| OctavianDanielMaria a întrebat:

Cum a venit Lenesul din America de Sud si Centrala pana la arca lui Noe? Se stie ca ala doarme mult si e foarte lent.

15 răspunsuri:
| CIaudiu a răspuns:

S-a dus Noe dupa ei. laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Se presupune ca a fost un potop local.

| Meme10Meme a răspuns:

L o adus Dumnezeu. Ce minune! rolling on the floor

| CIaudiu a răspuns (pentru anonim_4396):

Biblia clar nu face referire la un potop local. Nu avea de ce sa aiba Noe in cazul asta cerinta de a lua toate fiintele de pe planeta, plus ca este menționat clar negru pe alb ca apele s-au ridicat deasupra muntilor. Iar muntii stim cu totii ca au mii de metri inaltime.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru CIaudiu):

Nu si daca Dumnezeu numeste Israelul "pamantul sfant"(vezi si alte versete)
"Acum, blestemat eşti tu, izgonit din ogorul acesta"
Compara cu:
"Iată că Tu mă izgoneşti azi de pe faţa pământului;"
Si cu:
"Când au început oamenii să se înmulţească pe faţa pământului şi li s-au născut fete."

In cazul asta e vorba de muntii din Israel.S.a.m.d.
"Concluzia trasă de cercetători e că pentru reputația Bibliei și a autorilor ei cea mai favorabilă interpretare actuală e să considerăm că aceasta descrie un potop local" Sursa Wikipedia.

Nu stiu ce sa zic. Se tot mentioneaza cuvantul "pamant", iar la un moment dat:
"Şi iată că Eu am să fac să vină un potop de ape pe pământ, ca să nimicească orice făptură de sub cer care are suflare de viaţă; tot ce este pe pământ va pieri." – Geneza 6:17
Nu prea ma duce cu gandul doar la zona Israelului.

"Apele au ajuns din ce în ce mai mari şi toţi munţii înalţi, care sunt sub cerul întreg, au fost acoperiţi." – Geneza 7:19
"Cu cincisprezece coţi s-au înălţat apele deasupra munţilor, care au fost acoperiţi." – Geneza 7:20
Aici ne spune clar ca de-asupra tuturor muntilor, iar Israelul are doar 3 multi. Cel mai inalt are 2800 de metri inaltime. Deci asta inseamna ca apele au ajuns pe tot globul deoarece nu are cum sa se fi inaltat mii de metri doar in Israel. Daca e cum spui tu, inseamna ca autorii au fost analfabeti si prosti, caci una au dat de inteles si alta a fost.

anonim_4396

Stiu ca e de neacceptat ideea conform careia cerul si pamantul sunt, fireste, în strânsă corelaţie cu poporul Israel, fiindca asta se deduce doar citind din scoarta in scoarta.
Iata un exemplu: https://www.biblegateway.com/......?/passage/
Sau:https://www.google.com/amp/s/www.bible.com/ro/bible/191/ISA.66.1.VDC

Israel are 4 munti, iar muntele cel mai mare are o altitudine de 2800, deci cum ai zis.
Muntii, dupa interpretarea asta, au fost acoperiti de ape si inca cu 15 metri deasupra lor.
Nici eu nu stiu cat ar urca nivelul apei, cat i-ar lua si cat ar da pe afara, cred ca tine si de relief aici.
Intrebarea e, de unde atata apa?
Biblia vorbeste de niste izvoare ale unui adanc de mare care cica s-au deschis si apoi s-au inchis dupa potop.
Apoi nu stiu nici eu care ce si cum, dar ce stiu e ca cercetatorii au emis ipoteza unui potop local care, zic ei, ar fi mai plauzibil.

Totul merge pe nesiguranta si pe alegerea unor variante ce suna plauzibil pentru a nu denigra religia. Adevarul cu siguranta este altul fata de ce se spune in cartea aia de povesti.

anonim_4396

Da, nu avem o baza.
Nu putem stii cu certitudine daca a fost sau nu a fost un potop, pe baza unor mituri, care sunt prezente si in alte culturi antice.
Aceeasi poveste cu potopul apare si in epopeea lui Ghilgames, de exemplu, mult mai veche decât V.T, si aici face curs si dacã evreii au extras direct din Ghilgameș, cu Noe ca Utnapiștim și arca drept barca lui.

| Mayhem666 a răspuns:

Lenesul ca lenesul, dar cum a luat pestii aia care traiesc la fundul oceanului (aia super urati)? Aia erau feriti de potop pentru ca erau deja in apa?

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| Meme10Meme a răspuns (pentru CIaudiu):

Noe a fost înainte de Avram, nu? Pai Dumnezeu a inundat Mesopotamia.

| Meme10Meme a răspuns (pentru OctavianDanielMaria):

Zeul iudeu nici nu știa de balene.

| doctorandus a răspuns:

I-au facut ingerii clisme cu cafea.