Satana, al evreilor. Iisus a fost dus din deșertul Palestinei pe un munte, de către rivalul său, Satana.

Rezultatul ispitei: Atât Horus cât și Iisus rezistă tentației.

Apropiați: Horus a avut 12 discipoli. Iisus a avut 12 apostoli.

Diverse activități: Horus a mers pe apă, a exorcizat oameni, a vindecat bolnavi și a redat vederea orbilor. Totodată Horus a liniștit marea prin puterea sa. Iisus nu a fost mai prejos: a mers pe apă, a exorcizat oameni, a vindecat bolnavi și a redat vederea orbilor. A liniștit până și marea printr-o comanda verbală.

Învierea morților: Horus îl învie pe Asar. Iisus îl învie pe Lazăr.

Schimbarea la față: Horus pe un munte. La fel și Iisus.

Adresări cheie: Horus ține o predică pe munte. Și Iisus ține o predică pe munte.

Cum au murit: Horus a murit crucificat. La fel și Iisus.

Companie la moarte: Horus mai avea 2 hoți lângă el. Iisus, 2 tâlhari.

Înmormântarea: Atât Horus cât și Iisus, au fost înmormântați în morminte de piatră.

Ce au făcut după moarte: Horus a coborât în Iad, apoi a înviat după 3 zile. Iisus a coborât în iad, și, la fel ca Horus, a înviat după 3 zile.

Învierea: În ambele cazuri, și al lui Horus și al lui Iisus, învierea a fost anunțată de femei.

Soarta pentru viitor: Horus va domni 1000 de ani. Iisus la fel.

Viata lui Horus este descrisă în Cartea Morților. Cea mai veche versiune a acestei cărți datează undeva prin secolul 16 înainte de Hristos. Dat fiind ca Vechiul Testament a fost scris undeva prin secolul 15 înainte de Hristos, iar Iisus este mentionat ca existent abia în Noul Testament, mi se pare plauzibilă ideea că Iisus e un personaj copiat și nu autentic. Și totuși unii s-ar putea apăra spunând că sunt doar coincidențe. și poate ar accepta că Noul Testament e inspirat și din alte surse, dar Vechiul Testament nu e mai prejos. Despre asta discutăm în continuare.

POTOPUL VS EPOPEEA LUI GHILGAMESH

Toată lumea știe ce e Potopul, ce a reprezentat și unde anume se regăsește în Biblie. Probabil puțină lume știe ce este Epopeea lui Ghilgamesh. Până acum este cea mai veche operă literară cunoscută, cu originea între babilonieni, personajele și deitățile fiind sumeriene. Babilonienii au trăit până prin 2300 î.Hr. Sumerienii au trait mileniile 5 și 3 î.Hr. Legătura dintre Potop și Epopee este faptul ca ambele descriu același eveniment, Epopeea fiind scrisa cu mult, mult, mult mai devreme decât Biblia. Și la fel ca mai sus, înșir câteva asemănări:

Motivul potopului: În Biblie oamenii deveniseră prea păcătoși și depărtați de Dumnezeu, iar asta l-a deranjat pe Dumnezeu. În Epopee oamenii erau prea mulți și prea zgmotoși, deranjând zeii.

Decizia potopului: În Biblie, Dumnezeu se hotărăște să scufunde lumea sub ape, pentru a omorâ toți oamenii și nu numai. În Epopee această decizie este luată de consiliul zeilor sumerieni.

Salvarea: În Biblie, Dumnezeu salvează un om drept și apropiat de el, Noe mai exact. În Epopee, zeii iau cunoștință de un om demn de a supraviețui potopului, anume Ut-Napishtim.

Ordinul: Atât în Biblie cât și în Epopee, Dumnezeu/Zeii îi ordonă eroului să construiască o arcă din lemn(cu mai multe etaje). În ambele arca trebuie izolată cu smoală, trebuie să aiba mai multe compartimente, o singură ușă și cel puțin o fereastră.

Îmbarcarea: În Biblie, Noe își ia familia și câte o pereche din fiecare specie de animale, cu el, pe/în arcă. În Epopee, Ut-Napishtim își ia familia, câțiva meșteri din satul sau și câte o pereche din fiecare specie de animale.

Evenimente: Atât în Biblie cât și în Epopee, o ploaie torențială acoperă pământul cu apă. Până și munții sunt acoperiți de ape. Eroul principal trimite păsări la intervale de timp diferite să vadă dacă vor găsi pământ uscat. Primele două se întorc la arcă, a treia nu se mai întoarce. Arca se oprește pe un munte în Orientul Mijlociu. Aceleași relatări se regăsesc în ambele cărți.

Debarcarea: În ambele cărți, eroul își ia familia și coboară din arcă. Sacrifică un animal, Dumnezeu/Zeii iau cunoștință de jertfă și binecuvântează eroul.

Consecințe: În Biblie, Dumnezeu arată semne de regret promițând că nu va mai distruge încă o dată lumea prin apă. În Epopee, zeii își exprimă regretul în mod direct și promit că nu vor mai distruge lumea prin apă.

Și mai sunt dar deja devine plictisitor. Mie unul mi se pare destul cât să concluzionez că atât Noul, cât și Vechiul Testament, nu sunt nici mai mult nici mai puțin decât niște copii nesimțite după legende vechi decând lumea. E o vorbă: dacă sună ca o rață, merge ca o rață și arată ca o rață, atunci cu siguranță e o rață. Ce e trist e ca multă lume în ziua de azi o ia de bună și crede în tâmpeniile astea cu tărie, crede în lucruri atribuite în mod eronat unui Dumnezeu care își are originea în motive politice și ficțiune umană. Cam atât pentru moment…

15 răspunsuri:
| RAY explică:

ÎNVIEREA

Învierea lui Jeshua (Christos) este un spectacol anual preluat din cultul zeului agrar sumeriano - babilonian Dumuzi (Tammuz). Acest zeu murea în fiecare iarnă, prilej pentru femei să-l jelească, şi învia în fiecare primăvară, odată cu vegetaţia. Învierea producea o bucurie imensă şi sărbători în care oamenii se anunţau reciproc "Dumuzi a înviat"

Deşi binecunoscute, nici data naşterii şi nici data învierii lui Jeshua (Christos) nu sunt sărbătorite în ziua din an când au avut loc, şi aceasta din diverse motive

Astfel, conform apocrifelor evanghelice, Jeshua (Christos) s-a născut pe 28 martie, într-o noapte senină şi înstelată de primăvară. Judeo - creştinii primitivi au schimbat data sărbătoririi pe 25 decembrie, cu scopul de a o suprapune peste sărbătoarea ariană a solstiţiului de iarnă Sol Invictus (Soarele Învingător)

Tot conform evangheliilor canonizate, Jeshua (Christos) a fost judecat, maltratat şi crucificat în primele două zile după Pesah (Paşte), deoarece clericii judei au vrut să evite tulburări în timpul sărbătorilor. Se ştie că Pesah ("Trecerea") este sărbătoarea fugii din Egipt, cu perioadă fixă de 8 zile, cuprinse între 14 şi 22 ale lunii Nisan, din zodia Berbecului, deci în luna aprilie

Data Paştelui judaic nu este însă fixă. Ea se stabileşte conform unui sistem mecanic numit "ciclul lui Meton", care are la bază ciclul lunar de 19 ani; el corespunde ca durată cu 235 luni sinodice şi aduce fazele Lunii la aceleaşi date ale anului iulian, din 19 în 19 ani sau, mai exact (din cauza anilor bisecţi) din 76 în 76 ani. Mai exact, data Paştelui judaic ţine cont de fazele Lunii şi are loc în prima zi de Lună Plină de după echinocţiul de primăvară

Data învierii este calculată în funcţie de data Paştelui judaic, şi tocmai de aceea nu este o dată fixă. Sărbătorirea învierii se face, aşadar, în funcţie de data Paştelui judaic şi nu de data presupusului deces al lui Jeshua (Christos) precizată în evanghelii

Ceea ce numeşte religia creştină "Paşte" desemnează perioada de trei zile de la presupusa înviere. La judeo - creştini prima zi de Paşte nu corespunde cu prima zi de Paşte de la judei: ea este prima duminică de după prima Lună Plină de după echinocţiul de primăvară

| harciog a răspuns:

O spune cine nu le cunoaste pe amindoua deopotriva.Necunoscind asta si punind intrebarea cred ca te numeri printre ei.

| RAY explică (pentru harciog):

Bre tu nu vezi ca ambii sunt indentici

| harciog a răspuns (pentru RAY):

Pai eu ce spun? Ca sa ajungi la concluzia asta cineva trebuie sa cunoasca ambele teorii caci nu poate afirma asa ceva daca ar cunoaste numai una singura.Sau mint?

| RAY explică (pentru harciog):

Bre vezi ca horus = isus nu vezi?

| harciog a răspuns (pentru RAY):

Ba vad, dar tu vezi ca ceva iti scapa? Ca nu ambele teorii sint exact una si aceeasi? Vezi sau nu vezi si asta nu sta in detalii fara importanta? Mai parcurge oi data te rog.

| Seby90 a răspuns:

Da, am vazut recent zeitgeist si mi-a placut si teoria lor, cumva ei gasesc o legatura intre 25 decembrie, nasterea, moartea si invierea, cei 12 apostoli si cam toate detaliile legate de iisus.
Acestia il transpun pe iisus ca fiind soarele si pleaca de la premiza ca au anuntat schimbarea "semnului zodiacal" de la berbec (cei dinainte se inchinau unui berbec de aur daca retii) la pesti (un semn pagan, presupun ca ai vazut jesus loves you intr-o forma de peste http://rlv.zcache.co.uk/......_400.jpg). Si declara toata nasterea lui iisus viata lui si cam tot ce e legat de el ca o alegorie astrala. Elucidand astfel toate similaritatile dintre religiile de pana atunci si de ce iisus este o legenda plagiata grosolan.

| Filip23 a răspuns:

Fatul meu, e o deosebire intre scrieri. Intamplarile din Noul Testament sunt probate si sustinute de cei mai mari dusmani ai lui Hrisos, fariseii. In special vindecarile de Sabat. Evreii ii contesta doar Dumnezeirea si Invierea. Nicidecum existenta istorica.

| Messyhair a răspuns:

1. Cum dovedesti tu ca tot ceea ce este scris in Cartea Mortilor este adevarat? Ai trait tu atunci si nu stim noi?

2. Ai vazut prostia aia de documentar pe care am vazut-o si eu.O perioada am fost si eu nedumerita in legatura cu existenta lui Dumnezeu. A fost cea mai neagra perioada din viata mea. Acum cand, m-am intors, ca sa zic asa, ma simt foarte bine.

3. Ai auzit de ochiul lui Horus? Stii pentru ce este acest simbol? Stii ca se afla pe bancnota de un dolar american? Stii si de ce?

Parerea mea : Esti mic copil.Ai ochi sa vezi, pacat ca nu poti vedea cu cei ai sufletului.

4. Deci sa inteleg ca nu crezi in Dumnezeu. Ok. Deci tu crezi ca ne tragem din maimute nu? Asa am aparut, dupa parerea ta. You're sick, dude!

| Raynn a răspuns (pentru Messyhair):

Ignorance is bliss.

| milan9 a răspuns:

Faci o analogie cât se poate de greşită cu Cartea egipteană a morţilor deoarece aceasta prezintă călătoria sufletului spre împărăţia lui Osiris şi nu aminteşte nimic despre asemănarile de care spui tu.

| milan9 a răspuns:

Şi chiar dacă ar fi adevărat ceva, tot la fel precedente vieţii Mântuitorului au fost şi profeţiile biblice mesianice, care au prezentat în detaliu aspecte ale vieţii Lui, cu sute de ani sau cu peste o mie de ani înainte de Întrupare...

Dintre cele personalităţi, despre una ştim invariabil şi neîndoielnic faptul că a existat în realitate şi a trăit în mod real toate spectele pe care tu le compari.

Cât despre Horus, nu există pretenţii nici din partea egiptenilor cum că ar fi existat în realitate!

Poate aceasta a fost maniera lui Dumnezeu de a "profeţi" şi inspira şi popoarelor păgâne adevărul Întrupării Sale (pe care egiptenii l-ar fi asociat în necunoştinţă de cauză, lui Horus) care urma să se petreacă în istorie...

| milan9 a răspuns:

Doctorandus a răspuns:
Pentru demontarea Zeitgeistului vezi http://conspiracies.skepticproject.com/articles/zeitgeist/part-one/

| Chaterinna a răspuns (pentru milan9):

Bravo! De acord cu tine!