| Vektor a întrebat:

Conform binecunoscutei "Ecuatie a lui Drake", cum ca in Calea Lactee (galaxia noastra) ar exista intre 1 si 10 miliarde de civilizatii(mai mult sau mai putin dezvoltate fata de noi), iar in Univers se estimeaza ca ar exista cam 500 de miliarde de galaxii.

La un calcul optimist de 10miliarde ce civilizatii pe galaxie ar iesi un numar pe care ...nu reusesc sa-l pronunt corect in litere.
500.000.000.000 x 10.000.000.000 = 5.000.000.000.000.000.000.000 de Civilizatii

1.Credeti ca suntem singuri in Univers?

2.De ce crezi ca am fi singuri?

3.Ce credinta credeti ca ar fi majoritara in Univers?

4. Daca 95% din civilizatiile universului ar fi de orice alta religie(una singura, universala) fata de credinta ta, crezi ca un numar asa de coplesitor te va face sa iti schimbi credinta?

5.Are rost sa calculam cate carti de genul Bibliei, Coran, Tora, Kama Sutra, etc exista in Univers?

6. Aberez sau numarul aratat mai sus este de neinteles sau poate este o fabulatie a unor cercetatori ce nu aveau somn?

http://ro.wikipedia.org/wiki/Ecua%C8%9Bia_lui_Drake
http://en.wikipedia.org/wiki/Drake_equation
https://www.google.ro/......tps?/webhp

14 răspunsuri:
| Sheriarty a răspuns:

1. Ar fi egoist din partea noastra, ca oameni, sa credem ca suntem singuri in Univers. Chiar daca suntem singuri sau chiar daca nu, ideea pare la fel de nelinistitoare. Totusi, inclin spre varianta ca nu suntem.

2. Nu cred ca am fi.

3. Nu cred ca ar domina credinta, in primul rand.

4. Majoritatea nu m-a facut niciodata sa imi schimb gandurile. Exact ca genurile de muzica: daca majoritatea asculta ceva ce iti displace, te vei schimba pentru ei? Nu.

5. Multi dumnezei, multe carti, multi adepti. Cam suspicios.

6. Hmm, nu m-am priceput niciodata la calcule de genul. Pare un numar exagerat de mare, dar cine stie? Nu eu, cel putin.

| KhludCiprian a răspuns:

Singura intrebare care are dupa mine o valoare speciala e:
" 4. Daca 95% din civilizatiile universului ar fi de orice alta religie(una singura, universala) fata de credinta ta, crezi ca un numar asa de coplesitor te va face sa iti schimbi credinta?"
Bineinteles ca nu! Aborigenii sau amerindienii au fost vizitati de extraterestrii lumii lor. Si ei intr-adevar au ales (sau au fost fortati) sa aleaga credinta noilor zei. O duc ei mai bine azi ca sunt catolici sau crestini? Peru sau Brazilia sunt unele dintre cele mai saraci locuri de pe Terra si ambele sunt puternic credincioase!

Deci macar experiemental si istoric stim care-s rezultatele unei astfel de "conversii". Totusi mult mai simplu ar fi pentru orice Dumnezeu sa apara si asa lucrurile s-ar clarifica. Nu ai auzi cateva mii de perspective sigure pe sine a cuiva nevazut.

"6. Aberez sau numarul aratat mai sus este de neinteles sau poate este o fabulatie a unor cercetatori ce nu aveau somn?"
Personal cred ca viata (chiar si cu inteligenta) poate exista insa ce imi e teama e ca noi orice am face cautam sa antromorfirzam acesti extraterestri. Daca ne uitam doar acum 100 milioane de ani si azi, vedem doua lumi complet diferite. Dinozaurii, ihtiozaurii si coniferele erau la putere atunci si daca ar veni extraterestrii (chiar de forma umana) n-ar intelege cum sa comunice cu aceste animale. Este posibil ca noi sa fim la acelasi nivel fata de ei (adica noi suntem dinozaurii si ei sunt "oamenii") si atunci cand ei vor fi vazuti sa fie un mare WTF happy

| sublime89 a răspuns:

Ecuatia lui Drake e doar o presupunere, si nu se bazeaza pe nicio dovada directa, bineinteles. Dar asta nu inseamna neaparat ca Drake s-a inselat. Poate ca daca introduci datele corecte in ecuatie, poti sa te apropii mult de adevarata situatie a posibilelor civilizatii extraterestre care ar putea trai in Univers in acest moment. Nu e indicat nici sa uitam de toate acele civilizatii care poate au fost, dar nu mai sunt, sau de cele care nu sunt acum, dar vor fi in viitor.

Eu cred ca daca aici a fost posibil ca noi sa aparem, e teoretic posibil ca si pe alte planete sa apara alte civiliazatii. Daca este posibil si practic, ramane de vazut. Dar daca ne uitam la cate trilioane de lumi exista, e greu de crezut ca suntem singuri, si ca nicaieri nu s-a mai repetat ceea ce s-a intamplat pe Pamant. Problema e ca Universul e enorm, si e aproape imposibil sa descoperi acele planete cu viata sau cu civilizatii. Numarul planetelor pustii e incomparabil mai mare decat cel al planetelor cu viata, si, probabil, numarul planetelor cu viata si fara civilizatii e incomparabil mai mare decat al celor cu civilizatii. Sa gasesti viata in Univers e mai ceva decat sa cauti acul in carul cu fan. Asta in situatia in care nu poti gasi viata chiar in sistemul tau solar. Noi inca nu stim sigur daca nu cumva exista viata pe Marte, Europa sau Enceladus. Si chiar daca nu mai exista azi, asta nu inseamna ca n-a existat in trecut. Poate mai putem gasi fosilele sau urmele acelor forme de viata disparute cu mult timp in urma.

Cat despre religiile sau obiceiurile pe care le-ar avea alte civilizatii, aproape orice e posibil. Asa cum in cazul nostru au aparut atatea lucruri ciudate, nici nu putem imagina ce ar aparea in cazul lor. Ei vor fi aproape sigur foarte diferiti de noi din cam toate punctele de vedere. Simpla lor evolutie si adaptare la conditiile de pe planeta lor ii va face foarte diferiti. Nici nu stim daca aceste creaturi ar avea un cap cu ochi, nas si gura, sau daca ar avea ceva asemanator mainilor sau picioarelor. Evolutia lor va fi bineinteles una complet diferita fata de a noastra, deci nu putem sti ce ar fi posibil. Modul lor de gandire ar fi la fel de diferit, pentru ca probabil nu ar avea un creier asemanator cu noi.

| costis a răspuns:

O solutie foarte precisa plaja asta de valori intre 1- 10 miliarde. Observi ca matematicianul nu a spus nici 8.41 nici 11.32 miliarde. Deci a ajuns la valoarea asta de 10 miliarde dintr-o ecuatia ma-sa.

Ne punem noi cu stiinta...

| costis a răspuns (pentru costis):

Prima valoare, 1, o stiam si eu datorita faptului ca am mers cu trenu. fara ecuatii.

| HowdidIgethere a răspuns:

A uitat sa spuna drake al tau ca civilizatia noastra, in perceptia materiala pe care o avem, o sa dispara datorita consumarii sau disputarii resurselor. Probabil asta este soarta celor mai multe civilizatii pe suport materie.

| Vektor explică (pentru costis):

Ok, dar sunt 500 miliarde de galaxii smug

ecuatia era doar pentru galaxia noastra.

am mai citit undeva cum ca se estimeaza a fi undeva la 14 miliarde de planete asemanatoare cu pamantul, doar in galaxia noastra

tu inca mai crezi ca suntem singura forma de viata sau singura inteligenta din tot universul?

| costis a răspuns (pentru Vektor):

Nu. insa cred ca ceea ce e important pentru om a venit prin Hristos.

| Vektor explică (pentru costis):

Adica?

| costis a răspuns (pentru Vektor):

Adica pot sa existe si 100 miliarde de civilizatii in galaxie, nu ne foloseste cu nimic. Sunt la fel ca si noi supuse dezastrelor si limitate ca posibilitati de distante.
In ultimii 2000 de ani cate civilizatii au venit sa ne ajute cu ceva, sa ne indrume in vreun fel?

Dar Hristos ne-a descoperit existenta unei laturi a fiintei si existenta unei alte lumi. Si ceea ce trebuie sa facem ca sa putem sa fim primiti in acea lume.

| Vektor explică (pentru costis):

Si Dalai Lama ce zicea?

| mihaibrasov a răspuns:

1. Nu, ca ne-am plictisi singuri.
2. - intrebare irelevanta daca am raspuns nu la prima
3. O credinta bazata pe valori morale eterne: dragostea, armonia, cinstea, altruismul, etc.
4. Probabil, dar valorile totusi trebuie sa fie aceleasi.
5. Nu are rost.
6. Mai citeste despre Hubble si despre marimea universului. Stiai ca intr-un cm patrat de pe cer (cam aiurea exprimat) care cu ochiul liber este doar negru se afla de fapt 10 000 de galaxii? happy

| costis a răspuns (pentru Vektor):

Ca nu i-a pus piper in supa.

| Vektor explică (pentru mihaibrasov):

6. stiu, ca nu am scos din burta cifra de 500 miliarde big grin