| Lizzu a întrebat:

Cum se explica acest fenomen?
Daca ai in drum 15 biserici, 15 cruci faci.

Ce se intampla in mintea asta? e automatizat,e negandit, cum e?
-De ce e nevoie de atatea semne ale credintei cate biserici exista?
-De ce daca dzeu e doar unul, tratati in asa fel incat in fiecare biserica ar exista cate un dumnezeu diferit si separat de ceilalti care are nevoie de un alt semn de adoratie din partea voastra? de ce nu doar o cruce sau de ce nu nici una chiar?

Chiar as vrea raspunsuri si de la credinciosi.Nu judec ci doar vreau sa mi se clarifice asta. Intrebarea e pur obiectiva.

20 răspunsuri:
| Darkmagic a răspuns:

Poti sa nu-ti faci cruce in fata niciunei biserici, si totusi sa te numesti crestin.
Probabil habotnicilor, crucile alea le dau o senzatie de bine, habar n-am.

E cam la fel cum ateii folosesc poate tot de 15 ori pe zi o superstitie de tipul:
"Sa ai noroc!" big grin

| sanboss a răspuns:

Hmm interesana intrebare oare DE CE?

1/ Te intreb : daca ai avea un ^copil^ si pe copilul tau lar omora cineva cu un pistol tu i-ai face adoratie in fiecare zi?
Oameni nu inteleg ca crucea NU ARE VALOARE /// DE CE SPUN ASTA?
Pai pe vremea Domnului Isus oameni se inchinau inainte cruci sti de ce?
PENTRU CA ERA ISUS PE EA...
Dar azi Isus nu ii mai pe cruci si oameni continua sa faca lucrul acesta fara sa isi deie seama de errorea care o fac.

CRUCEA A AVUT VALOARE DOAR CAND ISUS A FOST PE IA

Vorbeai de semne ale credintei...
Unicul semn, ca lumea sa vada ca tu creezi intr-un dumnezeu zeu viu este POCAINTA

| danay72 a răspuns:

In Biblie nici macar nu spune sa faci asa ceva.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Automatizat cum spui tu. Eu vad batrane care se inchina si la intersectii.In mintea lor tot ce este sub semnul crucii musai trebuie o inchinaciune. E o miscare automata, intiparita in minte. Biisserica e considerata casa domnului si musai trebuie sa ne inchinam.Sunt crestin dar nu fac asta.Credinta o port in suflet.Ma inchin doar cand trebuie.Sunt insa anumite persoane care sunt fac din asta program de zi. Dimineata rugaciune, daca vede icoana se inchina etc.isi petrec lungul vietii numai inchinandu-se si dandu-se cu capu de pereti si podea. Deuna zi eram intr-un mijloc de transport in comun, in oras iar o femeie se inchina ori de cate ori treceam pe langa o biserica chiar daca biserica se afla la ceva distanta de strada. Bineinteles ca mi-am pus si eu aceeasi intrebare si am ajuns la concluzia ca este ceva automat, imprimat in minte.Intelegeti acum ce inseaman un creier programat, o manipulare a populatiei in masa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cuvinte cheie" subconstient colectiv" si "simboluri."
Cauta si vei gasi.

| Alphawolf a răspuns (pentru Darkmagic):

"E cam la fel cum ateii folosesc poate tot de 15 ori pe zi o superstitie de tipul:
"Sa ai noroc!"

Tie ti s-a pus pata rau de tot pe atei, iar asta iti intuneca gandirea... ti-o strica, te face sa percepi realitatea gresit. Este prea evident ca in gandirea ta, pe aceasta tema, esti orgolios si tendentios.

Tot ce nu este religios tu atribui ateilor, dar gresesti. Foarte probabil ca acel "Sa ai noroc!" sa nu aiba nicio legatura cu ateii. Urarea nu este de azi sau de ieri, este de "alaltaieri", cand toti(sau aproape) erau credinciosi, iar ea a supravietuit si supravietuieste pentru ca este folosita de majoritate, adica mai mult de crestini.

| anonimg a răspuns:

Da, e negandit obiceiul. Iar cei care se mai gandesc la acest obicei practicandu-l, se magulesc cu gandul ca poate prin aceasta Il mai imbuneaza un pic pe Dumnezeu. Noi nu avem nevoie sa-L imbunam pe Dumnezeu, ci avem nevoie de... El. Nu prin semnul crucii vom ajunge mai aproape de l, ci purtandu-ne crucea astfel:
-"Nu intoarceti rau pentru rau, nici ocara pentru ocara" (1Petru.3:9);
-"Binecuvantati pe cei ce va blestema, rugati-va pentru cei ce se poarta rau cu voi." (Luca.6:28)
-"cei batrani trebuie sa fie treji, vrednici de cinste, cumpatati, sanatosi in credinta, in dragoste, in rabdare.

-femeile in varsta trebuie sa aiba o purtare cuviincioasa, sa nu fie nici clevetitoare, nici dedate la vin; sa invete pe altii ce este bine,
ca sa invete pe femeile mai tinere sa-si iubeasca barbatii si copiii;
sa fie cumpatate, cu viata curata, sa-si vada de treburile casei, sa fie bune, supuse barbatilor lor
-tinerii sa fie cumpatati" (Tit.2:2-6)

.....etc., etc.
Aceasta este crucea. Altii o numesc ingradire. Biblia o numeste intelepciune. Aceasta este dezvoltarea caracterului.

| KodrutZ a răspuns (pentru Darkmagic):

Seriously? De unde ai scos prostia asta - "E cam la fel cum ateii folosesc poate tot de 15 ori pe zi o superstitie de tipul:
"Sa ai noroc!""? Norocul e ala pe care ti-l confectionezi.

| Fatamuntilor a răspuns:

Nu e musai sa-ti faci semnul crucii la fiecare biserica intalnita in cale., desi uneori o faci din reflez
Nici nu cred ca e necesar sa-ti arati credinta in vazul lumii in acest fel.
Rugaciunea facuta acasa in intimitarea caminului tau e mai mult decat necesar.

| NimeniSiAtat a răspuns:

E un automatism inoculat de biserica crestina. Cred ca e un aspect ce tine mai mult de superstitii. In definitv credinta o ai in suflet. Biserica e un loc simbolic unde ne putem regasi pe noi insine, unde ne putem linisti. exista o singura divinitate indiferent ca se numeste Buda, Alah etc

| Inferno a răspuns (pentru Darkmagic):

"E cam la fel cum ateii folosesc poate tot de 15 ori pe zi o superstitie de tipul:"
Ai ramas in Evul Mediu sau incultura e problema?
Aceste expresii consacrate au in prezent calitatea de "saluturi", asa cum 'Buna ziua" era la origini o urare de bine, astazi este un salut si nimic mai mult.
SIngura explicatie este ca triesti inca in trecut, cand aceste formule erau inca considerate superstitii.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu e cazul.eu simt crestineste,tu simti,cum simti. facand abstractie de biserica uite iti pun o bucata buna; AZUR,lae chiorul.tu nu o sa auzi decat un cantec,placut ori nu,iar eu o sa vad,spiritul romanului,cu toate ale lui,dar pittoresti placute, un han al anitei crasmarita plin de oameni, dar unde stapana e lauta unui lautar, chior, care stapaneste peste toti.as mai scrie dar tu o iei ca tema la scoala si vei lua zece, iar eu cu ce ma aleg? deci e vorba de simtire, crestineasca, dragoste nu pentru niste pereti si o cruce, fiindca crucea e mult mai mult decat vedem si pricepem.e totul.

| Holiday a răspuns (pentru Darkmagic):

"...habar n-am.
E cam la fel cum ateii folosesc poate tot de 15 ori pe zi o superstitie de tipul:
"Sa ai noroc!"

Daca n-ai habar, cum poti face comparatii?
Despre tot ce n-ai habar poti spune ca e "cam la fel".
Genial!

| sublime89 a răspuns:

Eu cred ca oamenii fac asta pentru ca asteapta rasplata. Ei cred ca daca isi vor face cruce de 15 ori, d-zeu ii va ajuta de 15 ori mai mult, pentru ca-i va vedea ce credinciosi sunt.

| casian_6565 a răspuns:

Iti faci cruce ca sa primesti binecuvantarea lui dumnezeu si mai il si salut

| Darkmagic a răspuns (pentru Inferno):

Abtine-te sa mai raspunzi, ca spui tampenii.
"Norocul", bai istetule, e experienta, care se intalneste cu oportunitatea.
Asta-i o definitie, una din ele.
"Hai noroc" E SALUT, bai "cultule".
Ce am spus eu e cu totul altceva, sau pentru tine,
"Sa ai noroc", "Noroc bun", "Bafta" ori "Succes"...sunt ...saluturi?! big grin
Daca-i asa, mergi la somn.
Mi-ati comentat vreo 3-4 la raspunsul meu, ca sa spuneti...nimic! big grin

| digital7shady a răspuns (pentru Darkmagic):

Noi(ateii inteligenti) nu suntem superstitiosi. straight face Si daca nu te inchini in fata unei biserici esti blestemat de zei prin Sfanta Flegma.winking

| Miauti a răspuns:

Crucile de pe drum sau oricare creati a omului este facuta pentru nu a fi uitat.
Si pe net observi daca esti atent iti faci un cont in speranta ca daca dai coltu acel cont va exista si va spune ceva despre tine. Frica cea mare a omului este sa nu fie uitat, de aceea sa crea monumente, s-a pus steag pe luna, colonizam, lasam gunoaie in spatiu. Toate aste fiind o dovada si dedicat omului ca specie. Sa-ti dau exemplu du-te in mijlocul padurii si ai sa observi ori o hartie ori ceva scris pe pom.

| Holiday a răspuns (pentru Darkmagic):

""Sa ai noroc", "Noroc bun", "Bafta" ori "Succes"...sunt ...saluturi?!

"Sa ai noroc" e o expresie invechita, poate pe la tara o mai auzi sau pe la babe in forma "sa ai noroc, maica"
"Noroc bun" e forma de salut in jargonul minerilor.
"Bafta" e folosit uzual ca salut in loc de "La revedere"
"Succes"-ul n-are nici o treaba cu norocul sau bafta.

"Mi-ati comentat vreo 3-4 la raspunsul meu, ca sa spuneti...nimic!"

Cand 3-4 insi iti spun ca esti beat, normal e sa mergi sa te culci...

| BeyondTheDarkSun a răspuns:

Ai uitat să aduni încă 15 cruci, pentru la întoarcere.Păi se poate? 30 de flo...pardon,cruci,hai hai, 1, 2, 3...Nu le-ai terminat? Treci și fă mătănii în beci până adormi.A, poftim și coliva. Fără zahăr, că nu vrem să fim grași când ne-o pune Dumnezeu aripioare de îngeri, că ne ducem la fund, în Iad.