| RAY a întrebat:

Dacă mergem înapoi la începuturile lucrurilor, vom descoperi întotdeauna că ignoranța și teama au creat zeii; că imaginația, impresia și înșelăciunea i-au ornat; că slăbiciunea îi venerează; că obișnuința îi tolerează; și că tirania îi favorizează pentru a profita de orbirea oamenilor. - Baronul d'Holbach

Te-ai întrebat vreodată de ce ești creștin ortodox (catolic, musulman, hindus, budist …)? Te-ai întrebat vreodată de ce crezi în Dumnezeu, Isus sau alți zei?
Răspunsul este simplu: de mic ai fost învățat de părinti (sau alte figuri de autoritate - scoală, biserica, etc) ca exista Dumnezeu care ne "veghează" pe toți de sus și ca Isus s-a sacrificat pentru 6 miliarde de păcătoși.
Probabil dacă te-ai fi născut în vreo țara araba, Allah ar fi fost modul tău de viata, sau dacă te-ai fi născut în India ai fi fost hindus și credeai în reincarnare și alte zeități.
Religia nu ți-o alegi singur. Toate credințele tale sunt insuflate de cultura în care te afli. Religia este moștenita.

"Religia este comparabilă cu o nevroză a copilăriei." - Sigmund Freud

Psihologic vorbind, copilul pana la 6 ani crede tot ce i se spune de către o figura de autoritate.
Asemenea unei boli ereditare sau mintale, religia trece de la o generație la alta perpetuându-se încontinuu.

"Religia este un produs al fricii. Pentru o mare parte din istoria umanității, răul poate a fost necesar, dar de ce a fost mult mai mult rău decât necesar? Nu este omorârea oamenilor în numele lui Dumnezeu o buna definiție a nebuniei?"
- Arthur C. Clarke

Timp de peste 1500 de ani, religia a fost impusa cu forța prin nenumărate războaie și cruciade de către instituția numita Biserica (care în unele perioade era mai presus de cât Statul).
Cine nu era de acord cu "cele sfinte" era considerat eretic și ars pe rug.
In ultimele câteva sute de ani religia s-a perpetuat doar din inerție, din generație în generație, fiindcă frica colectiva din subconștient a rămas, chiar dacă nu mai era nici o metoda de opresiune.
Si asa în lume sunt 3, 4 miliarde de creștini (28%), 1.5 miliarde de musulmani (23%), 900 de milioane de hinduși (16%), 376 milioane de budiști (7%) și restul de aproape 2 miliarde cred în alte zeci/sute de religii sau nu cred în nimic.
Întrebarea este - cu ce ne ajuta dacă credem într-o forța divina și suntem religioși?
De la începutul timpurilor, de când omul a început sa fie conștient de ceea ce se întâmpla în jurul lui a început sa își pună tot felul de întrebări.
Ce sunt stelele de pe cer noaptea, de ce este cerul albastru și iarba verde, cum de zboară pasările, etc.
Negăsind un răspuns logic pentru ca nu deținea cunostințele necesare sa își explice toate acele fenomenele, a presupus ca exista cineva sau ceva mai presus de el care face posibil tot ce este inexplicabil la acel moment.
Si asa s-au născut divinitatea și primele zeități - și au fost mulți, foarte mulți zei, mii de zei și zeițe de-a lungul mileniilor.
DA - divinitatea și Dumnezeul actual este o născocire a mintii umane. Si culmea, suntem atât de ignoranți sa spunem ca o născocire ne-a creat pe noi.
Definiție DEX: Divinitate: Ființa imaginară cu însușiri supranaturale, socotită drept cârmuitoare a lumii; Dumnezeu, zeu
Dumnezeu este doar o ființa imaginara inventata pentru a justifica necunoscutul.
Poate (și zic poate) dacă primii oameni nu puneau pe seama divinității fenomenele naturale care nu putea fi explicate, nu mai treceau mii de ani pana își dădeau seama ca pământul e rotund, ca nu suntem centrul universului, ca nu soarele se rotește în jurul nostru. Dar asta e deja istorie și nu poate fi schimbata. Mergem înainte.

"Religia este un lucru excelent pentru a-l tine pe omul de rând tăcut. Religia este ceea ce tine pe omul sărac sa nu-l omoare pe omul bogat."
- Napoleon Bonaparte

Principala afecțiune a acestei boli, numita religie este lipsa de responsabilitate a fiecăruia dintre noi și aruncarea vinei către o cauza externa.
Exemplu: s-a întâmplat un accident și cineva drag a murit - asa a fost voia lui Dumnezeu, orice greșeala o facem, poate fi pusa în cârca lui Dumnezeu și astfel scăpam cu conștiința curata. Eventual ne închinăm și facem câteva plecăciuni drept pedeapsa.
Si asa oamenii își deleagă propria responsabilitate aruncând vina către o forța externa (Dumnezeu). Asa pot fi justificate războaie, asasinate, terorismul, și multe alte crime. Hei … a fost voia lui Dumnezeu, Allah a fost cel care a vrut asta.
Religia funcționează pe principiul de răsplata si pedeapsa. Te închini și venerezi divinitatea câștigi un loc în rai (adică nimic, pentru ca vei fi mort atunci), iar dacă păcătuiești (greșești, ca doar ești om) trebuie sa suferi și sa venerezi divinitatea și mai mult ca altfel vei arde în flăcările iadului pentru totdeauna.
Cum sa nu fii speriat, îngrozit și înfricoșat când auzi zi de zi începând cu primii ani ai copilăriei toate aceste afirmații. Chiar ajungi sa crezi ca divinitatea exista și este calea cea buna. Si asta se întâmpla de mii de ani.
Definiții DEX:
Virus (figurativ.):
- Agent de contagiune morală.
- Factor care provoacă o contagiune morală.
- Sursă a unui rău moral.
Boala:
- Tulburare a stării normale a unui organism (uman sau animal);
~ mintală = psihoză
- Obișnuinta anormală, nedirijată de voința și de rațiune;
Religia organizata este doar o boala mintala, manipulativa care atentează la libertatea personala și care violează Constituția României
Libertate:
- Posibilitatea de a acționa după propria voința sau dorința; posibilitatea de acțiune conștientă a oamenilor în condițiile cunoașterii (și stăpânirii) legilor de dezvoltare a naturii și a societății.
Constituția din 31/10/2003
Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 767 din 31/10/2003
ARTICOLUL 29
Libertatea conștiinței
(1) Libertatea gândirii și a opiniilor, precum și libertatea credințelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrâns sa adopte o opinie ori sa adere la o credința religioasa, contrare convingerilor sale.
ARTICOLUL 49
Protecția copiilor și a tinerilor
(3) Exploatarea minorilor, folosirea lor în activități care le-ar dauna sănătății, moralității sau care le-ar pune în primejdie viata ori dezvoltarea normala sunt interzise.
Constituția este lege fundamentală a unui stat, investită cu o forța juridică superioară celorlalte legi și care determina drepturile esențiale şi obligațiile cetățenilor.
Articolul 29, punctul 1. spune clar ca libertatea credințelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o forma. Dar tocmai am demonstrat mai sus ca nu am avut de ales, fiind copil, sa cred în altceva.
Legal și juridic vorbind, poate nu se încalcă exact legea, dar moral DA. Poate as fi vrut sa cred în Allah, în Zeul Soarelui, sau în Legendele Olimpului. Nu trebuia sa fiu "indoctrinat" sa cred în ce credeau părinții sau comunitatea.
Poate vei zice, ca acum ai peste 18 ani și ești liber sa crezi în ce vrei, sau sa nu crezi în nici o religie. Da, sunt perfect de acord, dar dacă ar fi sa facem un sondaj de opinie pe eșantion de vârsta 18+, nu cred ca ar zice mulți ca ar adopta alta religie decât cea cu care au fost obișnuiți.

"Religia fără conștiință morala nu e decât un cult superstitios."
-Imamanuel Kant

Religiile și divinitățile actuale nu diferă cu nimic de vechile mitologii grecești sau egiptene. Ele pur și simplu nu mai sunt la moda. Dumnezeu sau Allah este mult mai la "moda" decât Zeus sau oricare alta zeitate antica.
Nu contest ca Isus, Gautama Buddha, Mohamed nu au fost niște personaje cu o viziune, cu o minte mult mai luminata decât conaționalii lor. Au fost niște oameni deosebiți care au ajuns la un nivel de conștientizare cu mult peste media respectiva. Cum politica și goana după putere persista în sistemul de guvernare de mii de ani, ei pur și simplu a fost folosiți ca niște "arme" de către biserici și sisteme de conducere pentru a tine "horzile" de "necredincioși" în frâu.
Din punct de vedere economic, pentru ca Instituția Bisericii Ortodoxe Romane are forma juridica, ar trebui data în judecata pentru nerespectarea legii antitrust și pentru ca deține monopol pe piața.
Monopolul reprezintă capacitatea unei entități de a hotărî unic, în mod majoritar asupra altei entități, posibil contrar tendințelor entropice normale.
Monopolul este un drept exclusiv al cuiva, de obicei al statului, de a dispune de ceva, de a efectua ceva; dominație într-un domeniu, într-una sau mai multe ramuri economice. (conform DEX)
Poate ca legal și juridic nu este posibil acest lucru, dar moral DA.
Filozoful Bertrand Russel spunea:
"Religia este bazata … în mare măsura pe frica … frica de misterios, frica de înfrângere, frica de moarte. Frica este părintele crudității, și astfel nu ne miram de ce cruditatea și religia au mers mana în mana…. Viziunea mea asupra religiei o da Lucrețiu. Consider ca este o boala născuta din frica ca sursa a misterelor nespuse ale rasei umane".
Cele mai grave boli ale momentului sunt cancerul și SIDA. Cancerul este cauza a 13% din totalul de decese (7 milioane de morți în 2000). Se estimează un total de 30 milioane de oameni care au cancer și în jur de 36.7-45.3 milioane de oameni infectați cu SIDA.
Asta înseamna doar aproximativ 1% din populație.
Însa nimeni nu vorbește de o boala mult mai grava, care se transmite de la generație la generație, care afectează sănătatea mentala și care afectează peste 75% din populație - RELIGIA.
Religia a supraviețuit de-a lungul mileniilor datorita unei forte a mintii umane - CREDINȚA

"A avea credința înseamna a crede în ceea ce nu vezi, iar răsplata pentru aceasta credința va fi sa vezi ceea ce crezi."
- Sfântul Augustin


23 răspunsuri:
| DyNo a răspuns:

Foarte bun si foarte eleborat de asemenea si foarte documentat, il voi pune la favorite!

| Birjaru a răspuns:

Cat din ce ai scris acolo intelegi cu adevarat?

| RAY explică (pentru Birjaru):

Totul

| Justrollin a răspuns:

Si totusi,ce te deranjeaza pe tine ca altii cred? si eu sunt ateu,dar nu ma f.e grija de ce fac altii,treaba lor,te asigur ca daca te nasteai intr-o tara araba,si da,te invatau de mic cu asta, nu mai aveai tu niciun liber arbitru in alegerea religiei tale, in cel mai bun caz, dar in cel mai bun caz erai dat afara din casa daca nu mai credeai in ce ai fost invatat si nu-l mai venerai pe allah, defapt...erai omorat, calcat in picioare de oameni, am inteles, nu ti s-a dat voie sa-ti alegi "religia"ca dabea te nascusei si ai fost botezat crestin ortodox, SI? chiar iti pasa tie ca te-a scaldat ala acu 18 20 25 de ani intr-o oala? cand iesi afara nu ai un titlu deasupra capului Crestin Ortodox Raymusic,daca chiar esti ateu cum pretinzi chestia asta nu are nici o importanta,ateu ai devenit prin felul tau de a gandi,setea de cunoastere/sictiru de incultura,si inca ceva,frica de moarte este factorul principal dupa parerea mea in religie,toti cand imbatranesc devin mai credinciosi,spune-mi tu sincer,daca vreo ruda de a ta,batrana,o vezi ca se duce la biserica mereu,si din cand in cand iti mai zice si tie ca e bine sa te rogi si chestii de genu,tu ca esti ateu vei face pe spartanul si incepi sa ii explici teoria chibritului? sau daca o auzi ca zice doamne ajuta,si chestii de genu,daca ai minimum de iq nu vei face asta,oamenii aia nu mai au mult de trait probabil,si nu le vei lua speranta ca poate,dupa ce se duc de pe pamantu` asta,mai exista si altceva,cat despre indoctrinatii de pe TPU...ce sa zic,mari crestini care incep sa jigneasca daca aud ca esti ateu(ori ti se pune o eticheta ateu=satana,ca ala te-a facut sa nu crezi si vrajeli de genu)sincer eu nu sunt adeptul nici unei teorii,teoria big bangului? hai serios,da,oamenii de stiinta chiar incearca sa aduca dovezi(nu a fost demonstrat inca)despre formarea universului si nu-ti arunca biblia-n mana,ia si citeste,asta e adevarul(sincer una dintre cele mai amuzante lecturi de care am avut parte "biblia")si o parere asa de final,pentru mine big bangul are aceiasi valoare ca restul religiilor de pe pamant,si da din nimic s-a facut nimic,not,nimeni de pe pamantu asta nu stie raspunsul,dar nimeni,unii doar au impresia ca il stiu,astia mai religiosi asa de felul lor,oricat v-ati bate capsoru ala nu veti ajunge la nici un rezultat,mereu vor veni intrebari la care nu vor stii sa raspunda, dar e foarte bine sa-ti pui intrebari si sa nu te multumesti cu ce ti se ofera, asa vei avansa din punct de vedere intelectual si perceptia ta asupra vietii se va schimba, asa ca traiti-va viata aici pe pamant, ca atunci cand veti inchide ochii sa nu aveti niciun regret.

| Esperança a răspuns:

Jasser,normal că se pricepe la copiat,dacă ar fi scris el cu mânuţele lui nu mai înţelegea nimeni nimic.
Oricum,Ray,eşti cam ipocrit,în unele întrebări zici că fiecare crede în ce vrea,că nu ai nimic cu nimeni bla,bla, bla, iar în altele îi ataci pe toţi cei care cred, mai ales pe cei dintr-o religie aparte, ştii tu carehee hee plus întrebările tale luate de pe net.
Deci până la urmă cum rămâne cu "fiecare crede în ce vrea?"

| martzian a răspuns:

"Răspunsul este simplu: de mic ai fost învățat de părinti" - De unde știi, prietene? Tatăl meu era alcoolic. Nu m-a învățat carte, darămite bazele creștinismului. M-a învățat să bat și să trec peste oameni, să îmi cunosc interesul, indiferent de prețul pe care cei din jur îl vor plăti. La 19 de ani eram doar un golan alcoolic, abonat al discotecilor din Regie și pentru care țigările și femeile erau mai importante decât pâinea și viitorul, unul ce se chinuia cu ultimul an de liceu, călcând pe urmele bătrânului și, pe deasupra cu gânduri de suicid. Bașca, eram... ateu.

Dumnezeul ăsta de care tu faci mișto, mi-a salvat viața și m-a făcut ce sunt astăzi. Nu niște argumente idioate și nici multele cărți de filosofie devorate. Nu cunoșteam pe atunci altceva din Biblie, în afara pasajului din 1 Corinteni 13, la care m-am oprit doar pentru că, însetat de dragoste, mi se părea că acesta este etalonul.

Vorbești de Freud fără să îi cunoști opera și limitele, faci apel la psihologie și medicină fără să fi stat măcar o dată la un curs, citezi filosofi, fără ca măcar să fi auzit de ei, interpretezi articole din constituție înainte ca măcar să le fi înțeles, jignești - fără să realizezi că intoleranța sau discriminarea sunt ilegale în țara asta. De fapt, până unde vei merge cu ignoranța? Dumnezeu va continua să existe chiar și atunci când tu însuți nu vei fi decât țărână pe pământ și un suflet ce așteaptă judecata.

Te rog, dacă asta va îți face plăcere și dacă consideri că iar te contrazic în mod răutăcios, să îmi mai dai ignore o dată...

| RAY explică (pentru martzian):

Martiane daca isi spui cine e in avatarul tau nu te mai bag

| RAY explică (pentru Justrollin):

Esti ateu cu numele da asa e

| martzian a răspuns (pentru RAY):

Sunt eu si sotia mea. happy Apropo, printre putinii useri de pe TPU care nu se tem ca nu cumva sa fie recunoscuti. Daca urmezi link-ul, vei sti si cine suntem.

| RAY explică (pentru martzian):

Mie imi place psihologia umana, trecutul tau a fost dureros ai fost salvat de cineva care tea dus pe un drum, iar acum i multumesti ca tea salvat, te inteleg

| RAY explică (pentru martzian):

Da religia are si aspecte bune,eu urasc fanatismul religiei,atentate, cruciade, crime ura, violenta de care se folosec uni de religie, urasc cineva sa ma obliga sa cred in dumnezeu, dar n-am nimic cu ortodocsi, catolici, mai ales ca sunt botezat in ambele religii

| martzian a răspuns (pentru RAY):

Ray... nici un om nu mi-a fost aproape atunci. De ce crezi tu ca un om realizat, cu toate la locul lor in viata lui, cu atata munca pe cap, ar mai petrece atata timp in a le spune celorlalti ca ceea ce a experimentat... merita, daca nu pentru ca pentru el nu e doar o poveste de adormit copii? Dumnezeu e acolo, fratioare. Mai aproape decat credem.

| RAY explică (pentru martzian):

Sunt persoane care datorita credinteti sau salvat de multe chestii drogurii, alcool, boscetarie etc religia este o filozofie ca si cea budista este buna, martiane n-am nimic cu religia

| RAY explică (pentru martzian):

Bine martiane, ai fost ajutat, ajuta pe cei din jurul tau, fi bun

| RAY explică (pentru Esperança):

Cand am spus eu ca nu sunt ipocrit? vreau sa vad un om care nu e ipocrit sa invat de la el, fiecare crede in ce vrea din nou o repet, n-am nimic cu nimeni, cine te obliga sa-mi raspunzi, ma poti ignora

| martzian a răspuns (pentru RAY):

Ray, am lucrat 13 ani pe strada, printre dependenti. De la aurolac la heroina le-am vazut pe toate. Am carat in spate la spital oameni care au crezut ca nu merita sa mai traiesti. Unii mi-au murit in brate. Nu am vazut pe nimeni care sa scape prin religie de aceste probleme! Eu nu propun o religie seaca, ci un Dumnezeu viu, o persoana. Pe cat pare de greu de crezut... te sfatuiesc ca atunci cand vei ajunge la greu, cand nu vei mai avea pe ce sa te bazezi, dezamagit de oferte, cand vei ajunge la disperare, sa strigi catre El. Nimeni nu va sti, nimeni nu va rade de tine. Dar vei fi surprins, iti promit!

| RAY explică (pentru martzian):

Martiane putem vb dar fara sa ma convingi de convingerea ta ok?

| martzian a răspuns (pentru RAY):

Ray, scopul meu nu este sa demonstrez ca am dreptate. Fiecare are posibilitatea de a alege.

O seara faina, eu ma retrag ca e tarziu...

| Filip23 a răspuns:

@"Dacă mergem înapoi la începuturile lucrurilor...". Pentru tine "inceputul lucrurilor" e un cimpanzeu si o banana; ce rost are sa te mai obosesti cu Sf Augustin?

| Esperança a răspuns (pentru RAY):

Ipocrizia ta stă tocmai în faptul că afirmi că nu ai nimic cu cei care cred,în shimb, pe de altă parte îi critici şi îi judeci pe toţi!
Nu ţi-am răspuns la nimic, pentru că nu ai întrebat nimic ai dat doar un copy de pe net, pe care nici tu nu l-ai citit, ci doar voiam să îţi arăt că greşeşti atunci când zici că "fiecare crede în ce vrea" şi că nu ai nimic cu nimeni pentru că nu este aşa.
Tu de fapt ai ceva toţi creştinii, iar prin întrebările şi răspunsurile tale îţi arăţi frustrările faţă de toţi creştinii!

| RAY explică (pentru Esperança):

Desi nu am voie sami exprim parerea pe TPU? eu intru aici ca sa raspund si sa intreb de asta exista TPU, nu intru pentru altceva daca intrebarea exista dumnezeu? dupa tine ar trebui sa evit intrebarea sa numi exprim opinia ca o sa ard in iadul vesnic

| Esperança a răspuns (pentru RAY):

Tu,băiatule, ai o problemă gravă, ori nu ştii să citeşti ori nu înţelegi ce citeşti.
Eu am spus cu totul şi cu totul ALTCEVA.

| RAY explică (pentru Esperança):

Nu esti obligata sa ma citesti ma poti ignora, pa