Da, argumentele alea nu erau cele mai bune :)
Inexistenta lui Mos Craciun este simplu de dedus prin multe rationamente:
1. Vedem ca Mos Craciun este tata/vecinul/unchiul/etc. (eu asa mi-am dat seama, pe la 6 ani).
2. Putem face niste calcule pentru a afla caracteristicile lui fizice. Aceste caracteristici nu sunt compatibilie cu legile fizicii cunoscute de noi. http://www.daclarke.org/Humour/santa.html
3. Putem face un experiment empiric. Suntem buni un an intreg, il asteptam sa vina. Daca nu vine, inseamna ca definitia lui este self contradictory (el aduce cadouri la copii buni, deci daca nu aduce cadouri la copii buni isi incalca propria definitie).
)
mos craciun nu exista din simplul fapt ca este un personaj pur fictiv, inventat in sec 19, de catre thomas nast, un caricaturist german
deci putem concluziona ca nu exista(persoana "mos craciun") deoarece el de fapt, nu a existat vreodata(ca persoana unica)
sper ca e destul de clar
Ati innebunit? cum sa nu existe mos craciun?!? Cine imi aduce cadouri atunci?
1.Mos Craciun sugereaza de fapt o entitate, un "spirit" care raspandeste dragoste intr-o perioada in care se cuvine sa fim oameni in adevaratul sens al cuvantului ( a fi om nu doar cu numele, dar si cu faptele. In fond, datoria omului este sa-si dezvolte si sa-si foloseasca virtutile).
2.Mos Craciun nu este decat un procedeu de manipulare, pentru a le oferi unor persoane un confort psihic, iar in speranta binelui facut de catre ele, primesc drept rasplata un cadou de la asa-zisul "mos Craciun" Totusi, omeneste ar fi trebuit ca folosirea calitatilor sa nu fie cu gandul la o anumita recompensa.
3. Oricare dintre noi putem fi Mos Craciun. Nu trebuie nicidecum sa uitam de Domnul Iisus Hristos, ci dimpotriva ( care din pacate recunosc ca aici nu am aplicat deloc acest lucru), putem sa le oferim nu numai prietenilor, dar si unor persoane aflate intr-un mediu defavorizat chiar si anumite incurajari si dragoste.
Apropo, revenind in data Craciunului, am citit undeva ca DOmnul Iisus Hristos in fiecare an ridica cate un brad de Craciun celor saraci, orfani, etc... ( pe http://luminapentrucandeladinsuflet.wordpress.com)
". Vedem ca Mos Craciun este tata/vecinul/unchiul/etc."
Imi pare rau,insa de aici nu putem concluziona ca Mos Craciun nu exista,ci doar ca cel ce ti-a pus cadourile sub brad nu este Mos Craciun.
Daca eu ma costumez intr-un urs panda si iti pun bambus sub brad, inseamna ca ursii panda nu exista?
"Aceste caracteristici nu sunt compatibilie cu legile fizicii cunoscute de noi."
Poate, insa pentru ca rationamentul sa fie valabil trebuie sa presupui ca renii mosului se supun acelorasi legi ale fizicii ca si celelalte organisme, plus ca trebuie sa presupui veridicitatea legilor fizicii. Deci nu facem decat sa presupunem ceva pentru a demonstra ceva. In concluzie rationamentul este failibil, asa ca nu poti constientiza nimic din el.
" Putem face un experiment empiric."
Daca e empiric deja este nesigur. Poate vine si iti lasa un cadou, insa nu il poti vedea pentru ca ca vederea nu este absoluta si nu il poti pipaii pentru ca si pipaitul, la randul sau este un simt ce nu este absolut.
Pana la urma poate Mos Craciun si cadoul sau sunt formati din neutrino si din aceasta pricina nu interactioneaza cu lumea prea mult.
@ Vad ca unii si-au dat seama la 6 ani..ciudat.
Eu mereu m-am bucurat cand eram in timpul Craciunului.
Craciunul inseamna bucuria de a darui si a primi, mi-am dat seama pe la 12-13 anisori ca nu e ceea ce mi se povestise, dar mi-au placut anii in care stiam ca vine mosul si lasam o scrisoare.
Daca eu am fost bucuros, asa imi voi educa si copilul, chiar daca este minciuna.
O seara / zi buna.
Http://www.carteacopiilor.ro/catalog/mos_craciun.html
Daca omu' a scris o carte despre el, nu e clar ca exista?
Problema se pune in felul urmator:
"Rationamentele se bazeaza pe real life observations..."
SI "real life observations" pe ce se bazeaza?
Pai iti spun eu:
Real life observations se bazeaza pe cunostinte aposteriori.
Si cunostintele aposteriori se bazeaza pe simturi. Iar simturile dragul meu nu se bazeaza pe nimic. Ele se manifesta. Daca se manifesta corect sau eronat nu poti stii. Stii doar ca simturile se manifesta, si mai stii un lucru. Stii ca ele nu sunt absolute si adesea inselatoare. Spre exemplu radiatia electromagnetica mai mare sau mai mica decat cea din spectrul vizibil nu este perceputa de ochiul uman. Sunetele cu o frecventa foarte mica nu sunt percepute de urechea umana. Vederea si auzul sunt inselatoare.
Cat despre simtul tactil, acesta este mai inselator decat toate si poate fi indus in eroare doar prin consumarea anumitor alimente.
Simturile inselatoare = totul inselator.
Totul inselator = orice posibil.
Orice posibil= Mos Craciun poate exista.
"Avem microscoape, spectrografe, osciloscoape, cantare"
Pai si dragul meu,de unde stii ce spune microscopul sau spectoscroful, nu tot cu ajutorul simturilor? Nu tot cu vederea intelegi ce iti "spune" microscopul?
In adevar, daca ii pui i\ochelari unui om ce nu vede bine, vederea va fi imbunatatita, dar daca omul este orb si nu stie, daca el nu vede nimic si crede ca vede? Atunci poti sa-i pui si cei mai performati ochelari caci el va vedea tot un Palmier acolo unde este un Plop.
RAY întreabă: