Pai la cat de salbatici erau,caci traiau in triburi, triburi, nici nu ma asteptam sa inteleaga mesajul de pace si iubire/daca vei citi pe Flavius Josephus vei constata ca triburile se omorau intre ele/probabil de aceea Isus Hristos a adus un mesaj de pace, de armonie, de iubire, in sensul ma gandesc, sa-i educe in acest spirit, dar pauza. daca asta este poporul ales atunci doamne ajuta/au fost popoare(triburi) mai incercate ca evreii (amerindieni) oare de ce nu au fost amerindienii poporul ales de d-zeu, eu i consider mult mai intelepti ca evreii/Iata o scrisoare a pieilor rosii adresata presedintelui S.U.A. in 1894 Cel ce-si murdareste patul va pieri intr-o zi sufocat de propriile mizerii, dar in timp ce noi pierim, voi veti stralucii iluminati de forta unui d-zeu care v-a condus pe acest pamant si care, intr-un scop special, v-a permis sa ne dominati.vad ca salbaticii astia nu au avut nevoie de nici un mesia sa le vb de armonie, de pace ei traiau oricum in armonie.
Cruciatii au luptat pentru a avea o Tara Sfanta dominata de crestini, si au luptat impotriva musulmanilor. In prezent vedem ca 75% din populatia tarii sunt iudaici, 17% sunt arabi musulmani, si doar 2% crestini. Deci am putea trage concluzia ca au luptat degeaba.
Oricum, intrebarea nu are legatura cu asta, ci cu poporul evreu care nu a lasat religia lui pentru a trece la crestinism.
Poate in functie de ce ceea ce ai prezentat si intrebat tu, ei ne ofera si o explicatie a "sfintei luminii".
Sa nu spui ca nu stii ca Israelul e repopulat cu evrei de prin 1935. Cei de religie mozaica. postarea asta vrea sa fie o dovada anti Mesia? te faci de ras.
1.Inainte de '35, erau in principal musulmani, insa cred ca erau mai multi crestini, si palestinieni, si de alte netionalitati.
2.De ce evreii nu sunt crestini? fiindca nu s-au crestinat toti. Prima comunitate crestina a fost din evrei, insa asta nu inseamna ca s-au crestinat toti. De prin anii 70-75, au parasit in masa Palestina, dupa reprimarea dura a unei revolte de catre romani, si s-au format comunitati evreiesti si prin alte provincii ale Imperiului roman, si in alte zone.
Tot n-am inteles dovada anti Mesia. Iti strici firma.
Nu numai Isus, ci toti profetii dinaintea lui, fara nicio exceptie, nu au fost crezuti. Acest lucru nu este specific Israelului, ci este mai general: In tara lor, rareori profetii au fost crezuti.
Nu diferita, in aceasta privinta, va fi soarta si a altor formatori de credinte, precum Budda sau Mahomed.
Hai sa fim seriosi. Evreii au trait printre crestini secole intregi, in intreaga Europa, si tot nu s-au crestinat. Oare de ce? Pana la urma, crestinii din jurul lor venerau un evreu de-al lor, numit Isus. Te-ai fi asteptat ca in timp sa fie si ei convinsi ca acesta a fost adevaratul mesia. De la un "popor ales" la asta te-ai astepta.
Eu nu ii vad pe arabi sa nu creada in Mahomed, dar oricum. Care e explicatia pentru faptul ca Isus sau alti profeti nu au fost crezuti in tarile lor? In cazul lui Isus de exemplu, ar fi fost de asteptat ca primii care sa il creada sa fie evreii. Biblia ne spune ca sunt poporul ales de catre d-zeu, si e ciudat ca acest popor ales sa nu-l recunoasca tocmai pe fiul dumnezeului lor.
Unii dintre evreii de atunci l-au recunoscut in Isus pe Mesia. Ei au devenit primii crestini. Toti apostolii, cu exceptia, probabil, a lui Luca au fost evrei. Chiar si "Apostolul Neamurilor", Sf Pavel, era evreu si era mandru ca este evreu.
Apoi, au inceput persecutiile. Primii care i-au persecutat pe crestini au fost evreii care nu au trecut la crestinism. Romanii au continuat doar, la alta scara, persecutiile pe care evreii care au respins crestinismul le incepusera. Pe urma, in anul 70, romanii incep sa-i persecute si pe evreii non-crestini. Tiberiu le distruge Templul si atunci evreii (aceia care apucasera sa scape) parasesc Israelul. Ei vor continua in Diaspora timp de multe secole, ceea ce-i va uni fiind exact anticrestinismul. Israelul modern se va reinfiinta, cumva artificial, in secolul al XX-lea ca urmare a unei miscari a evreilor necrestini: miscarea zionista. Nu este, deci, de mirare ca nu prea au ce cauta crestinii in Israel, care e un stat religios non-crestin. Putinii crestini de acolo sunt, in cea mai mare parte, palestinieni (adica arabi) care au ramas crestini. Sa nu uitam ca cel care a infiintat Miscarea de Eliberare a Palestinei a fost un crestin.
Sa mai notam ca prima schisma in cadrul Bisericii crestine, descrisa pe larg in Biblie, este schisma iudeo-crestina. Ea a aparut intre evreii crestini care considerau ca daca esti crestin nu mai e necesar sa fii evreu si evreii crestini care considerau ca, daca cineva de alt neam vrea sa se faca crestin, trebuie mai intai sa se faca evreu. Aceasta dezbatere, intre evrei crestini de o parte si evrei crestini de cealalta parte a facut partea principala a agendei primului Sinod al Bisericii: Sinodul Apostolic de la Ierusalim. Adica din capitala Poporului Ales.
"A venit la ai Săi, şi ai Săi nu L-au primit. Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu; născuţi nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu". (Ioan 1:11-13)
Salut
Isus insusi a vorbit despre reticenta cu care aveau sa reactioneze compatriotii sai la mesajul sau: "Ierusalime, Ierusalime, care-i omori pe profeţi şi-i ucizi cu pietre pe cei trimişi la tine, de câte ori am vrut să-i adun pe copiii tăi, cum îşi adună cloşca sub aripi puii ieşiţi de la clocit, dar voi n-aţi vrut! Iată! Casa vă este părăsită şi lăsată vouă. " - Luca 13:34, 35
Evreii, erau in asteptarea unui mesia razboinic, luptator sa-i elibereze de sub jugul I.R. insa dezamagire, Isus Hristos care era considerat mesia cel asteptat de toti evreii, el nu a pus mana pe sabie ci din potriva le vorbea de armonie, pace si sa-si iubeasca dusmanul, si atunci evreii dezamagiti nu au mai crezut in el spunand, acestata nu este Mesia pe care asteptam noi, si mai mult o Matusa de a mea care a lucrat multi ani buni prin Israel cand statea de vb despre Isus Hristos cu eii, i spunea matusi mele ca Isus Hristos a fost facut cu un roman, si rad de noi in legatura cu pastele, se stie ca pastele este de traditie iudaica inainte de nasterea lui I.H.