Enuntul binele si raul se refera la altceva. Am citit mai demult cum se intelege aceasta propozitie. Este in sensul ca ei aveau alt inteles de bine si rau inainte de pacat. Nu ca nu intelegeau ce este bine si ce e rau. Insa Cercul de la Viena a atacat lógica traditionala si a reformat alt inteles. Nu te speria de lucrul acesta pentru ca in ziua de astazi fiecare secta are biblia ei personalizata si tradusa cu multa pricepere in directia cuvenita de ei.
S-a dat un atac logicii, judecatii, enuntului si propozitii. Acest PRINCIPIU LOGIC are in sine forta judecatoreasca sa construiasca cunoastere si sa evite eroarea. Aristotel vorbeste de 10 categori. Actiune, pasiune (subiect pacient, protagonist). Judecata, enuntul, oratiunea, propozitia, discursul, sentinta, ne ajuta sa evitam aporía, lucrurile fara sens, etc., dar si sa afirmam convingerea, adevarul.
Intrebarea ta a fost anticipata de satanele din umbra si au avut grija sa iti taie adevarul pentru a confisca lógica si a parea ei luminosi.
De unde stii tu ca aveau alt sens? Ai linie directa cu Barbosul? Nu mai bagati ma din burta ca sa va aparati cartea de povesti.
Da bre, nu mai am stiudiul recunosc. Dar asta nu insemna ca nu mai am memorie. Prin bine se intelege ceea ce societatea considera moral iar rau ceea ce este imoral si de condamnat. Este un principiu judecatoresc, care nu mai distinge bine albul de negru. In Noul Testament(nu vechiul) aceasta expresie (binele si raul) se numeste constiinta. Aceasta constiinta se poate strica si nu mai arata bine nordul. Asa s-a intamplat si cu ei.
Acesta facultate o aveau dinainte (stiau ce este bine si ce e rau) nu asa cum spuneti voi ca inainte erau fara aceasta facultate. Aveau aceasta facultate insa in vechiul testament se numea cu aceasta expresie. Esti tu ceva expert in domeniu mai Daniel? Nu este ceva din burta, daca vrei facem o analiza logica ca oricum voi nu stiti sa interpretati si aveti opinii strambe la greu. Nu te mai chinui cu lucruri spirituale. Sfatul meu este sa te duci la materialisti unde iti este locul.Te plictisesti? Nu vezi ca te faultezi? Iesi din zona nu te mai pierde pe aici ca te inghite nisipul.
Si nu imi mai arata expresii fiziologice ca nu ma incalzesti. Tu ai grija cum pui urmatoarea intrebare. Pentru s-ar putea sa mori daca iti gasesc greseli acolo.
Poveștile absurde, primitive, fanteziste și puerile sunt bune doar pentru prostirea naivilor creduli și neștiutori. N-au nici o logică.
Omul mincinos pentru a înșela un alt om are nevoie ca omul înșelat să fie neștiutor ca să nu știe adevărul care mai apoi să poată fi înlocuit cu minciuna și mai are nevoie ca omul neștiutor să fie și credul ca să creadă drept adevăr minciuna spusă de mincinos în lipsa dovezilor.
De aceea prin credință se ajunge la minciună, iar prin știință se ajunge la adevăr.
Omul dacă vrea să facă ceva bun pentru el și pentru semenii lui are nevoie de știință și de adevăr, nu de minciună primitivă.
Binele și răul nu își au originea în cărțile cu povești.
Binele și răul au sens doar pentru viețuitoare. Selecția naturală păstrează viețuitoarele care știu ce e bine și ce e rău. Dacă o viețuitoare nu știe ce e bine și ce e rău, atunci nu se adaptează la mediu, nu supraviețuiește, nu strânge resurse, nu se înmulțește și dispare. Prin urmare binele și răul are sens doar pentru viețuitoare. Binele pentru o viețuitoare e tot ce ajută viețuitoarea să supraviețuiască și să se înmulțească. O viețuitoare e o formă sub care există materia la un anumit moment dat, e rezultatul proprietăților materiei și evoluției în timp, deci e un fel de roboțel creat de natură care execută programul de viețuitoare. Ce e bine pentru o viețuitoare poate fi rău pentru alta și invers. O viețuitoare face tot ce poate pentru a supraviețui, pentru a strânge resurse și pentru a se înmulți. Omul e o viețuitoare și face la fel. Dacă poate să mintă, să fure, să tâlhărească o face. De aceea am avut sclavagism, inchiziție, războaie și așa mai departe, deci nu e o surpriză să vedem cum un om îl minte și îl înșală pe altul. Din același motiv, omul nu are nevoie de credință. Omul are nevoie de știință și de adevăr.
Credința în lucruri plauzibile e ok, în timp ce credința în lucruri absurde se numește prostie.