Evreii tin SABATUL (si acum il tin) incepand de VINERI de la apusul soarelui si pana Sambata la apusul soarelui ASA cum se calculeaza si la CRESTINI ziua.
Saptamana NU ARE un echivalent astronomic, deci nu se poate calcula in functie de rotatia Soarelui. Sapatamana este o "masuratoare" facuta de Dumnezeu si lasata omenirii fara vreo legatura cu lunile sau anii ci doar cu metabolismul fiintelor de pe pamant.
Salut
Dacă doreşti îţi pot da un articol dintr-o enciclopedie biblică, doar că e în engleză.
Salut
Aici ai sursa: http://wol.jw.org/en/wol/d/r1/lp-e/1200003778
Cele bune!
Sabatul era o zi în care israeliţii trebuiau să-şi înceteze activităţile cotidiene şi să se odihnească. În această zi, ei nu aveau voie nici măcar să aprindă focul (Exodul 20:10; 35:2, 3). Iehova le mai poruncise: „Fiecare să rămână la locul lui. Nimeni să nu iasă în a şaptea zi din locul în care este" (Exodul 16:29). Aşadar, această poruncă le dădea israeliţilor posibilitatea să se odihnească şi să acorde mai multă atenţie lucrurilor spirituale.
Însă, pentru rabini, principiile date de Iehova în Lege nu erau suficiente. Ţinând mai mult la litera legii, ei au stabilit după bunul lor plac distanţa exactă pe care un evreu avea voie s-o parcurgă într-o zi de sabat, ca să meargă, de exemplu, la locul de închinare. În acest sens, o enciclopedie afirmă: „Ca urmare a legilor stricte referitoare la respectarea Sabatului. . . s-a stabilit că un israelit nu avea voie să meargă pe jos mai mult decât o anumită distanţă, care se numea «calea de o zi de Sabat»" (Cyclopedia of Biblical, Theological, and Ecclesiastical Literature). Această distanţă era de 2 000 de coţi, adică aproximativ un kilometru
Georgiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii întreabă:
CracanelTrasPrintrunInel întreabă: