Fiecare vede crestinismul cu alti ochi. Daca vezi cum trebuie, vei constata ca nu exista nici o lupta. Adica binele este creatorul si raul este creatia dupa ochii tai. Ce logica ar avea? Cum sa se lupte desavarsitul cu imperfectiunea? Ce rost ar avea? Nu exista lupta, ci doar alegeri. Alegeri bune sau proaste. In functie de ele fiecare ajunge unde trebuie. Atat in viata cat si in afara acesteia. Biblia se refera la "rau" in sensul credintei. Adica in trecut erau mai multi credinciosi. Numarul tot scade. Asta inseamna rau din punctul meu de vedere. Daca nu ar insemna asta si s-ar referi strict la moralitate iar nu ar avea nici un fel de sens.
@Inferno:
Cred ca folosesti doua definiti de "rau" interschimbabil.
Raul ca "Satan" e perspectiva apocalipticista a NT ce conduce lumea. In VT, Dumnezeu conduce lumea (e Satan!?), dar Dumnezeu produce raul.
Totusi sunt alte lucruri ce NT le face (ipotetic), adica Isus "falsifica" VT, si asta face VT sa fie rau.
Bineinteles ca asta nu rezolva problemele tipice:
- era violul femeilor (necasatorite) acceptabil pentru crestini ca si motiv de casatorie si e baza tarilor crestine?
http://en.wikipedia.org/wiki/Marital_rape#Marriage_after_rape
- este discriminarea homosexualilor bazat pe ce a zis Isus?
- etc. etc.
Deci din punct de vedere crestin raul se rezuma la un singur termen aflandu-se intr-o deplina sinonimie cu acesta, iar acel cuvant este: "necredinta".
In crestinism rau=necredinta si atat? Iar binele e orice alt lucru diferit de rau, deci diferit de necredinta?
M-am referit strict la acea profetie "din rau in mai rau". Biblia poate fi interpretata de fiecare cum vrea. Acum e o problema daca nu alegi sa ii dai un sens logic al lucrurilor de acolo. Acolo se afla cuvinte folosite in unele contexte care au un sens unic pentru acel context, iar in altele care pot avea alte sensuri. Iarasi tine de interpretari. Acum unii o interpreteaza in legatura cu primul razboi mondial, anul 1916, fiind un an cu o semnificatie speciala. Anul in care au inceput timpurile din urma. Ce-i drept daca numaram mortii din secolul 20 ajungem la concluzia ca in acest secol au fost cele mai mari catastrofe la nivel mondial. Ce ne rezerva secolul 21? Suntem la inceput de abia. Nu putem spune daca va fi mai rau din acest punct de vedre. Unii asociaza aceasta profetie a Bibliei punand asta ca reper. Dar daca in secolul 21 va fi mai bine? O sa dea sens primei interpretari expuse de mine. Interpretarile sunt si ele facute in asa fel ca sa avantajeze faptele si profetiile din Biblie. Multe interpretari si multe intrebari. Si cuvantul "rau" poate capata multe forme atat de etica cat si de credinta. Eu nu sunt nici sustinator nici critic al Bibliei. Ma abtin pe cat posibil. Am incercat sa justific niste lucruri deoarece era posibil sa ramai fara raspuns.
anonim_4396 întreabă: