Da sunt total de acord că Jainismul și Budismul sunt singurele religii care ne salvează, pentru că sunt non-violente.
Ok te-am ascultat acum vreau sa imi raspunzi la asta https://www.tpu.ro/......nti-dar-e/
Si la asta daca nu te superi https://www.tpu.ro/......udism-zen/
Nu, religia e pur si simplu un motiv in plus pentru a persecuta si omori alti oameni. Biblia e o carte plina de varsari de sange.
Complicată întrebare, dar încerc să ți ofer un răspuns adecvat. Subiectul în sine mă pasionează, în special pentru că am terminat facultatea de istorie.
Argumentele cele mai folosite împotriva religiilor își găsesc baza în omorurile cauzate de religia catolică în timpul cruciadelor, inchiziției, colonialismului sau încercării de convertire forțată, cum ar fi în Norvegia. Desigur, și islamul este vestit pentru dezastrele aduse în istorie, cum ar fi invaziile făcute în Europa, jihadul sau tributul sângelui. Nici religia ortodoxă nu se îndepărtează de aceste dezastre, cu toate că nu s-au ridicat la nivelul celorlalte și regăsindu-se mai mult în Rusia. Ceea ce vreau să scot în evidență este cum oamenii au luat niște religii, ce promovau pacea (deși încă se dezbate dacă islamul face sau a făcut asta), și au reușit să găsească argumente prin care să și justifice crimele. Singura țară ortodoxă ce a făcut asta este Rusia, aceștia luându-și o misiune mesianică de a-i uni pe toți ortodocșii în imperiul lor, un patriarh ajungând chiar să se adreseze țării sale cu sintagma "Sfânta Rusie". (Citește Sfânta Rusie de Alain Besançon, dacă dorești să afli mai multe despre acest subiect, o găsești pe scribd). Nu cred că are sens să mai dezvolt situația din cadrul catolicismului și a islamului, deoarece acestea sunt extrem de dezbătute în ziua de azi. Am să ți spun, că în cadrul islamului, există scrieri ce le impuneau adepților acestei religii să nu omoare creștini și evrei, deoarece fac parte din aceeași carte: Vechiul Testament. Interesant, nu?
Odată cu evoluția societăților europene, se petrece o îndepărtare de biserică. Nietsche observă aceasta și dezvoltă nihilismul, ce s ar rezuma, pe scurt în pierderea sensului de a mai exista. Răspunsul lui Nietsche la această problemă: construirea propriilor valori. În Rusia, contemporan cu Nietzsche a fost Dostoievski. Acesta observă îndepărtarea de biserică, asemenea lui Nietzsche, și scrie o carte numita Demonii. În aceasta construiește o lume în care câteva personaje nu cunosc valorile religioase sau morale. Unul dintre acestea omoară un om, doar pentru a vedea cum este, negând indirect veridicitatea teoriei lui Nietzsche. De ce sunt interesanți acești doi autori? Pentru că ei sunt precursorii sec. XX, cel în care s-au făcut mai multe crime, decât în toată istoria omenirii. În secolul în care oamenii s au îndepărtat de Dumnezeu, în care s-a considerat că a murit, s au dezvoltat ideologiile totalitare si genocidul. Iar dacă încerci să studiezi societățile în care Hitler și Stalin au trăit, familiile lor, reiese că nu religiile sunt devină, ci omul prin modul lui de a gândi, prin societățile căzute moral, prin lipsa de educație și prin lipsa unei limite în gândire, dar și din indolență. Crezi că nu au fost oameni care au observat că Stalin era un monstru? Întrebarea este de ce l au acceptat și nu au făcut nimic pentru a-l opri.
Iar din trecut ajungem în prezent, aici având din nou conflictul dintre religii, anume islam vs orice altă religie, creându-se grupări teroriste. Nu mai stau să dezvolt crimele făcute de guvernare comunistă, când ateismul și evoluționismul erau promovate. Concluzia mea este că omul este singurul producător al distrugerii, iar a da vina pe religie este doar o încercare patetică de a evita să recunoaștem acest lucru.
Sper ca această analiză să te poată îndruma spre propriul tău răspuns, căci această întrebare nu are unul exact.
anonim_4396 întreabă: