| aabaaab3278 a întrebat:

Crestinii il urmeaza pe Iisus, corect? Unde arata ca Iisus s-a inchinat unor icoane cat timp el a fost pe pamant? Si cum a exemplificat Iisus porunca lui Dumnezeu de a avea icoane?

25 răspunsuri:
| BogdantheDreamer a răspuns:

Dar nu arata nicaieri. Iisus este mult mai evoluat spiritual decat orice om, nu avea nevoie de asemnea motivare.

Noi nici cu icoana in fata nu suntem in stare sa ne rugam.

"Deuteronom 4:15-19 „Fiindcă n’aţi văzut nici un chip în ziua cînd v’a vorbit Domnul din mijlocul focului, la Horeb, vegheaţi cu luare aminte asupra sufletelor voastre, ca nu cumva să vă stricaţi, şi să vă faceţi un chip cioplit, sau o înfăţişare a vreunui idol, sau chipul vreunui om sau chipul vreunei femei, sau chipul vreunui dobitoc de pe pămînt, sau chipul vreunei păsări care sboară în ceruri, sau chipul vreunui dobitoc care se tîrăşte pe pămînt, sau chipul vreunui peşte care trăieşte în apele dedesubtul pămîntului. Veghează asupra sufletului tău, ca nu cumva, ridicîndu-ţi ochii spre cer, şi văzînd soarele, luna şi stelele, toată oştirea cerurilor, să fii tîrît să te închini înaintea lor şi să le slujeşti: căci acestea sînt lucruri pe cari Domnul, Dumnezeul tău, le-a făcut şi le-a împărţit ca să slujească tuturor popoarelor, subt cerul întreg".
În acest pasaj este spus clar cine se include în chipul cioplit. După cum bine vedem merge vorba şi despre chipul unui bărbat sau chipul unei femei. Chiar dacă nu suntem aşa de idolatri încît să ne închinăm la dobitoace şi păsări, dar totuşi ne închinăm la chipuri de bărbaţi şi femei care le poţi găsi din abundenţă oriunde."

| Inferno a răspuns:

Crestinismul ne-a invatat ca nu tot ce face Dumnezeu e corect. Asa ca nu e o idee prea buna sa imiti ce face el.

| aabaaab3278 explică (pentru BogdantheDreamer):

Dar se spune ca Iisus nu a venit sa schimbe legea, ci sa o intareasca. Trebuia sa arate oamenilor inchinarea la icoane, nu?

| catalin9671 a răspuns:

Icoana=chip cioplit
nu conteaza ca e sfintita sau nu, tot de mana omului e facuta.

| Dandanache a răspuns:

Dar unde s-a inchinat si s-a rugat Iisus lui Insusi?

| milan9 a răspuns (pentru catalin9671):

Dupa calculul tau gresit, "orice e facut de mana omului" este idol? thinking Ce secta oare te-a ai naucit si pe tine? sad
Porunca a doua NU interzice imaginile. Stim ca si evreii aveau STATUI CU HERUVIMI DIN AUR. happy

Porunca a doua a fost dată pentru un anumit context istoric, pentru acei evrei care L-au părăsit pe Dumnezeu si cinsteau Zeităţi păgâne!
- Există o uriaşă diferenţă între un o "reprezentare a unei persoane" şi un "idol". O "reprezentare" (imagine precum cele din reviste, cărţi, Biblii) orientează gândul spre Dumnezeul, pe când "idolul", zeitatea păgână, ÎNLOCUIEŞTE PE DUMNEZEU!

Astfel, zeităţi antice precum Baal, Afrodita, Apollon, Iştar, sau contemporane: Ganesh, Kali, Buddha, sunt idoli doar pentru că reprezintă o CONCURENŢĂ la adresa DIVINITĂŢII REALE, şi a CREDINŢEI ADEVĂRATE.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

5. Iar cand va rugati, nu fiti ca fatarnicii carora le place, prin sinagogi si prin colturile ulitelor, stand in picioare, sa se roage, ca sa se arate oamenilor; adevarat graiesc voua: si-au luat plata lor.

6. Tu insa, cand te rogi, intra in camara ta si, inchizand usa, roaga-te Tatalui tau, Care este in ascuns, si Tatal tau, Care este in ascuns, iti va rasplati tie.

7. Cand va rugati, nu spuneti multe ca neamurile, ca ele cred ca in multa lor vorbarie vor fi ascultate.

8. Deci nu va asemanati lor, ca stie Tatal vostru de cele ce aveti trebuinta mai inainte ca sa cereti voi de la El.

9. Deci voi asa sa va rugati: Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-se numele Tau;

10. Vie imparatia Ta; faca-se voia Ta, precum in cer si pe pamant.

11. Painea noastra cea spre fiinta da-ne-o noua astazi;

12. Si ne iarta noua gresealele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri;

13. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau. Ca a Ta este imparatia si puterea si slava in veci. Amin!

14. Ca de veti ierta oamenilor gresealele lor, ierta-va si voua Tatal vostru Cel ceresc;

15. Iar de nu veti ierta oamenilor gresealele lor, nici Tatal vostru nu va va ierta gresealele voastre. [Matei 6:5-15]


8. Si eu, Ioan, sunt cel ce am vazut si am auzit acestea, iar cand am auzit si am vazut, am cazut sa ma inchin inaintea picioarelor ingerului care mi-a aratat acestea.

9. Si el mi-a zis: Vezi sa nu faci aceasta! Caci sunt impreuna-slujitor cu tine si cu fratii tai, proorocii, si cu cei ce pastreaza cuvintele cartii acesteia. Lui Dumnezeu inchina-te! [Apoc. 22:8-9]

Răspuns utilizator avertizat
| madalinamadu a răspuns:

Nici Iisus şi nici oamenii din acele vremuri care credeau în Dumnezeu nu aveau nevoie de ceva material pentru a se ruga Lui, era suficient că îi simţeau prezenţa şi nu îi puneau la îndoială existenţa. Noi cei din ziua de astăzi avem nevoie de ceva palpabil ca să recunoaştel că El există, înventăm tot felul de teorii ca să ne demonstrăm singuri asta. Şi în plus, pe vremea aia nu cred că oamenii aveau vreun fel de icoane, darmite unele care să îl înfăţişeze pe Dumnezeu.

| AlexandruMovila a răspuns:

Asta e valabil pentru toti.
1.Nu toti crestinii au icoane.
2. Icoanele inainte erau folosite ca "Biblia pictata" deoarece nu toti stiau sa citeasca.
3.Ei nu se inchina la icoana, nu spun "Icoana mea care esti pe perete" ci spun "Tatal Nostru care esti in Ceruri"
4. Icoana cu un Sfant/Insusi Domnul pusa in casa iti da un sentiment de siguranta, pentru ca ea iti aduce aminte ca Domnul este in casa ta.
5.Repet nu se roaga la icoana, se roaga in fata unei icoane.
6.Crede si nu cerceta.Ei bine nici nu judeca fara sa cercetezi.Fiecare are credinta sa.
7.Al 3-lea Razboi Mondial va incepe din cauza religiei pentru ca toata lumea judeca pe atei, pe musulmani(si vice versa), si obiceiurile diferite.
Poate nu am 100% dreptate, dar in proportie de 70% sunt sigur ca e adevarat.
Sper sa fi inteles ceva din ce am scris
Bafta!

| milan9 a răspuns (pentru remus1007):

Bine, dar cu siguranta, ai mai citit asta la mine:...

"Deşi cinstirea sfinţilor sau a obiectelor de cult mai este numită uneori "închinare", aceasta nu e decât o confuzie cauzată lingvistic de polisemia termenului. Confuzie explicată probabil prin faptul că acest termen provine din latinescul lat."inclinare" – înclinare.
Ori, ştim foarte bine că NE ÎNCLINĂM în sute de moduri diferite, spre a arăta în general politeţea sau respectul, dar nu în toate aceste sute de cazuri divinizăm pe cei din faţa noastră. Astfel, nu ne divinizăm nici părinţii, nici bunicii, nici profesorii, etc…"

Esti de acord?

Răspuns utilizator avertizat
| milan9 a răspuns (pentru remus1007):

Semnul crucii nu este decat trimitere la divinitate, in nici un caz divinizare a caramizii sau boltarului...
La fel cum A CERUT DUMNEZEU si in Vechiul Testament, templul este un loc al prezentei Sale. happy
Prezenta nu doar simbolica...

Răspuns utilizator avertizat
| Jardelin a răspuns (pentru remus1007):

"este necesar sa-ti faci cruce cand treci pe langa biserica?"

Intrebarea este un pic incorecta. Necesar la ce? Te referi poate, daca este obligatoriu sa faci cruce?

Nu, nu este obligatoriu, poti trece pe langa o biserica si fara sa faci o cruce cu mana. Dar, atunci cand vedem o biserica si gandul de duce la Domnul, iar acest gand ne indeamna sa facem o cruce, nu este un lucru rau de loc si cu siguranta Dumnezeu se bucura ori de cate ori ne gandim la El si-I dam slava.

Dar in acelasi timp este bine de stiut ca Domnul Hristos ne-a spus sa ne inchinam in duh si adevar deoarece,

"Duh este Dumnezeu şi cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh şi în adevăr." Ioan 4:24

Prin urmare Hristos ne cere sa ne inchinam lui Dumnezeu in duh si adevar. Cum anume trebuie sa te inchini in duh si adevar, te las pe tine sa descoperi, dupa ce vei cerceta si citi despre acest lucru.

Intrebarea este, inchinarile exterioare, cele facute cu trupul sunt corecte si acceptate de Dumnezeu? Inchinarea facuta de om cand trece prin fata unei biserici sau a unei icoane este acceptata de Dumnezeu?

Mai intai sa precizam ca acestea sunt niste inchinari FORMALE, adica niste inchinari fizice, exterioare, facute de omul credincios ca marturie a evlaviei si credintei sale. Dar, sunt aceste inchinari formale primite de Dumnezeu? DA, sunt primite. Sfanta Scriptura este plina de exemple in care diversi oameni sau inchinat fizic (formal) si aceste inchinari au fost primite de Iisus Hristos. Amintesc aici doar doua, inchinarea magilor si inchinarea celui de-al 10-lea lepros vindecat care s-a intors sa-I multumeasca Domnului si I s-a inchinat la picioarele Lui.

Deci, si inchinarile formale sunt acceptate si binecuvantate de Dumnezeu, dar cel mai important lucru este (asta fiind greseala pe care o fac multi credinciosi), sa nu ramanen la stadiul de inchinare formala ci sa ne inchinam in duh si adevar asa cum doreste de la noi Dumnezeu Tatal.


| Inferno a răspuns (pentru milan9):

"Porunca a doua a fost dată pentru un anumit context istoric, pentru acei evrei care L-au părăsit pe Dumnezeu si cinsteau Zeităţi păgâne!"

Pai cum a fost data porunca pentru ei?
Ca din ce spui tu reiese ca evreii aia puteau venera cat ar fi vrut zeitatile pagane atat timp cat se inchinau la IMAGINI cu ei, iar nu la statui.

Te contrazici singur.
Pana la urma se aplica porunca si pentru imagini sau nu?

| Inferno a răspuns (pentru milan9):

"Există o uriaşă diferenţă între un o "reprezentare a unei persoane" şi un "idol". O "reprezentare" (imagine precum cele din reviste, cărţi, Biblii) orientează gândul spre Dumnezeul, pe când "idolul", zeitatea păgână, ÎNLOCUIEŞTE PE DUMNEZEU! "


Asa o fi. Dar unde scrie in Biblie ca e vorba de idol?
Acolo scrie "chip cioplit", nu "idol cioplit".

Răspuns utilizator avertizat
| milan9 a răspuns (pentru Inferno):

Dumnezeu defineşte "idolul"- ca fiind o entitate fictivă (falsă) CE NU ARE NICI O LEGĂTURĂ CU EL!

Contextul temerii faţă de idoli are în vedere DOAR "CONCURENŢA", care Îl înlocuia pe Dumnezeu:
- iminenţa religiilor păgâne, (diferite de credinţa evreilor);
- iminenţa falşilor zei păgâni!

Dar contextul poruncii a doua este doar pentru Vechiul Testament! În Noul Testament se poate împumuta doar sensul ei figurat, "debarasat" de contextual evreiesc de acum 3500 de ani – "idolii" de astăzi fiind lucrurile care îi îndepărtează pe oameni de Dumnezeu şi le solicită timpul existenţei lor: tv, internet, vicii, păcate, etc…

| milan9 a răspuns:

Porunca a doua nu interzice in mod expres imaginea. Stim ca si evreii aveau statui cu heruvimi din aur, precum si imagini ale acestora... Porunca a doua a fost dată pentru un anumit context istoric, pentru acei evrei care L-au părăsit pe Dumnezeu si cinsteau Zeităţi păgâne!

Există o uriaşă diferenţă între un o "reprezentare a unei persoane" şi un "idol". O "reprezentare" (imagine precum cele din reviste, cărţi, Biblii) orientează gândul spre Dumnezeul, pe când "idolul", zeitatea păgână, ÎNLOCUIEŞTE PE DUMNEZEU!

Astfel, zeităţi antice precum Baal, Afrodita, Apollon, Iştar, sau contemporane: Ganesh, Kali, Buddha, sunt idoli doar pentru că reprezintă o CONCURENŢĂ la adresa DIVINITĂŢII REALE, şi a CREDINŢEI ADEVĂRATE.

Doar Zeităţile păgâne sunt "idoli" şi asta doar pentru faptul că Îl ÎNLOCUIESC TOTAL PE DUMNEZEU, nu din alte motive!

| Jardelin a răspuns (pentru remus1007):

Scopul sau finalitatea credindei este mantuirea. Daca tu nu te mantuiesti cu ajutorul dumnezeului pe care il tii pe umar atunci totul este in van. Nici credinta ta, nici dumnezeul tau nu au nici un sens.

Răspuns utilizator avertizat
| corinelmik a răspuns (pentru anonim_4396):

Eu cred in Dumnezeu si cand ma rog si eu spun Tatal nostru dar am o nelamurire? De ce zice "si nu ne duce pe noi in ispita?"pai ne duce Dumnezeu in ispita s-au diavolul? imi cer scuze da eu asa inteleg.

| costis a răspuns:

Cultul icoanelor a aparut treptat in primele secole ale crestinismului. Din dorinta oamenilor simpli de a avea in apropiere chipul Domnului Hristos, al unui mucenic, al unui ierarh. Pe atunci nu se faceau poze cu telefonul mobil, si nici accesul la scrieri nu era pentru orice buget (tipografiile lipseau putin). Si atunci omul pastra in casa un chip al Mucenicului Mina sau al Ierarhului Vasile. A devenit cult pentru ca au simtit ca primesc ajutor pastrand aceste portrete.