| Inferno a întrebat:

Credeti ca religia este o consecinta a mentalitatii umane,a comportamentuluisau, sau comportamentul si modul in care omul se manifesta deriva din regulile religioase?

12 răspunsuri:
| sublime89 a răspuns:

E si una si alta. Ma gandesc ca nu am fi inventat religiile daca n-am fi avut o mentalitate pe masura. Apoi, dupa ce le-am inventat, ele ne-au tinut captivi in aceleasi vechi concepte, si nu ne-au mai lasat sa ne schimbam mentalitatile deja stabilite. Cel putin nu asa usor.

| Kathqn a răspuns:

O consecinta a mentalitatii umane... oh go on

NOname
| NOname a răspuns:

Cred că amândouă. Sunt interconectate.

| мιнαɛℓα36 a răspuns:

Cred in prima varianta si asta deoarece refuz sa cred varianta 2. Refuz sa cred ca un om oarecare, normal, cu o oarecare religie sau credinta, isi petrece 24h din 24 gandindu-se la divinitate! Are si alte activitati, va tine cont si de alte norme, se va supune si altor legi( ale statului de exemplu) si in mod clar va fi supus greselii. Bineinteles ca exista si exceptii, dar aceia sunt or psihopati habotnici, or fanatici ciudati, or calugari. Dar si acestia gresec! Iar ei nu formeaza majoranta.

| vangaelis a răspuns:

Religia este un factor comportamental dobandit la fel si mentalitatea de tip religios este dobandita.
Spiritualitatea umana se fixeaza in convingeri si manifestari comportamentale ca atare prin cunoastere si reflexii instinctuale. La felul cum pui intrebarea pari a trasa ideea ca omul se naste religios. Nu, el este instinctual la nastere dar in acelasi tinde spre cunoastere. Ca urmare, el in functie de sablonul social si de propriile reflexii de gandire este posibil sa adopte sau nu o pozitie fata de spiritualitate.
Deci este si una si alta la modul cum ai pus intrebarea. Dar nu confunda religia care este expresia spiritualitatii umane cu mentalitatea. Sunt sigur ca vrei sa te referi la acel gen de mentalitate bazata pe efectul de turma. Dar mentalitatea nu este decat un fel propriu de a gandi al unui individ sau grup de indivizi si ca atare se naste un tip de comportament pe baza mentalitatii. Religia nu este decat o expresie spirituala de care omul a considerat-o necesara. Ca de aici gandirea umana a nascocit numeroase tipuri de ratiuni si de comportament din punct de vedere al credintelor proprii despre obiectul spiritual este altceva.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Adica mai pe scurt hadesule, dumnezeu a creat omul., ori omul l-a creat pe Dumnezeu? pai intrebarea o cunoastem raspunsuri sant foarte multe, iar invaluirea de vorbe arata ezact aceeasi chestie infiderent cum e pusa. ceva mai nou? mai elevat? mai profund? mai inaltator? stii ce ma amuza pe mine? raspunsurile la propriile voastre intrebari.filozofoce.importante,umflate in pene, dar care nu spun nimic. evoluati, fratilor. evoluati.

| Alphawolf a răspuns:

Amandoua. Religia este produsul mentalitatii omului, alta explicatie buna eu nu vad. Ar mai fi una, ea indica un adevar, insa asta e absurda.

O parte a modului nostru de a gandi, a caracterului nostru ne este data valorile religioase. In timp, in mii de ani acele valori au sensibilizat, au indicat o directie, au format caractere (si) in funtie de acele valori. "Normalul" la noi este Biblia, la altii Vedele.

| Inferno explică (pentru anonim_4396):

Am intrebat daca omul e bun pentru ca este bun sau doar pentru ca asa pune religia ca trebuie sa fie?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da si nu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru sublime89):

" Ma gandesc ca nu am fi inventat religiile daca n-am fi avut o mentalitate pe masura."
Daca e sa plec de la o premisa ateista, omul ar fi fost acu in exstintie, daca religia nu ar fi existat:http://www.descopera.ro/dnews/11828881-cum-ne-schimba-religia-creierul

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Inferno):

Sigur ca da.aceeasi leorbaiala de ani de zile.ma baiete? evreii aveau legea scrisa pe tablele legii.iar nemurile o aveau scrisa in inima.de aceia Iisus nu a fost cunoscut si primit de ai sai, dar a fost primit de neamuri.OMUL? care OM? oamenii sant constienti de tot si toate, chiar si tu in inima ta care negi un creator ce stii ca exista, fiindca prezenta ta si a intrebarilor tale ar fi fara rost si inutile si ganditor si realist si teligent cum esti ceilalti oameni sant cei care te fac sa existi. unul ca mine care te baga in seamam fara sa considere ca negatia ta este o ineptie a nebuniei tale.esti un fricos fara curaj, care ascunzandu-se in spatele cubantului ATEU ca sa dea bine la gasca si in spatele monitaurului, pui intrebari legate doar de divinitate, cu speranta ca; poate nu exista, dar cu o frica atroce; dar daca exista? fii pe pace ma. Dumnezeu nu mananca oaneni. iadul se hraneste cu ei.raiul doar ii primeste.pe cei vrednici, si e si normal sa fie asa.intro intrecere nu ia cununa ori medalia, unul singur care a alergat si ceilalti au stat la umbra, dar hai sa le dam si lor ca macar s-au inscris.iar oamenii sant rai prin firea lor strambata de pacat.singur Dumnezeu este bun.

| sublime89 a răspuns (pentru anonim_4396):

Pai da, poate am avut acea mentalitate inclinata spre religii tocmai pentru faptul ca aveam nevoie de ele pentru a supravietui.