Cred că nu realizezi, dar ideea credinței în Dumnezeu nu e bazată pe informații empirice. De asemenea esența învățăturii creștine nu e o descriere a lumii înconjurătoare, nu e nimic descriptiv ci prescriptiv.
Atunci când alegi să crezi în Dumnezeu nu o faci ca pe o investiți calculată când analizând cu atenție situați alegi acțiunea pentru că îți va aduce profit.
Dacă vrei să crezi în Dumnezeu numai dacă știi sigur că există și vrei să fi răsplătit și Dumnezeu există te asigur că nu Și-ar dori să crezi în El.
Cea mai izbitoare dovadă este existența Universului în sine, care nu ar fi putut apărarea fără o Cauză.
Pe lângă asta, ar mai putea fi amintite dovezi ca manifestările demonice în oameni și încetarea acestora atunci când aud de Numele Lui Hristos. Și știu ce spun...
Și mai există și alte dovezi pentru mine, dar e ceva mai personal și nu pot povesti aici.
Ce înțelegi prin dovezi mai exact? Vrei o poza? O filmare? Un montaj cu top 10 apariții a divinitati în oglindă extraordinar șocant sa-ti dai palme cand le vezi?
Presupun ca prin "dovezi" te referi la argumente.
Pai unul dintre cele mai bune argumente ar suna cam așa.
În primul rand plecam de la ideea ca Logica exista. Da, Logica, cu L mare.
Si da, am spus ca exista, nu am zis ca e un limbaj sau un concept abstract inventat de oameni pentru ca e util. Logica chiar exista, si sta la baza matematicii, a fizicii si a tot ce poate descrie lumea noastra, realitatea, in alte cuvinte sta la baza abilitatii noastre de a avea cunoastere.
As mai vrea sa lamuresc un lucru indiscutabil. Fiecare om are o paradigmă. Paradigma este felul în care vezi tu realitatea, setul de presupuneri pe care le ai despre realitate și așa mai departe.
Nu știu exact paradigma ta, și am un vag sentiment ca nici tu nu o știi, dar o sa trag concluzia că o parte importantă din paradigma ta este inexistenta unei divinitati.
Bun, perfect pana aici. Eu am paradigma mea, tu ai paradigma ta. Dovada, daca vrei sa-i spui asa, ca Dumnezeu exista este compararea celor 2 paradigme, a ta si a mea în urma careia o sa vedem care paradigma reuseste sa stea în picioare si care cade. Ce înseamnă ca o paradigmă să "cadă"? Înseamnă că acea paradigmă face imposibilă cunoașterea. Nu poti avea niciun fel de cunostinte, despre nimic.
Hai sa luam spre exemplu materialismul ca punct de plecare pentru paradigma ta. Dupa felul în care ai pus întrebarea reiese ca esti materialist, in sensul filozofic al cuvantului, adica crezi doar în materie.
Dar deja am lămurit că exista Logica, care evident e imaterială, de asemenea exista Sinele, Timpul, Identitatea Sinelui în timp, moralitate si ma rog, multe alte universale. Toate aceste universale sunt reale si chiar presupuse de tine atunci cand intri intr-un argument cu cineva, lucru pe care il faci aproape tot timpul fara sa-ti dai seama.
Acum ca am stabilit ca materialismul e o pozitie falită, ne punem întrebarea "De unde provine Logica?" (si desigur, celelalte universale).
Si aici intervine cea mai mare problema in paradigma ateista. Nu pot justifica existenta logicii. Si asta nu e o întrebare care asteapta neaparat un raspuns, nu te astepta ca vom face descoperiri în domeniul logicii. Logica nu e astrofizica, nu mai ai nimic de explorat. În concluzie un ateu nu va putea justifica niciodata existenta logicii.
In schimb paradigma teista ramane in picioare. Un credincios, asa cum i-ai spus tu, nu are nicio problema sa zica ca originea logicii se afla in mintea lui Dumnezeu.
"Ok, Dumnezeu exista fiindca fara El nu putem avea o justificare pentru logica, dar care Dumnezeu ca sunt mii de religii?" Te-ai putea întreba
Buna observatie, dar putem rezolva si aceasta problema. Vezi tu, in foarte multe religii Divinitatea este o monada impersonala fara separare fata de noi. Ceva de genul "Universul e Dumnezeu". Teoria asta are o problema destul de grava. Daca universul e Dumnezeu atunci nu exista distinctie, iar distinctia este cruciala ca sa poti forma un argument valid. Deci aceasta teorie nonsensica cade si odata cu ea mii de religii si credinte care au impresia ca Dumnezeu este universul sau suntem noi sau e impersonal si asa mai departe.
Ramane ideea unui singur Dumnezeu personal separat de creatie, un Dumnezeu care nu e absolut simplu si care poate deifica omul prin energiile sale necreate. În fond, un Dumnezeu care nu deifica omul nu poate avea interes in om. Acest Dumnezeu este cel creștin-ortodox.
Dovezile crestinilor sunt trăite de ei si nu au cum sa ti le arate tie.
Tu: De unde provine materia intunecata din unviers?
Nu stii! Eu stiu! Dumnezeu a creeat-o. De aici rezulta ca Dumnezeu exista.
Ba dum tss.
Pacat ca nu s-a tinut festivitatea pentru premiul nobel, ti-am fi auzit discursul.
Dovedește-mi în 24 de ore că tu exiști.
Un robot, algoritm, etc. ar putea scrie și alege poze în contul LupusDei1993 sau oricare altul făcând legătura cu LupusDei1993 așa că sunt irelevante.
Eu dacă nu-ți dau o adresă unde să ne întâlnim să-mi demonstrezi că tu exiști, nu cred că tu ești real ca om. Nu am încredere în ce primesc virtual.
Sună penibil, nu-i așa?
Dacă nu-L lași pe Dumnezeu să ți se descopere, făcând ceea ce ți-a cerut, nu o va face, nu ți se va descoperi. Du-te la adresa de întâlnire și interesează-te. Mesajele Sale le-ai primit-> realitatea însăși, dacă nu ai încredere în ele du-te la adresa pe care ți-a dat-o: Domnul Isus Hristos iar ca să parcurgi drumul către adresă(ca să ajungi acolo) trebuie să citești Biblia.
"Ramane ideea unui singur Dumnezeu" - Pe ce te bazezi când spui unul singur? N-ar putea fi mai mulţi?
Argumentul meu se bazeaza pe faptul că originea logicii se afla în mintea unui singur Dumnezeu. De ce nu pot fi mai multi?
Pai hai sa vedem niste exemple de politeism.
In foarte multe religii politeiste zeii erau în conflict unii cu altii. Acest conflict nu face posibila unitatea de care vorbeam între aceste universale care isi au cauza ultima în mintea Divinitatii. Intr-o lume in care sa zicem religia pagana greacă ar fi adevarata realitatea ar fi complet disfunctionala si lipsita de sens avand in vedere mai multe entitati divine care intra in conflict una cu alta. Insasi ideea de argumentare logica ar fi imposibila daca nu exista o unitate intr-o singura entitate separata de orice. Daca totusi exista acea unitate înseamna ca exista deasupra zeilor si a conflictelor lor de unde reiese ca exista ceva deasupra zeilor, lucru nonsensic in definitia de "zeu". O data ce exista un principiu unificator deasupra zeilor inseamna ca zeii nu mai pot fi considerati zei, practic sunt detronati de acel principiu suprem si practic ne intoarcem din nou la monoteism intr-o alta forma.
Mai exista religiile politeiste care au ajuns totusi la acest principiu unificator cum sunt hinduismul sau religia politeista a egiptenilor care credeau ca tot universul e divin doar ca oamenii sunt cumva mai putin divini? E un pic ambiguu dar ideea ramane. La fel cu religia hindusa care deasupra oricarei zeitati punea principiul ultim "Brahman".
Deci vedem ca pana si unele religii politeiste au ajuns la concluzia ca pana la urma trebuie sa existe un principiu suprem, o divinitate impersonala suprema, chiar superioara zeilor, principiul suprem al vietii din care insasi zeii isi trag originea si esenta.
Dar eu nu am pomenit nimic de "materia întunecata". Nu cred ca mi-ai inteles argumentul. O sa incerc sa-ti explic inca o data.
Atunci cand vorbesti, atunci cand argumentezi, atunci cand primesti informatii si le receptezi presupui, printre multe altele, Logica. Nu materia întunecata, nu ceainicul care se invarte in jurul pamantului, niciuna dintre lucrurile astea. Tu presupui Logica prin simplul fapt ca te angajezi intr-o discutie.
Bun, daca presupui ca Logica asta e adevarata, si e nevoie sa o presupui ca sa aiba sens ce zici, atunci esti nevoit sa oferi o justificare pentru ea. Esti obligat prin simplul fapt ca daca n-o faci argumentul tau e la baza nejustificat.
Sunt de acord ca nu e corect sa zici, "vai nu stim de unde provin protonii si neutronii deci înseamna ca Dumnezeu exista si i-a creat".
Toate lucrurile materiale nu fac subiectul unei baze concrete in ceea ce priveste o paradigma. Fundatia si baza paradigmei tale nu este materia întunecata. Tu ai putea sa nu crezi in materia intunecata si paradigma ta ar fi neschimbata. La fel si eu. Asta-i si ideea: nu vorbim de lucruri nesemnificative care nu au niciun impact asupra paradigmei noastre. Vorbim de baza unei paradigme, adica Logica. Eu am o justificare pentru existenta logicii. Tu nu ai si nici nu poti sa ai, mai ales daca esti materialist si crezi ca exista doar materie. Tocmai asta e problema la paradigma ta, faci afirmatii care în ultima instanta sunt injustificabile
E o tampenie sa crezi intr-o forta divina.
Nici un crestin nu poate sa raspunda la intrebarea "Daca nu iti prezenta nimeni de mic ideea de divinitate, in ce mai credeai acum?"
Daca o persoana care n-a avut nici o tangenta niciodata cu religia vede o biblie si-o citeste o trateaza ca pe o carte SF si atat. Puteti sa va puneti si in fund si in cap, nu aveti cum sa contraziceti asta.
De mic v-au dus ai vostrii la biserica si ati fost crescuti cu mentalitatea asta.
Oamenii care nu afla de existenta unui zeu ce fac?
Eu cred în Deus sive Natura. Dacă tu crezi că natura nu există ai fumat covoare.
Apropo de logică, cred că ai observat că mie îmi cam plac problemele de logică.
Nu, scuze nu cred ca am observat asta dar daca iti place logica e foarte bine. Cred ca lumea asta ar fi mult mai buna daca lumea ar studia logica asa cum trebuie si si-ar da tot interesul sa gandeasca intr-un mod logic si coerent
Am tot postat probleme de logică, ultima fiind asta:
https://www.tpu.ro/......asit-asta/
Exact pe acelasi rationament putem spune ca Dumnezeu a fost o inventie a unor oameni cu mult timp in urma daca nu il vedem, intalnim, si nu avem nici o dovada fizica, nu?
A, scuze, trebuie sa credem... corect corect. S-a afisat acum 2000 de ani, acum nu mai are chef.
Dovezi:
- imposibilitatea apariției Universului și a vietii prin legile fizice existente.
- complexitatea biologică, informația din ADN, design-ul inteligent.
- experintele din cazurile de moarte clinică.
- existența viselor premonitive.
- nevoia naturală a oamenilor de a crede intr-o forță superioară, care e întâlnită în civilizațiile de pe tot Globul.
- profețiile împlinite.
Intrebare simpla Cine a fost primul oul sau gaina, nu merge sa spui oul pentru ca il face gaina si nu merge nici gaina pentru ca iese din ou.
Daca zeul lor ar exista, atunci ar trebui sa dea socoteala in fata omenirii pentru toate nenorocirile pe care le-a ingaduit si facut pe acest pamant in mod neintemeiat.
Daca nu vezi legatura n-am cum sa te conving. E evidenta.
Vreau si eu o adresa unde sa ma intalnesc cu Dumnezeu.
Da da. Plecand de la definitia lui Dumnezeu, cum ca este o fiinta care atotputernica si omnipotenta, inseamna ca nu duce lipsa de nimic. Daca nu duce lipsa de nimic inseamna ca le are pe toate. Daca le are pe toate, inseamna ca are si EXISTENTA. Pac pac.
Nu îl poți dovedi pe Dumnezeu. Dumnezeu nu e ceva material. Nu e ceva ce îl poti pune în eprubetă sau ceva măsurabil.
frato întreabă: