| Delia898 a întrebat:

Credeți în experiențe paranormale?

36 răspunsuri:
| Trinitatea12 a răspuns (pentru doctorandus):

Chiar ma mir ca ai studiat ce ai studiat din cate glume spui. Nu am batut campii, daca tragi ochii pe ecran putin mai mult ai fii vazut ca ti-am dat argumente logice. Imi pare rau sa iti spun dar imi place s-a invat si apoi sa-mi folosesc creierul in conversatii de genul asta, nu cuvintele altora.

Spune-mi: De ce avem sisteme bazate pe logica oamenilor care nu stiau o explicare mai buna decat niste superstiti? Asta inseamna ca pana si logica pe care se bazeaza stiinta moderna este gresita, nu? De ce crezi ca esti mai mare si tare, intelectual, decat bazele de logica a stiintei moderne? Tu crezi ca ei credeau in aceste chestii ca asa aveau ei chef, fara s-a fie bazate in realitate? Trebuie s-a te faci comedian.

Clar nu intelegi aceste metafore din cate scrii. Tu chiar crezi ca "Dumnezeu" se refera la "un zeu preocupat cu soarta oameniilor". Asta este o intelegere foarte proasta. "Dumnezeu", in metafizica avansata, se refera la mai multe chestii. Una dintre ele este relatia intre elementele realitatii (cum ar fi relatia intre oameni si natura, intre un individual si comunitate, intre minte si spirit - exista relatii mai complexe dar nu cred ca o s-a intelegi). "Dumnezeu" se mai si refera la sursa lumii care s-a diferentiat in aspecte realitatii pe care le traim (copacul lui Porphyry este o diagrama buna pentru partea asta). Dumnezeu poate s-a fie si o parte interna din tine, o parte a sufletului tau (un concept filozofic care a existat in aproape toate culturiile lumii). Un concept preferat al meu este ca Dumnezeu, ca si termen, se poate referii si la totalitatea realitatii - poti sa iti imaginezi tot universul nostru acoperit de inca o sfera a realitatii, si aceea sfera este Dumnezeu. In credinta mea, acesta se numeste "Nun". Etc.

Asta este problema: "cunoasterea" ta nu este cunoasterea lumii. Nici macar nu realizezi ca, de exemplu, fizica cuantica in forma ei moderna pur si simplu descrie multe idei din Neoplatonism dar exprimate in alt fel. O carte buna pe subiectul asta, care este scrisa pentru oameni de genul tau, ar fi "Our Mathematical Universe" de Max Tegmark. O carte destul de buna care descrie structura relaitatii si componentele acesteia (asa cum este inteleasa de stiinta moderna) ca si ceva foarte asemanatoare copacului lui Porphyry, concepete antice, influente nevazute, etc. Exista multe idei de genul asta in aceasta carte, si Max Tegmark este un om de stiinta destul de respectat din cate stiu. daca esti curios, el a ajutat la aflarea varstei universului nostru, etc.

Singura ta problema to "supertisitiile" ar fi faptul ca nu intelegi metaforele care sunt folosite - un fapt pe care l-ai dovedit in raspunsul tau. "Paranormal" la propriu se refere la intamplari in lumea noastra care nu pot fii explicate de stiinta. Dupa logica asta, constiinta noastra este un fenomen paranormal. Nici nu intelegem cum este posibila fotosinteza in plante, aia crezi ca nu exista? Dupa termen, este "paranormala". Putem s-a ghicim ca, cumva, plantele creeaze reactii cu electroni care, in modelul nostru stiintific, sunt doar posibile in temperaturi de "absolut zero" - dar, cumva, plantele creeaza aceste reacti la temperaturi normale pe planeta noastra. Dupa o definitie mai generala, orice scos din normalitate este paranormal, dar sper ca nu mai ai nevoie de exemple pentru asta...

Exista dovezi credibile, numai ca astazi merg pe alt nume. "Quantum fizz", "time crystals", pana si computerele quantum folosesc mecanisme care pot s-a fie intelese ca si "paranormal". O buna parte din ele nici macar nu le intelegem foarte bine. Si, oricum, to crezi ca stiinta moderna a ajuns s-a stie tot in lume? Pare s-a crezi ca daca nu exista o explicatie ACUM, nu exista. Mda, ma crezi da sau nu daca nu vezi ceva cu ochii tai tot exista. Metaforele alea sunt bazate pe realitate. Acele fenomene nu s-au intamplat fizic, dar tot s-au intamplat. Mituriile sunt pur si simplu descrieri religiose/filozofice (aceeasi chestie pe vremea aia) a acestor intamplari si procese (unele observate) ale naturii.

Aceste metafore descriu mai mult ce se intampla intre procesele realitatii. Zeii sunt forte ale naturii, si daca ii crezi s-a fie "superstitie" inseamna ca nu crezi in nicio forta fundamentala in lumea asta. Aceste metafore si entitate descriu si arhetipuri de baza - arhetipul eroului, arhetipul masculin sau feminin, arhetipul regelui, etc - care exista si se manifesta in realitatea noastra si in noi. Scopul acestor practici a fost s-a avem o intelgere a lumii mai naturala, bazata pe observatie si experienta. Psihologia este practic asta, dar modificata pentru materialistii care nu pot intelege aceste chestii.

Asa cum am spus mai sus, Dumnezeu nu este o fiinta inteligenta - cel putin, nu este o fiinta inteligenta daca aplicam conceptul nostru de inteligenta. Dumnezeu este preocupat cu soarta intregii lumi, nu doar a oamenilor. Dumnezeu, la propriu, este tot ce exista, este forta naturala care a creat lumea, etc. Noi suntem o parte din lume, dar atat. Putem s-a interactionam cu parti care apartin lui "Dumnezeu", dar in cam acelasi fel cum interactionam cu fortele naturii in general. Este putin mai complicat decat atat, dar daca esti curios poti s-a intrebi. Intelegerea ta este o intelegere Crestina exoterica destul de proasta, care intr-adevar nu se aplica in realitate. Big Bang-ul a avut o sursa - un alt termen pentru aceasta sursa este "Dumnezeu". "Dumnezeu" fiind un termen care descrie unificare fortei naturii, in acest context, care mai tarziu s-au diferentiat in anume parti ale realitatii.

Tot nu mi-ai spus, logic, de ce aceste chestii sunt supertitii. O poveste care foloseste metafora si simbolismul ca s-a descrie un aspect extrem de complicat al lumii nu este "superstitie", si stim ca unele structurii facute sub acest sistem au fost gasite s-a fie adevarate (din nou, structura multiversului teorizata de Max Tegmark si, de exemplu, copacul lui Porphyry, teoria universului matematic si Platonismul matematic, etc).

Daca vrei o intelegere mai materialista dar semi-corecta, o parte din ce propune Tegmark este ca cele mai reale parti ale realitatii sunt structuri matematice. Pana si el spune ca obiectele matematice nu sunt, fizic, reale - dar ele sunt cele mai de baza componente ale realitatii noastre. Asta are o implcatie destul de interesanta: daca cel mai de baza component al realitatii noastre sunt non-fizice, asta inseamna ca obiecte/fapte non-fizice exista in realitate.

Tu nu crezi in stiinta moderna, crezi in idei care te fac s-a crezi ca intelegi ce nu intelegi cu adevarat, ca intelegerea adevarata are nevoie de prea mult efort si neutralitate rationala. Te crezi destept dar esti mai rau decat Pacala. Oh well...

| doctorandus a răspuns (pentru Trinitatea12):

Am studiat filosofia matematicii cu Marin Turlea. Vinzi castraveti gradinarului. Platonismul matematic este doar una dintre cele trei mari opinii privitoare la fundamentele matematicii si nu este universal acceptat, nici macar majoritar acceptat. Practic, ce a fost cearta universaliilor in Evul Mediu, a fost repetat in secolul XX cu privire la fundamentele matematicii. Si nu s-a ajuns la niciun consens. Asa ca faza cu platonismul matematic prinde doar la ignari, care nu se prind ca e doar o opinie printre multe alte opinii. https://ro.wikipedia.org/wiki/Filozofia_matematicii

In cuvintele lui Murray Gell-Mann, ceea ce mi-ai spus mai sus este "quantum flapdoodle". Si, da, am citit The Tao of Physics in original. Dar aceasta carte nu reprezinta punctul de vedere al fizicienilor cuantici. Cel mai reprezentativ pentru ei este "taci si calculeaza" ("shut up and calculate").

Pentru detalii: https://www.nature.com/articles/d41586-024-01216-z

Iar ceea ce tu numesti "metafizica avansata" Wittgenstein numea "crampa mentala".

| doctorandus a răspuns (pentru Trinitatea12):

Greseala ta este ca vrei sa ma convingi prin retorica. Ma p... pe ea de retorica. Calea de a ma convine este astfel: oferi dovezi empirice, convingi comunitatea stiintifica, iar pe urma eu iau act ca s-a schimbat consensul stiintific. Cu doar vorbe goale, nu merge asa ceva!

Si n-am zis ca sunt ateu. Dumnezeul lui Einstein si al lui Spinoza e suficient de bun pentru mine. Dar... ei nu credeau in paranormal! Ei credeau intr-o religie bazata pe naturalism stiintific (materialism, cu alte cuvinte). Cu amor Dei intellectualis sunt de acord, dar cred ca paranormalul este pseudostiinta. Iar acesta este si consensul comunitatii stiintifice (consens nu inseamna unanimitate).

Iar ideea ca intelegerea esoterista bate intelegerea exoterica este slava desarta. Esoteristii nu conduc lumea, ci sunt niste sectanti marginali. Profesorul meu de esoterism occidental, Kocku von Stuckrad, a scris pe tema asta: esoterismul este pur si simplu un sistem prin care niste marginali pot deveni parveniti. Cam la modul la care Eugen Mirtz a parvenit. Sau la modul: daca vrei cunoasterea kabbalista mantuitoare, scoate banu'!

Asta sunt esoteristii: niste marginali amarati care au devenit parveniti.

| doctorandus a răspuns (pentru Trinitatea12):

I found articles like Waldorf education and Anthroposophy, where the scholarly sources are heavily bogged down by POV-pushing overly-erudite in-universe nutjobs who believe in magic and want everyone else to believe in it too. And these people have PhDs and MAs from universities that adore this type of over-intellectualism, and publish their own little pro-magical-thinking journals and pro-magical-thinking books, which have a readership in people who believe in gnomes and spirits as well. It is only news sources that call the bullshit out for what it is in places like this. shibbolethink

| Trinitatea12 a răspuns (pentru doctorandus):

Ce nu realizezi tu: Platonismul in general are idei de genul acesta. Multe chestii pe care le crezi nu sunt aceptate de multi oameni de stiinta nici ele. Nu mentionez ca multi oameni de stiinta cred si ei in Dumnezeu sau o "forta" in lumea asta. S-a ajuns la consens in privirea acestei teorii - consensul este fix in filozofia Platonismului originala. Este un dialog care chiar spune clar ca matematica (si informatia in general) este ceva ce descoperi, nu ceva ce inveti - asta implica ca aceasta descoperire, pa care pana si copii pot s-o faca, este bazata pe un element de sursa in lume, unul care nu are o forma fizica. Practic, exista o sursa non-fizica a informatiei, si re-descoperirea elementelor acesteia este ce inseamna s-a "inveti".

Acest "quantum flapdoodle" a fost gandit de un om care a ajutat la descoperirea celor mai de baza informatii ale universului nostru. Modelul pe care il prezinta a fost bazat pe experienta lui in stiinta, si are implicatii care se manifesta in realitate. Daca crezi ca esti mai inteligent decat omul care a contribuit la descoperirea varstei lumii, atunci as vrea s-a te intreb frumos sa nu m-a mai deranjezi cu balariile dumneavoastra.

Nu o s-a comentez pe acel articol. Am citit putin din el si sunt, in majoritate, bazaconi. Doar pentru ca este in Nature nu inseamna ca este un articol bun. Au fost destule scandale cu Nature care au permis intamplarea scandalelor din stiinta, cum ar fi scandalul cu cercetarea pe Alzheimers. Jurnalele stintiifice sunt puncte de referinta bune, dar cam atat. Au interese economice, la fel ca si cercetarea stintiifica, deci cu siguranta o s-a aiba bias de un fel sau altul.

Wittgenstein a devenit religios mai tarziu in viata. Mai are inca o carte care practic explica de ce teoriile lui de mai inante erau gresite. Daca ai "crampa mentala" de la gandit, doar spune.

Daca singurele dovezi pe care le acepti sunt alea empirice, o s-a poti s-a fii convins de orice. Exista multe cazuri in care "evidenta empirica" este folosita s-a creze o imagine a realitatii care, de fapt, nu exista. Trebuie s-a iti folosesti creierul. Eu pana acum am folosit logica rationala care este prezenta in multe traditii stintiifice din multe ere, nu doar ti-am "vorbit frumos". Presupun ca nu poti s-a recunosti chestii de genul asta daca nu le-ai facut vreodata...

Dumnezeul lui Spinoza este doar o forta a naturii. Tehnic, Spinoza nu este incorect dar sistemul lui este incomplet deoarece nu ia in seama ca lumea a fost o singura unitate. Ii lipseste monismul, practic. Daca ai un sistem care spune ca elementele separate ale lumii nu se unifica inapoi la o anumita sursa, atunci acel sistem o s-a fie garantat incomplet. Sistemul lui Spinoza este cea mai aproape pozitie luata de materialism care admite ca anumite parti din Dumnezeu sunt adevarat, dar asta este ceva gen a admite ca o mana poate s-a se miste fara un corp. Citeste Proclus, o s-a te ajute mult.

Intelegerea esoterica este intelegerea mai adanca a invataturiilor unui sistem. La propriu este pur si simplu o explicare mai adanca a informatiei exoterice. E ca si cum ai spune ca biologia este o stiinta de sectanti marginali deoarece este o intelegere mai adanca a unor cunstiinte de baza. Asta imi confirma ca ai mintit cand ai incercat s-a imi spui de ce hartii colorate ai prin casa in loc de argumente rationale. Cunoasterea esoterica nu costa mai mult de pretul unor carti. Tu te gandesti la "sophists", care au fost batjocoriti de multi filozofi.

Esti alergic la cunoasterea in detalui. Chiar m-a faci s-a rad.

Exemplu dat in engleza este unul destul de rar in lumea academica, si asta ai sti-o daca faceai parte din aceasta lume. Exista multe reguli in lumea academica care practic spun "nu bagati filozofie in stiinta, este rau!" si exista destul de multe exemple unde oamenii de stiinta ori au fost batjocoriti ori au fost exclusi din comunitatea stintiifica pentru ca punea chestii in studiile lor care se referau prea multe la vorbe taboo si prea putin la numere.

Faptul ca probabil esti mai mare decat mine cu cel putin 5 ani este un fapt foarte trist. Invata mai mult, nu este prea tarziu.

| doctorandus a răspuns (pentru Trinitatea12):

Nu, cercetarile avansate in materie de biologie nu sunt esoterism (in sens de ocultism). Ideea e ridicola.

De exemplu, "capra" poate insemna un animal. Dar nu in "m-am suit pe capra si am dat bice cailor".

Asa si tu folosesti cuvinte care au un anumit sens, dar le folosesti total anapoda, tipic pentru delir. Care e problema? Oamenii sanatosi la cap folosesc cuvintele intr-un sens coerent. Deci argumentele tale au sens doar pentru cei care confunda (din ignoranta sau probleme psihice) sensurile unor cuvinte.

Problema cu "daca nu este zis fix asa cum iti place tie, semnificarea cuvintelor nu pare s-a conteze pentru tine": trebuie sa vorbesti coerent si sa folosesti sensul recunoscut de ceilalti vorbitori. Nu sa schimonosesti sensul cuvintelor. Sau sa joci alba-neagra cu el.

Deci: argumentele tale sunt ridicole pentru ca nu te poti exprima coerent si cu sens. De exemplu "E ca si cum ai spune ca biologia este o stiinta de sectanti marginali deoarece este o intelegere mai adanca a unor cunstiinte de baza" confunda cunostintele de specialitate ale oamenilor de stiinta cu ocultismul (metafizica de taraba).

Argumentele tale sunt neconvingatoare pentru ca par scrise la betie.

A vorbi clar, a folosi cuvintele in sensuri bine precizate, nu este un moft, ci este The Second Sin al lui Thomas Szasz.

Iar analizand pe fond: nu este scris in stele ca platonismul e adevarat. A proclama platonismul drept unica filosofie valabila este prostie infumurata.

Sa luam trei guru: Gregorian Bivolaru, Eugen Mirtz si Lucian Iordanescu. Ce sunt ei? Puscariasi. Marea lor "intelepciune" nu a stiut sa-i fereasca de a face puscarie. Si nu ma refer la cea de pe timpul lui Ceausescu, ca sa poti zice ca au fost persecutati de regimul materialist-dialectic. Iar gurul Rudolf Steiner a fost diagnosticat de doi psihiatri ca fiind schizofrenic.

La intrebarea daca ma cred mai inteligent decat Tegmark raspunsul este: iar tu te crezi mai inteligenta decat Einstein? Metafizica materialista, care a fost buna pentru Einstein, este suficient de buna pentru mine. Lumea cam uita ca Einstein a luat Premiul Nobel pentru contributiile lui la mecanica cuantica.