Pai, o dezbatere, dupa cum ai zis, presupune aruncarea de "convingeri" in functie de echipa (Pro/contra). Daca unii din o echipa nu sesizeaza o astfel de greseala, argumentul ce contine erori ramane in picioare! In general, daca te uiti bine, "echipele" sesizeaza asta, de aia cauta generalitati pentru a argumenta, de exemplu, existenta divinitatii. Adica, din perspectiva mea (De contra-religie mainstream adica), totul este argumentat bine pe plan general cu erori minime, deoarece argumentele presupun implicarea ratiunii. Daca ei fac erori, sesizez sau ma folosesc de ele, deoarece asa este normal intr-o dezbatere.
Nici intrebarea nu e incalcita si nici imaginatia ta nu este ingusta Intr-un fel e bine ca ai incercat sa te auto-evaluezi insa doar ceream o parere personala despre chetiunea in cauza.
Exista o teorie despre placa ouija,care spunea ca subiectii ar incorda anumiti muschi, in mod inconstient, pentru a ajunge la rezultatul asteptat. Cu alte cuvinte nu numai ca poti modifica si corela anumite idei intr-un mod fals, inconstient, pentru a se potrivi cu convingerile tale, dar poti modifica si fizic, in mod inconstient, anumite lucruri pentru a se potrivi cu conceptiile pe care le ai.
In privinta credintelor religioase nu exista "validare obiectiva". Daca crezi ceva bizar de unul singur se numeste delir, daca-l crezi in grup se numeste credinta religioasa.
Mihai, nu stiu daca esti in domeniu sau nu. Tipul (Marius Ignatescu) face niste erori de incepator in articolul lui, demonstrand ca nu poti fi bun la toate sau ca materialul este doar tradus nu si inteles. Pana acum el a intrat in mai multe domenii, de care, evident este interesat dar pe care nu le poate stapani in masa. Asta ar fi una.
Pe de alta parte, tendinta de a face erori cognitive nu este arondata exhaustiv dezbaterilor religioase. Lumea stiintei este un exemplu in acest sens dar cu totii avem (mai mult sau mai putin) o perspectiva distorsionata asupra realitatii si experientelor, fiind expusi (intr-o mai mica sau mai mare masura) posibilitatii de a face erori si nu doar de natura cognitiva...
Vestea buna, apropo de intrebarea ta, este ca omul "normal" are capacitatea de a le constientiza si identifica - situatie extrem de benefica pentru ambele "tabere" - apropo de dezbaterea religioasa.
Ca sa raspund la intrebare si intr-un mod mai direct, DA, tu ai dreptate, cu totii suntem predispusi la a pica in capcana. Tocmai de aceea speranta mea este ca vom reusi, intr-un mod obiectiv, sa luam in calcul toate dimensiunile problemei puse in discutie.
O zi faina!