Crestin nepracticant? Nu-s sigur, am aruncat un raspuns pentru ca am auzit ca exista termenul de crestin practicant si se refera la cel ce se duce la biserica si face tot ce tine de traditie si obiceiuri.
Ups, ti-am scris tie?
Scuza-ma, era pentru cel care a pus intrebarea.
Pai cum sa creada in povesti daca acesta le trece prin testul incertitudinii si doar ramane la capitolul Dumnezeu?
Un om naiv ar crede 100% ceva neverificat.
Pe Dumnezeu il ia din cartea cu povesti, ca doar nu-l inventeaza el. Deci daca crede in Dumnezeul din cartea cu povesti, automat crede si povestile, deci e naiv si crede in povesti inventate care nu au nici o treaba cu realitatea.
Stii ca multe din povestile alea sunt fapte istorice care au avut loc,nu? De exemplu,crucificarea lui IIsus este un fapt istoric, numai un om ignorant ar spune ca nu s-a petrecut.
Se dezbate daca a inviat sau nu, asta tine de credinta fiecaruia, dar nu sunt povesti, multe sunt fapte istorice si relatari din vremuri de mult trecute.
Nu stiu la ce faci referire cand vorbesti de Einstein, dar daca vrei sa zici ca credea in Dumnezeul din cartea cu povesti, atunci explicatia e simpla. Intotdeauna "da bine" sa te dai credincios si ai automat acceptul si aprecierea multimii de credinciosi care sunt in numar mare si atunci e de inteles un comportament ipocrit din partea multor necredinciosi.
Ai zis ca pe Dumnezeu il ia din cartea de povesti, si ca nu il inventeaza.
Te-ai inselat.
Uite ca Einstein nu l-a luat din cartea aia de povesti, care mai are si dovezi istorice, l-a luat de la Spinoza.
E posibil sa se fi petrecut, dar fara legatura cu un zeu atotputernic din cartea cu povesti. E un obicei al omului sa altereze adevarul in favoarea lui si asa apar tot felul de povesti absurde si cine crede ca sunt adevarate e naiv.
Un om poate fi bun intr-un domeniu si in rest sa fie aerian. Daca zici ca Einstein a crezut in Dumnezeul din cartea cu povesti, atunci a fost naiv, dar eu zic ca mai de graba a fost ipocrit. Un om cu inteligenta ridicata nu e posibil sa creada in povesti.
Se numește deist.
DEÍSM s. n. Credință în existența lui Dumnezeu (fără recunoașterea revelațiilor). – Din fr. déisme.
sursa: DEX '98 (1998)
Nu am zis ca Einstein a crezut in povesti, iar nu intelegi o boaba din ce zic.
Nu ai fost prea clar. Eu am presupus ca vrei sa zici ca Einstein spunea ca crede in Dumnezeul din poveste si atunci singura explicatie posibila e aceea ca Einstein isi dorea sa se integreze in comunitate si se stie ca multimea apreciaza pe cei asemeni lor, deci Einstein era obligat sa mimeze credinta specifica multimii de nestiutori. Nu-l pot banui de nestiinta, de naivitate sau de credinta intr-un zeu mitologic primitiv.
Einstein a fost liber-cugetator de la varsta de 12 ani si admitea existenta Dumnezeului lui Spinoza (Deus sive Natura).
Acum ai inteles la ce m-am referit.
Ma, eu nu inteleg ceva, conform bibliei Dumnezeu nu se poate revela pe sine direct, ci indirect prin oameni.
Deci oamenii care au scris Biblia au cazut de comun acord ca exista Dumnezeu si au scris Biblia.
Au folosit tot felul de figuri de stil, de metafore, de ce vrei tu, pe care unii dintre noi le-am crede adevarate.
De exemplu, povestea lui Iona nu poate fi adevarata, cercetata cu de-amanuntul, astfel ca poate fi o legenda veche dezvoltata de evrei, ca multe altele.
Eu am citit mult biblia si am constat ca ea este doar o culegere de filosofii vechi modificate sau nu.
Ca in cazul filmelor SF, care da mai bine la public decat altele, asa si biblia, cu SF-ul ei.
Nu trebuie nici sa ignoram faptul ca in Biblie, pe langa SF adaugat, mai sunt si fapte istorice in ea, care ofera o importanta si pentru cel mai mare ateu.
Pai si atunci ce e de facut? Daca faci parte dintr-o religie,esti controlat de oamenii din cadrul acelei religii,voluntar sau involuntar, tot asculti ce zic ei, ceea ce poate fi bun sau rau, iar daca esti ateu, iti pierzi credinta si uiti de Dumnezeu si aici poti sa cazi in extrema cealalta sa nu mai vezi sensul vietii.
Asa mai merge. Deci nu a spus ca crede in toate povestile inventate.
Sensul vietii nu e cel inventat din cartile cu povesti, nu e dat de o religie sau de ce spun unii sau altii. Acela e spiritul de turma. Chiar si un animal fara nici o religie are viata si are sens, acela dat de evolutie. Asta e sensul vietii.
anonim_4396 întreabă:
nesuferit întreabă:
anonim_4396 întreabă:
RAY întreabă:
kaynmaincallme întreabă: