Care-s prezicerile alea ce s-au implinit? Ca pamantul ii plat si Galileo Galilei era debil? Astea ar fi doua? Si logic ca e cunoscut pentru ca timp de secole sute de generatii au fost indoctrinate cu propaganda crestina. Par example, in mitologia nordica, Odin era zeul suprem de care toti stiau. Interesant de remarcat ca, desi era zeu razboinic, prezenta mult mai multa afabilitate decat dumnezeul vostru marsav. In fine, sa revin la ideea mea. Absolut TOTI vikingii au auzit si se inchinau lui Odin. Nu consideri ca daca s-ar fi mentinut paganismul pana-n sec. 21 zei precum Odin sau Zamolxes i-ar fi luat locul gloriosului tau Jesus? Ei bine, eu cred ca da. Totul sta in indoctrinare si impunerea dogmelor, copii.
Nu sunt bisericos..BOR nu ma mai atrage...Deci cine ma indoctrineaza? Serios.
Iisus nu a avut bani...Chiar a fost foarte modest atunci cand a trait pe Pamant.Altcineva au avut bani, fariseii care ''cica'' credeau in El.dar doar cu gura..Sunt si in ziua de azi multi.
Am vazut un citat:''Cred ca va fi plin de popi, prin iad''...e cam adevarat asta, din pacate.
„Cum va explicati faptul ca Iisus Christos ramane la fel de apreciat, admirat, pretuit..."
Ma tem ca e un lucru foarte normal sa se intample asta, daca tinem cont de numarul mare de crestini care isi vor indoctrina copiii cu invataturi crestinesti.
Atunci tu esti cea mai rea specie, te-ai prostit singur. Si sa nu vii sa imi spui mie ce "prostit" cand stai si te uiti la cer si ceri ceva si daca se indeplineste prin coincidenta zici "mersi doamne" daca nu " eh, nu merit". Sa nu incep cu faza cu doctorul, daca pacientul moare "mersi doamne" daca nu e vina doctorului si alte n exemple la fel de penibile care va arata inteligenta
Nu cred ca un parinte normal la cap, il obliga pe copil sa creada in Dumnezeu sau sa fie crestin cu forta..aia care fac asa sunt fanatici..de exemplu parintii mei nu sunt deloc religiosi si nici nu practica nicio credinta...insa eu am descoperit singur credinta si pe Dumnezeu, din carti si am ales sa cred in Iisus..Cu BOR nu prea mai am treaba..deci cine m-a indoctrinat pe mine? Cunosc multi oameni tineri care nu au fost indoctrinati de parinti ci au ales ei sa creada in Dumnezeu, sa studieze Cuvantul Lui etc asa cum fac si eu.Pot spune ca pe mine nu m-a indoctrinat nimeni.a fost alegerea mea sa cred.
Eu am ales sa cred in Dumnezeu...a fost o alegere...iar faptul ca tu nu crezi in Dumnezeu iar e o alegere..Liberul arbitru a functionat mereu..ca unii sunt fanatici si au obligat oamenii cu forta sa creada in Dumnezeu e alta poveste..Medicii aia si toti oamenii inteligenti remarcabili care cred sau au crezut in Dumnezeu( fiindca sunt destui) nu sunt inteligenti? Eu zic doar ca au facut o alegere..aceea de a crede.Newton,Einstein,Pascal,Eliade etc au crezut in Dumnezeu, e total absurd sa zici ca cine crede in Dumnezeu nu are inteligenta.E o parere subiectiva a ta.
Sunt de acord cu tot ce ai spus, in afara de faptul ca Isus este Dumnezeu. Isus niciodata nu a pretins ca este egal cu Dumnezeul Atotputernic. Din contra, in Ioan 14:28, el spune: "Tatal este mai mare decat mine."
De asemenea, apostolul Pavel a scris ca dupa ce a fost inviat, Dumnezeu l-a ridicat pe Isus intr-o pozitie inaltata (Filipeni 2:9).
E vorba de doua persoane: Dumnezeu-Tatal si Isus-Fiul.
E vorba de Dumnezeu Tatal si Dumnezeu-Fiul...si mai este si Dumnezeu-Duhul Sfant care toti trei alcatuiesc Sfanta Treime sau Trinitatea Divina..adica practic Dumnezeu.
Iisus a zis:Eu si Tatal UNA suntem!
„Nu cred ca un parinte normal la cap, il obliga pe copil sa creada in Dumnezeu sau sa fie crestin cu forta"
Ma tem ca nu e nevoie de aplicarea fortei, dupa cum spunea si Dawkins, copiii sunt programati genetic (pana la o anumita varsta) sa accepte tot ceea ce le este prezentat de parinti ca adevaruri absolute. Aceasta „credulitate" este un avantaj evolutiv mult mai mare decat ar fi scepticismul.
In concluzie tot ceea ce trebuie sa faca parintele este sa-si manifeste credinta sincera in Iisus si Dumnezeu, iar copilul o va accepta ca pe un fapt.
In principiu daca ai sa cresti intr-o „tara crestina" ca Romania ai sa ajungi crestin, iad daca ai sa cresti intr-o tara budista ajungi budist.
Sigur ca exista si exceptii, cum ar fi cazul acelui copil ce s-a convertit la Islam, parintii si prietenii lui fiind toti crestini.
Cine l-a indoctrinat pe el?
Tu acum doar incerci sa faci propaganda. Asta se observa din intrebarile tale gen "nu-i asa ca isus e miezul din fanta? eu asa cred si uite de ce".
Esti constient de faptul ca crestinismul e in scadere? Si daca tot e vorba de exemple de urmat, de ce Buddha este inca urmat? El este mai vechi decat isus.
Acum legat de raspandirea crestinismului, treaba e simpla. In trecut aveai doar 2 variante : erai crestin sau erai mort. Asta numesti tu " succes rasunator"? Interesant.
Apoi treaba e iar simpla cand vine vorba de raspandirea crestinismului. De cand esti mic ti se baga pe gat crestinismul si esti crescut cu acele idei. Majoritatea intra in categoria asta. Nu poti pretinde asta ca fiind un succes rasunator.
Puteai zice ca e succes daca oamenii treceau la crestinism de buna voie. De ce crezi tu ca la scoala NU se face religie ci se face crestinism? Pentru indoctrinare. Sansele sunt ca daca la scoala copiii invatau religie, dupa ce terminau a 12-a erau fie atei, fie deisti, panteisti, etc. Daca inveti religie cu adevarat, sansele sunt foarte mici sa alegi o religie care contine zei personali care au atribute umane gen crestinismul.
Cat despre prezicerile din biblie, ele sunt exagerat de vagi. Nivelul prezicerilor se rezuma la "candva, undeva, o sa fie naspa". Vezi exemplele in care biblia zice "o sa fie foamete, cutremure, razboaie, etc". Poti sa prezinti o perioada din trecut in care asa ceva nu s-a intamplat? Sigur ca nu.
Si o intrebare pe care am pus-o de multe ori si la care nu am primit un raspuns... cum ramane cu prezicerile care NU s-au implinit? Pe astea le ignori?
"Iisus ramane o mare personalitate in lumea asta"... sigur, dar sunt oameni mult mai importanti decat el care chiar au contribuit la progresul uman. Isus ocupa un loc important din cauza diverselor actiuni care au fost comise in numele lui. El ca persoana nu a contribuit cu mai nimic la progresul uman.
"se vorbeste si se scrie mult mai mult de Iisus fata de Hitler, Stalin, de exemplu"... ei bine nu chiar. Hitler ii e superior lui Isus cand vine vorba de popularitate.
Sigur, daca e sa luam 90 de crestini si 10 persoane care nu au legatura cu crestinismul, atunci da, despre isus o sa se vorbeasca mai mult. Dar ia mergi la o intalnire si striga "Ave Isus" sau ceva de genul si pune pe altcineva sa strige "Heil Hitler". Ia vezi cine intoarce mai multe capete.
"Iisus ramane un sfarsit si un inceput"... crestinismul e in scadere.
"Oare nu pentru ca"... si uite cum ai demonstrat ce am zis mai sus. Pe tine nu te intereseaza un raspuns pe bune, tu doar vrei sa faci propaganda crestina (si nici macar nu o faci cum trebuie).
Învăţătură falsă: Dumnezeu este o trinitate
Care este originea acestei învăţături false?
Într-o enciclopedie se arată că ‘dogma Sfintei Treimi este o invenţie de la sfârşitul secolului al IV-lea’. Aceeaşi lucrare adaugă: „Într-un anumit sens, acest lucru este adevărat... Ideea de «Dumnezeu din trei persoane» nu a fost clar enunţată şi, cu siguranţă, nici bine asimilată în viaţa şi convingerile religioase ale creştinilor înainte de sfârşitul secolului al IV-lea". (New Catholic Encyclopedia, 1967, volumul 14, pagina 299)
„Conciliul de la Niceea s-a întrunit la 20 mai 325 [e.n.]. Constantin însuşi a prezidat. El a condus în mod activ discuţiile şi a propus personal... formula de importanţă majoră care avea să exprime relaţia lui Cristos cu Dumnezeu în crezul adoptat de conciliu, şi anume: «de aceeaşi substanţă cu Tatăl»... Intimidaţi de împărat, episcopii, cu excepţia a doi, au semnat crezul, deşi mulţi au făcut-o împotriva voinţei lor." (Encyclopædia Britannica, 1970, volumul 6, pagina 386)
Ce spune Biblia?
„Ştefan, fiind plin de Duh Sfânt, şi-a aţintit ochii spre cer, a văzut slava lui Dumnezeu şi pe Isus stând în picioare la dreapta lui Dumnezeu şi a zis: «Iată, văd cerurile deschise şi pe Fiul Omului stând în picioare la dreapta lui Dumnezeu»." (Faptele 7:55, 56, Cornilescu, 1996)
Ce a dezvăluit această viziune? Umplându-se de duh sfânt, adică de forţa activă a lui Dumnezeu, Ştefan l-a văzut pe Isus ‘stând la dreapta lui Dumnezeu’. Aşadar, este cât se poate de clar că Isus nu a devenit Dumnezeu după ce a fost înviat la cer, ci, dimpotrivă, o fiinţă spirituală distinctă. În plus, această relatare nu menţionează o a treia persoană lângă Dumnezeu. După ce a încercat, fără succes, să găsească pasaje biblice care să susţină doctrina Trinităţii, preotul dominican Marie-Émile Boismard a scris următoarele: „Afirmaţia că există trei persoane într-un singur Dumnezeu... nu se găseşte nicăieri în Noul Testament" (À l’aube du christianisme — La naissance des dogmes).
Doctrina promovată de Constantin cel Mare a avut menirea de a pune capăt disensiunilor existente în secolul al IV-lea în sânul Bisericii. Totuşi, această doctrină a dat naştere altei întrebări: A fost Maria, femeia care l-a născut pe Isus, „Mama lui Dumnezeu"?
Vezi şi următoarele texte biblice: Matei 26:39; Ioan 14:28; 1 Corinteni 15:27, 28; Coloseni 1:15, 16.
CARE ESTE ADEVĂRUL?
Dogma Sfintei Treimi este o invenţie de la sfârşitul secolului al IV-lea.
La inceput cine era crestin trebuia ucis sau inchis..ai uitat de treaba asta si de marile persecutii ale crestinilor, inainte de a fi imparat Constantin cel Mare? Si practic nu ii poti atribui lui Iisus faptul ca Biserica Catolica e responsabila de atatea nelegiuiri care cica sunt in numele Lui...nici ISIS nu reprezinta islamul chiar daca cica face totul in numele lui Alah.
Decat sa o numesti propaganda mai bine citesti si cuvintele lui Iisus care a zis ropovaduiti Evanghelia lui Christos in toata lumea si la toate popoarele, de la un capat la altul''.Nu cred ca oblig pe nimeni sa fie crestini, eu doar vorbeam de succesul rasunator al lui Christos.Stiu ca si tu esti constient(dar nu iti place asta si nu vrei sa recunosti) ca Iisus a intrat definitiv in ISTORIA lumii, a marcat-o, a influentat-o si a schimbat-o.Ramane Unul dintre cei mai importanti si cunoscuti oameni care au trait pe Pamant.Fie ca vrei fie ca nu.Eu doar sunt profund impresionat de faptul ca Iisus este un reper pentru multi chiar si dupa 2000 de ani si este practic cunoscut in toata lumea si in prezent.Chinezii,japonezii,indienii chiar daca nu sunt crestini,sigur au auzit de Iisus Christos,la fel si turcii. Iisus nu e un nume necunoscut si fata de Hitler,Stalin sau profetul Mahomed al islamului Iisus nu a facut niciun lucru demn de dispret,ci numai de LAUDA! Ia compara viata lui Iisus cu viata profetului musulman.ia compara ''marele'' Hitler si viata lui cu viata lui Iisus.Dar oricum in ziua de azi, cei buni si cu o viata curata, pura, remarcabila, pozitiva si demna de lauda sunt luati ''de prosti'' si in batjocura. Daca Hitler e admirat e cea mai mare nedreptate si cea mai mare injosire pentru populatie..pentru ca viata lui e demna de dispret.A fost practic un criminal si un odios(Hitler)
Pe cand Iisus...Nu mai are rost sa spun ..ca se stie deja.A avut o viata perfecta, nu i se poate reprosa nimic d.p.d.v al moralitatii si al modului lui de viata..Nu i se poate reprosa NIMIC!
Ce va mai place sa folositi acele exemple daca nu erau si aia religiosi ma intreb pe cine mai dadeati ca exemple. Sunt curios daca aia se nasteau in secolul 21 daca mai erau religiosi. Si acum parintii si mai ales bunicii nu rateaza ocazia sa bage religia pe gat copiilor, imagineaza-ti cu 1-4 secole in urma.
"In ziua de azi se vorbeste si se scrie mult mai mult de Iisus fata de Hitler, Stalin, de exemplu."
Probabil pentru ca el a reusit sa inrobeasca mintea umana mult mai bine decat au facut-o cei doi.
In Luca 10:1 scrie ca Isus a trimis 70 de discipoli pentru a predica, si mai sunt versete care spun de un numar mare de discipoli trimisi, doar 12 au ramas cu Isus, dar nu erau singurii.
Ce profetii s-au implinit? Va aud mereu spunand chestiile astea dar cand vine vorba sa dati exemple nu mai ziceti nimic.
Mai bine citesti cartea: ''Si totusi Biblia are dreptate''
http://www.elefant.ro/......85956.html
O sa te convingi singur si foarte foarte corect.Plus ca autorul e destul de impartial.
El personal nu a contribuit foarte mult la progresul uman si nu ai cum sa contesti asta. Nu a oferit mai nimic care sa contina o informatie cat de cat decenta. Buddha, daca vrei sa vorbim despre flower power a fost mult mai "puternic" decat Isus in mesajele sale. Isus doar a avut parte de o campanie de promorave mai "puternica" si mai "intensa".
E clar ca afirmatiile tale sunt bazate pe favoritism si ignoranta.
Dupa cum am zis, tu doar faci propaganda ieftina.
E opinia ta(eronata bineinteles)
Karma din budism.e cam tot acelasi lucru cu pacatuirea si pacatele numai ca descrisa altfel dar are aceeasi idee si principiu:Ca trebuie sa fii moral, bun, pozitiv.
Asta-i tot ce zice karma? Trebuie sa fii bun, moral, pozitiv? Asta-i tot ce ai inteles?
"eronata bineinteles"... zise cel care face propaganda ieftina.
Mda...daca pui o intrebare in care sustii crestinismul sau spui ceva de bine despre Iisus gata e propaganda ieftina... Daca vorbesti de ateism nu e propaganda,ba da este, dar ateista. Exista si propaganda ateista, sa stii. Oricum, ce tie nu iti convine, nu inseamna neaparat ca e propaganda ieftina.
"pui o intrebare in care sustii crestinismul sau spui ceva de bine despre Iisus gata e propaganda ieftina"... esti incapabil sa intelegi de ce postarile tale intra la categoria propaganda?
Este exagerat de evident mai ales din afirmatiile tale deghizate in intrebari gen "nu-i asa ca isus e miezul din fanta?".
Era sa uit o afirmatie facuta de tine mai sus legata de Isus.
"nu i se poate reprosa nimic d.p.d.v al moralitatii"... ba da, i se poate. Cel mai evident lucru e ca nu a interzis sclavia. In prezent, conform bibliei, sclavia inca e permisa.
Din cate am citit cartea aia vorbeste despre arheologie nu profetii.
Ai spus ca au fost profetii care s-au implinit cred ca era mai simplu sa arati profetia din biblie si intamplarea in care crezi tu ca s-a indeplinit.
"What is the rationale for distorting the scriptures so flagrantly? Well, the answer, of course, is obvious: the gospel writers were desperate to prove that their man Jesus was the Messiah who had been promised in the Old Testament. Since there really were no prophecies of a virgin-born, crucified, resurrected Messiah in the Old Testament, they had to twist and distort to give the appearance that Jesus was the long-awaited one." Till Farrell, Prophecy Fulfillment: An Unprovable Claim
"Cum va explicati faptul ca Iisus Christos ramane la fel de apreciat, admirat, pretuit si multi oameni Il urmeaza..."
Raspunsul simplu este:
Pt ca inca mai exista multi fraieri. Unii adunati in gasti numite religii, culte, secte, etc, altii fraieri pe cont propriu, care cred ca au descoperit ei miezul din caisa. Ce nu pot vedea ei este ca acea caisa e putreda de la un cap la altul...dar, nah...cand aud de "viata vesnica" nu mai sunt capabili sa rationeze logic. Doar amagirea asta mai conteaza.
AvalohAlyn întreabă: