Iuda este cel care a mers primul la farisei pentru a da informatii, si stia deja finalul povestii, o viata trebuia sa moara pentru o punguta cu bani murdari de sange nevinovat. Este pacat sau nu?
Hai sa stabilim intai niste lucruri din capul locului. Schizofrenicul, conform legii, nu era nevinovat. Asta nici n-are rost sa discutam. In plus, repet, Iuda a spus adevarul. La ce te referi cu "stia finalul povestii"?
Putem face o faptă buna in scop rau și în cele din urmă să fim considerați fără păcat?
Iuda a comis un păcat, recunoaște el însuși, și anume, că a vărsat sânge nevinovat.
Iisus este acuzat şi găsit vinovat de blasfemie dar acţiunile sale, aşa cum sunt descrise de Noul Testament, nu pot fi circumscrise acestei categorii legale. Conform legii iudaice, se face vinovat de blasfemie cel care huleşte si blesteamă numele lui Dumnezeu (cf. Levitic 24:10-16). Ori, Iisus nu se face vinovat de niciuna dintre aceste încălcări ale legii.
Da, dar nu din motivele pentru care crezi: afirmatiile lui Isus in fata Sinedriului nu erau blasfemii si orice iudeu de pe vremea aia stia acest lucru. Doar un evanghelist tampit scriind din alta tara la vreme de decenii dupa eveniment credea ca alea ar fi blasfemii la evrei.
A pretinde ca esti Mesia era megalomanie, dar nu blasfemie. Iar la evrei a fi Fiul lui Dumnezeu nu inseamna ca esti Dumnezeu. Fii ai lui Dumnezeu au fost mai multi, chiar conform Bibliei. Un rege sau Mare Preot care calauzea poporul pe calea infaptuirii vointei lui Dumnezeu era considerat Fiu al lui Dumnezeu.
A pretinde ca va vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului era ingafmare, dar nu blasfemie. Acolo Isus nici macar nu pretinde ca el e Fiul Omului.
Chiar dacă ar spune că este Dumnezeu, El nu ar putea fi considerat blasfemist conform legii evreiești, deoarece blasfemie înseamnă orice afirmație care denigrează persoana lui Dumnezeu.
Iar psalmistul David nu ar fi spus: „Am spus:„ Sunteți zei..."
"Sunteti zei" se refera la zeii pe care i-a omorat zeul Yahweh.
Cred că traducerea corectă era „Dumnezei", dar chiar și așa, termenul de "zeu" este sinonim cu Dumnezeu.
"Dumnezeu este fie termenul prin care se face referire la divinitatea supremă a celor trei religii monoteiste avraamice: iudaism, creștinism, islam, fie un termen sinonim cu acela de „divinitate, zeitate, zeu/zeiță".
Sursa: https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Dumnezeu
La ce va referiti cand spuneti "zeii pe care i-a omorat zeul Yahweh"?
Vreti să spuneti că a scos idolii din țara sfântă?
Se pare că nu, pentru că locuitorii ei erau idolatri și îi readuceau mereu la viață.
Yahweh, Baal, Chemosh, etc. erau fiii zeului El. Biblia a pastrat unele urme din acest politeism antic.
La faza cu "sunteti dumnezei" era vorba de o lupta intre zei.
Vezi Bible's Buried Secrets, Did God have A Wife, BBC, 2011. Citat: „The majority of biblical scholars throughout the world now accept it as compelling evidence that God once had a consort."
Yahweh, da, este fiul lui El-shadai, dar celelalte zeitati nu stiu daca sunt.
Este foarte posibil ca acele zeități enumerate de dvs. să fi fost acei heruvimi pusi în țara Canaanului pentru a împiedica pe cei care vor să intre în el.
Acești heruvimi sunt in numar de patru si sunt cunoscuți ca zei, deoarece fără ei Dumnezeu nu l-ar fi putut crea pe Adam, dupa cum se spune in Geneza 1:26.
Da, în cele din urmă am aflat de aici: https://www.worldhistory.org/Yahweh/
Conform legii Domnul Iisus Hristos nu era vinovat de nimic, fariseii l-au acuzat printre altele ca intarata norodul impotriva conducerii romanilor, pana si Pilat a vrut sa-i dea drumul dar fariseii au vrut sa moara, iar Pilat s-a spalat pe maini in fata lumii ca simbol, el vrand sa se scoata din aceasta crima pe nedrept.
Biblia spune in : Luca 23:4
Pilat a zis preoţilor celor mai de seamă și noroadelor: „Eu nu găsesc nicio vină în Omul acesta."
Dar ei stăruiau și mai mult și ziceau: „Întărâtă norodul și învaţă pe oameni prin toată Iudeea, din Galileea, unde a început, până aici.
Prin ''stia finalul povestii'' ma refer ca Iuda a stat langa Domnul IIsus 3 ani si a vazut toate minunile, dar fiind atras de bani, si se mai spune in evanghelii ca Iuda era casierul si mai fura din banii stransi pentru mancare ai ucenicilor, cand a vazut ca poate sa faca bani si pe urma Lui Iisus, a dat informatii fariseilor despre locatia lui, Iuda nu a dat un adevar, ci o informatie, una voita pentru ca el s-a dus la farisei, este ca si cum am putea face rau unei persoane spunand o informatie cuiva dar alegem sa ne abtinem, sau nu.
Daca stiu ca prietenul meu cel mai bun il are dusman pe X si il cauta pe prietenul meu sa il omoare, eu daca ma duc la X si ii spun ''Stiu ca vrei sa il omori, vino la ora 5 in fata casei mele si il vei gasi, poti sa-l omori linistit, dar te costa 30 de arginti informatia asta.'' Acesta nu este un adevar, ci o informatie platita cu bani murdari de sange nevinovat.
Iuda a fost intrebat pentru ca mers sa- i caute ca sa fie intrebat; "iuda deci a luat ceata ostasilor si a venit acolo cu felinare("Ioan 18; 3) Era conducatorul operatiunii de prindere.