Sigur ca nu JeSs, negri erau priviti ca fiinte inferioare si asta o demonstreaza tinerea lor ca sclavi de catre stapanii lor care erau crestini deja. Deci iata ca albii isi asuma credinta in Isus si in religie in general numai pentru ei iar piledele si invataturile lui Isus in special "Iubeste-ti aproapele" nu avea nicio relevanta pentru negri.
Iti dai seama ca jumate din ei mureau direct . Yes, we want a black Jesus! Down with the pimps and hows!
Există în Europa mai multe statui (catolice) a lui Iisus și a Născătoarei de Dumnezeu cioplite în piatră,sau lemn negru-care altădată era foarte prețios(încă este,de fapt). Unele dintre ele sunt considerate"făcătoare de minuni"-culoarea nu decide nimic.
și oricum, din câte știam eu, culoarea a devenit importantă doar pentru a da o justificare traficului de sclavi din jurul secolului al XIV-lea- o adevărată "renaștere"
"a fost inventat", pe ce baza argumentezi tu asta? Sau zici si tu asa, ca e la moda? Poate stii mai multe decat istoria. Mai stii? Ai fi fost pe-acolo si ai vazut ce s-a intamplat. Pocaiti-va!
Ce legatura are? biserica crestina si crestinismul au aparut dupa Cristos. cum putea fi acceptat de ceva ce nu exista atunci?
Hombre, legat de negri- le stiu povestea, precum si a religiilor - ca acestea sunt de mai multe feluri...
Insa, spre exemplu, daca ar fi fost intr-adevar de alta culoare ''Iisus'', fii sigur ca majoritatea dintre noi -, ca si-n ziua de astazi (cum toti il stim alb) -, l-ar fi acceptat, conformandu-se cu/la ideea ca Acesta este ''negru''. Facem putin rocada detaliilor.
Cred că există evrei negri în Etiopia...mă rog, mai existau până acum câțiva ani.
Știi, se consideră urmașii reginei din Saba.
Un Iisus negru ar fi surprins mult mai puțin în primul secol decât în sec al XVI-lea.Nubienii de atunci erau admirați pentru curajul-și bogăția lor.De la asta li s-a și tras tot necazul, de fapt.
Când citeau europenii pe Herodot, care povestea cum puneau "cătușe din aur prizonierilor"...îți dai seama!
Mai sunt si acum negri "evrei" in Etiopia dar numai ca apartenenta la religia mozaica din cate stiu eu, insa cand vorbim de rasa lucrurile are alta conotatie. Cat priveste "catsele de aur" stim prea bine ca aurul pe atunci nu era decat metal folosit la podoabe fie ele si catuse fata de acum cand aurul joaca un rol importanant in economie si creditarea bancilor.
Da,fierul era atunci mult mai prețios. Însă pentru europenii de mai târziu aurul câștigase în importanță.
Cred că bogățiile naturale africane au rămas sursa problemelor până astăzi-cărbune,diamante,petrol,aur,fier-de toate au.Iar zonele sălbatice,savana africană de ex, au farmecul lor-exploatat la maxim de promotori din "țările civilizate"
E chiar îngrozitor când te gândești că populația locala încă nu profită practic în nici un fel, de propria lor țară.
Pentru mine,"rasismul" a fost inventat pentru a da o explicație, o justificare pentru a da o aparență mai "creștină" ororilor sclavagismului.E faza aceea"în fața calomniei nu există inocenți"
(mulți evrei etiopieni emigrează înspre Israel)
Ce as vrea sa-l vad pe Gizas slav pe o plantatie de hamei.
P.S: raspuns la intrebare, eu cred ca nu.
Doar ma uit in jurul meu si-mi dau seama ca toate trebuie sa aiba un inceput. Deci ori a explodat nimicul si a aparut totul, ori o divinitate a creat totul. Ratiunea ta nu te-a dus atat de departe nu? Nu te multumeste raspunsul meu? Atunci cauta Designul Inteligent pe net si convinge-te singur pe baza stiitifica. Apoi daca tot mai afirmi ca nu exista o divinitate, esti ori retardat, ori un ignorant, ori rau intentionat.