| bleakk a întrebat:

Cum se face ca Biblia o carte veche si scrisa de-alungul a multi ani si de catre multi oameni si relativ gresita (in conceptia unora) anticipeaza atat de bine vremurile si timpurile viitoare acesteia?

24 răspunsuri:
| Holiday a răspuns:

Mai exact, anticipeaza ca?!?

| bleakk explică (pentru Holiday):

O carte din Biblie spune astfel:1 Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele.
2 Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără evlavie,
3 fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, neîmblânziţi, neiubitori de bine,
4 vânzători, obraznici, îngâmfaţi; iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu;
5 având doar o formă de evlavie, dar tăgăduindu-i puterea
Ti se pare tie,draga Holiday,ca astazi oamenii sunt "ne"-obraznici,"ne"-inganfati,"ne"-iubitori de placeri, ascultatori de parinti (adolescentii), multumiti, induplecati, infranati?

| KhludCiprian a răspuns:

Iti recomand sa citesti oriunde "apocalipticism" si daca asta e ce se potriveste, fii sigur ca nu se potriveste! Nu mai mult decat gasesti pe net ca Ohso a "profetit" tablete precum iPad (sau de ce nu: Star Trek a facut-o cu un deceniu inainte!)

| Holiday a răspuns (pentru bleakk):

Mi se pare ca nu-s deloc "vremuri grele" comparabil cu vremurile de cand scriau aia povestea la care faci referire. Ba dimpotriva.

De unde e copy paste ala de l-ai pus acolo? capitol, verset, ceva, sa vada ochiul meu.

| aabaaab3278 a răspuns:

A fost scrisa de fiinte superioare, care puteau sa anticipeze viitorul. Vezi acest articol: http://www.taifasuri.ro/......-2013.html
Nu zic ca este adevarat, este doar o ipoteza. Daca te intrebi atat de multe, citeste aici: http://www.slideshare.net/razvan13/a-12planeta-part1
Repet, doar te poti informa, nu spun ca este neaparat sa si crezi.

2 Timotei 1-3 (NT)

| bleakk explică (pentru bleakk):

2 Timotei 3:1-5.**

| Inferno a răspuns:

Biblia ilustreaza o realitate a perioadei respective.

| Holiday a răspuns (pentru bleakk):

Hai ca pana la urma am gasit...
Ideea e ca viata era mult mai dura pe vremea aia, si imi pare o aberatie sa spui ca acum oamenii, societatea in general e mai "naspa". Nu stiu ce impresii ai tu, dar nu curgea deloc lapte si miere pe vremea aia, dimpotriva, era mai degraba "scapa cine poate", mult mai mult decat acum.
Singurii pentru care e mai "rau" sunt credinciosii pentru ca nu mai pot fabula la fel de usor fara sa cada in penibil si nici nu mai sta lumea sa se uite in gura lor la ce debiteaza.
Iar povestea asta cu "acusi vine sfarsitul ca..." e veche si propagata permanent de crestini tocmai ca sa-i sperie pe unii mai creduli, bineinteles in ideea de a-i convinge sa devina si ei adeptii povestii cu spiridusi.

| doctorandus a răspuns:

"Copiii din ziua de azi iubesc luxul. Nu au maniere, disprețuiesc autoritatea și dovedesc lipsă de respect față de bătrâni. Nu se mai ridică în picioare când oamenii în vârstă intră în încăpere. Își contrazic părinții, mănâncă în grabă delicatesele la masă, stau picior peste picior, și sunt tirani cu profesorii.
Tinerii din ziua de azi nu se gândesc decât la ei înșiși. Nu au pic de respect pentru părinți sau persoane în vârstă. Vorbesc ca și cum ei înșiși ar ști totul și ceea ce noi considerăm înțelepciune este lipsit de relevanță pentru ei. Cât despre fete, sunt directe, lipsite de modestie și nefeminine în limbaj, comportament și îmbrăcăminte."
Socrate (470 î.Hr. – 7 mai 399 î.Hr)

| Holiday a răspuns:

Hai ca ne-am lamurit cum sta treaba cu asta, mai "anticipeaza" si altceva?

Am inteles pana la urma, multumesc si tie si lui Inferno si lui doctorandus.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru bleakk):

Zi-mi o perioada din trecut in care acele lucruri nu se aplicau.

| Gizăz a răspuns:

Pe lângă ce a zis Holiday, pot pune problema şi altfel. M-ai numi Nostradamus dacă ţi-aş zice că în următorii 300 de ani va fi un război major, cel puţin două cutremure uriaşe şi zeci de avioane prăbuşite? laughing Vezi tu, nu e nimic paranormal aici. Dacă ai o ştiinţă minimală despre firea umană şi cum funcţionează natura atunci poţi face presupuneri de genul care se adeveresc.

| danay72 a răspuns:

Pentru ca autorul ei este Dumnezeu, doar el putea vedea ce se va intampla in zilele noastre.

| RedDeath a răspuns:

Pai se face ca oamenii au scris, dar Sfantul Duh a fost in ei si le-a zis ce sa scrie. Deci nu o minte umana a conceput totul. Iara, alt om lud, care habar nu are de religie. Ai auzit ca exista biserica cu preot in ea? Sau ca la scoala exista ora de religie si culmea, si profesor de religie? Deci daca ai fi fost la ore/biserica sau sa fi intrebat, ai fi stiut. Asa, esti un crestin ratat, care habar nu are de propria-i religie. Nu invata de pe site-uri despre religia ta. Mergi la biserica si la scoala.

| Narcis2007 a răspuns:

Asta pot sa anticipez si eu ca peste multi ani o sa fie un mare razboi, ca va fi foamete, ca va exista un dictator, ce am spus eu o sa se intample 100% dar asta nu ma face profet

| Șeremet_Doinita-Augustina_1996 a răspuns:

A fost scrisa de mai multi oameni, dar gandita doar de Dumnezeu. El le stie pe toate, de asta tot ce scrie in Biblie se implineste.

| PorumbRodica1965 a răspuns:

Sa nu uitam!,, Biblia are un singur autor :,, Iehova Dumnezeu" Acesta e numele Sau (Psalmul 83:18).Doar El este stapanitorul si infaptuitorul, profetiilor, doar El este stapanul timpului si al perioadelor. Insasi semnificatia Numelui Sau, arata ca,, este ceea ce se dovedeste a fi."

| fllu07 a răspuns (pentru doctorandus):

Da-mi si mie un link te rog la citattul asta...

| fllu07 a răspuns (pentru Holiday):

Dada, anticipeaza. razboaiele, foametea, bolile, dezastrele naturale...
Luca 21:7-13.
si oricat de multe scuze gasesti pentru REALITATILE actuale, nu arata altceva decat ca refuzi sa observi ceea ce se intampla. sau tind sa cred ca, de teama ca biblia are dreptate, si tu, sanu ii dai dreptate, negi tot.
dar intreaba=ti parintii sau bunicii cum era acum 40 de ani, cum era viata... desi stii, doar ca iti place sa fabulezi.
mai mult cand sa pomenit de atacuri teroriste? droguri in scoli, sau mafie de nu o poate nimeni anihila? si asta era in secolul 1 nu? cumva aveau si wi-fi? counter strike, GTA, NFS... erau?
nu pot intelege cum poti fi asa (scuza-ma) orb.
sa nu crezi ca eu sunt in extrema cealata: vad totul negru. si nici un progres.
si eu ma folosesc de un smartpone, si eu am o masina cu ceva cai, si eu traiesc in 2015... dar pe cat de mari sunt progresele pe atat de mari sunt problemele. poate chiar mai mari. de exemplu: progrese in medicina: tot felul de cercetari si studii si experimente pentru tratarea unor boli precum cancer. nimic pana acum. cand va aparea, daca va aparea candva, ii pune un pret de te doare capu... 100.000 sau 200.000 de euro, cand tu ai un salariu de 900 lei + bonuri laughing
no. care ii beneficiu progresului? mori in chinuri cumplite cu gandul ca ai putea fi salvat dar nai bani. asta ii doar un exemplu.

progres nemaivazut si nemaintalnit in tehnologie. bun. apesi pe un buton, sau mai nou atingi ecranul si vorbesti la 10.000 de km distanta in timp real. wow. dar tot asa apesti pe un buton sau atingi ecranul si booom, o tara, 2, 3 au disparut... ca tot tenologia o creat si bomba atomica.

s-au creat avioane. wow. te urci, si in 10 ore esti in china, sau america. suuper. dar te urci si vine un nenea cu un rucsac si gata. capat de linie. si ce-ai facut? cand sa mai auzit de asa ceva? atat lucruri bune, cat si rele...

| Holiday a răspuns (pentru fllu07):

"intreaba=ti parintii sau bunicii cum era acum 40 de ani, cum era viata..."

Cum era? Nu era cu nimic mai buna, ba dimpotriva. Plus ca de vreo 30 de ani o pot compara fara sa intreb pe altii, acum 30 de ani eram destul de maricel sa pot observa si tine minte cum era. Evident ca pe undeva "ii invidiez" pe cei nascuti acum 10 ani, care au evident alte posibilitati decat am avut eu, dar si la ei va fi la fel cu cei ce se vor naste peste 30-40 de ani. E mersul firesc al lucrurilor. Pe de alta parte exista si unii ca tine, care pur si simplu nu se pot adapta la vremea in care traiesc, si probabil nu e vina ta, pur si simplu n-a avut cine sa iti deschida mintea sa poti intelege.

"cand sa pomenit de atacuri teroriste? droguri in scoli, sau mafie de nu o poate nimeni anihila? "

Atacuri de tot felul au existat tot timpul, cu armele si cu tehnicile specifice fiecarei epoci. Pana la urma unii din cei mai mari teroristi din istorie au fost crestinii, si inainte de Isus, si dupa. iar balaria aia de poveste a voastra sustine clar astfel de actiuni.

Pana nu chiar demult drogurile nu doar ca erau consumate, dar nici macar nu exista vreo pedeapsa pentru cei care le fabricau sau le consumau. Ai impresia ca de ieri de azi se fumeaza diverse ierburi halucinogene sau se mesteca coca sau alte prostii?!? Pana prin 1910 cocaina era prezenta si in Coca-Cola. happy Fie vorba intre noi, si Isus prezinta simptome care te pot duce cu gandul la substante halucinogene.

"Mafia", intr-o forma sau alta, sub o denumire sau alta exista de mii de ani, nu e inventie moderna. Pana la urma si organizatiile religioase, unele mai mult, altele mai putin, dar niciuna deloc, au structuri si actiuni de gen "mafiot".

"aveau si wi-fi? counter strike, GTA, NFS... erau?"

Neah, ei jucau diverse jocuri cu capetele inamicilor rapusi...(dar evident, n-ai tu de unde sti asta)

"tot felul de cercetari si studii si experimente pentru tratarea unor boli precum cancer. nimic pana acum"

Cancerul exista si in antichitate, s-au descoperit mumii ce aveau aceasta afectiune, dar evident incidenta lui era mult mai mica. De ce? Un oarecare efect are si poluarea, dar factorul important este varsta la care se murea. daca media era pe la 30 de ani, evident ca mult mai putini aveau timp sa se imbolnaveasca de cancer, nici acum la persoane sub 30 de ani nu e intalnit foarte des. Deci e un argument stupid sa sustii ca se apropie Apocalipsa pentru ca nu s-a inventat un tratament pentru cancer. Lipsa tratamentului a fost dintotdeauna. ( Fie vorba intre noi, parca vorbesc cu un copil de gradinita...)

"cand va aparea, daca va aparea candva, ii pune un pret de te doare capu... 100.000 sau 200.000 de euro, cand tu ai un salariu de 900 lei + bonuri"

Ai impresia ca mai demult aveau toti acces la tratament medical, indiferent in ce ar fi constat asta? Neah, tot cei care isi permiteau, multi nici nu vedeau un doctor in viata lor.
"apesi pe un buton, sau mai nou atingi ecranul si vorbesti la 10.000 de km distanta in timp real. wow. dar tot asa apesti pe un buton sau atingi ecranul si booom, o tara, 2, 3 au disparut... ca tot tenologia o creat si bomba atomica.

Intotdeauna tehnologia militara a tinut pasul cu cea civila, ba chiar, de multe ori intai au fost create tehnologii pentru armata si apoi aplicate in viata civila, dar repet, asa a fost mereu. Iarasi, nu demonstreaza absolut nimic.

"si eu ma folosesc de un smartpone, si eu am o masina cu ceva cai, si eu traiesc in 2015... "

Da, cunosc genul asta de persoane care maraie impotriva tehnologiei dar o folosesc, ipocrizia asta nu e ceva nou pentru mine.
Daca tot marai si carai, de ce nu dai exemplu? Jupoaie o oaiee, imbraca-te cu blana ei, ia-ti o sapa, eventual de lemn, fa-ti un bordei, ia-ti o bucata de pamant, uita de masini, de internet, fa-ti o groapa langa bordei ca si wc si traieste cum se traia in vremurile pe care le consideri tu minunate. Altfel, cu astfel de afirmatii nu faci decat sa cazi in penibil.
Apropo, tu esti iehovist, de aia care zic ca internetul e de la dracu dar n-ai loc de ei pe aici?!? laughing

| doctorandus a răspuns (pentru fllu07):

Parafraza dupa personajul Socrate din comediile lui Aristofan, vezi http://www.perseus.tufts.edu/......opper/text

| fllu07 a răspuns (pentru Holiday):

Nu stii tu ce mi se zice mie, mai mult nu am zis ca era mai bine, ci ca erau mai linistiti si fericiti oamenii. si ca fiecare perioada are lipsurile ei.
de asemenea nu am zis ca vine apocalipsa pentru ca nu s-a inventat tratament pentru cancer. cred ca tu aberezi, sau ai luat ceva prafuri. citeste, mai bine, daca stii sa citesti, si nu mai scoate din context ca sa iti sustii ideile tampite. si nu nu sunt Iehovist. daca esti asa bun si priceput la toate, ar trebui sa fii la fel de bun si in manifestarea bunelor maniere. da pe tine nu are cinte te invata... hai jet...