Au ales calea cea mai ușoară din cate existau. De ce sa apeleze la Dumnezeu direct când se poate si la un preot care îți promite ca daca el îți iartă pacatele, vor fi iertate si de Dumnezeu?
Spre deosebire de altii care au primit crestinismul la a enșpea mână sau forme edulcorate si eretice, crestinismul romanesc este ortodox fiindca este APOSTOLIC! Sfantul Apostol Andrei care a propovaduit in Scitia Minor era, ca si ceilalti sfinti Apostoli, ortodox. Ei au primit de la Dumnezeu dreapta credinta, pe care au propovaduit-o mai departe. (1 Timotei 3, 16): "Si cu adevarat, mare este taina dreptei credinte: Dumnezeu S-a aratat in trup, S-a indreptat in Duhul, a fost vazut de ingeri, S-a propovaduit intre neamuri, a fost crezut in lume, S-a inaltat intru slava."
Pentru unii care habar nu au de istorie.
"Scitia Minor" NU a fost niciodata romaneasca ci grceasca si apoi romana asa ca Andrei NU a fost niciodata pe teritoriul DACIEI. Romanii au fost crestinati de Goti, popor care a fost eradicat in totalitate. Gotul Vilfilas a adus prima oara Biblia (atat cat era ) pe pamant romanesc. Ortodoxismul a fosst adus pe teritoriul romanesc de BULGARI care popor migrator s-a asezat prima oara in zona de SE a Moldovei (aprox anii 660) si mai apoi s-au asezat la sud de Dunare Voi chiar nu cititi istoria? De unde scoateti povestile astea?
Păi am fost la un moment colonizat de Imperiul Roman și chiar după retragerea romanilor din teritoriul României actuale, relații de comerț sigurat au rămas unul din motivele pentru care azi vorbim o limbă latină. Iar după ce Imperiul Roman a devenit creștin, prin influență culturală și misionari, am adoptat și noi religia asta.
Acum de ce ortodocși și nu catolici? Pentru că Imperiul BIzantin (cel mai evident uramaș al imperiului roman) era o influență mare asupra domnitorilor de pe teritoriul nostru, iar catolicismul era ceva ce se manifesta mai mult în Vestul Europei, iar pe meleagurile germane avea competitor arianismul, deci nu prea ai de unde influențe catolice. Să nu mai vorbim de faptul că majoritatea popoarelor vecine erau ortodoxe.
Iar singura posibilă influență catolică ar fi putut veni din Regatul Ungar, care a devenit catolic doar pe la 900 d.Hr iar încercările lor de a catolicii românii din Ardeal s-au dovedit nu prea eficiente, deci nu ai de unde catolicism și ai de unde ortodoxism.
Mai e și povestea cu Sf. Andrei, dar nu e sigur dacă e adevărată și chiar dacă ar fi, e puțin probabil că un singur om a încreștinat toată Dacia.
In privinta crestinarii ungurilor: Dupa stabilirea ungurilor in Panonia, Gyula( vezi Cronica pictata de la Viena), s-a crestinat la Constantinopol, deci ortodox. Acesta s-a casatorit si a avut doua fete: Caroldu si Sarolta, ambele ortodoxe. Sarolta s-a casatorit cu principele Geyza iar fiul lor va fi Voicu-Stefan, viitorul rege Stefan cel Sfant (997-1038). O alta ruda a Saroltei se va casatori cu un print tot ortodox, Gavriil Radomir, fiul tarului bulgar, Samuil. Sarolta moare, iar Geyza a fost nevoit sa ia de sotie o catolica ferventa, Adelaida, printesa poloneza. Asa se face ca in sec. X-XI ungurii, treptat se convertesc la catolicism. S-auzim de bine.
Cam la fel cum a devenit comunista. A fost vorba de impartirea influentei cand s-a spart in doua ciuma numita crestinism.
Sfantul Apostol Andrei in secolul I d.Hr a ajuns in Dobrogea unde a provaduit. Din ce am inteles de la istoricii romani si de la preotii ortodocsi e ca dupa WW2 comunistii la inceputul regimului au incercat sa scape de foarte multe informatii legate de divinitate si de crestinism furand carti, papirusuri si tablite de piatra vechi, din beciuriile manastiriilor din toata tara unde le-au trimis in secret la Vatican cu niste camioane mai departe cu trenul. Au musamalizat toata traba zicand ca au venit americanii la inceputul anilor 60' sa dezgroape oasele gigantiilor de 3-5 m dar ei venisera pentru altceva si anume informatii.
Tot asa se aude o teorie precum ca cineva acolo sus incearca sa ne distruga pe toti incet de la mancare pana la pastile, mod de viata si asa mai departe.
Stii ceva dar gresit., Bulgarii la venire nu au fost ortodoxi ci Tengrism, (samani)., De abia in secolul 9 au adoptat in mare parte crestinismul Initial cea greceasca., insa la scurt timp datorita conflictelor Bulgaro-Bizantine., imparatul Bulgar a adoptat crestinismul cu influente slavonice.
Termenul de romani (Romania) nu exista pe atunci nici daci etc., ci Vlah (termen folosit oficial pana la finele secolului 19). Vlahii traind in Bulgaria au adoptat religia ortodoxa slavonica., Sunt teorii ca raspadirea ortodoxiei slavonice a dus la adoptarea unui stil de viata mai asezat a vlahilor.
Eronat din toate punctele de vedere sa enumar:
Ortodox&catolic exista dupa 1054. Gyula n-a fost rege niciodata, avea doar aspiratii (esuate) la tron., Baptismul lui Gyula a fost facut doar din motive politice pentru a negocia cu Bizantinii. Ungaria a fost influentata de politica religioasa a Germaniei., motiv pentru care Stephen I adopta oficial crestinismul cu influente vestice (ulterior numit catolica). Misionarii Bizantini si-au facut si ei aparitia dar prea tarziu si cu influente reduse. Dar invazia Mongola din 1240-41 a distrus toate ramasitele bisericii ortodoxe.
"Stii ceva dar gresit., Bulgarii la venire nu au fost ortodoxi"
Stiu ceva si nu gresit dar greu de explcat, intr-adevar bulgarii nu-au fost crestini dar dupa asezarea la sud de Dunare au fost crestinati cu forta de imperiul bizantin si folositi ca arme contra celorlalti. Cele doua imperii romano-bulgare au facut ca sa fie un amestec familiar in p[rivinta religiei. Este bine de stiut ca Imperiul Bulgar a fost creiat de un roman iar scrierea chirilica inventata de doi frati romani cu numle de CHIRILIU. Patriarhia ortodox romana a fot pana aproape de sec 20 la Balgrad asa ca de aia un popor LATIN are o religie SLAVA.
Au fost crestinizat in secolul 9 la 300 de ani dupa venire. Iar intre Bulgaria si Bizantini au fost multe razboaie in decurs de sute de ani, Bulgarii asediand si Constantinopolul. Deci nicidecum a fi usor de subjugat.
Dar dupa al 3-lea rand din commentul tau ma pierd., termenul roman duce in confuzie la ce te referi: in perioada aia nu exista nici Romania nici romani ci Bizantini eventual
Balgrad adica Belgrad? Deci chiar nu te inteleg.,
Sa nu zici ca vrei sa amesteci Romania de azi cu chestiile alea ce ai scris sus : inventarea alfabetului cyrilic si ce ai mai zis acolo?
Cad ma refer la romani ma refer la cei care erau pe teritoriul romanesc din zilele noastre inclusiv Moldova. La fosti daci carora le spui tu valahi.
Te pierzi fiindca folosesti drept surse informatii din zilele noastre, eu folosesc informatii din carti de istorie dinainte de razboiul de independenta cu turcii, (din anii 1870). Informatii care nu se mai dau astazi sau se gasesc doar prin carti mai rare.
Uite niste clipuri realizate de specialitii de pe Patreon despre razboiurile Bulgaro-Bizantine
https://www.youtube.com/watch?v=x3QEQ7na1DA
https://www.youtube.com/watch?v=PTcV-xegA0c
Mai era un episod in categoria mongola., despre sistemul de organizarea a unui Khan in afara arcului carpatic., dar nu il mai gasesc acum reped.
Dar Vlahii nu au legatura cu dacii., Vlahii provin din mixul traco-ilarian ce a ramas dupa caderea Imperiului Roman., incepand a se distinge dupa popularea Balcaniilor de catre slavi.
Iertare dar nu inghit sursele de pe net, ti-am spus ca am carte de de istorie de peste 150 de ani unde este tratata istoria lumii in care apare si istoria Romaniei pana la Tudor Vladimirescu, prefer acea sursa fata de ce viseaza astia acum.
Dar ai luat in considerare ca nu toate cartiile vechi(ba chiar foarte putine) sunt considerate realiste, si precise istoric? Deducerea se face din examinarea mai multor surse istorice de diferite origini.
Iar cat priveste istoria perioadei de care vorbim mai sus exista 3 surse.
1. Germana -> insa cronicile germane nu sunt preocupate cu meleagurile prea indepartate., cum ar fi zonele exterioare arcului carpatic.
2. Bizantine-> de aici se trag mare parte din cronicile ce privesc Balcanii., Insa Dealungul asediilor., si dupa ocuparea Constantinopolului Multe arhive s-au distrus.
3. Nordice : Negustorii din peninsula Scandinavica ne ofera cea mai detaliata imagine., din punct de vedere neutru asupra europei in general.
Ma refer la o carte de istorie pentru invatamant, nu un studiu a nu stiu carui individ ci un manual pentru invatamantul general (secundar).
Apostolul Andrei a propovaduit evanghelia si a increstinat pe oameni in timpul vietii lui pamantesti.
RAY întreabă: