Eu sunt convinsa ca da, cauza persoanelor trebuie cel mai verosimil e cineva cu personalitate.
Sincera sa fiu, nu cred ca trebuie sa aiba o personalitate, adica prietenii mei nu au, copiaza tot ce fac eu
Stii, in logica (deci in rationamente) exista o regula. Daca pleci de la Fals poti ajunge la Adevarat. Dar raționamentul ăsta e gresit. Asa ca, ce mai conteaza ca e adevărata concluzia cand e fals rationamentul?
Ti-am vazut si intrebarea cu daca Dumnezeu e pro LGBT. Si tu tipul asta de rationament il folosesti acolo.
De asta iti dau raspunsul ăsta.
Daca tu aprioric aderi la niste idei degeaba auzi pareri care pornesc de pe alte baze, fiindca e inutil. Tu esti deja convins de ceea ce crezi. Trebuie sa schimbi si perspectiva cand vrei sa primesti o alta idee in forul tau interior. Nu e de ajuns sa pleci de la premisele pe care deja de le consideri adevarate si sa le iei ca atare. Trebuie sa le pui la indoiala. Ceea ce nu poti face. Ca tu ai prea multa incredere ca daca Dumnezeu nu ti s-a aratat nu exista, ca daca ar exista ar trebui sa iti dea dovezi ca etc. Sometimes, e necesar sa te opresti si sa privesti. In jur, lumea, viata, totul. Cu mintea goala. Si dupa ce observi, sa incepi sa gandesti.
Ca sa iti si raspund si la intrebare. Dumnezeu este persoana prin execelenta, nu o entitate. Adica e liber absolut. Ceea ce omului nu ii este accesibil. Ca e creat. Screme-te cat vrei ca liber absolut nu ai cum sa fi. Nu cred ca se poate spune ca are personalitate in sensul in care intelegem noi asta. Adica nu se manie, nu se supara, nu e fericit daca ii dai bani de lumanari si trist daca nu ii dai, sau multumit daca ajuti o baba sa treaca strada si furios daca nu faci asta.
Eu am înțeles așa:
Dumnezeu e invizibil, orb și surdomut (evident pentru că nu există). Deci el nu poate confirma sau infirma ceea ce spune un anumit individ și atunci individul (unul mincinos evident) poate spune orice în legătură cu personajul. În felul ăsta minciunile omului necinstit și mincinos capătă "greutate" în ochii și în mintea omului naiv, credul și neștiutor.
Dumnezeu devine astfel simbolul minciunii, înșelăciunii, neputinței, neseriozității și a lipsei de rațiune.
Orice spune cineva că e voința lui Dumnezeu are valoare zero.
Oricine spune că are credință în Dumnezeu, în realitate are credință doar în niște oameni și asta pentru că Dumnezeu e invizibil, neputincios, orb și surdomut deci e inexistent.
Greu de spus. Un Dumnezeu poate avea personalități multiple, să existe sub formă de dualitate, trinitate sau mai știu eu ce. Asta îmi amintește de Marika din Elden Ring sau de Akatosh din Elder Scrolls. Deseori zeitățile pot fi văzute ca având manifestări multiple și chiar distincte sau opuse. Dacă ne gândim că Dumnezeu are doar o personalitate invariabilă, atunci aceea ar trebui să fie punctul de reper, originea spectrului a ceea ce numim personalități. O întrebare foarte bună ar fi: Dacă Dumnezeu are personalitate, care ar fi aceea? Binele și răul sunt chestiuni relative. Eu m-aș gândi la un tablou care se schimbă în funcție de poziția din care te uiți la el, dar ceva mult mai complex de atât. Poate în cele din urmă toată complexitatea asta e reductibilă și se poate asocia cu ceva mult mai simplu. Regula de reducere nu ne-ar fi accesibilă, însă.
Are o personalitate, si-o expune chiar El foarte clar in aproape o infinitate de pasaje. In primul rand, este foarte gelos, din cele 10 porunci. Pe urma, foarte iubitor, linistitor, creator, daruitor, calauzitor, indreptatitor - alții ar zice asupritor (dar daca citesti cap-coada, si intelegi ce spune El, vei intelege ce-si-cum), cateodata usor la manie, extrem de rabdator, atent la cele mai mici detalii (perfectionist, chiar), prevazator, protector... lista ar continua mult si bine, dar ideea este ca Dumnezeu reprezinta absolut tot ce ti-ai putea dori de pe lumea asta, atat pentru intelegerea noastra, insa ar fi foarte putin din ceea ce este Dumnezeu cu adevarat, ca existenta Lui.
Eu am intrebat de personalitate, nu de calitati si defecte. Calitatile si defectele cuiva nu reprezinta personalitatea lor.
"Dumnezeu reprezinta absolut tot ce ti-ai putea dori de pe lumea asta"
Aici tin sa te contrazic. Pentru mine e exact opusul.
1.Narcisist. Lui Dumnezeu îi place să fie lăudat. Laudele trebuie să fie elaborate și costisitoare și trebuie să fie constante. Dacă doar spui,, Îmi place de tine, Doamne.'', nu este de ajuns. Trebuie să repeți această laudă pentru toată viața ta.
2. Sociopat / Psihopat. Dumnezeu este probabil cel mai mare criminal în serie din toate timpurile, ucide fără conștiință, ucide copii prima să conștientizeze ce inseamna intenții rele. Iși selectează victimele pe motive rasiale sau pentru că nu îl venerează și nu îl adoră. Ucide animale și plante în masă. Un semn sigur al unui criminal în serie căruia îi lipsește empatia sau conștiința.
3.Prost organizat, lipsa detaliilor. A creat omul și pe lângă el a creat și cancerul, tumorile, malformații genetice și toate bolile incurabile.
Cheers
"Adica nu se manie, nu se supara, nu e fericit daca ii dai bani de lumanari si trist daca nu ii dai, sau multumit daca ajuti o baba sa treaca strada si furios daca nu faci asta."
"In primul rand, este foarte gelos, din cele 10 porunci."
Parerea mea e ca Dumnezeul Bibliei este o persoana ca Putin si Kim Jong Un.
laviniabeluska11 întreabă: