Alea de le zici deja sunt catalogate astfel.
Se plictiseau unii și o zis sa facă și ei ceva.
Și adevărul care este? Asta încerc să aflu. De ce unii sunt indiferenți față de ele, pentru alții au o mare valoare, iar altora (unde mă includ și eu) le provoacă repulsie?
Ouăle roșii nu, roșul în sine fiind sângele lui Iisus. Dar alte culori da, și modele tradiționale, și altele modele.
Toate obiceiurile creștine, cu dovezi istorice, au ca bază obiceiurile păgâne.
Exemplu, nimeni nu știe exact data nașterii lui Isus Hristos, dar primele sinoduri bisericești au hotărât data de 25 decembrie, dată fixă. De ce? Pentru că în era post creștină era sărbătorită renașterea soarelui după solstițiul de iarnă, când ziua începea să se mărească.
Plus toate celelalte sărbători au un sâmbure păgân.
După 313 când împăratul Constantin a hotărât legalizarea creștinismului și abolirea cultului zeilor, s-a hotărât ca anumite sărbători păgâne să fie "îmbrăcate" în haina creștinismului.
Există studii istorice care dovedesc acest lucru.
Pai asa au fost impuse de conducatori. Si in ziua de azi conducatorii impun zilele de sarbatoare, etc.
Faza cu ouăle roși din cate stiu nu e păgân, ci din religie.Din cate imi amintesc a curs sângele lui isus pe ceva ouă si nu mai tin minte exact cum a fost treaba dar de acolo vine.Cu iepurașul într-adevăr, cred ca e o asociere cu primavara mai degrabă decât cu religia.
Cu mos crăciun e din religie si nu e.Adica a scris pe undeva despre omul ala pe care îl chema crăciun si care a lasat-o pe faciara maria sa nasca in grajd,dar din nou spun ca nu vreau sa zic prostii, ca nu stiu sigur dar paremise ca asa am auzit.Dar da, De acolo la moșu ce aduce cadouri nu stiu cum sa ajuns.
Obiceiuri preluate de la "pagani" cred ca sunt peste tot, dar asta in functie de județ, zona.
Si ce treaba are daca au fost pagane? Atat timp cat sunt obiceiuri frumoase, abordari bune, nu vad de ce v-ati abtine doar pentru ca sunt pagane.
Internetul de ce-l folositi, metodele contraceptive de ce le folostiti, internetul, știința, totul este rezultat al "paganilor", de ce le utilizati?
Adică nu-ți place sa vopsești oua? Sa primești cadouri de iepuraș, moș? Sa împodobești bradul? Să-ți pui busuioc sub pernă să-ți visezi ursitul?
Nașpa.
Botezul prin scufundare este preluat din Mithraism.
Epihania, 6 ianuarie, era o serbare în care adepţii lui Mithra celebrau vizita magilor la noul zeu născut. Biserica Creştină adoptă această tradiţie în secolul al IX-lea d.Hr.
Într-o inscripţie dedicată lui Mithra, scrie,, Cel ce nu v-a mânca din trupul meu şi nu v-a bea din sângele meu, astfel încât el să se unească cu mine şi eu cu el, acela nu va cunoaşte salvarea.
Exista 200 de coincidenţe perfecte între evenimentele din viaţa lui Iisus şi cea a lui Horus, precum şi 346 de analogii dintre Hristos şi Krişna.Cine a copiat?
Un alt obicei luat din paganism e celebrarea nasterii lui Isus pe 25 decembrie, data la care se sarbatorea Saturnalia.
Toate obiceiurile astea au fost adoptate de crestinism ca sa devina mai popular.
Tu crezi că e ușor pentru un popor dintr-o dată să-și schimbe credința și tradițiile? Au fost efectiv nevoiți să păstreze multe dintre tradiții când s-au convertit la creștinism ca să nu se răscoale țara.
Într-adevăr, țările care s-au convertit la creștinism ar fi trebuit să-și "biblifice" cultura, nu să culturalizeze Biblia. Am auzit și eu asta la cineva și are mare dreptate.
Toate cele menționate de tine sunt " importate" din păgânism, și mai sunt și multe altele, unele dintre ele chiar și-au păstrat denumirile originale, cum ar fi " floriile".
Pentru a înlesni "crestinizarea" păgânilor li sa permis să-și păstreze sărbătorile dar au încercat să le dea o nuanță "creștină". Rezultatul este o creștinătate apostată care e departe de ceea ce a predat Isus.
P.S. e amuzant cum unii dintre cei ce au răspuns chiar cred că ouăle vopsite este un obicei biblic.
Daca ii consideram pe daci drept pagni, da, Craciunul era sarbatorit si de daci.
Vopsitul oualar este discutabil, deoarece, daca sustiem originea crestinismului de la Iisus, la mormantul lui s-a mers cu oua inrosite.
Ai si dovadă biblică pentru asta? Sau asa crezi tu? Stii ce simbolizează ouăle si iepurașul, simbolurile de paste? Stii ce simbolizează sărbătoarea de paște, cine a instituit-o si de ce?
Si, de dragul discuției, dacă doar ouăle roșii sunt acceptate, alte culori nu, cum ramane cu ouăle încondeiate. acelea făcute de maici pe la mănăstiri. le arată în fiecare an de paște la PRO TV. sunt acceptate sau nu?
Multe vin din cultura roamneasca. Cica Mos Craciun era si la daci, dracu' stie.
Chestia cu popor crestin este discutabilă,de ce le-am adoptat? pentru că strămoșii nostri au fost pagâni! Romanii, dacii, și cei mai putin recunoscuți slavii și cumanii, nu erau creștini, erau păgâni! Daca renegam tradițiile care vin din păgănism, atunci putem spune că ne regăm strămoșii.Plus că păgânismul este credința locală, a locuitorilor zonei, faptul ca am adoptat o credință venită din altă parte și renegăm credințele locale nu sună că ne regăm strămoșii?
Satan a urmarit profetiile legate de Mesia si a venit cu precedente cu anumite elemente comune pentru ca sa nedumereasca pe unii ca tine. Si inainte de aceste profetii scrise, Satan a vazut ca Dumnezeu a aprobat jertfa lui Abel si si-a dat seama ca Dumnezeu avea sa trimita pe Isus pe pamant si a creat precedentul cu Mithra care are elemente comune cu Isus.
Cand Satan a vazut ca nu poate opri raspandirea crestinismului cu forta cu acele executii in arenele romane asupra primilor crestini, a venit cu apostazia adica cu infiltrarea elementelor pagane in crestinismul devenit apostat. Asa ca degeaba se lauda marile religii din crestinatate ca au vechime pentru ca vechimea lor e de cand a decis imparatul Constantin ( sub influenta satanica ) sa amestece paganismul cu crestinismul. Nu e ceva nou in tacticile lui Satan. Satan a amagit pe evreii din Israelul antic sa amestece inchinarea la Iahve cu inchinarea la zei pagani precum Baal. De exemplu pomenile sunt din inchinarea adusa zeului fals Baal. Iata dovada biblica: Psalmul 105:28 ( biblia ortodoxa ): "Au jertfit lui Baal-Peor şi au mâncat jertfele morţilor"
Nu apare in Biblie chestia cu ouale inrosite. Si deci e o adaugire nescrisa in Biblie la crestinismul apostat adica o adaugire pagana cel mai probabil. Apocalipsa 22:18:"De va mai adăuga cineva ceva la ele, Dumnezeu va trimite asupra lui pedepsele ce sunt scrise în cartea aceasta;". Bag sama ca ouale sunt simbol al fertilitatii din paganism amestecat cu elementul rosu sangele.
Isus n-a pomenit de niste oua.
Nu crestinismul ci Satan a venit sa semene neghina adica crestinismul apostat. La fel a facut si cu evreii pe care i-a amagit sa amestece inchinarea la zeii falsi cu inchinarea la Iahve. Satan stie ca Iahve e gelos si u tolereaza inchinarea adusa altor dumnezei, stie ca Iahve e gelos.
E o uneltire care depaseste sfera umana. Se vede de la o posta. Fara sabie popoarele pagane nordice au fost ademenite sa renunte la zeii lor si sa imbrace zeii lor pagani cu haina crestinismului apostat. E vorba de Satan care lucreaza in culise.
De exemplu dupa retragerea romanilor daco-romanii nu au revenit la zeii daci. Iar romanii nu s-au intors la zeii lor romani si i-a imbracat cu haina crestinismului apostat sau sarbatorile lor pagane le-au imbracat cu ambalajul crestinismului apostat. Se vede clar ca un spirit precum Satan induce in eroare lumea. Bate la ochi chestia asta pentru cine e sincer in a-l cauta pe adevaratul Dumnezeu Iahve. Si nu vorbim doar de zeii fostului imperiu roman.
Dar(evreii) aveau pe masa de Paște un ou copt. Reprezenta Templul sau Templul ce a ars și urma să fie reconstruit(dacă-mi aduc bine aminte... În orice caz, aveau un ou copt pe masa de Paște ce simboliza ceva ).
Nu apare nicaieri in Biblie oul despre care vorbesti. Asa ca citeste bine in Biblie si vei vedea ca nu e neam de ou pe acolo.
Normal că nu scrie în Biblie, Biblia este a tuturor oamenilor. Ce aveau evreii, poporul lui Dumnezeu, pe masă este problema lor. Dar erau obligați de către Dumnezeu să aibă pe masă lucrurile respective, o parte scrie și în Biblie. Ei mai au niște cărți rabinice(cred că tot de la Moise) pe lângă Tora(îmi scapă acum cum le zice) în care au scris până și cât timp să stea pâinea în cuptor. Tot inspirate de la Dumnezeu dar pentru poporul Său, nu ne privește pe noi.
La fel și rețeta pentru faimosul mir, nu este completă în Biblie(bine, aici și pentru a nu se putea reproduce de 'cine nu are voie')
Treaba cu oul e doar o curiozitate din cultura lor, o iei cum vrei tu... -_-
DeProfundis99 întreabă: